fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone róże z ziemniaka z twarożkiem słonecznikowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb0def834-66b5-4e6b-b20c-950c9eeb8dc9-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczone róże z ziemniaka z twarożkiem słonecznikowym

Przygotowanie

Twarożek ze słonecznika:

  • Nasiona słonecznika wsypujemy do jakiegoś pudełka i zalewamy zimną wodą, tak, żeby lekko zakryło nasiona
  • Zostawiamy tak minimum na 8 godz.
  • Po tym czasie odcedzamy słonecznik na sicie 
  • Odcedzone nasiona wkładamy do naczynia, w którym będziemy je miksować blenderem
  • Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek 
  • Miksujemy blenderem przez 3-4 min na jednolitą pastę 

Róże z ziemniaków:

  • Ziemniaki obieramy, płuczemy 
  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C
  • Kroimy w cienkie plasterki (jeśli ktoś ma szatkownicę – inaczej zwaną „mandoliną” to może użyć)
  • Lekko solimy plastry ziemniaków
  • Dodajemy łyżkę najlepiej rozpuszczonego/płynnego oleju i mieszamy
  • Na talerzu rozkładamy plastry ziemniaka, w szeregu, tak żeby każdy plaster zachodził na centymetr na siebie – kładziemy tak po 8-9 plastrów
  • Ostrożnie zwijamy szereg plasterków w rulon 
  • Wkładamy do foremek na muffinki 
  • Foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 min
  • Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika 
  • Nakładamy róże na talerze i obok dajemy porcję twarożku
  • Można posypać całość świeżo posiekanym szczypiorkiem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w powyższych piktogramach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 ziemniaki (150 g)
  • 75 g słonecznika
  • 25 ml wody z ogórków kiszonych
  • 1 obrany ząbek czosnku (5 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka na muffiny, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Miodowo – musztardowy tatar z łososia

Łososia drobno kroimy/siekamy nożem (można zmielić, ale lepiej się trochę nożem pobawić) Posiekanego łososia przekładamy do miseczki  Dodajemy miód, musztardę, sól, pieprz  Mieszamy  Formujemy kulkę, kładziemy na talerz  Ogórka kroimy w drobną kostkę  Cebulę obieramy…

WIĘCEJ >

Czekoladki herbaciane

Pastę kokosową rozpuszczamy w garnuszku na najmniejszym ogniu, bardzo ostrożnie, aby nie przypalić. Mieszamy z zieloną herbatą i próbujemy. Jeżeli nie jest wystarczająco słodkie, dodajemy słodziło wedle upodobań. Przelewamy masę małą łyżeczką do foremki i…

WIĘCEJ >

Czipsy z topinambura

Obieramy bulwy topinamburu i osuszamy ręcznikiem papierowym Kroimy na cienkie plasterki za pomocą noża lub obieraczki Do miski wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego roztopionego, dodajemy przyprawy i przesypujemy do miski Talarki z topinamburu i przyprawy…

WIĘCEJ >

Shake kiwi

Kiwi obrać i wrzucić do naczynia, w którym będziemy miksować Jabłko pokroić i dorzucić do kiwi Dodać pietruszkę Dolać wodę kokosową Zmiksować przez 30 sekund

WIĘCEJ >