fbpx
logo
Szukaj
open close

Wzmacnianie odporności: Dieta

wzmacnianie odporności czosnek

Wzmacnianie odporności to temat złożony. Będziemy o nim mówić w kilku artykułach. W pierwszym z nich omówimy, jakie znaczenie dla naszego układu odpornościowego ma odpowiednia dieta.

Dieta wzmacniająca odporność powinna być jak najbardziej naturalna, a jak najmniej przetworzona. Najlepiej, jeśli kupujemy surowe produkty i samodzielnie „przetwarzamy” je w domu. Na przykład oznacza to, że kupujemy surowe mięso i przygotowujemy je w wolnowarze lub piekarniku. Lepsza będzie też np. kasza, którą ugotujemy, niż płatki z tej kaszy.

Najlepiej, aby produkty były sezonowe, co szczególnie dotyczy owoców i warzyw. Ponadto dieta powinna być odżywcza, a produkty, które wybieramy – gęste odżywczo. Jakie to produkty?

Produkty gęste odżywczo

Jaja

Jajo jest jednym z najbardziej odżywczych pokarmów. Stanowi źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, witamin z grupy B, fosforu, selenu, żelaza, cynku. Zawiera także lecytynę i cholinę, które są bardzo ważne dla układu nerwowego i mózgu. Ponadto w żółtku znajdziemy ksantofile (luteinę i zeaksantynę), które oprócz wpływu na wzrost mają również działanie antyoksydacyjne.

Mięso

Powinno być dobrej jakości, a więc ekologiczne, najlepiej od zwierząt wypasanych na łąkach. Dobrym mięsem jest dziczyzna, a także podroby: serca, płuca, nerki, a przede wszystkim wątróbka, która jest swego rodzaju multiwitaminą – zawiera m.in. witaminę A w postaci retinolu, witaminy z grupy B, żelazo.

Warzywa i owoce

Stanowią źródło wielu witamin i minerałów. Należy jednak pamiętać, że warzywa powinny mieć przewagę nad owocami. Najlepiej zjadać co najmniej 500 g warzyw w ciągu dnia i maksymalnie 200 g owoców.

Dobre tłuszcze

Ważne są zarówno tłuszcze nasycone, jak i nienasycone. Cholesterol jest prekursorem witaminy D3 oraz hormonów płciowych, a także wchodzi w skład błon komórkowych oraz otoczek mielinowych, które chronią komórki nerwowe. Produkcja endogenna cholesterolu może być niewystarczająca, zwłaszcza u osób, które prowadzą bardzo stresujący tryb życia (wówczas cholesterol jest zużywany głównie do produkcji kortyzolu i „brakuje” go do produkcji innych hormonów). Znajdziemy go w tłustym mięsie oraz w tłuszczach nasyconych.

Po co nam cholesterol? Sprawdź, co trzeba o nim wiedzieć

Źródłem tłuszczów nasyconych może być olej kokosowy czy smalec (np. gęsi). Tłuszcze jednonienasycone to awokado czy oliwa z oliwek, która m.in. zmniejsza stany zapalne. Tłuszcze wielonienasycone to wszystkie oleje, które powinny być spożywane na zimno, np. olej lniany, olej z wiesiołka, z czarnuszki czy z ogórecznika, a także wszystkie orzechy i pestki. Szczególnie istotne są kwasy omega-3 – EPA i DHA, które znajdziemy głównie w rybach morskich. Jednak ze względu na obecne w nich zanieczyszczenia metalami ciężkimi należy rozważyć suplementację kwasów omega-3.

Buliony z kości

Bulion zawiera bardzo wiele substancji mineralnych, w tym aminokwasów niezbędnych do naprawy komórek.

Kiszonki

Wzmacnianie odporności nie może się obejść bez kiszonek. To one korzystnie wpływają na pracę jelit, a jak wiemy – odporność zaczyna się w jelitach. Należy zwracać uwagę, aby kiszonki powstawały w wyniku naturalnej fermentacji i były bez dodatku octu.

