fbpx
logo
Szukaj
open close

Wegeta warzywna

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb6197678-1374-4ce4-b3da-ef46abca224d-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wegeta warzywna

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w mniejsze kawałki
  • Zieleninę opłukać i otrząsnąć
  • Por przeciąć wzdłuż na pół i wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku
  • Mielimy warzywa rotacyjnie, czyli na zmianę mielimy warzywa suche jak marchew, pietruszka, seler z warzywami mokrymi, czyli liśćmi selera, pietruszki, czy z pora
  • Należy tak dobierać warzywa przy mieleniu, żeby nie leciała woda z maszynki, czyli, żeby za dużo na raz nie dodać soczystych składników, tak samo trzeba uważać żeby nie dawać samych suchych warzyw, bo maszynka się może zepsuć
  • Po zmieleniu warzyw dodajemy sól i delikatnie mieszamy rękami
  • Cały czas trzeba uważać żeby warzywa nie puściły wody, dlatego bardzo delikatnie mieszamy rękami
  • Po wymieszaniu nakładamy w czyste i suche słoiki, nie wolno ubijać warzyw w słoiku, bo podejdą wodą, trzeba delikatnie nakładać warzywa i co chwilę delikatnie słoikiem uderzać o stół, żeby warzywa same spadały i wyrównywały się w słoiku 

Rady dietetyka

Warto przyrządzić domowej roboty wegetę warzywną, ponieważ te znajdujące się w popularnych marketach spożywczych wzbogacone są o dodatek sztucznego związku glutaminianu sodu o symbolu E621.

Uwagi

Takie warzywa w soli mogą być przechowywane w lodówce nawet przez rok czasu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 200
Trudność: Średni

Lista składników

  • Marchew (1000 g)
  • Pietruszka korzeń (500 g)
  • Por (500 g)
  • Seler korzeń (500 g)
  • Sól kłodawska (350 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (40 g)
  • Seler naciowy (40 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Słoik - duży

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Figowe trufle czekoladowe

Figi zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przenosimy figi do blendera, dolewamy wodę w (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowa pizza z ziemniakami

Ciasto Zaczynamy od namoczenia orzechów (sos) Gdy mamy namoczone orzechy – bierzemy się za przygotowywanie ciasta Do miski wsypujemy wszystkie (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi ruskie

Ciasto Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy Następnie przesypujemy mąki do miski malaksera W garnku (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi z grzybami i orzechami

Farsz Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe mini pączki

Do miski wsypujemy babkę jajowatą, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odkładamy na ok. 10 minut, aby napęczniała Do drugiej miski (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi z jagodami

Ciasto Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy Następnie przesypujemy mąki do misy malaksera W garnku (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowy chlebek z dyni

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C z funkcją termoobiegu Formę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wlewamy wszystkie płynne (…)

WIĘCEJ >

Wieprzowina z grilla na słodko

Mięso kroimy w plastry Pozostałe składniki (poza przyprawami) wlewamy do miski i dokładnie mieszamy Każdy kawałek mięsa oprószamy przyprawami i (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe donuty czekoladowe

Ciasto Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C z funkcją termoobiegu Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wsypujemy babkę (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe naleśniki kasztanowe

Do miski przesiewamy mąkę (kasztanową), dodajemy mąkę (ziemniaczaną) oraz sól i całość dokładnie mieszamy Następnie wlewamy do mąk wodę i (…)

WIĘCEJ >