fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bibliografia

  • Abou Neel E.A., Aljabo A., Strange A., Ibrahim S., Coathup M., Young A.M., Bozec L., Mudera V., Demineralization – remineralization dynamics in teeth and bone, „International Journal of Nanomedicine” 2016, no. 11, s. 4743–4763, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5034904/ [5.07.2020].
  • Ace J., How To Heal Leaky Gut And Reverse Autoimmune Diseases, Gut Summit 2015.
  • Adams M., Cleanest sources for chlorella revealed: Natural News publishes metals contamination test results for world’s most famous superfood, http://www.naturalnews.com/039145_chlorella_heavy_metals_lab_tests.html [20.07.2020].
  • Adams M., Superfoods for Optimum Health Chlorella and Spirulina, http://www.naturalnews.com/specialreports/superfoods.pdf [20.07.2020].
  • Ajjimaporn A., Chaunchaiyakul R., Pitsamai S., Widjaja W., Effect of Cold Shower on Recovery From High-Intensity Cycling in the Heat, „The Journal of Strength and Conditioning Research” 2019, August, vol. 33, no. 8, s. 2233–2240, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31343603 [28.06.2020].
  • Alergia na roztocze. Jak pozbyć się roztoczy? https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/alergie/alergia-na-roztocze-jak-pozbycsie-roztoczy-aa-9nbC-HuCr-ikh5.html [4.07.2020].
  • Al-Sadi R., Guo S., Ye D., Rawat M., Ma T.Y., TNF-α Modulation of Intestinal Tight Junction Permeability Is Mediated by NIK/IKK-α
  • Axis Activation of the Canonical NF-κB Pathway, „The American Journal of Pathology” 2016, vol. 186, no. 5, s. 1151–1165.
  • Amerykańska baza danych produktów spożywczych, http://www.usda.gov/wps/portal/usda/usdahome [26.05.2020].
  • Armstrong P.B., Armstrong M.T., Pardy R.L., Child A., Wainwright N., Immunohistochemical Demonstration of a Lipopolysaccharide in the Cell Wall of a Eukaryote, the Green Alga, Chlorella, „The Biological Bulletin” 2002, October, vol. 203, no. 2, s. 203–204.
  • Asghari A., Khaki A.A., Rajabzadeh A., Khaki A., A review on Electromagnetic fields (EMFs) and the reproductive system, „Electron Physician” 2016, July, vol. 8, no. 7, s. 2655–2662, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5014506/ [26.05.2020].
  • Bajaj M., DeFronzo R., Metabolic and molecular basis of insulin resistance, „Journal of Nuclear Cardiology” 2003, no. 10, s. 311–323.
  • Balas J., Mikotoksyny jako źródło zanieczyszczeń żywności pochodzenia roślinnego, „Borgis – Postępy Fitoterapii” 2006, nr 2, s. 98–104, http://www.czytelniamedyczna.pl/2391,mikotoksyny-jako-zrodlo-zanieczyszczen-zywnosci-pochodzenia-roslinnego.html [4.07.2020].
  • Ballantyne S., Are all lectins bad? (and what are lectins, anyway?), http://www.thepaleomom.com/lectins-bad/ [20.07.2020].
  • Ballantyne S., The Health Benefits of Bone Broth, http://www.thepaleomom.com/2012/03/health-benefits-of-bone-broth.html [26.05.2020].
  • Ballantyne S., The Paleo Approach. Reverse Autoimmune Disease and Heal Your Body, Victory Belt Publishing Inc., Las Vegas 2013.
  • Ballantyne S., The WHYs behind the Autoimmune Protocol: Nightshades, http://www.thepaleomom.com/the-whys-behindautoimmune-protocol/ [20.07.2020].
  • Ballantyne S., Why Grains Are Bad–Part 1, Lectins and the Gut, http://www.thepaleomom.com/why-grains-are-bad/ [20.07.2020].
  • Bartłomiejska I., Siusta M., Czy rośliny mogą mieć świadomość?, sympozja z cyklu „Neurokognitywistyka w patologii i zdrowiu”, 2011–2013.
  • Baur E., Vitamin- und Mineralstoffgehalt pflanzlicher Lebensmittel – früher und heute, http://www.vis.bayern.de/ernaehrung/lebensmittel/gruppen/naehrstoffgehalt_pflanzliche_lebensmittel.htm [26.05.2020].
  • Beetz A., Uvnäs-Moberg K., Julius H., Kotrscha K., Psychospołeczne i psychofizjologiczne skutki interakcji człowiek–zwierzę: możliwa rola oksytocyny, „Frontiers in Psychology” 2012, vol. 3, s. 234, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3408111/ [2.07.2020].
  • Belowski J., Prolaktyna, hiperprolaktynemia, http://www.endokrynologia.net/content/prolaktyna-hiperprolaktynemia [26.05.2020].
  • Bennett D. et al., Project TENDR: Targeting Environmental Neuro-Developmental Risks. The TENDR Consensus Statement.
  • Environ Health Perspect, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27479987 [3.07.2020].
  • Berek K., Bobiński R., Miażdżyca – choroba wieloczynnikowa, „Problemy Pielęgniarstwa” 2009, t. 17, nr 3.
  • Bergmann K., Olender K., Odrowąż-Sypniewska G., Rola otyłości i stanu zapalnego w cukrzycy typu 2 – znane fakty, nowe kontrowersje. Diagnostyka Laboratoryjna, „Journal of Laboratory Diagnostics” 2012, vol. 48, no. 3, s. 313–322.
  • Bernard. J., Nutritional Content of Beef Bone Marrow, http://www.livestrong.com/article/539722-nutritional-contents-of-beefbone-marrow [26.05.2020].
  • Białek M., Rutkowska J., Znaczenie kwasu γ-linolenowego w profilaktyce i terapii, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2015, nr 69, s. 892–904, http://www.phmd.pl/api/files/view/116369.pdf [10.07.2020].
  • Billi F.P., Jedz tłusto i bądź zdrowy, Wydawnictwo WGP, Warszawa 2011.
  • Bishop W., Autoimmune Diet and Lifestye Suggestions, http://www.webnd.com/autoimmune-diet-and-lifestye-suggestions.php [20.07.2020].
  • Black Cumin Seed Oil and Hashimoto’s Disease, https://drhedberg.com/black-cumin-seed-oil-hashimotos-disease [20.07.2020].
  • Boudreau D., Mellick P.W., Olson G.R., Felton R.P., Thorn B.T., Beland F.A., Clear Evidence of Carcinogenic Activity by a Whole-Leaf Extract of Aloe barbadensis Miller (Aloe vera) in F344/N Rats, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3537128/ [20.07.2020].
  • Boyce J.A., Assa’ad A., Burks A.W. et al., Guidelines for the diagnosis and management of food allergy in the United States: report of the NIAID-sponsored expert panel, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” 2010, no. 126 (suppl. 6), s. 51–58.
  • Boyes C., Why Eat Offal? The hidden health benefits of organ meats, http://www.wisechoicemarket.com/blog/why-eat-offal-thehidden-health-benefits-of-organ-meats/ [26.05.2020].
