Bolesne miesiączki to dosyć częsty problem. Wiele kobiet od lat bezskutecznie poszukuje pomocy. Co można zrobić, jeśli się z tym borykamy?
Przyczyn bolesnych miesiączek może być wiele. Mogą to być np. niedobory czy przewlekły stan zapalny, który w czasie okresu się nasila (ze względu na nadprodukcję prostaglandyn). Mogą to być również takie choroby, jak endometrioza czy niedoczynność tarczycy lub nieprawidłowości w okolicy jamy macicy, np. polipy, torbiele czy mięśniaki.
Oczywiście konieczna jest tu diagnostyka i wizyta u ginekologa.
Pomocna w łagodzeniu bólu może być również dieta, przy czym nie chodzi tu o odżywianie się w określony sposób tylko w trakcie miesiączki, lecz przez cały cykl.
Bolesne miesiączki a dieta
Przede wszystkim należy unikać produktów wysokoprzetworzonych, zawierających cukier i tłuszcze trans. Dieta powinna być jak najbardziej naturalna, gęsta odżywczo, zawierająca odpowiednią ilość błonnika oraz dostarczać niezbędnych witamin i minerałów. Ważne są też tłuszcze, również nasycone, choć należy zwrócić uwagę na zwiększenie udziału tłuszczów nienasyconych i to zarówno jednonienasyconych (np. oliwa z oliwek czy awokado), jak i wielonienasyconych, czyli tych, które należy spożywać na zimno, jak np. olej lniany, olej z wiesiołka czy olej z czarnuszki.
Na co warto szczególnie zwrócić uwagę?
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na to, co działa przeciwzapalnie, a więc na antyoksydanty. Do tych związków należą m.in. witamina C (którą znajdziemy w wielu warzywach, jak chociażby papryka czy natka pietruszki) i witamina E (obecna np. w oliwie z oliwek).
Działanie przeciwzapalne mają też kwasy omega-3: EPA i DHA. W przypadku bolesnych miesiączek hamują one produkcję prozapalnych prostaglandym, które są odpowiedzialne za skurcze mięśni, w tym mięśni macicy. Kwasy EPA i DHA znajdziemy w rybach morskich. Z ich spożyciem trzeba jednak uważać ze względu na zanieczyszczenie metalami ciężkimi. Często konieczna jest suplementacja.
Znaczenie ma też żelazo, którego poziom spada w trakcie miesiączki. Źródłem tego pierwiastka jest m.in. mięso, a przede wszystkim podroby.
Ważne są również witaminy z grupy B, B12, kwas foliowy, a przede wszystkim witamina B6, która zmniejsza dolegliwości bólowe.
Istotną rolę odgrywa także magnez i potas. Potas znajdziemy w ziemniakach, pomidorach czy awokado, a magnez w kaszy gryczanej, orzechach włoskich czy migdałach. Warto się też wspomagać suplementacją magnezu, bo wiele kobiet ma jego duże niedobory. Znaczenie mają też pierwiastki śladowe, np. mangan, który znajdziemy z orzechach czy pestkach dyni, oraz bor, obecny np. w orzechach i w awokado.
Tak naprawdę wszelkie niedobory mogą potęgować ból w czasie miesiączki, a ich wyrównanie będzie te objawy łagodziło.
Sprawdź jeszcze: Masz chore jelita? Sprawdź, jakie grożą ci niedobory
Dlatego warto wykonać diagnostykę, aby sprawdzić, czy występują niedobory. Do ich wyrównania często konieczna jest suplementacja, choć to oczywiście zależy od wyników badań.
Inne sposoby na bolesne miesiączki
W łagodzeniu bólu w czasie miesiączki korzystny może być imbir, cynamon, mięta, rumianek czy krwawnik. Pomocne mogą być okłady rozgrzewające, delikatny masaż podbrzusza czy umiarkowana aktywność fizyczna (o ile oczywiście objawy nie są na tyle silne, że na to pozwalają).
Na pewno istotna jest też regeneracja, a więc odpowiednia ilość i jakość snu czy umiarkowana aktywność fizyczna, najlepiej w zielonej okolicy.
To może cię zainteresować:
Autor
Joanna Zawadzka
Bolesne miesiączki to dosyć częsty problem. Wiele kobiet od lat bezskutecznie poszukuje pomocy. Co można zrobić, jeśli się z tym borykamy?
Przyczyn bolesnych miesiączek może być wiele. Mogą to być np. niedobory czy przewlekły stan zapalny, który w czasie okresu się nasila (ze względu na nadprodukcję prostaglandyn). Mogą to być również takie choroby, jak endometrioza czy niedoczynność tarczycy lub nieprawidłowości w okolicy jamy macicy, np. polipy, torbiele czy mięśniaki.
Oczywiście konieczna jest tu diagnostyka i wizyta u ginekologa.
