fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wolno gotowana wołowina

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c91a6336b-5bd5-4bda-9e52-586bec103361-1

Wolno gotowana wołowina

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie myjemy i w całości zalewamy wodą
  • Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania, aby mięso w garnku lekko bulgotało
  • Mięso gotujemy minimum 3 godziny (najlepiej zostawić na 4-5 godzin, aby było bardzo miękkie)
  • Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni
  • Kiedy się zeszkli, dorzucamy poszatkowaną kapustę i solimy
  • Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości (około 15-20 minut)
  • Po zdjęciu z palnika dodajemy sok z całej cytryny

Rady dietetyka

Osoby, które nie stosują aktualnie protokołu autoimmunologicznego (AIP), mogą dodać przyprawy takie jak: pieprz czy papryka (słodka, ostra, wędzona) oraz ziemniaki lub ryż (niewskazane w diecie ketogenicznej).

Uwagi

Wywar z mięsa można wykorzystać jako bazę do zupy.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 kg wołowiny (np. z udźca)
  • ½ małej główki białej kapusty (2000 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • Opcjonalnie: 1 kwaśne jabłko (180 g)
  • Sok z cytryny lub z limonki (80 g)
  • 1–2 łyżki smalcu gęsiego lub oleju kokosowego do smażenia (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Schab duszony z warzywami w szałwiowym mleku kokosowym

Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony Zdejmujemy mięso z patelni Marchew…

WIĘCEJ >

Racuchy gryczane z morelami

Morele: Morele pozbawiamy pestek Kroimy w kawałki Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu Dodajemy łyżeczkę miodu Dusimy owoce 15 min Racuchy: 1 łyżeczkę miodu dodajemy do miski Dodajemy drożdże i szczyptę soli…

WIĘCEJ >

Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami z puree selerowo-gruszkowym z sosem jabłkowo-winnym

Karkówka faszerowana: Łopatkę z dzika mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Włączamy piekarnik na 180 stopni Dodajemy namoczone grzyby (wodę zostawiamy, możemy ją sobie użyć do jakiejś zupy, czy sosu) Lekko solimy i…

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowa

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…

WIĘCEJ >