fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety siekane z sarny z warzywami duszonymi z rozmarynem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz27-3-3

Kotlety siekane z sarny z warzywami duszonymi z rozmarynem

Przygotowanie

Kotlety:

  • Mięso mielimy, w maszynce na standardowym sitku lub siekamy tasakiem
  • Mieszamy ręką i formujemy okrągły lub owalny kotlet
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu
  • Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy
  • Smażymy 3-4 min z każdej strony, odkładamy na deskę na 2 min
  • Jeśli jednak, nie lubimy krwistego mięsa, to przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy 8 min

Warzywa duszone:

  • Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w paski
  • Seler kroimy w cienkie ukośne plastry
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pokrojone warzywa
  • Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy rozmaryn
  • Smażymy 3-4 min
  • Przykrywamy pokrywką
  • Dusimy 2-3 min

Rady dietetyka

Mięso z sarny możesz zastąpić każdym innym. Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego.

Sprawdź, czy wszystkie składniki w przepisie odpowiadają Twojej diecie.

Uwagi

Inne przepisy na kotlety z sarny znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g karkówki z sarny
  • 1 marchew (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 1 łodyga selera naciowego (45 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 gałązka rozmarynu lub szczypta suszonego rozmarynu (ok. 8 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczona pierś z kaczki z jabłkami

Włączamy piekarnik na opcję grzanie z góry i dołu i temp. 200 st. C Skórę na piersiach kaczki lekko nacinamy pod skosem w dwie strony, tak by powstały drobne rąby na połowę głębokości skóry Nacieramy…

WIĘCEJ >

Owoce jagodowe

Owoce umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Pasta musztardowa z białej fasoli

Fasolę, musztardę, czosnek i oliwę z oliwek miksujemy na gładką pastę. Dodajemy majeranek, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

WIĘCEJ >

Krem szparagowy

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >