fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak w białym chilli na rosole

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0b1ef411-9e14-47aa-9ac6-dd6e147f716c

Kurczak w białym chilli na rosole

Przygotowanie

  • Ustawić piekarnik na 170 st. C z opcją grzania z góry i dołu.
  • Posiekać cebulę i selera, a paprykę pokroić na plasterki.
  • Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć na średnim ogniu do zbrązowienia.
  • Wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Piec 1,5 godziny mieszając co 30 minut.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do Twojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne, ciekawe pomysły na wykorzystanie kurczaka w kuchni.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • ½ białej cebuli (50 g)
  • 2 łodygi selera naciowego (90 g)
  • 4 ząbki świeżego czosnku (20 g)
  • 375 ml rosołu (jeżeli nie macie rosołu to można zrobić bulion warzywny – ugotować włoszczyznę do miękkości)
  • ½ puszki mleka kokosowego (200 ml)
  • ½ czerwonej papryki (100 g)
  • 1 łyżeczka oregano (2 g)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Łopatka silikonowa, Naczynie żaroodporne, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kotlety mielone

Mieszamy wszystkie składniki rękoma i formujemy kotlety o grubości 4-5 cm. Kładziemy kotlety w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym piekarniku około godziny w 160-180 stopniach. Podajemy z gotowanymi warzywami i sałatką.

WIĘCEJ >

Pyry z gzikiem (ziemniaki z twarogiem)

Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki, lub na ćwiartki Zalewamy gorącą wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości (około 25 min) Do miski wkładamy twaróg Dodajemy śmietanę Siekamy szczypiorek i dodajemy Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy…

WIĘCEJ >

Galaretka drobiowa z warzywami

Do garnka wlewamy rosół, dodajemy warzywa, listki laurowe i ziarenka pieprzu Gotujemy około godzinę, a pod koniec gotowania dodajemy ostrą paprykę Przecedzamy przez sitko do podstawionego naczynia Warzywa kroimy w plasterki, a mięso na drobne…

WIĘCEJ >

Sałatka z indykiem

Indyka mieszamy z koncentratem pomidorowym, oregano i solą. Grillujemy bez tłuszczu ok. 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Sałatę mieszamy z pokrojoną w kostkę papryką i obranym na ‘makaron warzywny’ ogórkiem (można również pokroić w zwykłe…

WIĘCEJ >