fbpx
logo
Szukaj
open close

Wzmacnianie odporności: Dieta

Wzmacnianie odporności: Dieta

wzmacnianie odporności czosnek

Wzmacnianie odporności to temat złożony. Będziemy o nim mówić w kilku artykułach. W pierwszym z nich omówimy, jakie znaczenie dla naszego układu odpornościowego ma odpowiednia dieta.

Dieta wzmacniająca odporność powinna być jak najbardziej naturalna, a jak najmniej przetworzona. Najlepiej, jeśli kupujemy surowe produkty i samodzielnie „przetwarzamy” je w domu. Na przykład oznacza to, że kupujemy surowe mięso i przygotowujemy je w wolnowarze lub piekarniku. Lepsza będzie też np. kasza, którą ugotujemy, niż płatki z tej kaszy.

Najlepiej, aby produkty były sezonowe, co szczególnie dotyczy owoców i warzyw. Ponadto dieta powinna być odżywcza, a produkty, które wybieramy – gęste odżywczo. Jakie to produkty?

Produkty gęste odżywczo

Jaja

Jajo jest jednym z najbardziej odżywczych pokarmów. Stanowi źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, witamin z grupy B, fosforu, selenu, żelaza, cynku. Zawiera także lecytynę i cholinę, które są bardzo ważne dla układu nerwowego i mózgu. Ponadto w żółtku znajdziemy ksantofile (luteinę i zeaksantynę), które oprócz wpływu na wzrost mają również działanie antyoksydacyjne.

Mięso

Powinno być dobrej jakości, a więc ekologiczne, najlepiej od zwierząt wypasanych na łąkach. Dobrym mięsem jest dziczyzna, a także podroby: serca, płuca, nerki, a przede wszystkim wątróbka, która jest swego rodzaju multiwitaminą – zawiera m.in. witaminę A w postaci retinolu, witaminy z grupy B, żelazo.

Warzywa i owoce

Stanowią źródło wielu witamin i minerałów. Należy jednak pamiętać, że warzywa powinny mieć przewagę nad owocami. Najlepiej zjadać co najmniej 500 g warzyw w ciągu dnia i maksymalnie 200 g owoców.

Dobre tłuszcze

Ważne są zarówno tłuszcze nasycone, jak i nienasycone. Cholesterol jest prekursorem witaminy D3 oraz hormonów płciowych, a także wchodzi w skład błon komórkowych oraz otoczek mielinowych, które chronią komórki nerwowe. Produkcja endogenna cholesterolu może być niewystarczająca, zwłaszcza u osób, które prowadzą bardzo stresujący tryb życia (wówczas cholesterol jest zużywany głównie do produkcji kortyzolu i „brakuje” go do produkcji innych hormonów). Znajdziemy go w tłustym mięsie oraz w tłuszczach nasyconych.

Po co nam cholesterol? Sprawdź, co trzeba o nim wiedzieć

Źródłem tłuszczów nasyconych może być olej kokosowy czy smalec (np. gęsi). Tłuszcze jednonienasycone to awokado czy oliwa z oliwek, która m.in. zmniejsza stany zapalne. Tłuszcze wielonienasycone to wszystkie oleje, które powinny być spożywane na zimno, np. olej lniany, olej z wiesiołka, z czarnuszki czy z ogórecznika, a także wszystkie orzechy i pestki. Szczególnie istotne są kwasy omega-3 – EPA i DHA, które znajdziemy głównie w rybach morskich. Jednak ze względu na obecne w nich zanieczyszczenia metalami ciężkimi należy rozważyć suplementację kwasów omega-3.

Buliony z kości

Bulion zawiera bardzo wiele substancji mineralnych, w tym aminokwasów niezbędnych do naprawy komórek.

Kiszonki

Wzmacnianie odporności nie może się obejść bez kiszonek. To one korzystnie wpływają na pracę jelit, a jak wiemy – odporność zaczyna się w jelitach. Należy zwracać uwagę, aby kiszonki powstawały w wyniku naturalnej fermentacji i były bez dodatku octu.

