fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wolno gotowana wołowina

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c91a6336b-5bd5-4bda-9e52-586bec103361-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wolno gotowana wołowina

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie myjemy i w całości zalewamy wodą
  • Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania, aby mięso w garnku lekko bulgotało
  • Mięso gotujemy minimum 3 godziny (najlepiej zostawić na 4-5 godzin, aby było bardzo miękkie)
  • Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni
  • Kiedy się zeszkli, dorzucamy poszatkowaną kapustę i solimy
  • Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości (około 15-20 minut)
  • Po zdjęciu z palnika dodajemy sok z całej cytryny

Rady dietetyka

Osoby, które nie stosują aktualnie protokołu autoimmunologicznego (AIP), mogą dodać przyprawy takie jak: pieprz czy papryka (słodka, ostra, wędzona) oraz ziemniaki lub ryż (niewskazane w diecie ketogenicznej).

Uwagi

Wywar z mięsa można wykorzystać jako bazę do zupy.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 kg wołowiny (np. z udźca)
  • ½ małej główki białej kapusty (2000 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • Opcjonalnie: 1 kwaśne jabłko (180 g)
  • Sok z cytryny lub z limonki (80 g)
  • 1–2 łyżki smalcu gęsiego lub oleju kokosowego do smażenia (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl z jabłkiem i jarmużem

Myjemy jarmuż oraz jabłko Odcinamy około 2 cm korzenia imbiru i obieramy go ze skórki Jabłka kroimy i wyjmujemy gniazda nasienne Wkładamy składniki do blendera Dolewamy do składników 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >

Dorsz zapiekany w sosie beszamelowo-brokułowym

Przygotowujemy filety z ryby. Płuczemy je i osuszamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i smarujemy z wierzchu olejem z awokado. Piekarnik z funkcją grilla rozgrzewamy do 180 stopni. Rosół podgrzewamy razem z…

WIĘCEJ >

Kokosowo – wieprzowy kotlet z grillowanymi warzywami

Marchew i pietruszkę obieramy Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy paprykę w kawałki Cykorię przekraway na pół Rzodkiewki czyścimy i kroimy każdą na 3 plasterki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Kolorowy gulasz z batatami i fasolką

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ziemniaki, marchewkę, paprykę, cukinię, seler naciowy i pomidory kroimy w średniej wielkości kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy ziemniaki, marchew, paprykę, cukinię i…

WIĘCEJ >