fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Małże z kukurydzą i boczkiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-253
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Małże z kukurydzą i boczkiem

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Boczek kroimy w drobną kostkę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z boczkiem i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy odsączoną kukurydzę i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dolewamy cydr i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie dodajemy małże, przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż małże się otworzą)
  • Małże które się nie otworzą – wyrzucamy
  • Dodajemy zieleninę i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z małżami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Małże (świeże) (700 g)
  • Cydr jabłkowy (200 ml)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (30 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Łosoś na kremowym szpinaku

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Łososia przyprawiamy z każdej strony, kładziemy na papier i skrapiamy tłuszczem (oliwą) Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut Cebulę obieramy i…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – miś

Z kromki chleba wycinamy kawałki na kształt misia Uszy misia smarujemy tłuszczem Pomidorki kroimy na pół Ogórka kroimy w plastry Rzodkiewkę kroimy na plastry i odcinamy różową otoczkę Z sera wycinamy kółka Marchew obieramy i…

WIĘCEJ >

Placki jabłkowe

Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach Do startego jabłka dodajemy jajka i mąkę, a następnie mieszamy mikserem Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Porcję ciasta nakładamy łyżką na patelnię i smażymy placuszki po około…

WIĘCEJ >

Kotlety z czerwonej soczewicy i marchwi

Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy, marchew ścieramy na średnich oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy…

WIĘCEJ >