fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

5 produktów, o których warto pamiętać wiosną

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

5 produktów, o których warto pamiętać wiosną

wiosna

Początek wiosny może być wyzwaniem dla naszego organizmu, zwłaszcza gdy temperatury powietrza mocno się wahają i aura pogodowa bywa bardzo zmienna.

Aby wzmocnić odporność, warto pamiętać o poniższych produktach.

1. Kiszonki

Stanowią żywność probiotyczną, czyli taką, która zawiera żywe kultury bakterii kwasu mlekowego. Bakterie te stymulują układ odpornościowy i zmniejszają rozwój patogenów. Ponadto regulują perystaltykę jelit, poprawią trawienie oraz pracę układu nerwowego. Są bogate w witaminę C i witaminy z grupy B.

Kiszonki najlepiej samemu przygotowywać w domu (a kisić można większość warzyw i owoców). Jeśli jednak je kupujemy, to należy sprawdzić, czy powstały w wyniku naturalnej fermentacji.

2. Kiełki

To najprostszy sposób na samodzielne uprawianie warzyw. Można to zrobić w kiełkownicy, ale też przy pomocy słoika.

Kiełki są szczególnie korzystne, gdy nie ma jeszcze tylu sezonowych warzyw, co latem. Zawierają wiele witamin i składników odżywczych, m.in.: witaminę A, D, E, C, witaminy z grupy B, magnez, potas, selen, cynk, chrom.

Najpopularniejsze są kiełki lucerny, rzodkiewki, rzeżuchy, brokułu, jarmużu. Kiełki można dodać do sałatek lub jeść po prostu jako warzywo.

3. Mrożonki

Stanowią źródło witamin i składników mineralnych. Zawierają ich więcej niż świeże warzywa dostępne wczesną wiosną. Wynika to z tego, że mrożenie następuje tuż po zbiorach, kiedy warzywa (czy owoce) mają największą zawartość witamin i składników mineralnych. Można wybierać pojedyncze mrożone warzywa lub mieszanki. Warto przy tym zwracać uwagę na skład, czy np. nie występuje w nim cukier, który jest często dodawany do przyprawy użytej w mrożonce.

4. Awokado

Awokado jest szczególnie bogate w tłuszcze jednonienasycone, ale także wielonienasycone: omega-3 i omega-6. Zawiera wiele substancji antyoksydacyjnych, takich jak: witamina C, A, E, selen, cynk. Dzięki temu ma działanie antyoksydacyjnie, a więc chroni organizm przed działaniem wolnych rodników oraz przyczynia się do zwiększania jego odporności. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, likopen, potas, luteinę i zeaksantynę. Warto zjadać codziennie pół awokado (można też spożywać olej z awokado).

5. Czosnek

To naturalny antybiotyk, który może być stosowany zarówno w przypadku zwalczania infekcji, jak i profilaktycznie. Jak działa? Czosnek m.in.:

  • zapobiega infekcjom wirusowym,
  • wzmacnia układ odpornościowy (ze względu na zawartość alicyny i związków siarki),
  • zwalcza drobnoustroje wywołujące zakażenia górnych dróg oddechowych, 
  • wspiera procesy trawienne (ma właściwości żółciopędne oraz pobudza wytwarzanie soków trawiennych),
  • usprawnia pracę jelit, 
  • przyczynia się do odbudowy flory bakteryjnej, np. po przebytych kuracjach antybiotykowych.

Można go dodawać do potraw, a jeśli ktoś nie przepada za jego smakiem, można przygotować z niego syrop (na wzmocnienie lub infekcję).

To może Cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Początek wiosny może być wyzwaniem dla naszego organizmu, zwłaszcza gdy temperatury powietrza mocno się wahają i aura pogodowa bywa bardzo zmienna.

Aby wzmocnić odporność, warto pamiętać o poniższych produktach.

1. Kiszonki

Stanowią żywność probiotyczną, czyli taką, która zawiera żywe kultury bakterii kwasu mlekowego. Bakterie te stymulują układ odpornościowy i zmniejszają rozwój patogenów. Ponadto regulują perystaltykę jelit, poprawią trawienie oraz pracę układu nerwowego. Są bogate w witaminę C i witaminy z grupy B.

Kiszonki najlepiej samemu przygotowywać w domu (a kisić można większość warzyw i owoców). Jeśli jednak je kupujemy, to należy sprawdzić, czy powstały w wyniku naturalnej fermentacji.

