fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa dyniowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd99a1091-2892-47dd-9252-b4b23c8913ca

Zupa dyniowa

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C
  • Dynię obieramy i kroimy w kostkę, skraplamy oliwą, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, solimy
  • Wlewamy do dyni 1 szklankę bulionu
  • Pieczemy około 90 minut
  • Po tym czasie przekładamy dynię do garnka i wlewamy resztę bulionu
  • Dusimy na małym ogniu około 20 minut
  • Miksujemy zupę blenderem na gładki krem
  • Dodajemy sól, pieprz, szczypior i masło

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy dodawać pieprzu do potraw. Więcej na ten temat znajduje się w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Zupę można posypać pestkami dyni.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 dynia Hokkaido (ok. 800 g)
  • 2,5 szklanki bulionu warzywnego (600 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (ok. 30 g)
  • 2 łyżki szczypiorku posiekanego (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielony koktajl z rukolą

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze

WIĘCEJ >

Prosta pasta z awokado

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy natkę pietruszki i sok z cytryny Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku…

WIĘCEJ >

Frytki z pietruszki

Pietruszkę obieramy i kroimy w paski Jeśli mamy nożyk karbowany to kroimy jak frytki Wkładamy do miski, dodajemy olej kokosowy Lekko solimy i mieszamy Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia Nakładamy pokrojoną pietruszkę Wkładamy do…

WIĘCEJ >

Krem z pieczonej papryki i pomidora

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Pomidora kroimy w ćwiartki (wycinamy głąb), a paprykę w kostkę (nasiona wyrzucamy) Do rozgrzanego piekarnika wkładamy warzywa ułożone w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 20 minut Po tym…

WIĘCEJ >