Placki marchewkowe
Placki marchewkowe
Przygotowanie
- Marchewki zetrzeć na tarce o średnich oczkach (lub użyć szatkownicy).
- Starte marchewki ściskamy w rękach tak aby pozbyć się nadmiaru wody i przekładamy do miski.
- Dodajemy resztę składników i mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, formujemy małe placki i smażymy po kilka minut z dwóch stron. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
- Usmażone placki są lekko wilgotne w środku, więc wkładamy je na 15 minut do piekarnika (w tym czasie możemy smażyć kolejne partie i układać w naczyniu żaroodpornym, tak aby po upieczeniu pierwszej partii, móc od razu wstawić kolejną).
Autor
Lista składników
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Schab nadziewany sarną, pieczarkami i cebulą
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w półplastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min Mięso mielone wkładamy do miski i dodajemy zawartość patelni Lekko…
WIĘCEJ >Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym
Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2 min Dodajemy grzyby Podsmażamy 3 min…
WIĘCEJ >Sałatka ze szpinakiem i z dynią
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Wykładamy blachę papierem do pieczenia Dynię kroimy w kostkę, skraplamy oliwą, wykładamy na blachę i pieczemy około 20–25 minut Fetę kroimy w kostkę Umieszczamy w misce szpinak, dynię, fetę, pestki dyni…
WIĘCEJ >Grillowany bakłażan nadziewany suszonym pomidorem
Bakłażana kroimy w bardzo cienkie plastry Kładziemy na gorącej, suchej, patelni grillowej Smażymy po 2-3 min z każdej strony Zgrillowane plastry lekko solimy i pieprzymy Suszone pomidory zawijamy w przygotowane plastry
WIĘCEJ >