Najlepiej zrobić je samodzielnie w domu, np. z ogórków, kapusty czy buraków. Kisić można właściwie wszystkie owoce i warzywa.

Sprawdź, dlaczego warto kisić warzywa i owoce

Co jeszcze jest ważne?

Warto zadbać również o to, aby w diecie znajdowały się produkty, które mogą wzmacniać układ odpornościowy, takie jak:

  • czosnek,
  • majeranek,
  • imbir,
  • anyż,
  • kurkuma,
  • tymianek,
  • miód i pierzga.

Wzmacnianie odporności za pomocą diety – czego unikać?

Należy dbać o to, aby w diecie znajdowały się produkty, które odżywiają organizm, i jednocześnie trzeba unikać tych, które mu szkodzą. Lepiej zrezygnować z alkoholu, żywności wysokoprzetworzonej, zawierającej tłuszcze trans, a więc żywności typu fast food i słodyczy. Pamiętajmy, że nadmiar węglowodanów, a zwłaszcza cukrów prostych, przyczynia się m.in. do zaburzenia gospodarki węglowodanowej, a także do rozwoju patogenów, w tym np. do przerostu Candidy. A to z kolei bardzo mocno upośledza układ odpornościowy.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Wzmacnianie odporności to temat złożony. Będziemy o nim mówić w kilku artykułach. W pierwszym z nich omówimy, jakie znaczenie dla naszego układu odpornościowego ma odpowiednia dieta.

Dieta wzmacniająca odporność powinna być jak najbardziej naturalna, a jak najmniej przetworzona. Najlepiej, jeśli kupujemy surowe produkty i samodzielnie „przetwarzamy” je w domu. Na przykład oznacza to, że kupujemy surowe mięso i przygotowujemy je w wolnowarze lub piekarniku. Lepsza będzie też np. kasza, którą ugotujemy, niż płatki z tej kaszy.

Najlepiej, aby produkty były sezonowe, co szczególnie dotyczy owoców i warzyw. Ponadto dieta powinna być odżywcza, a produkty, które wybieramy – gęste odżywczo. Jakie to produkty?

Produkty gęste odżywczo

Jaja

Jajo jest jednym z najbardziej odżywczych pokarmów. Stanowi źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, witamin z grupy B, fosforu, selenu, żelaza, cynku. Zawiera także lecytynę i cholinę, które są bardzo ważne dla układu nerwowego i mózgu. Ponadto w żółtku znajdziemy ksantofile (luteinę i zeaksantynę), które oprócz wpływu na wzrost mają również działanie antyoksydacyjne.

Mięso

Powinno być dobrej jakości, a więc ekologiczne, najlepiej od zwierząt wypasanych na łąkach. Dobrym mięsem jest dziczyzna, a także podroby: serca, płuca, nerki, a przede wszystkim wątróbka, która jest swego rodzaju multiwitaminą – zawiera m.in. witaminę A w postaci retinolu, witaminy z grupy B, żelazo.

Warzywa i owoce

Stanowią źródło wielu witamin i minerałów. Należy jednak pamiętać, że warzywa powinny mieć przewagę nad owocami. Najlepiej zjadać co najmniej 500 g warzyw w ciągu dnia i maksymalnie 200 g owoców.

Dobre tłuszcze

Ważne są zarówno tłuszcze nasycone, jak i nienasycone. Cholesterol jest prekursorem witaminy D3 oraz hormonów płciowych, a także wchodzi w skład błon komórkowych oraz otoczek mielinowych, które chronią komórki nerwowe. Produkcja endogenna cholesterolu może być niewystarczająca, zwłaszcza u osób, które prowadzą bardzo stresujący tryb życia (wówczas cholesterol jest zużywany głównie do produkcji kortyzolu i „brakuje” go do produkcji innych hormonów). Znajdziemy go w tłustym mięsie oraz w tłuszczach nasyconych.

