fbpx
logo
Szukaj
open close

Które tłuszcze są szkodliwe?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
tłuszcze szkodliwe

Kiedy tłuszcze mogą szkodzić? Sprawdź, których lepiej unikać.

Dieta paleo oraz inne systemy żywieniowe opierające się na ograniczeniu ilości spożywanych węglowodanów charakteryzują się z natury większą ilością tłuszczu w diecie. Nasz organizm do funkcjonowania potrzebuje energii i jeśli odejmujemy z diety węglowodany, to ten ubytek musimy uzupełnić. Zwykle, i słusznie, wybór pada na tłuszcz.

Podobnie jak w przypadku węglowodanów, tak samo w przypadku tłustego makroskładnika – jakość ma olbrzymie znaczenie. Jakich tłuszczów unikać w swojej diecie, jeśli chcesz poprawić swoje zdrowie i zrzucić kilka zbędnych kilogramów?

Tłuszcze roślinne z omega-6

Tłuszcze wielonienasycone dzielimy na kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Ta pierwsza grupa, w dużym uproszczeniu, ma działanie przeciwzapalne. Drugi zestaw kwasów tłuszczowych działa natomiast prozapalnie. Oba rodzaje są w naszej diecie potrzebne i niezbędne, ich odpowiednia podaż zapewnia odpowiednie funkcjonowanie organizmu. Bardzo istotna jest również ich odpowiednia proporcja. Omega-6 do omega-3 powinny występować w proporcji od 2 : 1 do 4 : 1. Tymczasem u nas ze względu na wszechobecność omega-6 i niechęć do jedzenia ryb te proporcje bardziej przypominają 20–40 do 1.

Nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6 i niedobór przeciwzapalnych omega-3 to jeden z najprostszych sposobów na rozwój stanów zapalnych w twoim organizmie. Omega-6 występują przede wszystkim w tłuszczach i olejach z roślin. Unikaj więc takich olejów, jak słonecznikowy, sezamowy czy rzepakowy, a także nadmiernego spożycia nasion słonecznika czy orzechów. To wszystko może wpływać na powstawanie stanów zapalnych w organizmie.

Tłuszcze trans

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli przede wszystkim tłuszcze pochodzące z roślin, zawierają w swojej budowie wiązania podwójne. Czyni je to podatnymi na wyższe temperatury. Kiedy jakieś wiązanie podwójne się rozpadnie, powstają popularne tłuszcze trans.

Tłuszcze trans nie są jeszcze dobrze zbadane. Dzieje się tak dlatego, że ich historia nie jest zbyt długa. Tłuszcze te nie są naturalne, powstały dopiero w latach 50. w procesach obróbki przeprowadzanych przez ludzi.

Badania pokazują, że ta sztuczna, nienaturalna grupa tłuszczów ma wyjątkowo niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Niestety w Europie nie ma obowiązku oznaczania ilości tego rodzaju tłuszczów na opakowaniu. Tymczasem już 3% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dostarczanego z tłuszczów trans zwiększa diametralnie ryzyko wystąpienia chorób serca.

Tłuszcze trans są również wiązane z występowaniem stanów zapalnych w różnych częściach organizmu oraz z powstawaniem nowotworów. Istnieje też teoria, która mówi, że niczym metale ciężkie potrafią się one odkładać i kumulować w naszym organizmie, co jeszcze potęguje zagrożenie z nimi związane.

Ten rodzaj tłuszczu znajdziesz przede wszystkim w przetworzonej żywności typu: ciastka, chipsy, batony, frytki. Dodatkowym źródłem może być niestety twój własny dom, jeśli decydujesz się smażyć na olejach, takich jak słonecznikowy czy sezamowy. Z tego samego względu nie należy prażyć orzechów i nasion oraz smażyć tłustych ryb, które również zawierają tłuszcze wielonienasycone.

Sprawdź jeszcze:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Mateusz Ostręga

Kiedy tłuszcze mogą szkodzić? Sprawdź, których lepiej unikać.

Dieta paleo oraz inne systemy żywieniowe opierające się na ograniczeniu ilości spożywanych węglowodanów charakteryzują się z natury większą ilością tłuszczu w diecie. Nasz organizm do funkcjonowania potrzebuje energii i jeśli odejmujemy z diety węglowodany, to ten ubytek musimy uzupełnić. Zwykle, i słusznie, wybór pada na tłuszcz.

Podobnie jak w przypadku węglowodanów, tak samo w przypadku tłustego makroskładnika – jakość ma olbrzymie znaczenie. Jakich tłuszczów unikać w swojej diecie, jeśli chcesz poprawić swoje zdrowie i zrzucić kilka zbędnych kilogramów?

