Wolno gotowana wołowina
Wolno gotowana wołowina
Przygotowanie
- Mięso dokładnie myjemy i w całości zalewamy wodą
- Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania, aby mięso w garnku lekko bulgotało
- Mięso gotujemy minimum 3 godziny (najlepiej zostawić na 4-5 godzin, aby było bardzo miękkie)
- Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni
- Kiedy się zeszkli, dorzucamy poszatkowaną kapustę i solimy
- Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości (około 15-20 minut)
- Po zdjęciu z palnika dodajemy sok z całej cytryny
Rady dietetyka
Osoby, które nie stosują aktualnie protokołu autoimmunologicznego (AIP), mogą dodać przyprawy takie jak: pieprz czy papryka (słodka, ostra, wędzona) oraz ziemniaki lub ryż (niewskazane w diecie ketogenicznej).
Uwagi
Wywar z mięsa można wykorzystać jako bazę do zupy.
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.
Autor
Lista składników
- 1 kg wołowiny (np. z udźca)
- ½ małej główki białej kapusty (2000 g)
- 2 cebule (200 g)
- Opcjonalnie: 1 kwaśne jabłko (180 g)
- Sok z cytryny lub z limonki (80 g)
- 1–2 łyżki smalcu gęsiego lub oleju kokosowego do smażenia (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Koktajl z jabłkiem i jarmużem
Myjemy jarmuż oraz jabłko Odcinamy około 2 cm korzenia imbiru i obieramy go ze skórki Jabłka kroimy i wyjmujemy gniazda nasienne Wkładamy składniki do blendera Dolewamy do składników 2 szklanki wody Blendujemy
WIĘCEJ >Dorsz zapiekany w sosie beszamelowo-brokułowym
Przygotowujemy filety z ryby. Płuczemy je i osuszamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i smarujemy z wierzchu olejem z awokado. Piekarnik z funkcją grilla rozgrzewamy do 180 stopni. Rosół podgrzewamy razem z…
WIĘCEJ >Kokosowo – wieprzowy kotlet z grillowanymi warzywami
Marchew i pietruszkę obieramy Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy paprykę w kawałki Cykorię przekraway na pół Rzodkiewki czyścimy i kroimy każdą na 3 plasterki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w…
WIĘCEJ >Kolorowy gulasz z batatami i fasolką
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ziemniaki, marchewkę, paprykę, cukinię, seler naciowy i pomidory kroimy w średniej wielkości kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy ziemniaki, marchew, paprykę, cukinię i…
WIĘCEJ >