fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona pierś z kaczki z żurawiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c530255cf-5ef5-48aa-87ea-e9e238bbbcc6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczona pierś z kaczki z żurawiną

Przygotowanie

  • Włączyć piekarnik: grzanie z góry i dołu, 200 st. C.
  • Skórę na piersiach kaczki lekko naciąć pod skosem w 2 strony (aby powstały drobne rąby) na połowę głębokości skóry. Przyprawić z obu stron pieprzem i solą.
  • Smażyć na mocno rozgrzanej patelni każdą ze stron kaczki 2-3 minuty (aby mięso z wierzchu się ścięło pozwalając na zamknięcie soków wewnątrz).
  • Do naczynia żaroodpornego wlać sok z przyprawami i ułożyć w nim piersi kaczki skórą do dołu.
  • Piec 45-60 minut często polewając sosem.
  • Zjeść z żurawiną

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia kaczki – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 piersi z kaczki ze skórą (370 g)
  • 1 słoik niesłodzonej żurawiny (200 g)
  • 2 szklanki soku z pomarańczy (500 ml)
  • 2 cm kawałek świeżego, startego imbiru (10 g)
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Burgery gryczane

Kaszę zalewamy na noc wodą Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości i wchłonięcia całej wody Doprawiamy dowolnymi przyprawami Odstawiamy do ostygnięcia Z przyprawionej kaszy formujemy burgery i układamy na formie wyścielonej papierem do pieczenia…

WIĘCEJ >

Miodowo – musztardowy tatar z łososia

Łososia drobno kroimy/siekamy nożem (można zmielić, ale lepiej się trochę nożem pobawić) Posiekanego łososia przekładamy do miseczki  Dodajemy miód, musztardę, sól, pieprz  Mieszamy  Formujemy kulkę, kładziemy na talerz  Ogórka kroimy w drobną kostkę  Cebulę obieramy…

WIĘCEJ >

Dorada duszona w pomarańczach

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 st. C Rybę patroszymy i usuwamy wnętrzności Skrobiemy nożem łuski „pod włos” Płuczemy rybę w zimnej wodzie Kładziemy na desce i wycieramy ręcznikiem papierowym Solimy, pieprzymy z każdej strony…

WIĘCEJ >

Zupa krem z grillowanych warzyw

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…

WIĘCEJ >