Pomocna w łagodzeniu bólu może być również dieta, przy czym nie chodzi tu o odżywianie się w określony sposób tylko w trakcie miesiączki, lecz przez cały cykl.
Bolesne miesiączki a dieta
Przede wszystkim należy unikać produktów wysokoprzetworzonych, zawierających cukier i tłuszcze trans. Dieta powinna być jak najbardziej naturalna, gęsta odżywczo, zawierająca odpowiednią ilość błonnika oraz dostarczać niezbędnych witamin i minerałów. Ważne są też tłuszcze, również nasycone, choć należy zwrócić uwagę na zwiększenie udziału tłuszczów nienasyconych i to zarówno jednonienasyconych (np. oliwa z oliwek czy awokado), jak i wielonienasyconych, czyli tych, które należy spożywać na zimno, jak np. olej lniany, olej z wiesiołka czy olej z czarnuszki.
Na co warto szczególnie zwrócić uwagę?
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na to, co działa przeciwzapalnie, a więc na antyoksydanty. Do tych związków należą m.in. witamina C (którą znajdziemy w wielu warzywach, jak chociażby papryka czy natka pietruszki) i witamina E (obecna np. w oliwie z oliwek).
Działanie przeciwzapalne mają też kwasy omega-3: EPA i DHA. W przypadku bolesnych miesiączek hamują one produkcję prozapalnych prostaglandym, które są odpowiedzialne za skurcze mięśni, w tym mięśni macicy. Kwasy EPA i DHA znajdziemy w rybach morskich. Z ich spożyciem trzeba jednak uważać ze względu na zanieczyszczenie metalami ciężkimi. Często konieczna jest suplementacja.
Znaczenie ma też żelazo, którego poziom spada w trakcie miesiączki. Źródłem tego pierwiastka jest m.in. mięso, a przede wszystkim podroby.
Ważne są również witaminy z grupy B, B12, kwas foliowy, a przede wszystkim witamina B6, która zmniejsza dolegliwości bólowe.
Istotną rolę odgrywa także magnez i potas. Potas znajdziemy w ziemniakach, pomidorach czy awokado, a magnez w kaszy gryczanej, orzechach włoskich czy migdałach. Warto się też wspomagać suplementacją magnezu, bo wiele kobiet ma jego duże niedobory. Znaczenie mają też pierwiastki śladowe, np. mangan, który znajdziemy z orzechach czy pestkach dyni, oraz bor, obecny np. w orzechach i w awokado.
Tak naprawdę wszelkie niedobory mogą potęgować ból w czasie miesiączki, a ich wyrównanie będzie te objawy łagodziło.
Sprawdź jeszcze: Masz chore jelita? Sprawdź, jakie grożą ci niedobory
Dlatego warto wykonać diagnostykę, aby sprawdzić, czy występują niedobory. Do ich wyrównania często konieczna jest suplementacja, choć to oczywiście zależy od wyników badań.
Inne sposoby na bolesne miesiączki
W łagodzeniu bólu w czasie miesiączki korzystny może być imbir, cynamon, mięta, rumianek czy krwawnik. Pomocne mogą być okłady rozgrzewające, delikatny masaż podbrzusza czy umiarkowana aktywność fizyczna (o ile oczywiście objawy nie są na tyle silne, że na to pozwalają).
Na pewno istotna jest też regeneracja, a więc odpowiednia ilość i jakość snu czy umiarkowana aktywność fizyczna, najlepiej w zielonej okolicy.
To może cię zainteresować:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dlaczego ciągle jest mi zimno?
W zimie nie rozstajesz się z grubymi skarpetkami i kubkiem gorącej herbaty. Latem nie jest wcale lepiej – z nieba leje się żar, a tobie wciąż jest zimno. Możliwe, że od lat słyszysz, że taka…
WIĘCEJ >Intermittent fasting (IF), post przerywany – na czym polega?
Sprawdź, na czym polega post przerywany, jakie daje korzyści i dla kogo intermittent fasting (IF) może być dobrym rozwiązaniem. Intermittent fasting (IF), czyli post przerywany (post okresowy), polega na przeplataniu okresów jedzenia (tzw. okno żywieniowe)…
WIĘCEJ >Kwas DHA – suplementować czy nie?
Czy suplementować kwas DHA, czy może da się go dostarczyć w pożywieniu? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. DHA to kwas dokozaheksaenowy, który należy do kwasów omega-3 i ma bardzo wiele właściwości (zwykle większość…
WIĘCEJ >Choroba wrzodowa – jak sobie pomóc?
Choroba wrzodowa potrafi skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Sprawdź, jak można sobie pomóc. Wrzody żołądka i jelit pojawiają się, gdy dochodzi do naruszenia ochronnej warstwy w postaci błony śluzowej tych narządów. Jako winowajcę coraz częściej wspomina…
WIĘCEJ >