  • Bratmana G.N., Daily G.C., Levyc B.J., Gross J.J., The benefits of nature experience: Improved affect and cognition, „Landscape and Urban Planning” 2015, no. 138, s. 41–45, http://spl.stanford.edu/pdfs/2015/Bratman procent20LUP.pdf [28.06.2020].
  • Buijze G.A., Sierevelt I.N., Heijden B.C.J.M. van der, Dijkgraaf M.G., Frings-Dresen M.H.W., The Effect of Cold Showering on Health and Work: A Randomized Controlled Trial, „PLoS One” 2016, vol. 11, no. 9, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5025014/ [26.07.2020].
  • Całkosiński I., Dobrzyński M., Całkosińska M., Seweryn E., Bronowicka-Szydełko A., Dzierzba K., Ceremuga I., Gamian A., Charakterystyka odczynu zapalnego, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2009, nr 63, s. 395–408.
  • Campbell T.C., Campbell T.M., Nowoczesne zasady odżywiania, Galaktyka, Łódź 2017.
  • Canter P.H., The therapeutic effects of meditation, „BMJ” 2003, May 17, vol. 326, no. 7398, s. 1049–1050, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1125975/ [1.07.2020].
  • Capaldi C.A., Dopko R.L., Zelenski J.M., The relationship between nature connectedness and happiness: a meta-analysis, „Frontiers in Psychology” 2014, no. 5, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4157607/ [5.07.2020].
  • Cassidy S., Chau J.Y., Catt M., Bauman A., Trenell M.I., Low physical activity, high television viewing and poor sleep duration cluster in overweight and obese adults; a cross-sectional study of 398,984 participants from the UK Biobank, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28454540 [26.05.2020].
  • Castro J.M. de, The time of day of food intake influences overall intake in humans, The Journal of Nutrition 2004, January, vol. 134, no. 1, s. 104–111, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14704301 [26.05.2020].
  • Chételat G., Lutz A., Arenaza-Urquijo E., Collette F., Klimecki O., Marchant N., Why could meditation practice help promote mental health and well-being in aging?, „Alzheimers Res Ther” 2018, vol. 10, s. 57, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6015474/ [2.07.2020].
  • Chevalier G., Grounding the Human Body Improves Facial Blood Flow Regulation: Results of a Randomized, Placebo Controlled Pilot Study, http://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?PaperID=51326#.VO4G9hawXle [5.07.2020].
  • Chevalier G., Sinatra S.T., Oschman J.L., Sokal K., Sokal P., Earthing: Health Implications of Reconnecting the Human Body to the Earth’s Surface Electrons, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3265077/ [26.05.2020].
  • Chlorella’s Nutritional Analysis, http://www.naturalways.com/chlorella-nutritional-analysis.htm [20.07.2020].
  • Chrispeels M.J., Raikhelb N.V., Lectins, Lectin Genes, and Their Role in Plant Defense, „The Plant Cell” 1991, vol. 3, no. 1, s. 1–9.
  • Chrościcki P., Usarek M., Bryla J., The role of biological clock in glucose homeostasis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23799401 [28.06.2020].
  • Churc D., Myśl to materia, Studio Astropsychologii, Białystok 2019.
  • Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
  • Cichomski M., Indiańska kuchnia czyli niuchając po indiańskich garach, http://www.huuskaluta.com.pl/marekc/kuchnia.php [26.05.2020].
  • Cichosz G., Fenomen miąższu aloesowego „Forever Aloe Vera”, materiały wewnętrzne firmy Forever Living.
  • Cieślik E., Glikoalkaloidy – substancje toksyczne roślin wyższych, „Żywność. Technologia. Jakość” 1997, http://journal.pttz.org/wp-content/uploads/2018/01/03_Cieslik.pdf [15.07.2020].
  • Cieślik E., Turcza K., Właściwości prozdrowotne aloesu zwyczajnego Aloe vera (L.) (Aloe barbadensis Mill.), „Borgis – Postępy Fitoterapii” 2015, nr 2, s. 117–124, http://www.czytelniamedyczna.pl/5260,wlasciwosci-prozdrowotne-aloesu-zwyczajnego-aloevera-l-webb-aloe-barbadensis-mi.html [20.07.2020].
  • Coppo R., Amore A., Roccatello D., Dietary antigens and primary IgA nephropathy, „Journal of the American Society of Nephrology” 1992, vol. 2, no. 10 suppl, s. S173–S180.
  • Czeczot H., Majewska M., Kadm – zagrożenie i skutki zdrowotne, „Toksykologia” 2010, t. 66 nr 4, http://www.ptfarm.pl/pub/File/Farmacja procent20Polska/2010/04-2010/02 procent20 procent20Kadm.pdf [26.05.2020].
  • Czeczot H., Majewska M., Kadm – zagrożenie i skutki zdrowotne, „Toksykologia” 2010, t. 66, nr 4, http://www.ptfarm.pl/pub/File/Farmacja procent20Polska/2010/04-2010/02 procent20 procent20Kadm.pdf [3.07.2020].
  • Dane wartości odżywczych z portalu Ilewazy.pl, http://www.ilewazy.pl/ [26.05.2020].
  • Danysz A., Koenzym Q-10 w kardiochirurgii, http://www.hedat.pl/wp-content/uploads/2014/11/Koenzym_Q10_w_kardiochirurgii-Andrzej_Dandysz.pdf [26.05.2020].
  • Dave N.D., Xiang L., Rehm K.E., Marshall G.D., Stress and Allergic Diseases, „Immunology and Allergy Clinics of North America”, 2011, February, vol. 31, no. 1, s. 55–68, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3264048/ [26.05.2020].
  • Del Negro C.A., Funk G.D., Feldman J.L., Breathing matters, „Nature Reviews Neuroscience”, author manuscript, available in PMC, 2019, July 17, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6636643/ [2.07.2020].
  • Demmer R.T., Jacobs D.R., Desvarieux M., Periodontal Disease and Incident Type 2 Diabetes, http://care.diabetesjournals.org/content/31/7/1373.short [5.07.2020].
  • Depner C.M., Stothard E.R., Wright K.P.J., Metabolic consequences of sleep and circadian disorders, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24816752 [28.06.2020].
  • Desvarieux M., Demmer R.T., Rundek T., Boden-Albala B., Jacobs D.R. Jr, Sacco R.L., Papapanou P.N., Periodontal microbiota and carotid intima-media thickness: the Oral Infections and Vascular Disease Epidemiology Study (INVEST), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15699278 [5.07.2020].
  • Dhabhar F.S., Effects of stress on immune function: the good, the bad, and the beautiful, „Immunologic Research” 2014, May, vol. 58, no. 2–3, s. 193–210, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24798553 [26.05.2020].
  • Daniells S., Experts cool concerns over FDA Aloe vera carcinogenocity study, http://www.nutraingredients-usa.com/Research/Experts-cool-concerns-over-FDA-Aloe-vera-carcinogenicity-study [20.07.2020].