Najlepiej zrobić je samodzielnie w domu, np. z ogórków, kapusty czy buraków. Kisić można właściwie wszystkie owoce i warzywa.

Sprawdź, dlaczego warto kisić warzywa i owoce

Co jeszcze jest ważne?

Warto zadbać również o to, aby w diecie znajdowały się produkty, które mogą wzmacniać układ odpornościowy, takie jak:

  • czosnek,
  • majeranek,
  • imbir,
  • anyż,
  • kurkuma,
  • tymianek,
  • miód i pierzga.

Wzmacnianie odporności za pomocą diety – czego unikać?

Należy dbać o to, aby w diecie znajdowały się produkty, które odżywiają organizm, i jednocześnie trzeba unikać tych, które mu szkodzą. Lepiej zrezygnować z alkoholu, żywności wysokoprzetworzonej, zawierającej tłuszcze trans, a więc żywności typu fast food i słodyczy. Pamiętajmy, że nadmiar węglowodanów, a zwłaszcza cukrów prostych, przyczynia się m.in. do zaburzenia gospodarki węglowodanowej, a także do rozwoju patogenów, w tym np. do przerostu Candidy. A to z kolei bardzo mocno upośledza układ odpornościowy.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Wzmacnianie odporności to temat złożony. Będziemy o nim mówić w kilku artykułach. W pierwszym z nich omówimy, jakie znaczenie dla naszego układu odpornościowego ma odpowiednia dieta.

Dieta wzmacniająca odporność powinna być jak najbardziej naturalna, a jak najmniej przetworzona. Najlepiej, jeśli kupujemy surowe produkty i samodzielnie „przetwarzamy” je w domu. Na przykład oznacza to, że kupujemy surowe mięso i przygotowujemy je w wolnowarze lub piekarniku. Lepsza będzie też np. kasza, którą ugotujemy, niż płatki z tej kaszy.

Najlepiej, aby produkty były sezonowe, co szczególnie dotyczy owoców i warzyw. Ponadto dieta powinna być odżywcza, a produkty, które wybieramy – gęste odżywczo. Jakie to produkty?

Produkty gęste odżywczo

Jaja

Jajo jest jednym z najbardziej odżywczych pokarmów. Stanowi źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, witamin z grupy B, fosforu, selenu, żelaza, cynku. Zawiera także lecytynę i cholinę, które są bardzo ważne dla układu nerwowego i mózgu. Ponadto w żółtku znajdziemy ksantofile (luteinę i zeaksantynę), które oprócz wpływu na wzrost mają również działanie antyoksydacyjne.

Mięso

Powinno być dobrej jakości, a więc ekologiczne, najlepiej od zwierząt wypasanych na łąkach. Dobrym mięsem jest dziczyzna, a także podroby: serca, płuca, nerki, a przede wszystkim wątróbka, która jest swego rodzaju multiwitaminą – zawiera m.in. witaminę A w postaci retinolu, witaminy z grupy B, żelazo.

Warzywa i owoce

Stanowią źródło wielu witamin i minerałów. Należy jednak pamiętać, że warzywa powinny mieć przewagę nad owocami. Najlepiej zjadać co najmniej 500 g warzyw w ciągu dnia i maksymalnie 200 g owoców.

Dobre tłuszcze

Ważne są zarówno tłuszcze nasycone, jak i nienasycone. Cholesterol jest prekursorem witaminy D3 oraz hormonów płciowych, a także wchodzi w skład błon komórkowych oraz otoczek mielinowych, które chronią komórki nerwowe. Produkcja endogenna cholesterolu może być niewystarczająca, zwłaszcza u osób, które prowadzą bardzo stresujący tryb życia (wówczas cholesterol jest zużywany głównie do produkcji kortyzolu i „brakuje” go do produkcji innych hormonów). Znajdziemy go w tłustym mięsie oraz w tłuszczach nasyconych.