2. Kiełki

To najprostszy sposób na samodzielne uprawianie warzyw. Można to zrobić w kiełkownicy, ale też przy pomocy słoika.

Kiełki są szczególnie korzystne, gdy nie ma jeszcze tylu sezonowych warzyw, co latem. Zawierają wiele witamin i składników odżywczych, m.in.: witaminę A, D, E, C, witaminy z grupy B, magnez, potas, selen, cynk, chrom.

Najpopularniejsze są kiełki lucerny, rzodkiewki, rzeżuchy, brokułu, jarmużu. Kiełki można dodać do sałatek lub jeść po prostu jako warzywo.

3. Mrożonki

Stanowią źródło witamin i składników mineralnych. Zawierają ich więcej niż świeże warzywa dostępne wczesną wiosną. Wynika to z tego, że mrożenie następuje tuż po zbiorach, kiedy warzywa (czy owoce) mają największą zawartość witamin i składników mineralnych. Można wybierać pojedyncze mrożone warzywa lub mieszanki. Warto przy tym zwracać uwagę na skład, czy np. nie występuje w nim cukier, który jest często dodawany do przyprawy użytej w mrożonce.

4. Awokado

Awokado jest szczególnie bogate w tłuszcze jednonienasycone, ale także wielonienasycone: omega-3 i omega-6. Zawiera wiele substancji antyoksydacyjnych, takich jak: witamina C, A, E, selen, cynk. Dzięki temu ma działanie antyoksydacyjnie, a więc chroni organizm przed działaniem wolnych rodników oraz przyczynia się do zwiększania jego odporności. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, likopen, potas, luteinę i zeaksantynę. Warto zjadać codziennie pół awokado (można też spożywać olej z awokado).

5. Czosnek

To naturalny antybiotyk, który może być stosowany zarówno w przypadku zwalczania infekcji, jak i profilaktycznie. Jak działa? Czosnek m.in.:

  • zapobiega infekcjom wirusowym,
  • wzmacnia układ odpornościowy (ze względu na zawartość alicyny i związków siarki),
  • zwalcza drobnoustroje wywołujące zakażenia górnych dróg oddechowych, 
  • wspiera procesy trawienne (ma właściwości żółciopędne oraz pobudza wytwarzanie soków trawiennych),
  • usprawnia pracę jelit, 
  • przyczynia się do odbudowy flory bakteryjnej, np. po przebytych kuracjach antybiotykowych.

Można go dodawać do potraw, a jeśli ktoś nie przepada za jego smakiem, można przygotować z niego syrop (na wzmocnienie lub infekcję).

To może Cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Joanna Zawadzka
11 maja 2021

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

jak przetrwać zimę bez świeżych warzyw, warzywa, owoce, sezonowość

Sezonowość – jak przetrwać zimę bez świeżych warzyw?

Kiszonki – zawierają korzystny kwas mlekowy, który wspomaga naszą florę bakteryjną, ułatwia trawienie oraz wspomaga odporność. Ponadto kiszonki bogate są w witaminę C oraz bardzo ważną witaminę K i B, których ilość się zwiększa pod

WIĘCEJ >

Dlaczego warto jeść sezonowo?

Sezonowość to jedzenie produktów wtedy, kiedy naturalnie rosną w naszym otoczeniu, w naszej strefie geograficznej. Sprawdź, dlaczego warto jeść sezonowo. Sezonowość dotyczy głównie warzyw i owoców, ale nie tylko. Sezonowe owoce i warzywa są przede…

WIĘCEJ >
choroba - jak leczyć

Sposoby na Covid

Nie jestem lekarzem, jestem dietetykiem. Pamiętaj, że jeśli Twój stan zdrowia jest niepokojący należy się skonsultować z lekarzem. Dzisiaj sposobów jest wiele w tym teleporady. Nie jestem ich zwolennikiem, ale widzę jak ciężko czasami dostać…

WIĘCEJ >

Czy zakwaszać żołądek?

W internecie krąży wiele sprzecznych teorii. Nie zakwaszaj żołądka, bo zakwasisz sobie organizm. Jak to jest naprawdę? Czy i jak to robić, by sobie nie zaszkodzić? Dokwaszanie żołądka Będąc precyzyjnym – raczej pobudzanie go do…

WIĘCEJ >