fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wegeta warzywna

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb6197678-1374-4ce4-b3da-ef46abca224d-1

Wegeta warzywna

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w mniejsze kawałki
  • Zieleninę opłukać i otrząsnąć
  • Por przeciąć wzdłuż na pół i wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku
  • Mielimy warzywa rotacyjnie, czyli na zmianę mielimy warzywa suche jak marchew, pietruszka, seler z warzywami mokrymi, czyli liśćmi selera, pietruszki, czy z pora
  • Należy tak dobierać warzywa przy mieleniu, żeby nie leciała woda z maszynki, czyli, żeby za dużo na raz nie dodać soczystych składników, tak samo trzeba uważać żeby nie dawać samych suchych warzyw, bo maszynka się może zepsuć
  • Po zmieleniu warzyw dodajemy sól i delikatnie mieszamy rękami
  • Cały czas trzeba uważać żeby warzywa nie puściły wody, dlatego bardzo delikatnie mieszamy rękami
  • Po wymieszaniu nakładamy w czyste i suche słoiki, nie wolno ubijać warzyw w słoiku, bo podejdą wodą, trzeba delikatnie nakładać warzywa i co chwilę delikatnie słoikiem uderzać o stół, żeby warzywa same spadały i wyrównywały się w słoiku 

Rady dietetyka

Warto przyrządzić domowej roboty wegetę warzywną, ponieważ te znajdujące się w popularnych marketach spożywczych wzbogacone są o dodatek sztucznego związku glutaminianu sodu o symbolu E621.

Uwagi

Takie warzywa w soli mogą być przechowywane w lodówce nawet przez rok.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Składniki na około 3-litrowe słoiki

  • 1000 g marchewki
  • 500 g pietruszki korzeniowej
  • 500 g selera korzeniowego
  • 500 g pora
  • 1 pęczek zielonej pietruszki (40 g)
  • 1 pęczek liści z selera (40 g)
  • 350 g soli kamiennej, niejodowanej

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Słoik - duży
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ćwikła z chrzanem

Buraki myjemy, wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą Gotujemy do miękkości (zależy od buraków, czasem w godzinę, a czasem w półtorej się będą gotować) Jak sprawdzić czy burak jest ugotowany? Wbić w niego widelec, jak łatwo…

WIĘCEJ >

Amarantus

Amarantus wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować ok. 20 minut. Odcedzić na sitku.

WIĘCEJ >

Smalec czosnkowy

Słoninę wrzucamy do suchego garnka Wstawiamy na palnik i grzejemy na średnim ogniu Po kilkunastu minutach zacznie się wytapiać tłuszcz Co jakiś czas trzeba mieszać żeby się nie przypaliło Po mniej więcej 90 min uzyskamy…

WIĘCEJ >

Domowy chrzan bez mleka i cukru

Chrzan myjemy i obieramy Ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy Ucieramy razem z chrzanem i mlekiem kokosowym do uzyskania jednolitej masy, po czym dodajemy ocet

WIĘCEJ >