Kategorie
-
Film
Film Kurs Dietetyki Klinicznej
Dzięki temu kursowi odkryjesz unikalne, niestandardowe metody diagnostyki, które pomogą Ci zrozumieć, co naprawdę dzieje się w Twoim ciele. Przyswoisz wied...
-
Film
Film Białka i ich rola – KDK 1/29
Białko to drugi co do wielkości (po wodzie) składnik naszego organizmu, można powiedzieć, że wszystko zbudowane jest z białka: mięśnie, stawy, organy wewnę...
-
Film
Film Węglowodany i ich rola – KDK 2/29
Węglowodany są najszybciej i najchętniej używanym przez organizm materiałem energetycznym. Dość szybko wchodzą w krwiobieg, a kiedy nie są w danym momencie...
-
Film
Film Tłuszcze i ich rola – KDK – 3/29
Tłuszcze są materiałem budulcowym i energetycznym dla organizmu. Lipidy, cholesterol, aminokwasy i niektóre minerały to najważniejsze „cegiełki” z których ...
-
Film
Film Witaminy i minerały – KDK 4/29
Dzisiejsza żywność nie jest tak bogata w witaminy i minerały jak to było jeszcze 50 lat temu. Do tego jemy produkty przetworzone, sztucznie wzbogacane, moc...
-
Film
Film Substancje problematyczne w żywności – KDK 5/29
Rośliny w przeciwieństwie do pokarmu zwierzęcego zawierają sporo substancji antyodżywczych, które jeśli nie są w odpowiedni sposób przygotowane są dla ludz...
-
Film
Film Przegląd popularnych diet – KDK 6/29
W świecie internetu pojawiają się co rusz nowe spektakularne diety. Reklamują je celebryci chwalący się tym, że do tej pory nie mogli schudnąć, a na tej ko...
-
Film
Film Pory karmienia – jak często i o której jeść – KDK 7/29
Powtarzają, że często a mało, a okazuje się że w podręcznikach medycznych za fizjologiczne uznaje się przerwy między posiłkami 4-6 godzinne. Wychodzi na to...
-
Film
Film Teoria kalorii – KDK 8/29
Czy liczenie kalorii ma sens? Czy w naturze zwierzęta liczą kalorie? Wiem, że dziwne pytanie, ale właśnie od tego należy wyjść, czy człowiek zbyt daleko od...