fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rolada z kapusty włoskiej

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cac8d1e78-0dc1-4600-9a3b-21e33b00cd31

Rolada z kapusty włoskiej

Przygotowanie

  • Liście kapusty włoskiej obgotować w osolonej wodzie. Przygotować farsz. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i paprykę drobno posiekać.
  • Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej patelni smażyć pieczarki, aż do czasu gdy odparuje z nich cała woda.
  • Zdjąć z patelni i odstawić.
  • Na kolejnych 2 łyżkach oliwy usmażyć paprykę. Na koniec dodać cebulę i pieczarki i wszystko dokładnie wymieszać doprawiając do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
  • Na arkuszu papieru do pieczenia (wymiary około 30×40 cm) rozłożyć sparzone liście kapusty tak, aby na siebie lekko zachodziły. Rozsmarować na nich farsz warzywny. Zwinąć całość w roladę a następnie pokroić na 4 centymetrowe plastry.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć kilka niewykorzystanych liści kapusty (jeśli mamy), a na nich „ustawiać” przecięciem do góry kawałki rolady. Całość zalać 1/2 szklanki lekko osolonej wody (lub wywaru), przykryć szczelnie pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni.
  • Podawać na gorąco

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W powiązanych przepisach znajduje się inna propozycja rolady – koniecznie ją wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 5
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 główka kapusty włoskiej (1600 g)

Farsz

  • 2 cebule (200 g)
  • 1-2 czerwone papryki (460 g)
  • 15 pieczarek (300 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • 1 łyżka ulubionych ziół (bazylia, tymianek)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 4 łyżki łyżki oliwy z oliwek extra virgin (40 ml)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne z pokrywką, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz wołowy z dynią

Wołowinę myjemy i kroimy na kawałki Wrzucamy do garnka i włączamy palnik Pozwalamy wołowinie obsmażyć się z każdej strony (mięso puszcza soki, nie przypala się) Następnie mięso zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia Zmniejszamy ogień…

WIĘCEJ >

Pasta jajeczna z pieczonymi burakami i migdałami

Jajka ugotować, obrać ze skorupki i pokroić/posiekać jak najdrobniej Wrzucić posiekane jajka do miski Dodać sos Dodać szczypiorek Zamieszać i spróbować Doprawić do smaku solą i pieprzem Buraki obrać, pokroić w plastry i włożyć do…

WIĘCEJ >

Ciasteczka z tapioki

Podgrzewamy mąkę na suchej patelni Mieszamy przez około 5 minut do momentu aż po dotknięciu będzie lekka jak puch Studzimy Ucieramy masło z cukrem i żółtkiem Dodajemy mleko kokosowe i sól  Wsypujemy tyle mąki, tak…

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa z jajem

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…

WIĘCEJ >