fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ile posiłków należy jeść przy insulinooporności?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Ile posiłków należy jeść przy insulinooporności?

ile-posilkow-przy-insulinoopornosci

Ile posiłków należy jeść przy insulinooporności? Odpowiedź na to pytanie nie jest ani prosta, ani jednoznaczna i najczęściej brzmi: to zależy.

W dodatku zależy od bardzo wielu kwestii, m.in. od tego, jak wyglądają wyniki badań, czy występują inne choroby towarzyszące, czy pojawia się hipoglikemia (na czczo bądź reaktywna), a także od tego, jaki był nasz dotychczasowy sposób odżywiania i styl życia (w tym aktywność fizyczna, tryb pracy i sen).

Od czego to zależy?

Inaczej wygląda sytuacja osoby, która odżywia się przetworzoną, ubogą odżywczo żywnością, a inaczej osoby, która mimo stosowania racjonalnej diety, nie chudnie lub wręcz tyje. U tej pierwszej przejście na zdrowe odżywianie może być dużą rewolucją. Wystarczające okaże się wprowadzenie odpowiednich produktów oraz jedzenie o systematycznych porach i może nawet 5–6 posiłków. Natomiast u drugiej osoby konieczne mogą okazać się większe restrykcje (ale nie kaloryczne), czyli np. wydłużenie przerw między posiłkami i zjedzenie ich w sumie 3 czy 4.

Sprawdź: 8 powodów, dlaczego dieta nie działa

Mniej znaczy więcej

Często sprawdza się schemat 4 lub 3 posiłków, a w niektórych przypadkach nawet 2. Dlaczego? Po pierwsze należy podkreślić mechanizm homeostazy glukozy, a konkretnie stan sytości i stan pomiędzy posiłkami.

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Stan sytości to okres do 4 godzin po spożyciu posiłku, kiedy to poziom insuliny wzrasta (wywołany wzrostem poziomu glukozy). Natomiast stan pomiędzy posiłkami, który trwa od 4 do 12 godzin charakteryzuje się m.in. spadkiem poziomu insuliny oraz wzrostem poziomu glukagonu [1].

Przy insulinooporności szczególnie zależy nam na obniżeniu poziomu insuliny, a jej naturalny spadek następuje właśnie w okresie pomiędzy posiłkami. Dlatego też istotne jest wydłużanie przerw między posiłkami do minimum 4 godzin. U niektórych osób może się nawet sprawdzić jedzenie tylko 2 posiłków dziennie.

2 posiłki dziennie

W badaniu przeprowadzonym na osobach z cukrzycą typu 2 wykazano, że jedzenie 2 posiłków może być skuteczniejsze w walce z chorobą niż jedzenie 6 posiłków. Osoby badane zostały podzielone na 2 grupy – jedna zjadała 2 posiłki, a druga – 6 posiłków. Dieta w obu grupach była taka sama pod względem zawartości makroskładników i wartości energetycznej. W badaniu wykazano, że osoby jedzące 2 posiłki dziennie miały większy spadek masy ciała i poziomu glukozy na czczo we krwi oraz większy wzrost wrażliwości insulinowej niż osoby jedzące 6 posiłków [2].

Wydaje się więc, że jedzenie 2 posiłków jest znacznie lepsze, ale czy dla każdego? I znowu: to zależy. Istnieją osoby, u których sprawdzi się jedzenie 5 posiłków opartych o niski indeks glikemiczny (np. u takich, które jedzą 10 posiłków czy też takich, których posiłek zaczyna się o 7:00, a kończy o 20:00). Tu dobre efekty przyniesie już regularność posiłków oraz wydłużenie przerw między nimi, może nawet początkowo do 2 godzin.

To jak to w końcu jest?

Liczba posiłków w insulinooporności to kwestia bardzo indywidualna. Należy się dokładnie obserwować – swoje objawy, samopoczucie, wyniki badań. A w razie potrzeby i trudności warto skontaktować się ze specjalistą, bo nie zawsze można pomóc sobie samemu.

Chcesz wiedzieć więcej?

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Przypisy

  • [1] D. Horton-Szar, Metabolizm i żywienie, Wrocław 2007.
  • [2] H. Kahleova, L. Belinova, H. Malinska, O. Oliyarnyk, J. Trnovska i in., Eating two larger meals a day (breakfast and lunch) is more effective than six smaller meals in a reduced-energy regimen for patients with type 2 diabetes: a randomised crossover study, „Diabetologia” (2014) nr 57, s. 1552–1560.

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Ile posiłków należy jeść przy insulinooporności? Odpowiedź na to pytanie nie jest ani prosta, ani jednoznaczna i najczęściej brzmi: to zależy.

W dodatku zależy od bardzo wielu kwestii, m.in. od tego, jak wyglądają wyniki badań, czy występują inne choroby towarzyszące, czy pojawia się hipoglikemia (na czczo bądź reaktywna), a także od tego, jaki był nasz dotychczasowy sposób odżywiania i styl życia (w tym aktywność fizyczna, tryb pracy i sen).

Od czego to zależy?

