fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona sałata rzymska z karkówką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6f916168-146e-4734-89db-181397d30181

Pieczona sałata rzymska z karkówką

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Sałatę rzymską kroimy na pół, obtaczamy w przyprawach i oleju kokosowym.
  • Na pozostałym oleju podsmażamy przez minutę mięso, następnie dodajemy mleko kokosowe, te same przyprawy i chwilę dusimy.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy mięso i połówki sałaty. Pieczemy przez 25 minut i podajemy.

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologiczny/ (AIP) nie należy używać pieprzu do potraw. Więcej na ten temat możesz przeczytać w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Wypróbuj nasze smaczne propozycje podania karkówki, które znajdują się w powiązanych przepisach.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 180 g karkówki mielonej
  • 1 mini sałata rzymska (87 g)
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • 1 szczypta cynamonu (1 g)
  • 1 szczypta sproszkowanej kolendry (1 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym

Cukinia faszerowana Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy Kurczaka kroimy w paseczki Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne wyrzucamy) Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Pasztet z grzybami

Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc Rano zmieniamy wodę i zostawiamy jeszcze przez 1 godz. Cebulę, wątróbkę, namoczone grzyby i karkówkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa Wlewamy do masy mielonej bulion, dodajemy…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z sarniną

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Mleko kokosowe – własnej roboty

Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…

WIĘCEJ >