fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak w białym chilli na rosole

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0b1ef411-9e14-47aa-9ac6-dd6e147f716c

Kurczak w białym chilli na rosole

Przygotowanie

  • Ustawić piekarnik na 170 st. C z opcją grzania z góry i dołu.
  • Posiekać cebulę i selera, a paprykę pokroić na plasterki.
  • Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć na średnim ogniu do zbrązowienia.
  • Wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Piec 1,5 godziny mieszając co 30 minut.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do Twojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne, ciekawe pomysły na wykorzystanie kurczaka w kuchni.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • ½ białej cebuli (50 g)
  • 2 łodygi selera naciowego (90 g)
  • 4 ząbki świeżego czosnku (20 g)
  • 375 ml rosołu (jeżeli nie macie rosołu to można zrobić bulion warzywny – ugotować włoszczyznę do miękkości)
  • ½ puszki mleka kokosowego (200 ml)
  • ½ czerwonej papryki (100 g)
  • 1 łyżeczka oregano (2 g)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Łopatka silikonowa, Naczynie żaroodporne, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti bolognese na makaronie z cukinii

Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitcu Dynię obrać, wydrążyć pestki, pokroić na większe kawałki i posmarować 1 łyżką oleju kokosowego. Buraka umyć i owinąć w papier do pieczenia. Dynię razem z…

WIĘCEJ >

Grasica cielęca z kurkami i młodymi ziemniakami i sałatką

Grasica z kurkami: Przygotowujemy garnek do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do…

WIĘCEJ >

Dorsz zapiekany w sosie beszamelowo-brokułowym

Przygotowujemy filety z ryby. Płuczemy je i osuszamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i smarujemy z wierzchu olejem z awokado. Piekarnik z funkcją grilla rozgrzewamy do 180 stopni. Rosół podgrzewamy razem z…

WIĘCEJ >

Muffinki jajeczne z warzywami

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Smarujemy formy do muffinek masłem ghee. Myjemy szpinak, paprykę i pomidora, następnie koimy. Paprykę podsmażamy na patelni, na maśle ghee przez 2 minuty. Do papryki dodajemy szpinak i smażymy…

WIĘCEJ >