fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlety siekane z sarny z warzywami duszonymi z rozmarynem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz27-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kotlety siekane z sarny z warzywami duszonymi z rozmarynem

Przygotowanie

Kotlety:

  • Mięso mielimy, w maszynce na standardowym sitku lub siekamy tasakiem
  • Mieszamy ręką i formujemy okrągły lub owalny kotlet
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu
  • Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy
  • Smażymy 3-4 min z każdej strony, odkładamy na deskę na 2 min
  • Jeśli jednak, nie lubimy krwistego mięsa, to przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy 8 min

Warzywa duszone:

  • Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w paski
  • Seler kroimy w cienkie ukośne plastry
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pokrojone warzywa
  • Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy rozmaryn
  • Smażymy 3-4 min
  • Przykrywamy pokrywką
  • Dusimy 2-3 min

Rady dietetyka

Mięso z sarny możesz zastąpić każdym innym. Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego.

Sprawdź, czy wszystkie składniki w przepisie odpowiadają Twojej diecie.

Uwagi

Inne przepisy na kotlety z sarny znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g karkówki z sarny
  • 1 marchew (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 1 łodyga selera naciowego (45 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 gałązka rozmarynu lub szczypta suszonego rozmarynu (ok. 8 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szynka suszona z karkówki na sałacie rzymskiej

Szynkę kromy w cienkie plastry Na talerzu rozkładamy sałatę Kroimy w plastry lub półksiężyce ogórka Pomidora kroimy w cząstki Z cebuli kroimy 1-2 krążki Cebulę, pomidora i ogórka kładziemy na sałacie Polewamy sosem Obok lub na…

WIĘCEJ >

Sałata z pieczonej dyni z wędzonką i owocami

Jeśli mamy surową dynię, trzeba ją pokroić w kawałki, pozbyć się miąższu i pestek i upiec kawałki dyni w temp. 180 st. C przez około 45 min (patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy czy jest miękka w…

WIĘCEJ >

Golonka z dzika w kapuście duszonej

Obieramy cebulę i kroimy w półksiężyce Boczek kroimy w drobną kostkę Golonki solimy, pieprzmy Cebulę mieszamy z kapustą, liściem i zielem i kładziemy na dnie wolnowaru Na kapustę kładziemy golonki Przykrywamy pokrywką Nastawiamy wolnowar na…

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii z sosem arrabiata

Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i trzemy na tarce spiralnej, czyli spiromacie Jeśli nie mamy spiromatu, to kroimy cukinię w plastry i plastry na cienkie paseczki jak spaghetti Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >