fbpx
Szukaj
open close

Po co nam cholesterol? Sprawdź, co trzeba o nim wiedzieć

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
cholesterol

Po co nam cholesterol, jakie powinny być prawidłowe wyniki krwi i czego unikać, by były w normie – sprawdź, co warto wiedzieć na temat cholesterolu.

Cholesterol to związek chemiczny należący do steroli. Jest niezbędny do funkcjonowania organizmu. Wyróżniamy lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL) i lipoporoteiny o niskiej gęstości (LDL). Potocznie mówi się o nich jako o dobrym i złym cholesterolu, jednak różnica między nimi polega głównie na tym, że jedne lipoproteiny (HDL) odprowadzają cholesterol do wątroby, a drugie (LDL) transportują cholesterol utworzony w wątrobie do komórek w organizmie.

Problemem dla organizmu są utlenione lipoproteiny o niskiej gęstości. Dlatego ważne są odpowiednie proporcje między poziomem HDL i LDL oraz trójglicerydy.

Po co nam cholesterol?

Cholesterol jest potrzeby między innymi do powstawania hormonów, np. pregnenolonu, który jest prekursorem do wytwarzania innych hormonów, w tym płciowych.

Z cholesterolu powstają też hormony kory nadnerczy, takie jak aldosteron czy kortyzol. Są one konieczne do utrzymania prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej czy reakcji na stres.

Ponadto cholesterol wchodzi w skład otoczek mielinowych, które chronią komórki nerwowe. Jest więc ważny dla prawidłowego działania mózgu, szczególnie u dzieci.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Z cholesterolu powstają też kwasy żółciowe, które są konieczne do trawienia i wchłaniania.

Ponadto cholesterol jest prekursorem witaminy D3 i jest potrzebny do prawidłowego jej wchłaniania.

Właściwie każda komórka ciała zawiera cholesterol lub jego pochodne i dlatego jego poziom nie może być zbyt niski.

Jakie powinny być wyniki krwi?

Z wiekiem poziom cholesterolu może się naturalnie zwiększać, aby chronić tkanki i układ nerwowy oraz niwelować stany zapalne. Z kolei niski poziom cholesterolu HDL (poniżej 40) jest uznawany za ryzyko wystąpienia choroby serca.

Jakie powinny być poziomy poszczególnych frakcji?

Według norm cholesterol całkowity powinien być na poziomie poniżej 190. Warto jednak pamiętać, że jeszcze kilka lat temu normą było 230. Nie powinien być też niższy niż 115.

Oczywiście podwyższony poziom cholesterolu całkowitego może być markerem stanu zapalnego. Mówimy tu jednak raczej o wartościach powyżej 250 przy założeniu, że pozostałe frakcje są prawidłowe.

Jeśli chodzi o poziom HDL i LDL to ważniejsze są wzajemne proporcje między nimi. Najlepiej jeśli stosunek LDL do HDL wynosi 2:1, czyli np. LDL 110, a HDL 55.

Dla trójglicerydów optymalny poziom to między 50 a 100. Ważna jest też proporcja trójglicerydów do HDL – najlepiej aby wynosiła 1:1.

cholesterol

Sprawdź jeszcze: Kompendium wiedzy o cholesterolu – część 1 i część 2

Warto pamiętać, że na wzrost poziomu trójglicerydów wpływa nadmiar węglowodanów, zwłaszcza połączonych z tłuszczami nasyconymi.

Jeśli chodzi o ryzyko wystąpienia miażdżycy czy chorób układu sercowo-naczyniowego, to są również inne czynniki, które wpływają na ich wystąpienie. Należy wziąć pod uwagę między innymi podwyższony poziom homocysteiny, bo jej nadmiar przyczynia się do uszkodzenia śródbłonka naczyń krwionośnych. Do innych czynników należą też podwyższony fibrynogen czy nawet podwyższony poziom insuliny – insulinooporność, a więc stan zapalny.

Jakich tłuszczów unikać?

Do wzrostu poziomu cholesterolu przyczynia się nieprawidłowa dieta. Przede wszystkim odpowiada za to sięganie po żywność wysokoprzetworzoną, fast foody, słodycze (w tym słodkie napoje).

Należy unikać przede wszystkich tłuszczów trans, margaryn, rafinowanych olejów roślinnych.

Oleje roślinne powinno się spożywać tylko na zimno (oprócz oleju kokosowego i oliwy z oliwek). Powinny być też tłoczone na zimno, a ponieważ zawierają tłuszcze wielonienasycone, to należy je przechowywać w lodówce i dosyć szybko spożyć – najlepiej w ciągu miesiąca.

Ważne jest również to, aby produkty zawierające cholesterol (czyli między innymi jajka czy czerwone mięso) w czasie obróbki termicznej nie ulegały przypaleniu czy zbyt mocnemu zarumienieniu.

Obejrzyj film na temat tłuszczów i cholesterolu

To jeszcze może cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Po co nam cholesterol, jakie powinny być prawidłowe wyniki krwi i czego unikać, by były w normie – sprawdź, co warto wiedzieć na temat cholesterolu.

Cholesterol to związek chemiczny należący do steroli. Jest niezbędny do funkcjonowania organizmu. Wyróżniamy lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL) i lipoporoteiny o niskiej gęstości (LDL). Potocznie mówi się o nich jako o dobrym i złym cholesterolu, jednak różnica między nimi polega głównie na tym, że jedne lipoproteiny (HDL) odprowadzają cholesterol do wątroby, a drugie (LDL) transportują cholesterol utworzony w wątrobie do komórek w organizmie.

