fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Purée z dyni

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6719bd14-3947-4300-b39f-eaa6179db82d

Purée z dyni

Przygotowanie

  • Przekroić dynię na pół i usunąć z niej nasiona
  • Następnie taką dynię piec w temperaturze 170-200°C przez około 45 minut, aby można było łatwo wbić w nią nóż lub widelec
  • Po ostudzeniu wybrać miąższ
  • Jeżeli miąższ jest dość twardy, można go jeszcze zblendować do uzyskania gładkiej masy

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Do puree możemy użyć dowolnej odmiany dyni (poza makaronową).

Zainspiruj się innymi przepisami na warzywne puree – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 1
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 dowolnej odmiany dynia – Hokkaido (ok. 840 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Brzoskwinia

Brzoskwinię umyć Przekroić na pół i wyjąć pestkę

WIĘCEJ >

Sałatka z truskawkami, wędzonką i skwarkami

Sałatę drzemy palcami Truskawki myjemy, przekrajamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę kroimy w krążki i kładziemy na sałacie Na górze układamy plastry szynki Polewamy sosem kolendrowym Posypujemy skwarkami

WIĘCEJ >

Naleśniki samuraja

Wszystkie składniki mieszamy razem w misce (można użyć miksera, albo ręcznie wymieszać trzepaczką). Patelnię nasmarowujemy małą ilością masła i rozgrzewamy. Jedną ręką podnosimy patelnię z ognia, a drugą wylewamy na nią ciasto przy pomocy chochli….

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >