fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz4-3-6

Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i ziemniakami

Przygotowanie

  • Kalarepę obieramy i kroimy w plastry
  • Cykorię myjemy i kroimy w plastry
  • Cebulę kroimy w krążki
  • Ziemniaki myjemy, solimy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 min
  • Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) z łyżką tłuszczu
  • Smażymy stek po 5 min z obu stron
  • Solimy i pieprzymy
  • Odkładamy na deskę
  • Na tę samą patelnię dajemy łyżkę tłuszczu
  • Smażymy cebulę, kalarepę, cukinię i cykorię
  • Solimy i pieprzymy
  • Ziemniaka kroimy w cząstki, układamy na talerzu i posypujemy szczypiorkiem
  • Obok układamy cukinię, cykorię i cebulę
  • Na środku kładziemy mięso

Rady dietetyka

Jeśli chcesz stosować dietę rozdzielną zjedz stek i cukinię (bez ziemniaków). Więcej informacji o diecie rozdzielnej znajdziesz w Poradniku dietetycznym.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g steku z rostbefu
  • 2 ziemniaki (ok. 200 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • ½ kalarepy (ok. 80 g)
  • 1 średniej wielkości cebula (100 g)
  • ½ cykorii (ok. 40 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia grillowa, Piekarnik

Alergeny

Histamina 1, Aminy biogenne 1
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Przepis uniwersalny kurczak, wieprzowina lub ryba – jako baza

Posypujemy kawałki kurczaka solą i pieprzem. Rozgrzewamy tłuszcz na dużej, nieprzywierającej patelni, na silnym ogniu przez ok. 3 min. Dodajemy kurczaka i zmniejszamy temperaturę smażenia. Kurczaka przysmażamy z obu stron, aż się delikatnie przyrumieni. Zdejmujemy…

WIĘCEJ >

Dorsz zapiekany w sosie beszamelowo-brokułowym

Przygotowujemy filety z ryby. Płuczemy je i osuszamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i smarujemy z wierzchu olejem z awokado. Piekarnik z funkcją grilla rozgrzewamy do 180 stopni. Rosół podgrzewamy razem z…

WIĘCEJ >

Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców

Orzechy namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie Na drugi dzień odcedzić, dodać do orzechów wodę z ogórków, czosnek, zmiksować blenderem Buraki dzień wcześniej upiec w piekarniku, obrać, pokroić i zamarynować w oliwie, occie i lekko…

WIĘCEJ >

Sałatka z boczkiem

Boczek kroimy w plasterki i układamy na rozgrzanej patelni Wytapiamy tłuszcz co jakiś czas obracając mięso W tym czasie marchewkę ścieramy na tarce, a sałatę rwiemy na małe kawałki Warzywa układamy w misce i mieszamy….

WIĘCEJ >