fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rolada z kapusty włoskiej

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cac8d1e78-0dc1-4600-9a3b-21e33b00cd31
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Rolada z kapusty włoskiej

Przygotowanie

  • Liście kapusty włoskiej obgotować w osolonej wodzie. Przygotować farsz. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i paprykę drobno posiekać.
  • Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej patelni smażyć pieczarki, aż do czasu gdy odparuje z nich cała woda.
  • Zdjąć z patelni i odstawić.
  • Na kolejnych 2 łyżkach oliwy usmażyć paprykę. Na koniec dodać cebulę i pieczarki i wszystko dokładnie wymieszać doprawiając do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
  • Na arkuszu papieru do pieczenia (wymiary około 30×40 cm) rozłożyć sparzone liście kapusty tak, aby na siebie lekko zachodziły. Rozsmarować na nich farsz warzywny. Zwinąć całość w roladę a następnie pokroić na 4 centymetrowe plastry.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć kilka niewykorzystanych liści kapusty (jeśli mamy), a na nich „ustawiać” przecięciem do góry kawałki rolady. Całość zalać 1/2 szklanki lekko osolonej wody (lub wywaru), przykryć szczelnie pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni.
  • Podawać na gorąco

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W powiązanych przepisach znajduje się inna propozycja rolady – koniecznie ją wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 5
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 główka kapusty włoskiej (1600 g)

Farsz

  • 2 cebule (200 g)
  • 1-2 czerwone papryki (460 g)
  • 15 pieczarek (300 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • 1 łyżka ulubionych ziół (bazylia, tymianek)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 4 łyżki łyżki oliwy z oliwek extra virgin (40 ml)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne z pokrywką, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mielona wieprzowina z bakłażanem w sosie pomidorowym

Bakłażana kroimy w kostkę i umieszczamy wraz z mięsem na rozgrzanej patelni Podlewamy odrobiną wody Po chwili dodajemy passatę pomidorową i przyprawy Dusimy przez 20 – 30 minut, podlewając od czasu do czasu wodą Pod…

WIĘCEJ >

Parówki drobiowe

Parówki włożyć do wrzącej wody, parzyć 5 min

WIĘCEJ >

Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami

Indyka pokroić w paski Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Imbir obrać i posiekać Paprykę pokroić w paseczki W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Zasmażamy indyka przez 2 min Dodajemy…

WIĘCEJ >

Papryki nadziewane pęczakiem

Paprykę kroimy na dwie równe części i starannie usuwamy pestki. Kaszę pęczak gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę i pora kroimy, gotujemy w wodzie około 15 minut, a następnie kroimy bardzo drobno….

WIĘCEJ >