Purée z dyni
Purée z dyni
Przygotowanie
- Przekroić dynię na pół i usunąć z niej nasiona
- Następnie taką dynię piec w temperaturze 170-200°C przez około 45 minut, aby można było łatwo wbić w nią nóż lub widelec
- Po ostudzeniu wybrać miąższ
- Jeżeli miąższ jest dość twardy, można go jeszcze zblendować do uzyskania gładkiej masy
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
Do puree możemy użyć dowolnej odmiany dyni (poza makaronową).
Zainspiruj się innymi przepisami na warzywne puree – zajrzyj w powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- 1 dowolnej odmiany dynia – Hokkaido (ok. 840 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasta jajeczna z pieczonymi burakami i migdałami
Jajka ugotować, obrać ze skorupki i pokroić/posiekać jak najdrobniej Wrzucić posiekane jajka do miski Dodać sos Dodać szczypiorek Zamieszać i spróbować Doprawić do smaku solą i pieprzem Buraki obrać, pokroić w plastry i włożyć do…
WIĘCEJ >Ryżanka Raffaello
Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez ok. 15 minut. Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrol i wiórki kokosowe. Jeszcze chwilę gotujemy (najlepiej zeby wiórki i ryż pochłonęły większość wody) Całość przelewam do…
WIĘCEJ >Wieprzowina duszona z kapustą pekińską
Karkówkę pokroić w paski centymetr szerokie, 3 cm długie Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kapustę pokroić w poprzek w paski Seler wypłukać, żeby nie było piasku i pokroić w poprzek w półksiężyce…
WIĘCEJ >Sałatka na ostro
Papryki kroimy w kostkę, pomidorki na połówki, a ostrą papryczkę bardzo drobno. W misce mieszamy rukolę z warzywami. Marakuje kroimy na pół i wyjmujemy łyżeczką miąższ. Sałatkę polewamy oliwą, miąższem z marakui i sokiem z…
WIĘCEJ >