fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z roszponki, brukselki i jajek w koszulkach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz11-4-3

Sałatka z roszponki, brukselki i jajek w koszulkach

Przygotowanie

  • Brukselkę ugotować we wrzącej osolonej wodzie (około 10 minut)
  • Przełożyć do miski z zimną wodą na 10 minut
  • Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek, i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
  • Gotować 3 – 5 minut
  • Roszponkę umyć, otrząsnąć z wody i ułożyć na talerzu
  • Pomidorki koktajlowe poprzekrawać na połówki
  • Ogórka kroimy w półksiężyce
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu
  • Posypujemy oliwkami
  • Polewamy sosem vinaigrette

Rady dietetyka

Zamiast roszponki możesz użyć świeży szpinak, rukolę, sałatę rzymską oraz cykorię.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycje sosów vinaigrette z różnymi dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 2 garści roszponki (50 g)
  • 1 garść brukselki (ok. 200 g)
  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 10 czarnych oliwek (30 g)
  • ogórka zielonego (60 g)
  • 2 łyżki octu spirytusowego (20 ml)
  • 5 łyżek sosu vinaigrette (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałata z truskawkami, czereśniami i kurczakiem i migdałami

Mięso lekko solimy i pieprzymy  Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy mięso po 3-4 minuty z każdej strony Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy wydrylowane czereśnie lub wiśnie Dodajemy truskawki i przecięte na…

WIĘCEJ >

Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2 min Dodajemy grzyby Podsmażamy 3 min…

WIĘCEJ >

Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie

Masło klarowane powinno mięć temperaturę pokojową (wyjmujemy wcześniej z lodówki) W misce mieszamy łyżkę miodu, masło i 12 łyżek mąki kokosowej Ciasto rozkładamy na formie do tarty, lekko dłonią rozklepując/wyrównując spód Wkładamy formę do lodówki…

WIĘCEJ >

Parówki drobiowe grillowane

Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.

WIĘCEJ >