fbpx
logo
Szukaj
open close

5 produktów, o których warto pamiętać wiosną

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to

5 produktów, o których warto pamiętać wiosną

wiosna

Początek wiosny może być wyzwaniem dla naszego organizmu, zwłaszcza gdy temperatura powietrza mocno się waha i aura pogodowa bywa bardzo zmienna.

Aby wzmocnić odporność, warto pamiętać o poniższych produktach.

1. Kiszonki

Stanowią żywność probiotyczną, czyli taką, która zawiera żywe kultury bakterii kwasu mlekowego. Bakterie te stymulują układ odpornościowy i zmniejszają rozwój patogenów. Ponadto regulują perystaltykę jelit, poprawią trawienie oraz pracę układu nerwowego. Są bogate w witaminę C i witaminy z grupy B.

Kiszonki najlepiej samemu przygotowywać w domu (a kisić można większość warzyw i owoców). Jeśli jednak je kupujemy, to należy sprawdzić, czy powstały w wyniku naturalnej fermentacji.

2. Kiełki

To najprostszy sposób na samodzielne uprawianie warzyw. Można to robić w kiełkownicy, ale też przy pomocy słoika.

Kiełki są szczególnie korzystne, gdy nie ma jeszcze tylu sezonowych warzyw co latem. Zawierają wiele witamin i składników odżywczych, m.in.: witaminę A, D, E, C, witaminy z grupy B, magnez, potas, selen, cynk, chrom.

Najpopularniejsze są kiełki lucerny, rzodkiewki, rzeżuchy, brokułu, jarmużu. Kiełki można dodać do sałatek lub jeść po prostu jako warzywo.

3. Mrożonki

Stanowią źródło witamin i składników mineralnych. Zawierają ich więcej niż świeże warzywa dostępne wczesną wiosną. Wynika to z tego, że mrożenie następuje tuż po zbiorach, kiedy warzywa (czy owoce) mają największą zawartość witamin i składników mineralnych. Można wybierać pojedyncze mrożone warzywa lub mieszanki. Warto przy tym zwracać uwagę na skład, czy np. nie występuje w nim cukier, który jest często dodawany do przyprawy użytej w mrożonce.

4. Awokado

Awokado jest szczególnie bogate w tłuszcze jednonienasycone, ale także wielonienasycone: omega-3 i omega-6. Zawiera wiele substancji antyoksydacyjnych, takich jak: witamina C, A, E, selen, cynk. Dzięki temu ma działanie antyoksydacyjnie, a więc chroni organizm przed działaniem wolnych rodników oraz przyczynia się do zwiększania jego odporności. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, likopen, potas, luteinę i zeaksantynę. Warto zjadać codziennie pół awokado (można też spożywać olej z awokado).

5. Czosnek

To naturalny antybiotyk, który może być stosowany zarówno w przypadku zwalczania infekcji, jak i profilaktycznie. Jak działa? Czosnek m.in.:

  • zapobiega infekcjom wirusowym,
  • wzmacnia układ odpornościowy (ze względu na zawartość allicyny i związków siarki),
  • zwalcza drobnoustroje wywołujące zakażenia górnych dróg oddechowych, 
  • wspiera procesy trawienne (ma właściwości żółciopędne oraz pobudza wytwarzanie soków trawiennych),
  • usprawnia pracę jelit, 
  • przyczynia się do odbudowy flory bakteryjnej, np. po przebytych kuracjach antybiotykowych.

Można go dodawać do potraw, a jeśli ktoś nie przepada za jego smakiem, można przygotować z niego syrop (na wzmocnienie lub infekcję).

To może cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Początek wiosny może być wyzwaniem dla naszego organizmu, zwłaszcza gdy temperatura powietrza mocno się waha i aura pogodowa bywa bardzo zmienna.

Aby wzmocnić odporność, warto pamiętać o poniższych produktach.

1. Kiszonki

Stanowią żywność probiotyczną, czyli taką, która zawiera żywe kultury bakterii kwasu mlekowego. Bakterie te stymulują układ odpornościowy i zmniejszają rozwój patogenów. Ponadto regulują perystaltykę jelit, poprawią trawienie oraz pracę układu nerwowego. Są bogate w witaminę C i witaminy z grupy B.

