fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Purée z dyni

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6719bd14-3947-4300-b39f-eaa6179db82d

Purée z dyni

Przygotowanie

  • Przekroić dynię na pół i usunąć z niej nasiona
  • Następnie taką dynię piec w temperaturze 170-200°C przez około 45 minut, aby można było łatwo wbić w nią nóż lub widelec
  • Po ostudzeniu wybrać miąższ
  • Jeżeli miąższ jest dość twardy, można go jeszcze zblendować do uzyskania gładkiej masy

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Do puree możemy użyć dowolnej odmiany dyni (poza makaronową).

Zainspiruj się innymi przepisami na warzywne puree – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 1
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 dowolnej odmiany dynia – Hokkaido (ok. 840 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bulion grzybowy

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…

WIĘCEJ >

Zupa grzybowa (wegańska/wegetariańska)

Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…

WIĘCEJ >

Zupa buraczkowa (wegańska / wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę Cebulę z czosnkiem pokroić w półksiężyce Śliwki pokroić w paseczki Buraki pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Zupa tajska z kurczakiem i mango (na wywarze kostnym)

Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i…

WIĘCEJ >