fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz4-3-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i ziemniakami

Przygotowanie

  • Kalarepę obieramy i kroimy w plastry
  • Cykorię myjemy i kroimy w plastry
  • Cebulę kroimy w krążki
  • Ziemniaki myjemy, solimy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 min
  • Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) z łyżką tłuszczu
  • Smażymy stek po 5 min z obu stron
  • Solimy i pieprzymy
  • Odkładamy na deskę
  • Na tę samą patelnię dajemy łyżkę tłuszczu
  • Smażymy cebulę, kalarepę, cukinię i cykorię
  • Solimy i pieprzymy
  • Ziemniaka kroimy w cząstki, układamy na talerzu i posypujemy szczypiorkiem
  • Obok układamy cukinię, cykorię i cebulę
  • Na środku kładziemy mięso

Rady dietetyka

Jeśli chcesz stosować dietę rozdzielną zjedz stek i cukinię (bez ziemniaków). Więcej informacji o diecie rozdzielnej znajdziesz w Poradniku dietetycznym.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g steku z rostbefu
  • 2 ziemniaki (ok. 200 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • ½ kalarepy (ok. 80 g)
  • 1 średniej wielkości cebula (100 g)
  • ½ cykorii (ok. 40 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia grillowa, Piekarnik

Alergeny

Histamina 1, Aminy biogenne 1

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smażony makaron warzywny z dynią i wędzonymi rybami

Kalarepę obieramy Cukinię i kalarepę przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron Marchew obieramy i albo używamy temperówki do warzyw, albo kroimy nożem w plastry a następnie w cienkie paski Dynię kroimy w cienkie plastry i…

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa z jajem

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…

WIĘCEJ >

Mięso mielone – przepis podstawowy

Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli. Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy. Doprawiamy solą. Smażymy mięso przez ok…

WIĘCEJ >

Stek z tuńczyka z marchewką i nori

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Marchewki kroimy w cienkie plasterki, a płat wakame w małe prostokąty, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy oliwą oraz posypujemy solą Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na…

WIĘCEJ >