fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Topinambur z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccba4af7d-d062-4463-95de-aa24339fed96

Topinambur z warzywami

Przygotowanie

  • Topinambur gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez około 15 – 20 minut
  • Czekamy do momentu aż wystygnie
  • Marchewkę i pietruszkę obieramy
  • Ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie paseczki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i umieszczamy w niej ugotowany topinambur, podsmażamy przez kilka minut
  • Dodajemy warzywa
  • Mieszamy
  • Przyprawiamy solą i pieprzem
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy przez kilka minut

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne i proste dania z wykorzystaniem topinamburu.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 marchewki (120 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 350 g topinambura
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Serek topiony z płatków owsianych

Płatki zalewamy szklanką letniej wody i odstawiamy na 15 minut. Cebulę kroimy na mniejsza kawałki. Przygotowujemy foremki – mogą to być plastikowe opakowania po innych produktach albo miseczki, filiżanki, które przelewamy zimną wodą lub suche…

WIĘCEJ >

Purée z marchewki i pietruszki

Marchewkę obieramy, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Przeciskamy przez praskę lub blendujemy i dodajemy olej kokosowy. Pietruszkę obieramy i gotujemy do miękkości razem z obranymi ząbkami czosnku. Odcedzamy, a następnie blendujemy z ugotowanym czosnkiem na…

WIĘCEJ >

Flaki wołowe

Marchew, pietruszkę i seler obieramy Warzywa kroimy w słupki/zapałki lub kostkę Por przekrawamy i płuczemy każdą warstwę, żeby nie było piasku, kroimy w półksiężyce Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Imbirowa sałatka z awokado

Awokado, pomidora i paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Ząbek czosnku i obrany ze skóry imbir przeciskamy przez praskę i dodajemy do całości. Sałatkę polewamy oliwą i posypujemy solą.

WIĘCEJ >