Po co nam cholesterol? Sprawdź, co trzeba o nim wiedzieć

Źródłem tłuszczów nasyconych może być olej kokosowy czy smalec (np. gęsi). Tłuszcze jednonienasycone to awokado czy oliwa z oliwek, która m.in. zmniejsza stany zapalne. Tłuszcze wielonienasycone to wszystkie oleje, które powinny być spożywane na zimno, np. olej lniany, olej z wiesiołka, z czarnuszki czy z ogórecznika, a także wszystkie orzechy i pestki. Szczególnie istotne są kwasy omega-3 – EPA i DHA, które znajdziemy głównie w rybach morskich. Jednak ze względu na obecne w nich zanieczyszczenia metalami ciężkimi należy rozważyć suplementację kwasów omega-3.

Buliony z kości

Bulion zawiera bardzo wiele substancji mineralnych, w tym aminokwasów niezbędnych do naprawy komórek.

Kiszonki

Wzmacnianie odporności nie może się obejść bez kiszonek. To one korzystnie wpływają na pracę jelit, a jak wiemy – odporność zaczyna się w jelitach. Należy zwracać uwagę, aby kiszonki powstawały w wyniku naturalnej fermentacji i były bez dodatku octu.

Najlepiej zrobić je samodzielnie w domu, np. z ogórków, kapusty czy buraków. Kisić można właściwie wszystkie owoce i warzywa.

Sprawdź, dlaczego warto kisić warzywa i owoce

Co jeszcze jest ważne?

Warto zadbać również o to, aby w diecie znajdowały się produkty, które mogą wzmacniać układ odpornościowy, takie jak:

  • czosnek,
  • majeranek,
  • imbir,
  • anyż,
  • kurkuma,
  • tymianek,
  • miód i pierzga.

Wzmacnianie odporności za pomocą diety – czego unikać?

Należy dbać o to, aby w diecie znajdowały się produkty, które odżywiają organizm, i jednocześnie trzeba unikać tych, które mu szkodzą. Lepiej zrezygnować z alkoholu, żywności wysokoprzetworzonej, zawierającej tłuszcze trans, a więc żywności typu fast food i słodyczy. Pamiętajmy, że nadmiar węglowodanów, a zwłaszcza cukrów prostych, przyczynia się m.in. do zaburzenia gospodarki węglowodanowej, a także do rozwoju patogenów, w tym np. do przerostu Candidy. A to z kolei bardzo mocno upośledza układ odpornościowy.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Joanna Zawadzka
8 kwietnia 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

tarczyca

Badania tarczycy: dlaczego samo TSH nie wystarczy?

Często bywa tak, że oceniamy stan swojej tarczycy tylko na podstawie wyniku TSH. To może być jednak bardzo zgubne i należałoby zrobić jeszcze inne badania. Sprawdź, jakie i dlaczego. Po pierwsze należy pamiętać o tym,…

WIĘCEJ >

Hemoroidy – jak im zapobiegać?

Hemoroidy to żylaki odbytu czy też – inaczej mówiąc – guzki krwawnicze. Sprawdź, jak sobie radzić z tym problemem i jak można mu zapobiegać. Najczęstszą przyczyną powstania hemoroidów jest wysiłek przy wypróżnieniach, nadmierne parcie, podczas…

WIĘCEJ >

Pestki dyni – dlaczego warto po nie sięgać?

Pestki dyni są bogate w wiele witamin i minerałów. Zawierają m.in.: witaminę A, E, K, C, witaminy z grupy B (przede wszystkim B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy), cynk, potas, wapń, magnez, żelazo i…

WIĘCEJ >

Dieta niskowęglowodanowa – dla kogo będzie odpowiednia?

Dieta niskowęglowodanowa polega na znacznym ograniczeniu ilości węglowodanów w codziennym jadłospisie. Zgodnie z założeniami tej diety można spożywać od 50 g do 150 g węglowodanów. Taki sposób żywienia będzie korzystny dla tych, którzy borykają się…

WIĘCEJ >