  • Dobryniewski J., Szajda S.D., Waszkiewicz N., Zwierz K., Biologia niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), „Przegląd Lekarski” 2007, t. 64, nr 2.
  • Drago S. et al., Gliadin, zonulin and gut permeability: Effects on celiac and non-celiac intestinal mucosa and intestinal cell lines, „Scandinavian Journal of Gastroenterology” 2006, April, vol. 41, no. 4, s. 408–419.
  • Drzewoski J., Farmakologia kliniczna koenzymu Q10, http://www.q10.pl/drzewoski.pdf [26.05.2020].
  • Dudziak M., Deeg P., Raczak G., Wpływ procesu zapalnego na zmiany w układzie krążenia u chorych z przewlekłą niewydolnością nerek, „Kardiologia Polska” 2009, nr 67.
  • Duliński R., Żyła K., Wpływ egzogennych preparatów fitaz na zawartość fosforanów inozytolu w cieście i pieczywie żytnim, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2009, t. 2, nr 63, s. 53–66.
  • Dziewulska A., Dobrzyń P., Dobrzyń A., Rola kinazy białkowej aktywowanej przez AMP (AMPK) w regulacji metabolizmu mięśni szkieletowych, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2010, no. 64, s. 513–552, http://www.phmd.pl/fulltxt.php?icid=921491 [26.05.2020].
  • Efferth T., From ancient herbs to modern medicines: Artemisia annua and artemisinin for cancer treatment, „Seminars in Cancer Biology” 2017, October, no. 46, s. 65–83.
  • Eksperci alarmują: 68 proc. mężczyzn i 53 proc. kobiet w Polsce ma nadwagę, https://www.wprost.pl/kraj/10206924/ekspercialarmuja-68-proc-mezczyzn-i-53-proc-kobiet-w-polsce-ma-nadwage.html [10.07.2020].
  • Erlinger T.P. et al., Inflammation modifies the effects of a reduced-fatlow-cholesterol diet on lipidsresults from the DASH-sodium trial, „Circulation” 2003, vol. 7, no. 15, s. 150–154.
  • Farhangi M.A., Dehghan P., Tajmiri S., Abbasi M.M., The effects of Nigella sativa on thyroid function, serum Vascular Endothelial
  • Growth Factor (VEGF) – 1, Nesfatin-1 and anthropometric features in patients with Hashimoto’s thyroiditis: a randomized controlled trial, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5112739/ [20.07.2020].
  • Fasano A., Zonulin, regulation of tight junctions, and autoimmune diseases, „The Annals of the New York Academy of Sciences” 2012, Jule, vol. 1258, no. 1, s. 25–33.
  • Feily A., Namazi M.R., Aloe vera in dermatology: a brief review. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19218914 [20.07.2020].
  • Foster M., Hunter D., Samman S., Evaluation of the Nutritional and Metabolic Effects of Aloe vera, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92765/ [20.07.2020].
  • Frank M., Szachta P., Gałęcka M., Ignyś I., Alergia pokarmowa IgG – zależna i jej znaczenie w otyłości i cukrzycy typu II, „Forum Zaburzeń Metabolicznych” 2014, vol. 5, no. 3, s. 108–114.
  • Freed D.J., Do dietary lectins cause disease? The evidence is suggestive – and raises interesting possibilities for treatment, „British Medical Journal” 1999, April 17, vol. 318, no. 7190, s. 1023–1024.
  • Friedman M., Potato Glycoalkaloids and Metabolites: Roles in the Plant and in the Diet, „Journey Agricultural and Food Chemistry” 2006, no. 54, s. 8655−8681, http://www.ask-force.org/web/Potato/Friedman-Potato-Glycoalaloids-Metabolites-2006.pdf [15.07.2020].
  • Friedman M., Tomato Glycoalkaloids: Role in the Plant and in the Diet, „Journey Agricultural and Food Chemistry” 2002, no. 50, s. 751−5780, http://toxicology.usu.edu/endnote/Friedman-Tomato-alkaloidsJ-Agric-Food-Chem-2002-50-5751-80.pdf [15.07.2020].
  • Gallo M.B., Sarachine M.J., Biological Activities of Lupeol, „International Journal of Biomedical and Pharmaceutical Sciences” vol. 3, no. 1, s. 6–66. https://www.researchgate.net/publication/227878150_Biological_Activities_of_Lupeol [20.07.2020].
  • Gangwisch J.E., Malaspina D., Boden-Albala B., Heymsfield S.B., Inadequate sleep as a risk factor for obesity: analyses of the NHANES I, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16295214 [26.05.2020].
  • Geerts S.O., Legrand V., Charpentier J., Albert A., Rompen E.H., Further evidence of the association between periodontal conditions and coronary artery disease, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15515345 [5.07.2020].
  • Godziemba-Maliszewska E., Znaczenie żywienia w etiopatogenezie i leczeniu kamicy żółciowej, „Nowa Medycyna” 1999, nr 10, http://www.czytelniamedyczna.pl/1417,znaczenie-zywienia-w-etiopatogenezie-i-leczeniu-kamicy-zolciowej.html [26.05.2020].
  • Golia E. et al., Inflammation and cardiovascular disease: from pathogenesis to therapeutic target, „Current Atherosclerosis Reports” 2014, September, vol. 16, no. 9, s. 435.
  • Gonzalez B., Banos-Sanza J.I., Villatea M., Brearley C.A., Sanz-Aparicio J., Inositol 1,3,4,5,6-pentakisphosphate 2-kinase is a distant IPK member with a singular inositide binding site for axial 2-OH recognition, „Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America”, vol. 107, no. 21, s. 9608–9613.
  • Gonzalez N., Pancreatic enzymes and cancer cure, http://www.canceractive.com/cancer-active-page-link.aspx?n=469 [26.05.2020].
  • Grases F., Costa-Bauzá A., Phytate (IP6) is a powerful agent for preventing calcifications in biological fluids: usefulness in renal lithiasis treatment, „Anticancer Research” 1999, September–October, vol. 19, no. 5A, s. 3717–3722, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10625946 [20.07.2020].
  • Greer F., Pusztai A., Toxicity of kidney bean (Phaseolus vulgaris) in rats: changes in intestinal permeability, „Digestion” 1985, vol. 32, no. 1, s. 42–46.
  • Gupta V.K., Malhotra S., Pharmacological attribute of Aloe vera: Revalidation through experimental and clinical studies, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3611630/ [20.07.2020].
  • Hagino N., Ichimura S., Effect of chlorella on fecal and urinary cadmium excretion in „Itai-itai” disease, „Nihon Eiseigaku Zasshi” 1975, April, vol. 30, no. 1, s. 77.
  • Haley M., What Is Aloin?, https://www.aloe1.com/what-is-aloin/ [20.07.2020].
  • Hall H., The China Study Revisited: New Analysis of Raw Data Doesn’t Support Vegetarian Ideology, https://sciencebasedmedicine.org/the-china-study-revisited/ [10.07.2020].
