Rolada z kapusty włoskiej
Rolada z kapusty włoskiej
Przygotowanie
- Liście kapusty włoskiej obgotować w osolonej wodzie. Przygotować farsz. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i paprykę drobno posiekać.
- Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej patelni smażyć pieczarki, aż do czasu gdy odparuje z nich cała woda.
- Zdjąć z patelni i odstawić.
- Na kolejnych 2 łyżkach oliwy usmażyć paprykę. Na koniec dodać cebulę i pieczarki i wszystko dokładnie wymieszać doprawiając do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
- Na arkuszu papieru do pieczenia (wymiary około 30×40 cm) rozłożyć sparzone liście kapusty tak, aby na siebie lekko zachodziły. Rozsmarować na nich farsz warzywny. Zwinąć całość w roladę a następnie pokroić na 4 centymetrowe plastry.
- Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć kilka niewykorzystanych liści kapusty (jeśli mamy), a na nich „ustawiać” przecięciem do góry kawałki rolady. Całość zalać 1/2 szklanki lekko osolonej wody (lub wywaru), przykryć szczelnie pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni.
- Podawać na gorąco
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W powiązanych przepisach znajduje się inna propozycja rolady – koniecznie ją wypróbuj.
Autor
Lista składników
- 1 główka kapusty włoskiej (1600 g)
Farsz
- 2 cebule (200 g)
- 1-2 czerwone papryki (460 g)
- 15 pieczarek (300 g)
- 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
- 1 łyżka ulubionych ziół (bazylia, tymianek)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 4 łyżki łyżki oliwy z oliwek extra virgin (40 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Mielona wieprzowina z bakłażanem w sosie pomidorowym
Bakłażana kroimy w kostkę i umieszczamy wraz z mięsem na rozgrzanej patelni Podlewamy odrobiną wody Po chwili dodajemy passatę pomidorową i przyprawy Dusimy przez 20 – 30 minut, podlewając od czasu do czasu wodą Pod…
WIĘCEJ >Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami
Indyka pokroić w paski Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Imbir obrać i posiekać Paprykę pokroić w paseczki W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Zasmażamy indyka przez 2 min Dodajemy…
WIĘCEJ >Papryki nadziewane pęczakiem
Paprykę kroimy na dwie równe części i starannie usuwamy pestki. Kaszę pęczak gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę i pora kroimy, gotujemy w wodzie około 15 minut, a następnie kroimy bardzo drobno….
WIĘCEJ >