fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sos paprykowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd32f79fa-ad8c-48a3-8a5a-583a678413f8-1

Sos paprykowy

Przygotowanie

  • Paprykę kroimy w małą kostkę, przekładamy do wysokiego naczynia, zalewamy wodą, oliwą, sokiem z cytryny i miksujemy blenderem na gładką masę.
  • Następnie dodajemy obie mąki i miksujemy jeszcze przez chwilę.
  • Przelewamy masę do garnka przez gęste sitko, tak aby pozostały na nim wszelkie niezmiksowane pozostałości.
  • Doprowadzamy sos do wrzenia stale mieszając, a na koniec doprawiamy do smaku przyprawami.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Świetnie wkomponuje się w bakłażany faszerowane risotto – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 duża czerwona papryka (230 g)
  • 1 niepełna szklanki wody
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek extra virgin (ok. 65 ml)
  • 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej (60 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny (6 g)
  • 1 szczypta słodkiej papryki w proszku (1 g)
  • 1 szczypta pieprzu cayenne (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Konfitura z grzybów

Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia. Grzyby mrożone wyjmujemy 4 – 5 godzin wcześniej z zamrażarki, żeby odtajały. Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy…

WIĘCEJ >

Podstawowy krem daktylowy

Daktyle miksujemy na krem Dolewamy wodę lub mleko, aby uzyskać pożądaną konsystencję

WIĘCEJ >

Dip ze świeżymi ziołami

Wszystkie składniki blendujemy na gładki krem

WIĘCEJ >

Ryż basmati

Ryż wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut. Odcedzić na sitku.

WIĘCEJ >