  • Hałat Z., Wpływ jakości (pochodzenia) żywności na zdrowie człowieka, konferencja „Wpływ rolnictwa na środowisko”, Wrocław 7 października 2004 r., http://www.halat.pl/foodorigin.html [10.07.2020].
  • Hamid R., Masood A., Dietary Lectins as Disease Causing Toxicants, „Pakistan Journal of Nutrition” 2009, no. 8, s. 293–303.
  • Hartenbach W., Mity o cholesterolu, Oficyna Wydawnicza Interspar, Warszawa 2007.
  • Hasegawa T., Okuda M., Nomoto K., Yoshikai Y., Augmentation of the resistance against Listeria monocytogenes by oral administration of a hot water extract of Chlorella vulgaris in mice, „Immunopharmacology and Immunotoxicology” 1994, no. 16, s. 191–202.
  • Higdon J., Coenzyme Q10, http://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/coenzyme-Q10 [26.05.2020].
  • Holick M., Weil A., The Vitamin D Solution: A 3-Step Strategy to Cure Our Most Common Health Problems, Hudson Street Press 2010.
  • Hollon J. et al., Effect of Gliadin on Permeability of Intestinal Biopsy Explants from Celiac Disease Patients and Patients with Non-Celiac Gluten Sensitivity, „Nutrients” 2015, March, vol. 7, no. 3, s. 1565–1576.
  • Holm-Pedersen P., Schultz-Larsen K., Christiansen N., Avlund K., Tooth loss and subsequent disability and mortality in old age, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18194226 [5.07.2020].
  • Huggins H., Root Canal Dangers, https://www.westonaprice.org/health-topics/dentistry/root-canal-dangers/ [5.07.2020].
  • Idzikowski Z., Zastosowanie koenzymu Q10, http://www.idzikowski-naturoterapia.pl/index.php?news&nid=9 [26.05.2020].
  • Iffland K., Grotenhermen F., An Update on Safety and Side Effects of Cannabidiol: A Review of Clinical Data and Relevant Animal Studies, Cannabis Cannabinoid Res” 2017, vol. 2, no. 1, s. 139–154, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5569602/ [20.07.2020].
  • Ignyś I., Sieńczewski Ł., Szachta P., Czy nietolerancje pokarmowe mogą być przyczyną nadwagi i otyłości?, https://www.vitaimmun.pl/czy-nietolerancje-pokarmowe-moga-byc-przyczyna-nadwagi-i-otylosci/ [20.07.2020].
  • Ishi Ede P., Bertolo M.B., Rossa C. Jr, Kirkwood K.L., Onofre M.A., Periodontal condition in patients with rheumatoid arthritis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18425249 [5.07.2020].
  • Jakimiuk A.J., Szamatowicz J., Rola niedoboru inozytolu w patofizjologii zaburzeń występujących w zespole policystycznych jajników „Ginekologia Polska” 2014, nr 85, s. 54–57.
  • Jarocka-Cyrta E., Nietolerancje pokarmowe – FODMAP, „Bez Glutenu” 2014, grudzień, nr 6, s. 11–13.
  • Jelińska M., Kwasy tłuszczowe – czynniki modyfikujące procesy nowotworowe, „Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego Akademii Medycznej w Warszawie” 2005, nr 1, http://www.farm.amwaw.edu.pl/~axzimni/biuletyn/ [20.07.2020].
  • Jiang S.-Y., Ma A., Ramachandran S., Negative Air Ions and Their Effects on Human Health and Air Quality Improvement, „International Journal of Molecular Sciences” 2018, October, vol. 19, no. 10, s. 2966, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213340/ [2.07.2020].
  • Jóźwicka M., Głąbiński A., Patogeneza rozwoju blaszki miażdżycowej w tętnicach szyjnych, „Aktualności Neurologiczne” 2011, t. 11, nr 4, s. 265–273.
  • Kacik J., Wawrzyniak A., Rakowska M., Kalicki B., Objawy pseudoalergii a zaburzenia metabolizmu histaminy, „Pediatria i Medycyna Rodzinna” 2016, t. 12, nr 3, s. 234–241.
  • Kahleova H. et al., Eating two larger meals a day (breakfast and lunch) is more effective than six smaller meals in a reducedenergy regimen for patients with type 2 diabetes: a randomised crossover study, „Diabetologia” 2014, August, vol. 57, no. 8, s. 1552–1560, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24838678 [26.05.2020].
  • Kahleova H., Lloren J.I., Mashchak A., Hill M., Fraser G.E., Meal Frequency and Timing Are Associated with Changes in Body Mass Index in Adventist Health Study 2, „Journal of Nutrition” 2017, September, vol. 147, no. 9, s. 1722–1728, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5572489/ [5.06.2020].
  • Kamer A.R., et al., Alzheimer’s disease and peripheral infections: the possible contribution from periodontal infections, model and hypothesis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18487851 [5.07.2020].
  • Karpel E., Mediatory ogólnoustrojowej odpowiedzi zapalnej – znaczenie w praktyce klinicznej intensywnej terapii, „Anestezjologia Intensywna Terapia” 2001, nr 3, s. 181–190.
  • Katsuki A. et al., Increased oxidative stress is associated with serum levels of triglyceride, insulin resistance, and hyperinsulinemia in Japanese metabolically obese, normal-weight men, „Diabetes Care” 2004, no. 27, s. 631–632.
  • Kavoussi S.K., West B.T., Taylor G.W., Lebovic D.I., Periodontal disease and endometriosis: analysis of the National Health and Nutrition Examination Survey, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18394619 [5.07.2020].
  • Keniger L.E., Gaston K.J., Irvine K.N., Fuller R.A., What are the Benefits of Interacting with Nature?, „International Journal Environmental Research and Public Health” 2013, March, vol. 10, no. 3, s. 913–935, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3709294/ [28.06.2020].
  • Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Występowanie związków fenolowych w miodzie pszczelim, „Postępy Fitoterapii” 2008, nr 4, http://www.czytelniamedyczna.pl/2622,wystepowanie-zwiazkow-fenolowych-w-miodzie-pszczelim.html [26.05.2020].
  • Kijowski J., Leśnierowski G., Cegielska-Radziejewska R., Jaja cennym źródłem składników bioaktywnych, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2013, t. 5, nr 90, http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2013, procent205(90)/03_Kijowski.pdf [26.05.2020].
  • Kloog I., Ridgway B., Koutrakis P., Coull B.A., Schwartza J.D., Long and Short-Term Exposure to PM2.5 and Mortality, „Epidemiology” 2013, July, vol. 24, no. 4, s. 555–561, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4372644/ [2.07.2020]
  • Konferencja prasowa „Otyłość – opowiemy o tym, czego jeszcze nie wiecie”, 17 maja 2018, https://ncez.pl/dla-mediow/17-05-2018--konferencja-prasowa--otylosc---opowiemy-o-tym--czego-jeszcze-nie-wiecie [10.07.2020].
  • Kowalski R., Kałwa R., Masło kontra margaryna, https://www.researchgate.net/publication/327775781_Maslo_kontra_margaryna [20.07.2020].