Po co nam cholesterol? Sprawdź, co trzeba o nim wiedzieć

Źródłem tłuszczów nasyconych może być olej kokosowy czy smalec (np. gęsi). Tłuszcze jednonienasycone to awokado czy oliwa z oliwek, która m.in. zmniejsza stany zapalne. Tłuszcze wielonienasycone to wszystkie oleje, które powinny być spożywane na zimno, np. olej lniany, olej z wiesiołka, z czarnuszki czy z ogórecznika, a także wszystkie orzechy i pestki. Szczególnie istotne są kwasy omega-3 – EPA i DHA, które znajdziemy głównie w rybach morskich. Jednak ze względu na obecne w nich zanieczyszczenia metalami ciężkimi należy rozważyć suplementację kwasów omega-3.

Buliony z kości

Bulion zawiera bardzo wiele substancji mineralnych, w tym aminokwasów niezbędnych do naprawy komórek.

Kiszonki

Wzmacnianie odporności nie może się obejść bez kiszonek. To one korzystnie wpływają na pracę jelit, a jak wiemy – odporność zaczyna się w jelitach. Należy zwracać uwagę, aby kiszonki powstawały w wyniku naturalnej fermentacji i były bez dodatku octu.

Najlepiej zrobić je samodzielnie w domu, np. z ogórków, kapusty czy buraków. Kisić można właściwie wszystkie owoce i warzywa.

Sprawdź, dlaczego warto kisić warzywa i owoce

Co jeszcze jest ważne?

Warto zadbać również o to, aby w diecie znajdowały się produkty, które mogą wzmacniać układ odpornościowy, takie jak:

  • czosnek,
  • majeranek,
  • imbir,
  • anyż,
  • kurkuma,
  • tymianek,
  • miód i pierzga.

Wzmacnianie odporności za pomocą diety – czego unikać?

Należy dbać o to, aby w diecie znajdowały się produkty, które odżywiają organizm, i jednocześnie trzeba unikać tych, które mu szkodzą. Lepiej zrezygnować z alkoholu, żywności wysokoprzetworzonej, zawierającej tłuszcze trans, a więc żywności typu fast food i słodyczy. Pamiętajmy, że nadmiar węglowodanów, a zwłaszcza cukrów prostych, przyczynia się m.in. do zaburzenia gospodarki węglowodanowej, a także do rozwoju patogenów, w tym np. do przerostu Candidy. A to z kolei bardzo mocno upośledza układ odpornościowy.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Joanna Zawadzka
8 kwietnia 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Graves Basedov

Choroba Gravesa–Basedowa – co robić?

Choroba Gravesa–Basedowa to choroba autoimmunologiczna, czyli układu immunologicznego, a nie tarczycy samej w sobie. Przejawia się tym, że nieprawidłowo działający układ odpornościowy atakuje tarczycę. W tym przypadku jest ona pobudzana do nadmiernej produkcji hormonów. Przyczyny…

WIĘCEJ >
styl życia a odporność

Styl życia a odporność – 3 ważne elementy

To już ostatni artykuł z serii o wzmacnianiu odporności. Po omówieniu tego, jak poprawić odporność za pomocą diety, jak zadbać o jelita i jak dobrać odpowiednie suplementy, pozostał nam jeszcze jeden ważny temat. Sprawdź, jaki…

WIĘCEJ >

Dieta od podstaw: makroskładniki

Decyzja zapadła: zmieniasz swój sposób odżywiania. Od czego zacząć? Informacji na temat żywienia jest mnóstwo i łatwo się w tym pogubić. Aby móc odpowiednio komponować swoje posiłki, warto wrócić do podstaw. Ważnym tematem na początku…

WIĘCEJ >

Probiotyki w trakcie i po antybiotykoterapii

Antybiotyki pomagają wyjść z choroby, a czasem ratują życie, niestety mają też jednak skutki uboczne. Co zastosować, aby sobie pomóc i jednocześnie nie zakłócać antybiotykoterapii? Jak wspomóc odporność? Co wprowadzić po skończeniu antybiotyku? Sprawdź, jakie…

WIĘCEJ >