fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa dyniowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd99a1091-2892-47dd-9252-b4b23c8913ca
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa dyniowa

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C
  • Dynię obieramy i kroimy w kostkę, skraplamy oliwą, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, solimy
  • Wlewamy do dyni 1 szklankę bulionu
  • Pieczemy około 90 minut
  • Po tym czasie przekładamy dynię do garnka i wlewamy resztę bulionu
  • Dusimy na małym ogniu około 20 minut
  • Miksujemy zupę blenderem na gładki krem
  • Dodajemy sól, pieprz, szczypior i masło

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy dodawać pieprzu do potraw. Więcej na ten temat znajduje się w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Zupę można posypać pestkami dyni.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 dynia Hokkaido (ok. 800 g)
  • 2,5 szklanki bulionu warzywnego (600 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (ok. 30 g)
  • 2 łyżki szczypiorku posiekanego (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czerwony DIP

Ugotowanego wcześniej buraka, selera naciowe i jabłko kroimy na drobne kawałki, a następnie przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować. Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku. Wyciskamy sok z…

WIĘCEJ >

Gulasz z sarny z wolnowaru

Karkówkę kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Por pokroić w plastry Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić w…

WIĘCEJ >

Rosół z gęsi

Zaczynamy od tego, że bierzemy litrową plastikową butelkę Wlewamy do niej zimną wodę, zakręcamy i wkładamy do zamrażalnika Gęś kładziemy na desce, wycinamy piersi i odcinamy nogi (mięso używamy do dań obiadowych, szkoda go do…

WIĘCEJ >

Trufle kokosowo-czekoladowe

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania kleistej masy Formujemy kulki i obtaczamy w wybranej posypce

WIĘCEJ >