  • Kresser C., How to Eat More Organ Meats, http://chriskresser.com/how-to-eat-more-organ-meats/ [26.05.2020].
  • Kresser C., Liver: nature’s most potent superfood, http://chriskresser.com/natures-most-potent-superfood/ [26.05.2020].
  • Krishna S., Bustamante L., Haynes R.K., Staines H.M., Artemisinins: their growing importance in medicine, „Trends in Pharmacological Sciences” 2008, October, vol. 29, no. 10, s. 520–527.
  • Krześniak L.M., Substancje lecznicze. Apteczka ziołowa, Wyd. Sport i Turystyka, http://herbarium.republika.pl/ziololecznictwo/substancje_lecznicze.html [20.07.2020].
  • Krzysztyniak K.L., Obiedziński M.W., Przewodnik po bezpiecznej żywności, Wydawnictwo Medyk, Łomianki 2010.
  • Kucharz E.J., Humor i śmiech jako metody terapeutyczne, „Forum Reumatologiczne” 2019, t. 5, nr 2, s. 74–80.
  • Kuklinski B., Odżywianie mitochondrialne, Vital, Białystok 2017.
  • Kunachowicz H. et al., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2016.
  • Kwak J.H., Baek S.H., Woo Y., Han J.K., Kim B.G., Kim O.Y., Lee J.H., Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: enhancement of natural killer cell activity and early inflammatory response (randomized, double-blinded, placebo-controlled trial), „Nutrition Journal” 2012, July 31, vol. 11, no. 53.
  • Lakshmi Narayanan L., Vaishnavi C., Endodontic microbiology, „Journay of Conservative Dentistry” 2010, October–December, vol. 13, no. 4, s. 233–239, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3010028/ [5.07.2020].
  • Lamberg L., Science and light therapy, „Medical News & Perspectives” 1998, November 11.
  • Latta M., Eskin M., A Simple and rapid colorimetric method for phytate determination, „Journal of Agricultural and Food Chemistry” 1980, no. 28, s. 1313–1315.
  • Lawrence G.D., Dietary fats and health: dietary recommendations in the context of scientific evidence, „Advances in Nutrition” 2013, May 1, vol. 4, no. 3, s. 294–302.
  • Lim M.Y., O’Neale Roach J., Metabolizm i żywienie, Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2012.
  • Löscher W., Mevissen M., Animal studies on the role of 50/60-Hertz magnetic fields in carcinogenesis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8196474 [26.05.2020].
  • Lubkowska A., Zastosowanie krioterapii w chorobach przewlekłych, „Family Medicine & Primary Care Review” 2013, t. 15, nr 2, s. 233–239.
  • Łuczyński W., Bossowski A., Głowińska-Olszewska B., Kos J., Baran M., Stasiak-Barmuta A., Rola limfocytów T-regulatorowych w patogenezie zaburzeń immunologicznych towarzyszących otyłości i miażdżycy, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2010, nr 64, s. 15 160.
  • MacDonald R.A.R., Music, health, and well-being: A review, „International Journal of Qualitative Studies in Health and Wellbeing” 2013, vol. 8, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3740599/ [2.07.2020].
  • Malczewski P., Legumes should be boiled in high temperatures, http://www.nutritionmyths.com/legumes-should-be-boiled-inhigh-temperatures-to-avoid-food-poisoning/ [20.07.2020].
  • Mangaiyarkarasi S.P.,Manigandan T., Elumalai M., Cholan P.K., Kaur R.P., Benefits of Aloe vera in dentistry, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4439686/ [20.07.2020].
  • Marion M., Biernat M., Thomas F., Savary G., Le Breton Y., Zabielski R., Le Huërou-Luron I., Le Divisich J., Small intestine growth and morphometry in piglets weaned at 7 days of age, „Reproduction Nutrition Development” 2002, no. 42, s. 339–354.
  • Maśliński S., Ryżewski J., Patofizjologia. Podręcznik dla studentów medycyny, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
  • Materac E., Marczyński Z., Bodek K.H., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2013, nr 2, s. 225–233.
  • Mawson A.R., Onor G.I., Gout and vitamin A intoxication: is there a connection? „Semininars in Arthritis and Rheumatism” 1991, April, vol. 20, no. 5, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2068576 [26.05.2020].
  • McHill A.W., Wright K.P.J., Role of sleep and circadian disruption on energy expenditure and in metabolic predisposition to human obesity and metabolic disease, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28164449 [28.06.2020].
  • Merchant R.E., Andre C.A., A review of recent clinical trials of the nutritional supplement Chlorella pyrenoidosa in the treatment of fibromyalgia, hypertension, and ulcerative colitis, „Alternative Therapies in Health and Medicine” 2001, May–June, vol. 7, no. 3, s. 79–91, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11347287 [20.07.2020].
  • Merchant R.E., Andre C.A., Sica D.A., Nutritional supplementation with Chlorella pyrenoidosa for mild to moderate hypertension, „Journal of Medicinal Food” 2002, Fall, vol. 5, no. 3, s. 141–152.
  • Merchant R.E., Carmack C.A., Wise C.M., Nutritional supplementation with Chlorella pyrenoidosa for patients with fibromyalgia syndrome: a pilot study, „Phytotherapy Research” 2000, May, vol. 14, no. 3, s. 167–173.
  • Mercola J., Shocking Connection: 97 procent of all Terminal Cancer Patients Previously Had This Dental Procedure, http://humansarefree.com/2014/02/shocking-connection-97-of-all-terminal.html [5.07.2020].
  • Mercola J., The Health Benefits of Consuming Organ Meats, http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/12/30/eatingorgan-meats.aspx [26.05.2020].
  • Meyer M.S., Joshipura K., Giovannucci E., Michaud D.S., A Review of the Relationship between Tooth Loss, Periodontal Disease, and Cancer, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2723958/ [5.07.2020].
  • Miah T., Kamat D., Current Understanding of the Health Effects of Electromagnetic Fields, „Pediatric Annals” 2017, April 1, Vol. 46, No. 4, s. 172–174, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28414399 [26.05.2020].
  • Michaud D.S., Liu Y., Meyer M., Giovannucci E., Joshipura K., Periodontal disease, tooth loss, and cancer risk in male health professionals: a prospective cohort study, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18462995 [5.07.2020].
  • Mięgoć A., Instytutu Żywności i Żywienia, Baza danych produktów, program Dietetyk (1 i 2).
  • Miktus M., Rola koenzymu Q10 we współczesnej medycynie, „Żywienie i Zdrowie” 2006, t. 5, nr 36, http://www.algi24.com.pl/download/nh200611.pdf [26.05.2020].
  • Minger D., The China Study: Fact or Fallacy?, https://deniseminger.com [10.07.2020].
  • Morag I., Ohlsson A., Cycled light in the intensive care unit for preterm and low birth weight infants, „Cochrane Database of Systematic Reviews” 2013, vol. 8, no. 1, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21249685 [28.06.2020].
  • Morell S.F., Bone Marrow, http://www.westonaprice.org/health-topics/bone-marrow/ [5.07.2020].
