Pieczone róże z ziemniaka z twarożkiem słonecznikowym
Pieczone róże z ziemniaka z twarożkiem słonecznikowym
Przygotowanie
Twarożek ze słonecznika:
- Nasiona słonecznika wsypujemy do jakiegoś pudełka i zalewamy zimną wodą, tak, żeby lekko zakryło nasiona
- Zostawiamy tak minimum na 8 godz.
- Po tym czasie odcedzamy słonecznik na sicie
- Odcedzone nasiona wkładamy do naczynia, w którym będziemy je miksować blenderem
- Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek
- Miksujemy blenderem przez 3-4 min na jednolitą pastę
Róże z ziemniaków:
- Ziemniaki obieramy, płuczemy
- Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C
- Kroimy w cienkie plasterki (jeśli ktoś ma szatkownicę – inaczej zwaną „mandoliną” to może użyć)
- Lekko solimy plastry ziemniaków
- Dodajemy łyżkę najlepiej rozpuszczonego/płynnego oleju i mieszamy
- Na talerzu rozkładamy plastry ziemniaka, w szeregu, tak żeby każdy plaster zachodził na centymetr na siebie – kładziemy tak po 8-9 plastrów
- Ostrożnie zwijamy szereg plasterków w rulon
- Wkładamy do foremek na muffinki
- Foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 min
- Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika
- Nakładamy róże na talerze i obok dajemy porcję twarożku
- Można posypać całość świeżo posiekanym szczypiorkiem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w powyższych piktogramach.
Autor
Lista składników
- 2 ziemniaki (150 g)
- 75 g słonecznika
- 25 ml wody z ogórków kiszonych
- 1 obrany ząbek czosnku (5 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Miodowo – musztardowy tatar z łososia
Łososia drobno kroimy/siekamy nożem (można zmielić, ale lepiej się trochę nożem pobawić) Posiekanego łososia przekładamy do miseczki Dodajemy miód, musztardę, sól, pieprz Mieszamy Formujemy kulkę, kładziemy na talerz Ogórka kroimy w drobną kostkę Cebulę obieramy…
WIĘCEJ >Czekoladki herbaciane
Pastę kokosową rozpuszczamy w garnuszku na najmniejszym ogniu, bardzo ostrożnie, aby nie przypalić. Mieszamy z zieloną herbatą i próbujemy. Jeżeli nie jest wystarczająco słodkie, dodajemy słodziło wedle upodobań. Przelewamy masę małą łyżeczką do foremki i…
WIĘCEJ >Czipsy z topinambura
Obieramy bulwy topinamburu i osuszamy ręcznikiem papierowym Kroimy na cienkie plasterki za pomocą noża lub obieraczki Do miski wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego roztopionego, dodajemy przyprawy i przesypujemy do miski Talarki z topinamburu i przyprawy…
WIĘCEJ >Shake kiwi
Kiwi obrać i wrzucić do naczynia, w którym będziemy miksować Jabłko pokroić i dorzucić do kiwi Dodać pietruszkę Dolać wodę kokosową Zmiksować przez 30 sekund
WIĘCEJ >