Zupa dyniowa
Zupa dyniowa
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C
- Dynię obieramy i kroimy w kostkę, skraplamy oliwą, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, solimy
- Wlewamy do dyni 1 szklankę bulionu
- Pieczemy około 90 minut
- Po tym czasie przekładamy dynię do garnka i wlewamy resztę bulionu
- Dusimy na małym ogniu około 20 minut
- Miksujemy zupę blenderem na gładki krem
- Dodajemy sól, pieprz, szczypior i masło
Rady dietetyka
Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy dodawać pieprzu do potraw. Więcej na ten temat znajduje się w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Zupę można posypać pestkami dyni.
Autor
Lista składników
- 1 dynia Hokkaido (ok. 800 g)
- 2,5 szklanki bulionu warzywnego (600 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee (ok. 30 g)
- 2 łyżki szczypiorku posiekanego (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Czerwony DIP
Ugotowanego wcześniej buraka, selera naciowe i jabłko kroimy na drobne kawałki, a następnie przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować. Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku. Wyciskamy sok z…
WIĘCEJ >Gulasz z sarny z wolnowaru
Karkówkę kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Por pokroić w plastry Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić w…
WIĘCEJ >Rosół z gęsi
Zaczynamy od tego, że bierzemy litrową plastikową butelkę Wlewamy do niej zimną wodę, zakręcamy i wkładamy do zamrażalnika Gęś kładziemy na desce, wycinamy piersi i odcinamy nogi (mięso używamy do dań obiadowych, szkoda go do…
WIĘCEJ >Trufle kokosowo-czekoladowe
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania kleistej masy Formujemy kulki i obtaczamy w wybranej posypce
WIĘCEJ >