  • Mortavazi S. et al., Alterations in TSH and Thyroid Hormones following Mobile Phone Use, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3243874/ [26.05.2020].
  • Mortazavi S.M. et al., Mercury release from dental amalgam restorations after magnetic resonance imaging and following mobile phone use, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18819554/ [26.05.2020].
  • Muggli R., Systemic evening primrose oil improves the biophysical skin parameters of healthy adults, „International Journal of Cosmetic Science” 2005, no. 27, s. 243–249, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18492193 [20.07.2020].
  • Murray C.A., Saunders W.P., Root canal treatment and general health: a review of the literature, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11307468 [5.07.2020].
  • Myers A., Możesz wyleczyć choroby autoimmunologiczne, Vital, Białystok 2016.
  • Nadzieja P., Koenzym Q10 – substancja niezbędna do życia komórki, https://www.jestemwformie.pl/koenzym-q10-substancjaniezbprocentC4 procent99dna-do- procentC5 procentBCycia-kom procentC3 procentB3rki [5.07.2020].
  • Nagel R., Living With Phytic Acid, http://www.westonaprice.org/health-topics/living-with-phytic-acid/ [5.07.2020].
  • Nagpal R., Kaur V., Kumar M., Marotta F., Effect of Aloe vera juice on growth and activities of Lactobacilli in-vitro, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23762993 [20.07.2020].
  • Nakano S., Takekoshi H., Nakano M., Chlorella (Chlorella pyrenoidosa) supplementation decreases dioxin and increases immunoglobulin a concentrations in breast milk, „Journal of Medicinal Food” 2007, March, vol. 10, no. 1, s. 134–142.
  • Nakano S., Takekoshi H., Nakano M., Chlorella pyrenoidosa supplementation reduces the risk of anemia, proteinuria and edema in pregnant women, „Plant Foods for Human Nutrition” 2010, March, vol. 65, no. 1, s. 25–30.
  • Nawrocka-Musiał D., Latocha M., Kwas fitynowy – nutraceutyk o działaniu przeciwnowotworowym, „Polski Merkuriusz Lekarski Polskiego Towarzystwa Lekarskiego” 2012, t. 33, nr 193, s. 43–47.
  • Nic, co ludzkie… Aforyzmy, sentencje i przysłowia, oprac. H. Jurand, Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza, Warszawa 1982.
  • Niemiecka baza danych produktów spożywczych BLS 3.01, http://www.bls.nvs2.de/ [5.07.2020].
  • Nienhiser J.C., Studies Showing Adverse Effects of Isoflavones, 1950-2013, http://www.westonaprice.org/soy-alert/studiesshowing-adverse-effects-of-isoflavones [20.07.2020].
  • Nowak J.Z., Przeciwzapalne „prowygaszeniowe” pochodne wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2010, nr 64, s. 115–132.
  • Omar S.H., Oleuropein in Olive and its Pharmacological Effects, „Scientia Pharmaceutica” 2010, April–June, vol. 78, no. 2, s. 133–154.
  • Oschman J., Chevalier G., Brown R., The effects of grounding (earthing) on inflammation, the immune response, wound healing, and prevention and treatment of chronic inflammatory and autoimmune diseases, https://doi.org/10.2147/JIR.S69656 [5.07.2020].
  • Paoli A., Tinsley G., Bianco A., Moro T., The Influence of Meal Frequency and Timing on Health in Humans: The Role of Fasting, „Nutrients” 2019, April, vol. 11, no. 4, s. 719, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6520689/ [5.06.2020].
  • Pawlak J., Derlacz R.A., Mechanizm powstawania oporności na insulinę w tkankach obwodowych, http://www.postepybiochemii.pl/pdf/2_2011/200-206.pdf [20.07.2020].
  • Pollard T., Health Conditions: Gout, http://www.health911.com/gout [5.07.2020].
  • Pope S., Non-Dairy Homemade Formula, http://www.thehealthyhomeeconomist.com/video-hypoallergenic-baby-formula [10.07.2020].
  • Pritchard C., The Truly Offal Recipe Book: How to Cook the Parts Others Throw Away, CreateSpace Independent Publishing Platform, April 22, 2015.
  • Pszczeli Park, pszczelipark.pl [20.07.2020].
  • Raboy V., Myo-Inositol-1,2,3,4,5,6-hexakisphosphate, „Phytochemistry” 2003, no. 64, s. 1033–1043.
  • Radziszewski M., Insulinooporność – molekularne podłoże powstawania i występowanie w wybranych chorobach metabolicznych i endokrynopatiach, https://sknendocrinus.wum.edu.pl/sites/sknendocrinus.wum.edu.pl/files/insulinoopornosc_-_molekularne_podl-olze_powstawania_i_wystepowanie_w_wybranych_chorobach_metabolicznych_i_endokrynopatiach.pdf [20.07.2020].
  • Ramel N., Living With Phytic Acid, http://www.westonaprice.org/health-topics/living-with-phytic-acid/ [20.07.2020].
  • Ranabir S., Reetu K., Stress and hormones, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3079864/ [26.05.2020].
  • Rao C.V., Pal S., Mohammed A., Farooqui M., Doescher M.P., Asch A.S., Yamada H.Y., Biological effects and epidemiological consequences of arsenic exposure, and reagents that can ameliorate arsenic damage in vivo, „Oncotarget” 2017, 10 May, vol. 8, no. 34, s. 57605–57621, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28915699 [2.07.2020].
  • RAPORT Bieżące statystyki otyłości i nadwagi w Polsce na podstawie Interaktywnej mapy otyłości Polski stan na: II półrocze 2015, Raport powstał przy współpracy z instytutem badawczym MillwardBrown, https://potrafiszschudnac.pl/media/PotrafiszSchudnac_Raport.pdf [20.07.2020].
  • Raport Digital 2019, https://datareportal.com/reports/digital-2019-poland [2.07.2020].
  • Raport Prześwietlamy: Kasze gryczane 2019, wydany przy współudziale Fundacji Konsumentów i Programu FoodRentgen, www.foodrentgen.eu/pl/raport-kasze-gryczane [3.07.2020].
  • Ravnskov U., Cholesterol. Naukowe kłamstwo, Wydawnictwo WGP, Warszawa 2009.
  • Razaitis L., The Liver Files, http://www.westonaprice.org/health-topics/the-liver-files/ [20.07.2020].
  • Reddy N.R., Sathe S.K., Salunkhe D.K., Phytates in legumes and cereals, „Advances in food research” 1982, nr 28, s. 1–92.
  • Robinson J., Dzika strona jedzenia, Illuminatio, Białystok 2014.
  • Rodin J., Insulin levels, hunger, and food intake: An example of feedback loops in body weight regulation, „Health Psychology” 1985, vol. 4, no. 1, s. 1–24.
  • Rogala D., Kulik-Kupka K., Spychała A., Śnieżek E., Janicka A., Moskalenko O., Bisfenol A – niebezpieczny związek ukryty w tworzywach sztucznych, „Problemy Higieny i Epiodemiologii” 2016, vol. 97, no. 3, s. 213–219.