Problemem dla organizmu są utlenione lipoproteiny o niskiej gęstości. Dlatego ważne są odpowiednie proporcje między poziomem HDL i LDL oraz trójglicerydy.

Po co nam cholesterol?

Cholesterol jest potrzeby między innymi do powstawania hormonów, np. pregnenolonu, który jest prekursorem do wytwarzania innych hormonów, w tym płciowych.

Z cholesterolu powstają też hormony kory nadnerczy, takie jak aldosteron czy kortyzol. Są one konieczne do utrzymania prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej czy reakcji na stres.

Ponadto cholesterol wchodzi w skład otoczek mielinowych, które chronią komórki nerwowe. Jest więc ważny dla prawidłowego działania mózgu, szczególnie u dzieci.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Z cholesterolu powstają też kwasy żółciowe, które są konieczne do trawienia i wchłaniania.

Ponadto cholesterol jest prekursorem witaminy D3 i jest potrzebny do prawidłowego jej wchłaniania.

Właściwie każda komórka ciała zawiera cholesterol lub jego pochodne i dlatego jego poziom nie może być zbyt niski.

Jakie powinny być wyniki krwi?

Z wiekiem poziom cholesterolu może się naturalnie zwiększać, aby chronić tkanki i układ nerwowy oraz niwelować stany zapalne. Z kolei niski poziom cholesterolu HDL (poniżej 40) jest uznawany za ryzyko wystąpienia choroby serca.

Jakie powinny być poziomy poszczególnych frakcji?

Według norm cholesterol całkowity powinien być na poziomie poniżej 190. Warto jednak pamiętać, że jeszcze kilka lat temu normą było 230. Nie powinien być też niższy niż 115.

Oczywiście podwyższony poziom cholesterolu całkowitego może być markerem stanu zapalnego. Mówimy tu jednak raczej o wartościach powyżej 250 przy założeniu, że pozostałe frakcje są prawidłowe.

Jeśli chodzi o poziom HDL i LDL to ważniejsze są wzajemne proporcje między nimi. Najlepiej jeśli stosunek LDL do HDL wynosi 2:1, czyli np. LDL 110, a HDL 55.

Dla trójglicerydów optymalny poziom to między 50 a 100. Ważna jest też proporcja trójglicerydów do HDL – najlepiej aby wynosiła 1:1.

cholesterol

Sprawdź jeszcze: Kompendium wiedzy o cholesterolu – część 1 i część 2

Warto pamiętać, że na wzrost poziomu trójglicerydów wpływa nadmiar węglowodanów, zwłaszcza połączonych z tłuszczami nasyconymi.

Jeśli chodzi o ryzyko wystąpienia miażdżycy czy chorób układu sercowo-naczyniowego, to są również inne czynniki, które wpływają na ich wystąpienie. Należy wziąć pod uwagę między innymi podwyższony poziom homocysteiny, bo jej nadmiar przyczynia się do uszkodzenia śródbłonka naczyń krwionośnych. Do innych czynników należą też podwyższony fibrynogen czy nawet podwyższony poziom insuliny – insulinooporność, a więc stan zapalny.

Jakich tłuszczów unikać?

Do wzrostu poziomu cholesterolu przyczynia się nieprawidłowa dieta. Przede wszystkim odpowiada za to sięganie po żywność wysokoprzetworzoną, fast foody, słodycze (w tym słodkie napoje).

Należy unikać przede wszystkich tłuszczów trans, margaryn, rafinowanych olejów roślinnych.

Oleje roślinne powinno się spożywać tylko na zimno (oprócz oleju kokosowego i oliwy z oliwek). Powinny być też tłoczone na zimno, a ponieważ zawierają tłuszcze wielonienasycone, to należy je przechowywać w lodówce i dosyć szybko spożyć – najlepiej w ciągu miesiąca.

Ważne jest również to, aby produkty zawierające cholesterol (czyli między innymi jajka czy czerwone mięso) w czasie obróbki termicznej nie ulegały przypaleniu czy zbyt mocnemu zarumienieniu.

Obejrzyj film na temat tłuszczów i cholesterolu

To jeszcze może cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Joanna Zawadzka
9 grudnia 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Magnez – dlaczego jest tak ważny?

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Co warto wiedzieć o tym pierwiastku? Magnez jest niezbędny do produkcji około 300 enzymów i bierze udział w procesach syntezy i rozpadu związków wysokoenergetycznych, np. ATP. Jest…

WIĘCEJ >

Czym są choroby autoimmunologiczne?

Jakie są najczęstsze choroby autoimmunologiczne? Skąd się one biorą? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Do choroby autoimmunologicznej dochodzi wtedy, gdy układ odpornościowy zaczyna źle funkcjonować i reaguje na własne komórki, czyli zamiast chronić…

WIĘCEJ >
błonnik

Błonnik – więcej szkody czy pożytku?

Błonnik to włókno roślinne, które nie jest rozkładane przez enzymy trawienne w przewodzie pokarmowym, więc nie jest trawione. Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat. Składniki błonnika pokarmowego można podzielić na rozpuszczalne i nierozpuszczalne w…

WIĘCEJ >
anemia

Anemia – jak sobie z nią radzić?

Anemia (niedokrwistość) to stan chorobowy, w którym dochodzi do zmniejszenia poziomu hemoglobiny, hematokrytu i liczby czerwonych krwinek. Sprawdź, jak sobie radzić w takiej sytuacji. Najczęściej występujące rodzaje anemii to: anemia mikrocytarna – z niedoboru żelaza…

WIĘCEJ >