fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Potrawka z bakłażana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5466918d-c5e6-43cd-8e32-e8d85a7c711f
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Potrawka z bakłażana

Przygotowanie

  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
  • Bakłażana kroimy w kostkę, a pomidorki na połowę.
  • Wrzucamy warzywa na patelnię, chwilę obsmażamy, a następnie podlewamy odrobiną wody.
  • Dodajemy mięso, oregano oraz sól i mieszamy.
  • W razie potrzeby, danie podlewamy odrobiną wody (tak, aby się nie przypaliło).
  • Po około 20 minutach jest gotowe.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Zainspiruj się powyższymi propozycjami potraw z bakłażanem – zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 bakłażan (240 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 150 g mięsa mielonego (gęsiny, wieprzowego lub z indyka)
  • 1 łyżeczka oregano (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Klopsiki wołowe bez mąki

Mięso najlepiej zmielić samodzielnie w domu w maszynce do mielenia mięsa Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno z siekamy. Mięso doprawiamy solą. Wyrabiamy długo – kilka minut – i to jest warunek, żeby klopsiki miały zwartą,…

WIĘCEJ >

Kotlety z zielonej soczewicy

Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, solimy dopiero pod koniec gotowania. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody, studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, ziarna słonecznika i dyni siekamy. Smażymy cebulę na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni….

WIĘCEJ >

Bakłażany faszerowane piersią z kurczaka

Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, 180 C. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy w misce z oregano i kurkumą. Podsmażamy na patelni. Cebulę kroimy i dodajemy pod koniec smażenia…

WIĘCEJ >

Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Pomidory moczymy przynajmniej 30 minut w wodzie Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na…

WIĘCEJ >