  • Roozen J.P., Groot J., Analysis of trypsin inhibitors and lectins in white kidney beans (Phaseolus vulgaris, var. Processor) in a combined method, „Journal – Association of Official Analytical Chemists” 1991, November–December, vol. 74, no. 6, s. 940–943.
  • Różański H., Caprylic acid – kwas kaprylowy w lekach i suplementach, https://rozanski.li/1303/caprylic-acid-kwas-kaprylowyw-lekach-i-suplementach/ [20.07.2020].
  • Rudnicki L., Uwaga!!! Żywność: ukryta prawda o tym co jemy, Enso Publishing, Warszawa 2014.
  • Sacco G., Carmagnola D., Abati S., Luglio P.F., Ottolenghi L., Villa A., Maida C., Campus G., Periodontal disease and preterm birth relationship: a review of the literature, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18496486 [5.07.2020].
  • Saleem M., Lupeol, A Novel Anti-inflammatory and Anti-cancer Dietary Triterpene, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2764818/ [20.07.2020].
  • Sampson H.A., Ho D.G., Relationship between food-specific IgE concentrations and the risk of positive food challenges in children and adolescents, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” 1997, vol. 100, no. 4, s. 444–451.
  • Sanfilippo D., Practical Paleo. A Customized Approach to Health and a Whole-Foods Lifestyle, Victory Belt Publishing Inc., Las Vegas 2012.
  • Sasik R., Trojan horses of Chlorella „superfood”, http://robbwolf.com/2012/01/19/trojan-horses-of-chlorella-superfood/[20.07.2020].
  • Segerstrom S.C., Miller G.E., Psychological stress and the human immune system: a meta-analytic study of 30 years of inquiry, „Psychological Bulletin”, 2004, July, vol. 130, no. 4, s. 601–630, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1361287/ [25.05.2020].
  • Self Nutrition Data, internetowa baza danych produktów spożywczych, http://nutritiondata.self.com [20.07.2020].
  • Senderski M.E., Zioła, praktyczny poradnik o ziołach i ziołolecznictwie, Wydawnictwo K.E. Liber, Warszawa 2009.
  • Servo M., Wells J.C.K., Cizza G., The Contribution of Psychosocial Stress to the Obesity Epidemic, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2703181/ [10.07.2020].
  • Shanahan L., Shanahan C., DNA żywienia. Dlaczego twoje geny kochają tradycyjne pożywienie, Galaktyka, Łódź 2019.
  • Sharma H., Meditation: Process and effects, „Ayu” 2015, July–September, vol. 36, no. 3, s. 233–237, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4895748/ [2.07.2020].
  • Shechter A., Kim E.W., St-Onge M.-P., Westwood A.J., Blocking nocturnal blue light for insomnia: A randomized controlled trial, „Journal of Psychiatric Research”, author manuscript; available in PMC 2019 Jan 1, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5703049/ [22.04.2020].
  • Shim J.A., Son Y.A., Park J.M, Kim M.K., Effect of Chlorella intake on Cadmium metabolism in rats, „Nutrition Research Practice” 2009, Spring, vol. 3. no. 1, s. 15–22.
  • Shui S., Wang X., Chiang J.Y., Zheng L., Far-infrared therapy for cardiovascular, autoimmune, and other chronic health problems: A systematic review, „Experimental Biology and Medicine” 2015, October, vol. 240, no. 10, s. 1257–1265, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4935255/ [26.07.2020].
  • Sicherer S.H., Clinical implications of cross-reactive food allergens, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” 2001, vol. 108, no. 6, s. 881–890.
  • Sicherer S.H., Sampson H.A., Food allergy, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” 2010, no. 125 (suppl. 2), s. 116–125.
  • Siervo M., Wells J.C.K., Cizza G., The Contribution of Psychosocial Stress to the Obesity Epidemic, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2703181 [5.07.2020].
  • Sikorska D. et al., Przekrojowa ocena związku między stadium przewlekłej choroby nerek a wskaźnikami przewlekłego stanu zapalnego i wybranymi wskaźnikami zmian w układzie sercowo-naczyniowym, „Nowiny Lekarskie” 2013, t. 82, nr 3, s. 197–203.
  • Singh A., Singh S.P., Bamezai R., Inhibitory potential of Chlorella vulgaris (E-25) on mouse skin papillomagenesis and xenobiotic detoxication system, „Anticancer Research” 1999, May–June, vol. 19, no. 3A, 1887–1891.
  • Sinha R., Cross A.J., Graubard B.I., Leitzmann M.F., Schatzkin A., Meat intake and mortality: a prospective study of over half a million people, "Archives of Internal Medicine” 2009, March 23, vol. 169, no. 6, s. 562–571, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2803089/ [10.07.2020].
  • Sisson M., Dear Mark: Does the Liver Accumulate Toxins?, http://www.marksdailyapple.com/does-the-liver-store-toxins [20.07.2020].
  • Sisson M., How to Make Pemmican, http://www.marksdailyapple.com/how-to-make-pemmican [20.07.2020].
  • Sisson M., It’s Not So Offal. MDA’s Quick Guide to Purchasing, Preparing and Eating Organ Meats, http://www.marksdailyapple.com/organ-meats [20.07.2020].
  • Skoczyńska A., Rola lipidów w powstawaniu miażdżycy, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” (online), 2005.
  • Skrzycki M., Czeczot H., Zewnątrzkomórkowa dysmutaza ponadtlenkowa (EC-SOD) – budowa, właściwości i funkcje, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2004, nr 58, s. 301–311.
  • Sokal P., Jastrzębski Z., Jaskulska E., Sokal K., Jastrzębska M., Radzimiński Ł., Dargiewicz R., Zieliński P., Differences in Blood Urea and Creatinine Concentrations in Earthed and Unearthed Subjects during Cycling Exercise and Recovery, http://dx.doi.org/10.1155/2013/382643 [5.07.2020].
  • Song J., Ma S.-J., Luo J.-H., Zhang H., Wang R.-X., Hui L., Li L., Zhang Z.-G., Zhou R.-X., Melatonin induces the apoptosis and inhibits the proliferation of human gastric cancer cells via blockade of the AKT/MDM2 pathway, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29484412 [26.05.2020].
  • Strzałka-Gołuszka K., Syrek P., Pole elektromagnetyczne w środowisku człowieka i metoda jego obliczania, „Prace Instytutu Elektrotechniki” 2008, nr 239.
  • Strzępa A., Szczepanik M., Wpływ naturalnej flory jelitowej na odpowiedź immunologiczną, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2013, t. 67, s. 908–920.
  • Sullivan K., The lectin report, http://www.krispin.com/lectin.html [20.07.2020].
  • Sybilski A.J., Alergia krzyżowa, https://www.researchgate.net/publication/316989968_Alergia_krzyzowa [20.07.2020].
  • Szewczyk A., Hanczakowska E., Właściwości i zastosowanie średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA) i ich monoacylgliceroli (MCM), „Wiadomości Zootechniczne” 2010, t. 48, nr 1, s. 21–26.
