fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz4-4-3

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym

Przygotowanie

  • Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie)
  • Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron
  • Rydze oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy rydze, zasmażamy 3-4 min mieszając, co jakiś czas
  • Dorzucamy cebulę i czosnek
  • Mieszamy, zasmażamy
  • Dodajemy rosół/bulion
  • Gotujemy 2 – 3 min
  • Dodajemy makarony z kalarepy i rzepy, mieszamy
  • Próbujemy i doprawiamy

Rady dietetyka

Po nałożeniu na talerz można na wierzch położyć surowe żółtko. Podczas jedzenia przekłuwamy żółtko widelcem i mieszamy makaron z żółtkiem.

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego.

Uwagi

Świeże rydze umieszczamy w misce z zimną wodą i płuczemy z piasku i igieł. Wyjmujemy na sito, odcedzamy z wody, a następnie przenosimy na papierowy ręcznik. Jeśli mamy mrożone grzyby, to najlepiej jest je wyjąć kilka godzin wcześniej z zamrażarki, żeby odtajały.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ czarnej rzepy (85 g)
  • ½ kalarepy (ok. 85 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 100 g rydzów
  • ¼ szklanki bulionu mięsnego (ok.65 ml)
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub smalcu (25 g)
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku (ok. 3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Sitko, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Siekany stek z sarny z sosem figowym

Mięso mielimy w maszynce (ewentualnie siekamy) Wyrabiamy ręką na jednolitą masę Formujemy kulkę, z której formujemy okrągłego steka Kładziemy go na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu (bez tłuszczu) Po chwili dodajemy tłuszcz na patelnię Smażymy…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z granatem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę…

WIĘCEJ >

Sarna szarpana wolno pieczona z warzywami duszonymi na maśle klarowanym

Sarninę lekko solimy i pieprzymy Wkładamy do wolnowaru Ustawiamy minimalną moc i czas 8 godzin Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w paski (wzdłuż na pół i kroimy w poprzek) Seler naciowy płuczemy żeby nie…

WIĘCEJ >

Pierś drobiowa faszerowana szpinakiem z sosem szpinakowym

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w garnku/rondelku 2 łyżki tłuszczu Podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min Dodajemy szpinak Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową Mieszamy, próbujemy, przyprawiamy Piersi z…

WIĘCEJ >