fbpx
Szukaj
open close

Kwas DHA – suplementować czy nie?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
DHA, omega-3

Czy suplementować kwas DHA, czy może da się go dostarczyć w pożywieniu? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat.

DHA to kwas dokozaheksaenowy, który należy do kwasów omega-3 i ma bardzo wiele właściwości (zwykle większość z nich dotyczy całej rodziny kwasów omega-3). Przede wszystkim działa przeciwzapalnie, co wpływa korzystnie na wiele chorób, chociażby takich jak cukrzyca typu 2, zaburzenia gospodarki węglowodanowej czy choroby układu sercowo-naczyniowego. Kwas DHA działa też pozytywnie na profil lipidowy (głównie wpływa na zmniejszenie poziomu trójglicerydów i zwiększenie poziomu cholesterolu HDL).

Sam kwas DHA jest szczególnie ważny dla rozwoju w okresie płodowym i u małych dzieci. Wynika to z wysokiej zawartości DHA w mózgu, szczególnie w istocie szarej, i siatkówce oka, a więc ma duży wpływ na rozwój układu nerwowego i narządu wzroku u dzieci. Równie ważny jest dla osób starszych, ponieważ ma działanie antyneurodegeneracyjne.

Niedobór omega-3, w szczególności DHA i EPA, zmniejsza syntezę prostaglandyn, upośledza czynności fizjologiczne wielu narządów (m.in. serca, wątroby, nerek czy gruczołów dokrewnych), a także prowadzi do wzrostu ryzyka rozwoju niedoboru płytek krwi, procesu zapalnego, neurodegeneracji oraz zaburzeń widzenia i rozwoju neurologicznego, szczególnie w okresie życia płodowego, a także u dzieci do drugiego roku życia.

DHA a ciąża

Niedobór omega-3 w diecie kobiet ciężarnych przyczynia się do skróconego czasu trwania ciąży i małej masy urodzeniowej dziecka. Niedobór DHA zarówno w okresie pre-, jak i postnatalnym przyczynia się również do wzrostu ryzyka rozwoju chorób alergicznych, nieprawidłowego rozwoju somatycznego czy obniżenia zdolności funkcji poznawczych, w tym zdolności uczenia się u dzieci w wieku późniejszym.

Obejrzyj film: Ciąża – Suplementy

Jeśli chodzi o zapotrzebowanie w czasie ciąży, przyjmuje się, że łącznie wynosi ono 250 mg DHA i EPA. Natomiast kobiety w ciąży i matki karmiące powinny przyjmować większą ilość DHA. Według Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego powinno to być nie mniej niż 500 mg dziennie.

Czy można dostarczyć DHA wraz z dietą?

Po pierwsze kwasu DHA, podobnie jak EPA, organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, czyli musimy go sobie dostarczyć z zewnątrz. Dzieje się to inaczej niż w przypadku cholesterolu, który możemy wytwarzać endogennie.

Największe ilości DHA występują w rybach morskich, m.in. w łososiach, śledziach, makrelach, tuńczykach oraz w rybach słodkowodnych, np. w pstrągach. Znajdziemy je też w olejach rybnych i owocach morza, a także algach morskich. Pewna ilość znajduje się w jajkach (pod warunkiem, że pochodzą od kur z wolnego wybiegu i żywiących się trawą), mięsie pochodzącym od zwierząt wypasanych na łąkach oraz w dziczyźnie.

Przyjmuje się, że dwie porcje ryb morskich w tygodniu powinny dostarczyć w przeliczeniu 250 mg EPA i DHA na dobę.

Problem pojawia się jednak u kobiet w ciąży. Przede wszystkim 250 mg to będzie za mało, bo powinny dostarczać sobie co najmniej 500 mg samego DHA. Ponadto należy pamiętać, że ryby i owoce morza mogą być zanieczyszczone metalami ciężkimi, m.in. rtęcią, kadmem, ołowiem oraz zanieczyszczeniami organicznymi, przede wszystkim dioksynami i polichlorowanymi bifenylami (PCB) o działaniu podobnym do dioksyn.

Suplementacja

W związku z powyższym warto wprowadzić suplementację. Tak naprawdę nie tylko u kobiet w ciąży, bo ze względu na swoje przeciwzapalne działanie suplementacja DHA będzie korzystna dla wszystkich. Zwykle taki suplement zawiera zarówno DHA, jak i EPA. Może występować w postaci tranu, który dodatkowo zawiera jeszcze witaminy A i D, lub może to być po prostu suplement omega-3 w kapsułkach. Dawka jest kwestią indywidualną i w pewnych chorobach stosuje się większą. Profilaktycznie i wzmacniająco można przyjmować 500–1000 mg EPA i DHA.

Bardzo ważne jest to, aby wybrany przez nas suplement był przebadany pod kątem zawartości metali ciężkich.

Ułożeniem odpowiedniej, indywidualnej suplementacji może zająć się dietetyk kliniczny Ajwen.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Sprawdź jeszcze:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Czy suplementować kwas DHA, czy może da się go dostarczyć w pożywieniu? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat.

DHA to kwas dokozaheksaenowy, który należy do kwasów omega-3 i ma bardzo wiele właściwości (zwykle większość z nich dotyczy całej rodziny kwasów omega-3). Przede wszystkim działa przeciwzapalnie, co wpływa korzystnie na wiele chorób, chociażby takich jak cukrzyca typu 2, zaburzenia gospodarki węglowodanowej czy choroby układu sercowo-naczyniowego. Kwas DHA działa też pozytywnie na profil lipidowy (głównie wpływa na zmniejszenie poziomu trójglicerydów i zwiększenie poziomu cholesterolu HDL).

