fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Potrawka z bakłażana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5466918d-c5e6-43cd-8e32-e8d85a7c711f

Potrawka z bakłażana

Przygotowanie

  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
  • Bakłażana kroimy w kostkę, a pomidorki na połowę.
  • Wrzucamy warzywa na patelnię, chwilę obsmażamy, a następnie podlewamy odrobiną wody.
  • Dodajemy mięso, oregano oraz sól i mieszamy.
  • W razie potrzeby, danie podlewamy odrobiną wody (tak, aby się nie przypaliło).
  • Po około 20 minutach jest gotowe.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Zainspiruj się powyższymi propozycjami potraw z bakłażanem – zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 bakłażan (240 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 150 g mięsa mielonego (gęsiny, wieprzowego lub z indyka)
  • 1 łyżeczka oregano (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki z batatów z sałatką (wegetariańskie)

Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko Lekko posolić i popieprzyć Rozmieszać rózgą Dodać mąkę kokosową i robrze rozmieszać Rozgrzać na patelni tłuszcz Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy…

WIĘCEJ >

Cukiniowe spaghetti z sosem z dyni i boczkiem

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w rondelku na niewielkim ogniu Do oddzielnego rondelka wydrążamy miąższ z dyni, blendujemy na jednolitą masę, a następnie doprawiamy solą, tymiankiem i kurkumą do smaku. Tak powstałą masę przelewamy do…

WIĘCEJ >

Warzywa zapiekane z kiełbasą

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do naczynia żaroodpornego wkładamy podzieloną na 4 kawałki, ponacinaną kiełbasę, warzywa pokrojone w ćwiartki albo połówki (jeśli warzywa są stosunkowo małe), główkę czosnku w całości i gałązki ziół. Zamykamy naczynie i…

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >