fbpx
logo
Szukaj
open close

Dlaczego płatki owsiane NIE odżywiają?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
płatki owsiane

Jesz owsiankę na śniadanie? Sprawdź, dlaczego to nie jest dobry pomysł. Co takiego mają w sobie płatki owsiane, że lepiej z nich zrezygnować?

Owsianka ma pewną, istotną wadę: zawiera sporo kwasu fitynowego, przez co składniki odżywcze, w które jest bogata, nie są w pełni przyswajane przez organizm.

Kwas fitynowy znajduje się w ziarnach zbóż, pestkach i orzechach. Jest chelatorem, który łączy się przede wszystkim z minerałami, a zatem jeżeli jesz owsiankę, która nie jest w odpowiedni sposób przygotowana, to wchłanianie fosforu, wapnia, magnezu, potasu i innych minerałów jest bardzo mocno ograniczone.

Kwas fitynowy – co warto wiedzieć?

Działanie kwasu fitynowego jest dwuznaczne. Z jednej strony tworzy on trwałe kompleksy (zwane fitynami) z minerałami, takimi jak magnez, wapń, cynk, sód, potas i żelazo, ograniczając ich biodostępność. Z drugiej strony jednak kwas fitynowy pomaga usuwać z organizmu szkodliwe metale ciężkie. Poza tym kwas fitynowy ma właściwości antyoksydacyjne i antynowotworowe, nasila aktywność komórek NK, wpływa na naprawę kodu DNA, reguluje rytm pracy serca czy zapobiega tworzeniu się złogów wapniowych.

Kwas fitynowy może jednak upośledzić trawienie białka i tłuszczów, co skutkuje zmniejszeniem biodostępności składników odżywczych. Zboża, mimo że bogate w minerały, mogą nie dostarczać ich w wystarczających ilościach z powodu działania tego kwasu. Dlatego spożywanie produktów, które go zawierają (np. ziaren), może prowadzić do niedoboru minerałów i witamin, co może mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia.

Co zrobić, by owsianka była bardziej odżywcza?

Aby zmniejszyć zawartość kwasu fitynowego, można stosować różne metody, takie jak moczenie, kiełkowanie czy fermentowanie ziaren. Te procesy aktywują fitazę – enzym, który rozkłada kwas fitynowy. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie ziarna zawierają fitazę – owies, kukurydza, proso i brązowy ryż potrzebują do tego aktywatora, np. gryki.

Aby zatem owsianka była bardziej odżywcza, warto dodać do niej coś, co zawiera fitazę, np. płatki gryczane niepalone. Dokładamy jedną łyżeczkę takich płatków do płatków owsianych, zalewamy owsiankę na noc i rano ją gotujemy. Gotowanie sprawia, że skrobia staje się łatwiejsza do strawienia.

Dlaczego płatki owsiane to nie jest dobry pomysł na śniadanie?

Owsianka to węglowodany, a zaczynanie nimi dnia sprawia, że już cały dzień będziesz mieć skoki glukozowo-insulinowe. Raz będziesz się cieszyć energią, za chwilę dopadnie cię senność. Ponadto odczucie głodu w ciągu dnia będzie silniejsze, przez co częściej będziesz sięgać po przekąski.

Kluczem do zdrowia metabolicznego i szczupłej sylwetki jest wydłużenie przerw między posiłkami, by organizm mógł skorzystać z zapasowej tkanki tłuszczowej.

Postaw na śniadanie białkowo-tłuszczowe. Zjedz rano jaja, dobrej jakości kiełbaski czy frankfurterki, awokado, galaretę, bulion. Taki pierwszy posiłek daje uczucie sytości na dłużej, bystrość umysłu i mnóstwo biodostępnych składników.

Sprawdź e-book z przepisami na śniadania białkowo-tłuszczowe.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Jesz owsiankę na śniadanie? Sprawdź, dlaczego to nie jest dobry pomysł. Co takiego mają w sobie płatki owsiane, że lepiej z nich zrezygnować?

Owsianka ma pewną, istotną wadę: zawiera sporo kwasu fitynowego, przez co składniki odżywcze, w które jest bogata, nie są w pełni przyswajane przez organizm.

Kwas fitynowy znajduje się w ziarnach zbóż, pestkach i orzechach. Jest chelatorem, który łączy się przede wszystkim z minerałami, a zatem jeżeli jesz owsiankę, która nie jest w odpowiedni sposób przygotowana, to wchłanianie fosforu, wapnia, magnezu, potasu i innych minerałów jest bardzo mocno ograniczone.

Kwas fitynowy – co warto wiedzieć?

Działanie kwasu fitynowego jest dwuznaczne. Z jednej strony tworzy on trwałe kompleksy (zwane fitynami) z minerałami, takimi jak magnez, wapń, cynk, sód, potas i żelazo, ograniczając ich biodostępność. Z drugiej strony jednak kwas fitynowy pomaga usuwać z organizmu szkodliwe metale ciężkie. Poza tym kwas fitynowy ma właściwości antyoksydacyjne i antynowotworowe, nasila aktywność komórek NK, wpływa na naprawę kodu DNA, reguluje rytm pracy serca czy zapobiega tworzeniu się złogów wapniowych.

Kwas fitynowy może jednak upośledzić trawienie białka i tłuszczów, co skutkuje zmniejszeniem biodostępności składników odżywczych. Zboża, mimo że bogate w minerały, mogą nie dostarczać ich w wystarczających ilościach z powodu działania tego kwasu. Dlatego spożywanie produktów, które go zawierają (np. ziaren), może prowadzić do niedoboru minerałów i witamin, co może mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia.

Co zrobić, by owsianka była bardziej odżywcza?

Aby zmniejszyć zawartość kwasu fitynowego, można stosować różne metody, takie jak moczenie, kiełkowanie czy fermentowanie ziaren. Te procesy aktywują fitazę – enzym, który rozkłada kwas fitynowy. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie ziarna zawierają fitazę – owies, kukurydza, proso i brązowy ryż potrzebują do tego aktywatora, np. gryki.

Aby zatem owsianka była bardziej odżywcza, warto dodać do niej coś, co zawiera fitazę, np. płatki gryczane niepalone. Dokładamy jedną łyżeczkę takich płatków do płatków owsianych, zalewamy owsiankę na noc i rano ją gotujemy. Gotowanie sprawia, że skrobia staje się łatwiejsza do strawienia.

Dlaczego płatki owsiane to nie jest dobry pomysł na śniadanie?

Owsianka to węglowodany, a zaczynanie nimi dnia sprawia, że już cały dzień będziesz mieć skoki glukozowo-insulinowe. Raz będziesz się cieszyć energią, za chwilę dopadnie cię senność. Ponadto odczucie głodu w ciągu dnia będzie silniejsze, przez co częściej będziesz sięgać po przekąski.

Kluczem do zdrowia metabolicznego i szczupłej sylwetki jest wydłużenie przerw między posiłkami, by organizm mógł skorzystać z zapasowej tkanki tłuszczowej.

Postaw na śniadanie białkowo-tłuszczowe. Zjedz rano jaja, dobrej jakości kiełbaski czy frankfurterki, awokado, galaretę, bulion. Taki pierwszy posiłek daje uczucie sytości na dłużej, bystrość umysłu i mnóstwo biodostępnych składników.

Sprawdź e-book z przepisami na śniadania białkowo-tłuszczowe.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
14 września 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

kwas fitynowy

Kwas fitynowy – wszystko, co musisz wiedzieć

Kwas fitynowy ma zarówno zalety, jak i wady. Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat. Kwas fitynowy, czyli heksafosforan inozytolu (heksofosforan mio-inozytolu, IP6), służy roślinie jako magazyn fosforu. W ten sposób nawet 80% fosforu w…

WIĘCEJ >

Człowiek je jak pies i choruje jak pies!

To dramat! W składzie karmy dla psa na pierwszym miejscu znajdują się zboża. Pies pochodzi od wilka i pomimo że mieszka przy człowieku, to jego układ pokarmowy i zęby są takie jak dawniej. Dowiedz się…

WIĘCEJ >
nabiał, karat, kaszel

Kaszel i katar u dziecka – co ma z tym wspólnego nabiał?

U młodszych dzieci problemy z górnymi drogami oddechowymi w 90% są skutkiem spożywania nabiału lub produktów zbożowych – najczęściej pszenicy.

WIĘCEJ >

Radio Opole: Co tak naprawdę tuczy?

Co tak naprawdę tuczy? Węglowodany, karczek z grilla, a może złoty trunek? O tym Iwona Wierzbicka dla Radia Opole.

WIĘCEJ >