fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wegeta warzywna

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb6197678-1374-4ce4-b3da-ef46abca224d-1

Wegeta warzywna

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w mniejsze kawałki
  • Zieleninę opłukać i otrząsnąć
  • Por przeciąć wzdłuż na pół i wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku
  • Mielimy warzywa rotacyjnie, czyli na zmianę mielimy warzywa suche jak marchew, pietruszka, seler z warzywami mokrymi, czyli liśćmi selera, pietruszki, czy z pora
  • Należy tak dobierać warzywa przy mieleniu, żeby nie leciała woda z maszynki, czyli, żeby za dużo na raz nie dodać soczystych składników, tak samo trzeba uważać żeby nie dawać samych suchych warzyw, bo maszynka się może zepsuć
  • Po zmieleniu warzyw dodajemy sól i delikatnie mieszamy rękami
  • Cały czas trzeba uważać żeby warzywa nie puściły wody, dlatego bardzo delikatnie mieszamy rękami
  • Po wymieszaniu nakładamy w czyste i suche słoiki, nie wolno ubijać warzyw w słoiku, bo podejdą wodą, trzeba delikatnie nakładać warzywa i co chwilę delikatnie słoikiem uderzać o stół, żeby warzywa same spadały i wyrównywały się w słoiku 

Rady dietetyka

Warto przyrządzić domowej roboty wegetę warzywną, ponieważ te znajdujące się w popularnych marketach spożywczych wzbogacone są o dodatek sztucznego związku glutaminianu sodu o symbolu E621.

Uwagi

Takie warzywa w soli mogą być przechowywane w lodówce nawet przez rok.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Składniki na około 3-litrowe słoiki

  • 1000 g marchewki
  • 500 g pietruszki korzeniowej
  • 500 g selera korzeniowego
  • 500 g pora
  • 1 pęczek zielonej pietruszki (40 g)
  • 1 pęczek liści z selera (40 g)
  • 350 g soli kamiennej, niejodowanej

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Słoik - duży
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta z kukurydzy i suszonych pomidorów

Kukurydzę i pomidory blendujemy na gładką masę. Doprawiamy ziołami i pieprzem.

WIĘCEJ >

Seler naciowy

Łodygi selera myjemy Zjadamy w całości lub dzielimy na mniejsze kawałki

WIĘCEJ >

Sos pomidorowy

Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, usuwając twarde rdzenie. Czosnek siekamy i dodajemy do pomidorów. Pomidory z czosnkiem blendujemy, po czym doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i na małym ogniu gotujemy ok. 15-20…

WIĘCEJ >

Podstawowy krem daktylowy

Daktyle miksujemy na krem Dolewamy wodę lub mleko, aby uzyskać pożądaną konsystencję

WIĘCEJ >