fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z roszponki, brukselki i jajek w koszulkach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz11-4-3

Sałatka z roszponki, brukselki i jajek w koszulkach

Przygotowanie

  • Brukselkę ugotować we wrzącej osolonej wodzie (około 10 minut)
  • Przełożyć do miski z zimną wodą na 10 minut
  • Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek, i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
  • Gotować 3 – 5 minut
  • Roszponkę umyć, otrząsnąć z wody i ułożyć na talerzu
  • Pomidorki koktajlowe poprzekrawać na połówki
  • Ogórka kroimy w półksiężyce
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu
  • Posypujemy oliwkami
  • Polewamy sosem vinaigrette

Rady dietetyka

Zamiast roszponki możesz użyć świeży szpinak, rukolę, sałatę rzymską oraz cykorię.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycje sosów vinaigrette z różnymi dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 2 garści roszponki (50 g)
  • 1 garść brukselki (ok. 200 g)
  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 10 czarnych oliwek (30 g)
  • ogórka zielonego (60 g)
  • 2 łyżki octu spirytusowego (20 ml)
  • 5 łyżek sosu vinaigrette (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa szparagowa (na wywarze kostnym)

Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi  Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…

WIĘCEJ >

Tatar z dorsza

Z ryby należy zdjąć skórę, położyć filet na desce skórą w dół, ostrym cienkim nożem naciąć delikatnie między skórą a mięsem i prowadząc nóż poziomo na desce – można skórę odcinać po kawałku; można również…

WIĘCEJ >

Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą

Tatar z pomidora Pomidory sparzyć i zdjąć skórę (naciąć pomidora na krzyż, zalać wrzątkiem, poczekać 30 sekund i przełożyć do miski z zimną wodą, po czym zdjąć skórkę) Awokado wydłubać łyżeczką do miski i rozgnieść…

WIĘCEJ >

Omlet z kiełkami

Na maśle podsmażamy jarmuż z rozmarynem i solą. Resztę składników dokładnie mieszamy razem. Masę jajeczną wylewamy na patelnię z kiełkami i smażymy do ścięcia jajka (najlepiej z dwóch stron).

WIĘCEJ >