fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

5 produktów, o których warto pamiętać wiosną

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

5 produktów, o których warto pamiętać wiosną

wiosna

Początek wiosny może być wyzwaniem dla naszego organizmu, zwłaszcza gdy temperatury powietrza mocno się wahają i aura pogodowa bywa bardzo zmienna.

Aby wzmocnić odporność, warto pamiętać o poniższych produktach.

1. Kiszonki

Stanowią żywność probiotyczną, czyli taką, która zawiera żywe kultury bakterii kwasu mlekowego. Bakterie te stymulują układ odpornościowy i zmniejszają rozwój patogenów. Ponadto regulują perystaltykę jelit, poprawią trawienie oraz pracę układu nerwowego. Są bogate w witaminę C i witaminy z grupy B.

Kiszonki najlepiej samemu przygotowywać w domu (a kisić można większość warzyw i owoców). Jeśli jednak je kupujemy, to należy sprawdzić, czy powstały w wyniku naturalnej fermentacji.

2. Kiełki

To najprostszy sposób na samodzielne uprawianie warzyw. Można to zrobić w kiełkownicy, ale też przy pomocy słoika.

Kiełki są szczególnie korzystne, gdy nie ma jeszcze tylu sezonowych warzyw, co latem. Zawierają wiele witamin i składników odżywczych, m.in.: witaminę A, D, E, C, witaminy z grupy B, magnez, potas, selen, cynk, chrom.

Najpopularniejsze są kiełki lucerny, rzodkiewki, rzeżuchy, brokułu, jarmużu. Kiełki można dodać do sałatek lub jeść po prostu jako warzywo.

3. Mrożonki

Stanowią źródło witamin i składników mineralnych. Zawierają ich więcej niż świeże warzywa dostępne wczesną wiosną. Wynika to z tego, że mrożenie następuje tuż po zbiorach, kiedy warzywa (czy owoce) mają największą zawartość witamin i składników mineralnych. Można wybierać pojedyncze mrożone warzywa lub mieszanki. Warto przy tym zwracać uwagę na skład, czy np. nie występuje w nim cukier, który jest często dodawany do przyprawy użytej w mrożonce.

4. Awokado

Awokado jest szczególnie bogate w tłuszcze jednonienasycone, ale także wielonienasycone: omega-3 i omega-6. Zawiera wiele substancji antyoksydacyjnych, takich jak: witamina C, A, E, selen, cynk. Dzięki temu ma działanie antyoksydacyjnie, a więc chroni organizm przed działaniem wolnych rodników oraz przyczynia się do zwiększania jego odporności. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, likopen, potas, luteinę i zeaksantynę. Warto zjadać codziennie pół awokado (można też spożywać olej z awokado).

5. Czosnek

To naturalny antybiotyk, który może być stosowany zarówno w przypadku zwalczania infekcji, jak i profilaktycznie. Jak działa? Czosnek m.in.:

  • zapobiega infekcjom wirusowym,
  • wzmacnia układ odpornościowy (ze względu na zawartość alicyny i związków siarki),
  • zwalcza drobnoustroje wywołujące zakażenia górnych dróg oddechowych, 
  • wspiera procesy trawienne (ma właściwości żółciopędne oraz pobudza wytwarzanie soków trawiennych),
  • usprawnia pracę jelit, 
  • przyczynia się do odbudowy flory bakteryjnej, np. po przebytych kuracjach antybiotykowych.

Można go dodawać do potraw, a jeśli ktoś nie przepada za jego smakiem, można przygotować z niego syrop (na wzmocnienie lub infekcję).

To może Cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Początek wiosny może być wyzwaniem dla naszego organizmu, zwłaszcza gdy temperatury powietrza mocno się wahają i aura pogodowa bywa bardzo zmienna.

Aby wzmocnić odporność, warto pamiętać o poniższych produktach.

1. Kiszonki

Stanowią żywność probiotyczną, czyli taką, która zawiera żywe kultury bakterii kwasu mlekowego. Bakterie te stymulują układ odpornościowy i zmniejszają rozwój patogenów. Ponadto regulują perystaltykę jelit, poprawią trawienie oraz pracę układu nerwowego. Są bogate w witaminę C i witaminy z grupy B.