Kiszonki najlepiej samemu przygotowywać w domu (a kisić można większość warzyw i owoców). Jeśli jednak je kupujemy, to należy sprawdzić, czy powstały w wyniku naturalnej fermentacji.

2. Kiełki

To najprostszy sposób na samodzielne uprawianie warzyw. Można to robić w kiełkownicy, ale też przy pomocy słoika.

Kiełki są szczególnie korzystne, gdy nie ma jeszcze tylu sezonowych warzyw co latem. Zawierają wiele witamin i składników odżywczych, m.in.: witaminę A, D, E, C, witaminy z grupy B, magnez, potas, selen, cynk, chrom.

Najpopularniejsze są kiełki lucerny, rzodkiewki, rzeżuchy, brokułu, jarmużu. Kiełki można dodać do sałatek lub jeść po prostu jako warzywo.

3. Mrożonki

Stanowią źródło witamin i składników mineralnych. Zawierają ich więcej niż świeże warzywa dostępne wczesną wiosną. Wynika to z tego, że mrożenie następuje tuż po zbiorach, kiedy warzywa (czy owoce) mają największą zawartość witamin i składników mineralnych. Można wybierać pojedyncze mrożone warzywa lub mieszanki. Warto przy tym zwracać uwagę na skład, czy np. nie występuje w nim cukier, który jest często dodawany do przyprawy użytej w mrożonce.

4. Awokado

Awokado jest szczególnie bogate w tłuszcze jednonienasycone, ale także wielonienasycone: omega-3 i omega-6. Zawiera wiele substancji antyoksydacyjnych, takich jak: witamina C, A, E, selen, cynk. Dzięki temu ma działanie antyoksydacyjnie, a więc chroni organizm przed działaniem wolnych rodników oraz przyczynia się do zwiększania jego odporności. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, likopen, potas, luteinę i zeaksantynę. Warto zjadać codziennie pół awokado (można też spożywać olej z awokado).

5. Czosnek

To naturalny antybiotyk, który może być stosowany zarówno w przypadku zwalczania infekcji, jak i profilaktycznie. Jak działa? Czosnek m.in.:

  • zapobiega infekcjom wirusowym,
  • wzmacnia układ odpornościowy (ze względu na zawartość allicyny i związków siarki),
  • zwalcza drobnoustroje wywołujące zakażenia górnych dróg oddechowych, 
  • wspiera procesy trawienne (ma właściwości żółciopędne oraz pobudza wytwarzanie soków trawiennych),
  • usprawnia pracę jelit, 
  • przyczynia się do odbudowy flory bakteryjnej, np. po przebytych kuracjach antybiotykowych.

Można go dodawać do potraw, a jeśli ktoś nie przepada za jego smakiem, można przygotować z niego syrop (na wzmocnienie lub infekcję).

To może cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Joanna Zawadzka
11 maja 2021

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Dlaczego warto jeść sezonowo?

Sezonowość polega na jedzeniu produktów wtedy, kiedy naturalnie rosną one w naszym otoczeniu, w naszej strefie geograficznej. Sprawdź, dlaczego warto jeść sezonowo. Temat dotyczy głównie warzyw i owoców, ale nie tylko. Sezonowe owoce i warzywa…

WIĘCEJ >
uziemianie

Uziemianie – na czym polega?

Na czym polega uziemianie i co ono daje? Sprawdź, jaki wpływ na zdrowie ma ta prosta i przyjemna metoda. Uziemianie to nic innego, jak postawienie gołych stóp na ziemi (trawie czy piasku) – można po…

WIĘCEJ >

Hemoroidy – jak im zapobiegać?

Hemoroidy to żylaki odbytu czy też – inaczej mówiąc – guzki krwawnicze. Sprawdź, jak sobie radzić z tym problemem i jak można mu zapobiegać. Najczęstszą przyczyną powstania hemoroidów jest wysiłek przy wypróżnieniach, nadmierne parcie, podczas…

WIĘCEJ >

Dieta niskowęglowodanowa – dla kogo będzie odpowiednia?

Dieta niskowęglowodanowa polega na znacznym ograniczeniu ilości węglowodanów w codziennym jadłospisie. Zgodnie z założeniami tej diety można spożywać od 50 g do 150 g węglowodanów. Taki sposób żywienia będzie korzystny dla tych, którzy borykają się…

WIĘCEJ >