Tłuszcze roślinne z omega-6

Tłuszcze wielonienasycone dzielimy na kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Ta pierwsza grupa, w dużym uproszczeniu, ma działanie przeciwzapalne. Drugi zestaw kwasów tłuszczowych działa natomiast prozapalnie. Oba rodzaje są w naszej diecie potrzebne i niezbędne, ich odpowiednia podaż zapewnia odpowiednie funkcjonowanie organizmu. Bardzo istotna jest również ich odpowiednia proporcja. Omega-6 do omega-3 powinny występować w proporcji od 2 : 1 do 4 : 1. Tymczasem u nas ze względu na wszechobecność omega-6 i niechęć do jedzenia ryb te proporcje bardziej przypominają 20–40 do 1.

Nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6 i niedobór przeciwzapalnych omega-3 to jeden z najprostszych sposobów na rozwój stanów zapalnych w twoim organizmie. Omega-6 występują przede wszystkim w tłuszczach i olejach z roślin. Unikaj więc takich olejów, jak słonecznikowy, sezamowy czy rzepakowy, a także nadmiernego spożycia nasion słonecznika czy orzechów. To wszystko może wpływać na powstawanie stanów zapalnych w organizmie.

Tłuszcze trans

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli przede wszystkim tłuszcze pochodzące z roślin, zawierają w swojej budowie wiązania podwójne. Czyni je to podatnymi na wyższe temperatury. Kiedy jakieś wiązanie podwójne się rozpadnie, powstają popularne tłuszcze trans.

Tłuszcze trans nie są jeszcze dobrze zbadane. Dzieje się tak dlatego, że ich historia nie jest zbyt długa. Tłuszcze te nie są naturalne, powstały dopiero w latach 50. w procesach obróbki przeprowadzanych przez ludzi.

Badania pokazują, że ta sztuczna, nienaturalna grupa tłuszczów ma wyjątkowo niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Niestety w Europie nie ma obowiązku oznaczania ilości tego rodzaju tłuszczów na opakowaniu. Tymczasem już 3% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dostarczanego z tłuszczów trans zwiększa diametralnie ryzyko wystąpienia chorób serca.

Tłuszcze trans są również wiązane z występowaniem stanów zapalnych w różnych częściach organizmu oraz z powstawaniem nowotworów. Istnieje też teoria, która mówi, że niczym metale ciężkie potrafią się one odkładać i kumulować w naszym organizmie, co jeszcze potęguje zagrożenie z nimi związane.

Ten rodzaj tłuszczu znajdziesz przede wszystkim w przetworzonej żywności typu: ciastka, chipsy, batony, frytki. Dodatkowym źródłem może być niestety twój własny dom, jeśli decydujesz się smażyć na olejach, takich jak słonecznikowy czy sezamowy. Z tego samego względu nie należy prażyć orzechów i nasion oraz smażyć tłustych ryb, które również zawierają tłuszcze wielonienasycone.

Sprawdź jeszcze:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Mateusz Ostręga
7 listopada 2017

Tagi

Komentarzy: 2

  1. Jacek Kamiński 8 kwietnia 2021 o 14:15

    Dlaczego zalecana jest eliminacja oleju rzepakowego? Ma proporcje omega-6 do omega-3 mieszczącą sie w widelkach 2:1-4:1.

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

jak robić zakupy

Jak robić zakupy? Sprawdź!

Jak bumerang powracają tematy w stylu: nie mam co jeść, nie mam gdzie kupić, czy nie umiem zrobić. Dziś pokażemy wam, jak wyglądają zakupy w Ajwen. Zwykle gdy już znajdziemy jakieś miejsce, gdzie można kupić coś…

WIĘCEJ >

Dlaczego sportowiec powinien dbać o dietę?

Często można się spotkać ze stwierdzeniem, że skoro ktoś jest sportowcem, to spali praktycznie wszystko to, co zje, dlatego nie musi się tak pilnować. Jest w tym ziarno prawdy, ponieważ zawodowi sportowcy faktycznie bardzo często,…

WIĘCEJ >
kiszonki

Kiszonki – dlaczego warto je robić?

Dlaczego warto kisić warzywa i owoce? Bo są zdrowe! Zawierają dużo witaminy C, która zbawiennie działa na nasz układ odpornościowy. Kiszonki są niezastąpione w kuchni, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Sprawdź, jak je przygotować. Co to…

WIĘCEJ >

Emocje a jedzenie – jemy po to, żeby żyć

Jedzenie bardzo często jest właśnie rodzajem ucieczki od emocji. Takie czynności powtarzane regularnie prowadzą nas niestety do uzależnienia od jedzenia. Kiedy emocje prowadzą nas w niewłaściwe nawyki?

WIĘCEJ >