Żurawina
Żurawina
Przygotowanie
- Żurawinę wkładamy do suchego garnka
- Nastawiamy na bardzo mały ogień
- Dodajemy miód
- Gotujemy 30 min
- Jeśli jest za rzadkie, gotujemy jeszcze kilka minut (taki dżem ma wyjść)
Rady dietetyka
Przed przygotowaniem potrawy, upewnij się że odpowiada ona Twojej aktualnej diecie i towarzyszącym nietolerancjom – informacje zawarte w piktogramach.
Uwagi
Żurawinę można podawać z ulubionym mięsem – świetnie komponuje się z dziczyzną.
Autor
Lista składników
- 500 g świeżej żurawiny
- 3 łyżki miodu (75 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sos vinaigrette miodowy
Szykujemy pojemnik w którym będziemy blendować sos lub blender kielichowy Wlewamy oliwę Dodajemy musztardę Dodajemy sól, pieprz Dodajemy miód Dodajemy ocet Miksujemy blenderem około 2 min Cały czas miksując dolewamy wodę Miksujemy jeszcze kilka sekund
WIĘCEJ >Dip z kalafiora i czosnku
Kalafiora gotujemy we wrzącej wodzie bez przykrycia. Ugotowanego kalafiora miksujemy z czosnkiem i olejem, doprawiamy solą do smaku i podajemy jako dodatek do mięs.
WIĘCEJ >Mleko kokosowe – własnej roboty
Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…
WIĘCEJ >