fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone róże z ziemniaka z twarożkiem słonecznikowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb0def834-66b5-4e6b-b20c-950c9eeb8dc9-1

Pieczone róże z ziemniaka z twarożkiem słonecznikowym

Przygotowanie

Twarożek ze słonecznika:

  • Nasiona słonecznika wsypujemy do jakiegoś pudełka i zalewamy zimną wodą, tak, żeby lekko zakryło nasiona
  • Zostawiamy tak minimum na 8 godz.
  • Po tym czasie odcedzamy słonecznik na sicie 
  • Odcedzone nasiona wkładamy do naczynia, w którym będziemy je miksować blenderem
  • Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek 
  • Miksujemy blenderem przez 3-4 min na jednolitą pastę 

Róże z ziemniaków:

  • Ziemniaki obieramy, płuczemy 
  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C
  • Kroimy w cienkie plasterki (jeśli ktoś ma szatkownicę – inaczej zwaną „mandoliną” to może użyć)
  • Lekko solimy plastry ziemniaków
  • Dodajemy łyżkę najlepiej rozpuszczonego/płynnego oleju i mieszamy
  • Na talerzu rozkładamy plastry ziemniaka, w szeregu, tak żeby każdy plaster zachodził na centymetr na siebie – kładziemy tak po 8-9 plastrów
  • Ostrożnie zwijamy szereg plasterków w rulon 
  • Wkładamy do foremek na muffinki 
  • Foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 min
  • Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika 
  • Nakładamy róże na talerze i obok dajemy porcję twarożku
  • Można posypać całość świeżo posiekanym szczypiorkiem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w powyższych piktogramach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 ziemniaki (150 g)
  • 75 g słonecznika
  • 25 ml wody z ogórków kiszonych
  • 1 obrany ząbek czosnku (5 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka na muffiny, Piekarnik, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Puree z białej rzodkwi

Białą rzodkiew obieramy i kroimy w grubą kostkę Kawałki warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Gotujemy około 20 minut (do miękkości rzodkwi Odlewamy nadmiar wody, zostawiamy tylko tyle, ile umożliwi nam blendowanie Dodajemy masło…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 min Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie, żeby odciekła z nich woda Jajka obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Bitki z sarny w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami

Ziemniaki umyć i ugotować „w mundurkach” – czyli wrzucić do lekko osolonej wody i gotować około 25 min do miękkości Mięso pokroić na 3 plastry Rozbić tłuczkiem do mięsa, lub sztekerem / siekaczem do mięsa…

WIĘCEJ >

Pasta marchewkowa na słodko z chlebem gryczanym

Daktyle i figi moczymy w gorącej wodzie Pozostawiamy je na 30 minut Marchewki obieramy i gotujemy w małej ilości wody Ugotowane marchewki wyciągamy z wody Owoce odsączamy Łączymy marchewki z suszonymi owocami Migdały drobno siekamy…

WIĘCEJ >