Kiszonki najlepiej samemu przygotowywać w domu (a kisić można większość warzyw i owoców). Jeśli jednak je kupujemy, to należy sprawdzić, czy powstały w wyniku naturalnej fermentacji.

2. Kiełki

To najprostszy sposób na samodzielne uprawianie warzyw. Można to zrobić w kiełkownicy, ale też przy pomocy słoika.

Kiełki są szczególnie korzystne, gdy nie ma jeszcze tylu sezonowych warzyw, co latem. Zawierają wiele witamin i składników odżywczych, m.in.: witaminę A, D, E, C, witaminy z grupy B, magnez, potas, selen, cynk, chrom.

Najpopularniejsze są kiełki lucerny, rzodkiewki, rzeżuchy, brokułu, jarmużu. Kiełki można dodać do sałatek lub jeść po prostu jako warzywo.

3. Mrożonki

Stanowią źródło witamin i składników mineralnych. Zawierają ich więcej niż świeże warzywa dostępne wczesną wiosną. Wynika to z tego, że mrożenie następuje tuż po zbiorach, kiedy warzywa (czy owoce) mają największą zawartość witamin i składników mineralnych. Można wybierać pojedyncze mrożone warzywa lub mieszanki. Warto przy tym zwracać uwagę na skład, czy np. nie występuje w nim cukier, który jest często dodawany do przyprawy użytej w mrożonce.

4. Awokado

Awokado jest szczególnie bogate w tłuszcze jednonienasycone, ale także wielonienasycone: omega-3 i omega-6. Zawiera wiele substancji antyoksydacyjnych, takich jak: witamina C, A, E, selen, cynk. Dzięki temu ma działanie antyoksydacyjnie, a więc chroni organizm przed działaniem wolnych rodników oraz przyczynia się do zwiększania jego odporności. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, likopen, potas, luteinę i zeaksantynę. Warto zjadać codziennie pół awokado (można też spożywać olej z awokado).

5. Czosnek

To naturalny antybiotyk, który może być stosowany zarówno w przypadku zwalczania infekcji, jak i profilaktycznie. Jak działa? Czosnek m.in.:

  • zapobiega infekcjom wirusowym,
  • wzmacnia układ odpornościowy (ze względu na zawartość alicyny i związków siarki),
  • zwalcza drobnoustroje wywołujące zakażenia górnych dróg oddechowych, 
  • wspiera procesy trawienne (ma właściwości żółciopędne oraz pobudza wytwarzanie soków trawiennych),
  • usprawnia pracę jelit, 
  • przyczynia się do odbudowy flory bakteryjnej, np. po przebytych kuracjach antybiotykowych.

Można go dodawać do potraw, a jeśli ktoś nie przepada za jego smakiem, można przygotować z niego syrop (na wzmocnienie lub infekcję).

To może Cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Joanna Zawadzka
11 maja 2021

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czy selen jest ważny dla tarczycy?

Jednym ze składników mineralnych, mających bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, jest selen. Dlaczego akurat on? Selen pełni ważną funkcję w utrzymaniu homeostazy hormonów tarczycy i jest silnym przeciwutleniaczem. Co szczególnie ważne, konwersja hormonów tarczycy…

WIĘCEJ >
anemia

Anemia – jak sobie z nią radzić?

Anemia (niedokrwistość) to stan chorobowy, w którym dochodzi do zmniejszenia poziomu hemoglobiny, hematokrytu i liczby czerwonych krwinek. Sprawdź, jak sobie radzić w takiej sytuacji. Najczęściej występujące rodzaje anemii to: anemia mikrocytarna – z niedoboru żelaza…

WIĘCEJ >
błonnik

Błonnik – więcej szkody czy pożytku?

Błonnik to włókno roślinne, które nie jest rozkładane przez enzymy trawienne w przewodzie pokarmowym, a więc nie jest trawione. Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat. Składniki błonnika pokarmowego można podzielić na rozpuszczalne i nierozpuszczalne…

WIĘCEJ >

Dynia – czy warto ją jeść?

Sezon na dynię trwa. Szczególnie jesienią chętnie sięgamy po to warzywo (a tak właściwie owoc – ze względu na zawartość nasion). Dlaczego warto po nią sięgać? Smak dyni jest neutralny – można ją jeść zarówno…

WIĘCEJ >