Komosanka z mlekiem roślinnym i z truskawkami i z bazylią
Komosanka z mlekiem roślinnym i z truskawkami i z bazylią
Przygotowanie
- Komosę ryżową gotujemy w wodzie do miękkości
- Wlewamy mleko
- Po ostudzeniu dodajemy truskawki, posiekane orzechy i listki bazylii
Rady dietetyka
Komosę ryżową możesz zastąpić kaszą jaglaną lub gryczaną. W przepisie zamiast mleka kokosowego możesz wykorzystać inne, np. migdałowe lub ryżowe (patrz na ich skład).
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne przepisy na przygotowanie komosanki.
Mleko kokosowe możesz zastąpić mlekiem kozim, jeśli cierpisz z powodu nietolerancji histaminy.
Autor
Lista składników
- 6 łyżki komosy ryżowej (ok. 80 g)
- 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
- 100 g truskawek
- 4 sztuki orzecha włoskiego (16 g)
- 2 garście świeżej bazylii w listkach (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chłodnik truskawkowy
Truskawki płuczemy i odcedzamy na sitku Usuwamy szypułki Kroimy każdy owoc na 4 części (jak duże, to na więcej) Truskawki wkładamy do garnka, zalewamy wodą Wstawiamy na palnik i grzejemy Tapiokę wsypujemy do miseczki, wlewamy…
WIĘCEJ >Dynia makaronowa – podstawowy przepis na spaghetti
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Sposób pierwszy: Przekroić dynię na pół ostrym nożem, wybrać ze środka pestki, opcjonalnie posmarować miąższ olejem kokosowym. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 – 40 minut. Sposób drugi: Włożyć dynię…
WIĘCEJ >