Małże z kukurydzą i boczkiem
Małże z kukurydzą i boczkiem
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Boczek kroimy w drobną kostkę
- Zieleninę drobno siekamy
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z boczkiem i smażymy przez ok. 5 minut
- Dodajemy odsączoną kukurydzę i smażymy przez ok. 2 minuty
- Dolewamy cydr i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie dodajemy małże, przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż małże się otworzą)
- Małże które się nie otworzą – wyrzucamy
- Dodajemy zieleninę i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z małżami.
Autor
Lista składników
- Małże (świeże) (700 g)
- Cydr jabłkowy (200 ml)
- Kukurydza w zalewie (słoik) (150 g)
- Cebula (105 g)
- Masło (30 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.