  • Szulborski K., Podroby – afrodyzjaki, http://www.kucharze.pl/podroby-afrodyzjaki/ [20.07.2020].
  • Taylor R., The Magic and Mystery of ORMUS Elements, „Nexus” 2007, vol. 14, no. 2.
  • The American Autoimmune Related Diseases Association, Autoimmune Statistics, https://www.aarda.org/autoimmuneinformation/autoimmune-statistics/ [20.07.2020].
  • The Healthy Home Economist, http://www.thehealthyhomeeconomist.com/ [10.07.2020].
  • The Weston A. Price Foundation, westonaprice.org [10.07.2020].
  • Tian S., Guo R., Wei S., Kong Y., Wei X., Wang W., Shi X., Jiang H., Curcumin protects against the intestinal ischemia-reperfusion injury: involvement of the tight junction protein ZO-1 and TNF-α related mechanism, „The Korean Journal of Physiology & Pharmacology” 2016, March, vol. 20, no. 2, 147–152.
  • Toksyczność miedzi, http://www.bioautyzm.pl/41/ [20.07.2020].
  • Trappe H.J., Music and health – what kind of music is helpful for whom? What music not?, „Deutsche Medizinische Wochenschriff”, 2009, December, vol. 134, no. 51–52, s. 2601–2606, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20013543 [2.07.2020].
  • Tripoli E., Giammanco M., Tabacchi G., Di Majo D., Giammanco S., La Guardia M., The phenolic compounds of olive oil: structure, biological activity and beneficial effects on human health, „Nutrition Research Reviews” 2005, June, vol. 18, no. 1, s. 98–112.
  • Umemoto S.,Otsuki T., Chlorella-derived multicomponent supplementation increases aerobic endurance capacity in young individuals, „Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition” 2014, September, vol. 55, no. 2, s. 143–146.
  • Urbani D., Can regular sex ward off colds and flu?, https://www.newscientist.com/article/mg16221820-800-can-regular-sexward-off-colds-and-flu/#ixzz6KkUFyZ00 [28.06.2020].
  • Vasconcelos I.M., Oliveira J.T., Antinutritional properties of plant lectins, „Toxicon” 2004, September 15, vol. 44, no. 4, s. 385–403.
  • Vojdani A., Lectins, agglutinins, and their roles in autoimmune reactivities, „Alternative Therapies in Health and Medicine” 2015, vol. 21, no. 1 suppl, s. 46–51.
  • Vollmar A., Zundorf I., Dingermann T., Immunologia i immunoterapia, MedPharm Polska, Wrocław 2015.
  • Wahl S., Engelhardt M., Schaupp P., Lappe C., Ivanov I.V., The inner clock-Blue light sets the human rhythm, „Journale of Biophotonics” 2019, vol. 12, no. 12, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31433569 [28.06.2020].
  • Walsh B., Cortisol & The Myth of Adrenal Fatigue, http://sigmanutrition.com/episode46/ [20.07.2020].
  • Wang Q., Yu L.-G., Campbell B.J., Milton J., Rhodes J.M., Identification of intact peanut lectinin peripheral venous blood, „The Lancet” 1998, no. 352, s. 1831–1832.
  • Wawer I., Eggert P., Hołub B., Aronia super owoc, Wektor, Warszawa 2015.
  • Wehr T.A., Duncan W.C. Jr, Sher L., Aeschbach D., Schwartz P.J., Turner E.H., Postolache T.T., Rosenthal N.E., A circadian signal of change of season in patients with seasonal affective disorder, „Archives of General Psychiatry” 2001, December, vol. 58, no. 12, s. 1108-1114, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11735838 [28.06.2020].
  • Weil A., Q & A library: Organ Meats: Liver Lover?, http://www.drweil.com/drw/u/QAA401116/Organ-Meats-Liver-Lover.html [20.07.2020].
  • Wells K., Are Organ Meats Healthy?, blog The Wellness Mama, http://wellnessmama.com/12579/organ-meats-healthy/ [26.05.2020].
  • Wentz I., Thyroid health, hashimoto’s and your gut, Gut Summit 2015.
  • Wentz I., Nowosadzka M., Zapalenie tarczycy, Hashimoto: Jak znaleźć i wyeliminować źródłową przyczynę choroby, Wydawnictwo Otwarte, Kraków 2013.
  • Węglarz L., Parfiniewicz B., Dzierżewicz Z., Wilczok T., Kwas fitynowy jako potencjalny czynnik przeciwnowotworowy jelita grubego, „Gastroenterologia Polska” 2003, t. 10, nr 5, s. 441–448.
  • Wociór A., Kostyra H., Kuśmierczyk M., Lektyny żywności, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2008, t. 6, nr 61, s. 16–24.
  • Wojtacki M., Produkty pszczele i przetwory miodowe, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1982.
  • Wolfe D., Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości, Vivnte, Białystok 2015.
  • Woziwodzka A., Piosik J., Heterocykliczne aminy aromatyczne: charakterystyka i znaczenie w indukcji procesów nowotworowych, "Biotechnologia” 2009, t. 4, nr 87, s. 133–151, http://www.pfb.info.pl/files/kwartalnik/4_2009/09.procent20Woziwodzka.pdf [4.07.2020].
  • Wu M.K., Dummer P.M.H., Wesselink P.R., Consequences of and strategies to deal with residual post-treatment root canal infection, http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2591.2006.01092.x/full [5.07.2020].
  • Zaccaro A., Piarulli A., Laurino M., Garbella E., Menicucci D., Neri B., Gemignani A., How Breath-Control Can Change Your Life: A Systematic Review on Psycho-Physiological Correlates of Slow Breathing, „Frontiers in Human Neuroscience” 2018, vol. 12, s. 353, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6137615/ [2.07.2020].
  • Zhao Z.-C., Zhou Y., Tan G., Li J., Research progress about the effect and prevention of blue light on eyes, „International Journal of Clinical Ophthalmology” 2018, vol. 11, no. 12, s. 1999–2003, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6288536/ [28.06.2020].
  • Zong G., Lebwohl B., Hu F.B., Sampson L., Dougherty L.W., Willett W.C., Chan A.T., Sun Q., Gluten intake and risk of type 2 diabetes in three large prospective cohort studies of US men and women, „Diabetologia” 2018, October, vol. 61, no. 10, s. 2164–2173, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6182774/ [5.06.2020].
  • Zou Z.-W., Liu T., Li Y., Chen P., Peng X., Ma C., Zhang W.-J., Li P.-D., Melatonin suppresses thyroid cancer growth and overcomes radioresistance via inhibition of p65 phosphorylation and induction of ROS, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29525603 [26.05.2020].
  • Zuziak J., Jakubowska M., Glin w otoczeniu i jego wpływ na organizmy żywe, „Analit” 2016, nr 2, s. 110–120, http://analit.agh.edu.pl/wp-content/uploads/2016/10/12_Zuziak_Justyna_Analit_2.pdf [3.07.2020].