Sam kwas DHA jest szczególnie ważny dla rozwoju w okresie płodowym i u małych dzieci. Wynika to z wysokiej zawartości DHA w mózgu, szczególnie w istocie szarej, i siatkówce oka, a więc ma duży wpływ na rozwój układu nerwowego i narządu wzroku u dzieci. Równie ważny jest dla osób starszych, ponieważ ma działanie antyneurodegeneracyjne.

Niedobór omega-3, w szczególności DHA i EPA, zmniejsza syntezę prostaglandyn, upośledza czynności fizjologiczne wielu narządów (m.in. serca, wątroby, nerek czy gruczołów dokrewnych), a także prowadzi do wzrostu ryzyka rozwoju niedoboru płytek krwi, procesu zapalnego, neurodegeneracji oraz zaburzeń widzenia i rozwoju neurologicznego, szczególnie w okresie życia płodowego, a także u dzieci do drugiego roku życia.

DHA a ciąża

Niedobór omega-3 w diecie kobiet ciężarnych przyczynia się do skróconego czasu trwania ciąży i małej masy urodzeniowej dziecka. Niedobór DHA zarówno w okresie pre-, jak i postnatalnym przyczynia się również do wzrostu ryzyka rozwoju chorób alergicznych, nieprawidłowego rozwoju somatycznego czy obniżenia zdolności funkcji poznawczych, w tym zdolności uczenia się u dzieci w wieku późniejszym.

Obejrzyj film: Ciąża – Suplementy

Jeśli chodzi o zapotrzebowanie w czasie ciąży, przyjmuje się, że łącznie wynosi ono 250 mg DHA i EPA. Natomiast kobiety w ciąży i matki karmiące powinny przyjmować większą ilość DHA. Według Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego powinno to być nie mniej niż 500 mg dziennie.

Czy można dostarczyć DHA wraz z dietą?

Po pierwsze kwasu DHA, podobnie jak EPA, organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, czyli musimy go sobie dostarczyć z zewnątrz. Dzieje się to inaczej niż w przypadku cholesterolu, który możemy wytwarzać endogennie.

Największe ilości DHA występują w rybach morskich, m.in. w łososiach, śledziach, makrelach, tuńczykach oraz w rybach słodkowodnych, np. w pstrągach. Znajdziemy je też w olejach rybnych i owocach morza, a także algach morskich. Pewna ilość znajduje się w jajkach (pod warunkiem, że pochodzą od kur z wolnego wybiegu i żywiących się trawą), mięsie pochodzącym od zwierząt wypasanych na łąkach oraz w dziczyźnie.

Przyjmuje się, że dwie porcje ryb morskich w tygodniu powinny dostarczyć w przeliczeniu 250 mg EPA i DHA na dobę.

Problem pojawia się jednak u kobiet w ciąży. Przede wszystkim 250 mg to będzie za mało, bo powinny dostarczać sobie co najmniej 500 mg samego DHA. Ponadto należy pamiętać, że ryby i owoce morza mogą być zanieczyszczone metalami ciężkimi, m.in. rtęcią, kadmem, ołowiem oraz zanieczyszczeniami organicznymi, przede wszystkim dioksynami i polichlorowanymi bifenylami (PCB) o działaniu podobnym do dioksyn.

Suplementacja

W związku z powyższym warto wprowadzić suplementację. Tak naprawdę nie tylko u kobiet w ciąży, bo ze względu na swoje przeciwzapalne działanie suplementacja DHA będzie korzystna dla wszystkich. Zwykle taki suplement zawiera zarówno DHA, jak i EPA. Może występować w postaci tranu, który dodatkowo zawiera jeszcze witaminy A i D, lub może to być po prostu suplement omega-3 w kapsułkach. Dawka jest kwestią indywidualną i w pewnych chorobach stosuje się większą. Profilaktycznie i wzmacniająco można przyjmować 500–1000 mg EPA i DHA.

Bardzo ważne jest to, aby wybrany przez nas suplement był przebadany pod kątem zawartości metali ciężkich.

Ułożeniem odpowiedniej, indywidualnej suplementacji może zająć się dietetyk kliniczny Ajwen.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Sprawdź jeszcze:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Joanna Zawadzka
13 października 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

choroba wrzodowa, wrzody, ból brzucha

Choroba wrzodowa – jak sobie pomóc?

Choroba wrzodowa potrafi skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Sprawdź, jak można sobie pomóc. Wrzody żołądka i jelit pojawiają się, gdy dochodzi do naruszenia ochronnej warstwy w postaci błony śluzowej tych narządów. Jako winowajcę coraz częściej wspomina…

WIĘCEJ >

Bolesne miesiączki – co może pomóc?

Bolesne miesiączki to dosyć częsty problem. Wiele kobiet od lat bezskutecznie poszukuje pomocy. Co można zrobić, jeśli się z tym borykamy? Przyczyn bolesnych miesiączek może być wiele. Mogą to być np. niedobory czy przewlekły stan…

WIĘCEJ >
zimno, ciągle mi zimno

Dlaczego ciągle jest mi zimno?

W zimie nie rozstajesz się z grubymi skarpetkami i kubkiem gorącej herbaty. Latem nie jest wcale lepiej – z nieba leje się żar, a tobie wciąż jest zimno. Możliwe, że od lat słyszysz, że taka…

WIĘCEJ >

Intermittent fasting (IF), post przerywany – na czym polega?

Sprawdź, na czym polega post przerywany, jakie daje korzyści i dla kogo intermittent fasting (IF) może być dobrym rozwiązaniem. Intermittent fasting (IF), czyli post przerywany (post okresowy), polega na przeplataniu okresów jedzenia (tzw. okno żywieniowe)…

WIĘCEJ >