Inaczej wygląda sytuacja osoby, która odżywia się przetworzoną, ubogą odżywczo żywnością, a inaczej osoby, która mimo stosowania racjonalnej diety, nie chudnie lub wręcz tyje. U tej pierwszej przejście na zdrowe odżywianie może być dużą rewolucją. Wystarczające okaże się wprowadzenie odpowiednich produktów oraz jedzenie o systematycznych porach i może nawet 5–6 posiłków. Natomiast u drugiej osoby konieczne mogą okazać się większe restrykcje (ale nie kaloryczne), czyli np. wydłużenie przerw między posiłkami i zjedzenie ich w sumie 3 czy 4.

Sprawdź: 8 powodów, dlaczego dieta nie działa

Mniej znaczy więcej

Często sprawdza się schemat 4 lub 3 posiłków, a w niektórych przypadkach nawet 2. Dlaczego? Po pierwsze należy podkreślić mechanizm homeostazy glukozy, a konkretnie stan sytości i stan pomiędzy posiłkami.

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Stan sytości to okres do 4 godzin po spożyciu posiłku, kiedy to poziom insuliny wzrasta (wywołany wzrostem poziomu glukozy). Natomiast stan pomiędzy posiłkami, który trwa od 4 do 12 godzin charakteryzuje się m.in. spadkiem poziomu insuliny oraz wzrostem poziomu glukagonu [1].

Przy insulinooporności szczególnie zależy nam na obniżeniu poziomu insuliny, a jej naturalny spadek następuje właśnie w okresie pomiędzy posiłkami. Dlatego też istotne jest wydłużanie przerw między posiłkami do minimum 4 godzin. U niektórych osób może się nawet sprawdzić jedzenie tylko 2 posiłków dziennie.

2 posiłki dziennie

W badaniu przeprowadzonym na osobach z cukrzycą typu 2 wykazano, że jedzenie 2 posiłków może być skuteczniejsze w walce z chorobą niż jedzenie 6 posiłków. Osoby badane zostały podzielone na 2 grupy – jedna zjadała 2 posiłki, a druga – 6 posiłków. Dieta w obu grupach była taka sama pod względem zawartości makroskładników i wartości energetycznej. W badaniu wykazano, że osoby jedzące 2 posiłki dziennie miały większy spadek masy ciała i poziomu glukozy na czczo we krwi oraz większy wzrost wrażliwości insulinowej niż osoby jedzące 6 posiłków [2].

Wydaje się więc, że jedzenie 2 posiłków jest znacznie lepsze, ale czy dla każdego? I znowu: to zależy. Istnieją osoby, u których sprawdzi się jedzenie 5 posiłków opartych o niski indeks glikemiczny (np. u takich, które jedzą 10 posiłków czy też takich, których posiłek zaczyna się o 7:00, a kończy o 20:00). Tu dobre efekty przyniesie już regularność posiłków oraz wydłużenie przerw między nimi, może nawet początkowo do 2 godzin.

To jak to w końcu jest?

Liczba posiłków w insulinooporności to kwestia bardzo indywidualna. Należy się dokładnie obserwować – swoje objawy, samopoczucie, wyniki badań. A w razie potrzeby i trudności warto skontaktować się ze specjalistą, bo nie zawsze można pomóc sobie samemu.

Chcesz wiedzieć więcej?

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Przypisy

  • [1] D. Horton-Szar, Metabolizm i żywienie, Wrocław 2007.
  • [2] H. Kahleova, L. Belinova, H. Malinska, O. Oliyarnyk, J. Trnovska i in., Eating two larger meals a day (breakfast and lunch) is more effective than six smaller meals in a reduced-energy regimen for patients with type 2 diabetes: a randomised crossover study, „Diabetologia” (2014) nr 57, s. 1552–1560.

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Joanna Zawadzka
19 marca 2018

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Biegunka – jak sobie radzić?

Biegunka – kto nie spotkał się z nią w swoim życiu? Większość z nas ma większe lub mniejsze doświadczenie z tą kłopotliwą dolegliwością. Dowiedz się, jak sobie pomóc, gdy nas dopadnie. Biegunka to zaburzenie trawienia…

WIĘCEJ >
co może mieć wpływ na płodność

Co może mieć wpływ na płodność?

Na płodność może mieć wpływ wiele czynników. Poniżej wymieniam te, które są istotne z punktu widzenia dietetyka klinicznego, i nad poprawą których mogę pracować wspólnie z moimi podopiecznymi (z wyjątkiem jednego, wymienionego poniżej jako drugi)….

WIĘCEJ >
uziemianie

Uziemianie – na czym polega?

Na czym polega uziemianie i co ono daje? Sprawdź, jaki wpływ na zdrowie ma ta prosta i przyjemna metoda. Uziemianie to nic innego, jak postawienie gołych stóp na ziemi (trawie czy piasku) – można po…

WIĘCEJ >

Dlaczego warto jeść sezonowo?

Sezonowość to jedzenie produktów wtedy, kiedy naturalnie rosną w naszym otoczeniu, w naszej strefie geograficznej. Sprawdź, dlaczego warto jeść sezonowo. Sezonowość dotyczy głównie warzyw i owoców, ale nie tylko. Sezonowe owoce i warzywa są przede…

WIĘCEJ >