fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z roszponki, brukselki i jajek w koszulkach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz11-4-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z roszponki, brukselki i jajek w koszulkach

Przygotowanie

  • Brukselkę ugotować we wrzącej osolonej wodzie (około 10 minut)
  • Przełożyć do miski z zimną wodą na 10 minut
  • Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek, i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
  • Gotować 3 – 5 minut
  • Roszponkę umyć, otrząsnąć z wody i ułożyć na talerzu
  • Pomidorki koktajlowe poprzekrawać na połówki
  • Ogórka kroimy w półksiężyce
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu
  • Posypujemy oliwkami
  • Polewamy sosem vinaigrette

Rady dietetyka

Zamiast roszponki możesz użyć świeży szpinak, rukolę, sałatę rzymską oraz cykorię.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycje sosów vinaigrette z różnymi dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 2 garści roszponki (50 g)
  • 1 garść brukselki (ok. 200 g)
  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 10 czarnych oliwek (30 g)
  • ogórka zielonego (60 g)
  • 2 łyżki octu spirytusowego (20 ml)
  • 5 łyżek sosu vinaigrette (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Surówka z pekińskiej

Kapustę siekamy i wrzucamy do jakiejś miski Ogórka, pomidora, rzodkiewki kroimy i dodajemy do miski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy majonez i mieszamy

WIĘCEJ >

Sałata rzymska z serem pleśniowym, śliwkami i orzechami

Sałatę podrzeć w palcach na małe kawałki (chyba, że mamy małe listki ze środka, to mogą zostać w całości, będą ładniej wyglądały) Ser pokroić w kawałki (plastry, kostkę, jak komu wygodniej) Śliwki pokroić na połówki…

WIĘCEJ >

Budyń jaglany

Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie pod strumieniem ciepłej wody Przenosimy do rondelka, wlewamy mleko, przykrywamy i zagotowujemy Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut do momentu aż kasza wchłonie cały płyn i…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z pieczarkami

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >