fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sos paprykowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd32f79fa-ad8c-48a3-8a5a-583a678413f8-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sos paprykowy

Przygotowanie

  • Paprykę kroimy w małą kostkę, przekładamy do wysokiego naczynia, zalewamy wodą, oliwą, sokiem z cytryny i miksujemy blenderem na gładką masę.
  • Następnie dodajemy obie mąki i miksujemy jeszcze przez chwilę.
  • Przelewamy masę do garnka przez gęste sitko, tak aby pozostały na nim wszelkie niezmiksowane pozostałości.
  • Doprowadzamy sos do wrzenia stale mieszając, a na koniec doprawiamy do smaku przyprawami.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Świetnie wkomponuje się w bakłażany faszerowane risotto – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 duża czerwona papryka (230 g)
  • 1 niepełna szklanki wody
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek extra virgin (ok. 65 ml)
  • 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej (60 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny (6 g)
  • 1 szczypta słodkiej papryki w proszku (1 g)
  • 1 szczypta pieprzu cayenne (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kasza gryczana

Kaszę wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut. Odcedzić na sitku.

WIĘCEJ >

Czarny hummus

Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym) Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski Wodę odlewam do innego naczynia  Sezam,…

WIĘCEJ >

Purée z marchewki

Marchewkę ścieramy na tarce i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie odkrywamy i gotujemy chwilę, aż woda odparuje (jeśli wody jest zdecydowanie za dużo to odlewamy). Zmniejszamy ogień i…

WIĘCEJ >

Żurawina

Żurawinę wkładamy do suchego garnka Nastawiamy na bardzo mały ogień Dodajemy miód Gotujemy 30 min  Jeśli jest za rzadkie, gotujemy jeszcze kilka minut (taki dżem ma wyjść)

WIĘCEJ >