Truskawki – co w sobie kryją?
Sezon na truskawki jest dość krótki (od końca maja do połowy lipca), więc warto się nimi nacieszyć. I to nie tylko ze względu na ich smak, lecz przede wszystkim ze względu na ich korzystne działanie na zdrowie. Co takiego kryją w sobie te owoce?
Truskawki – bomba witaminowa
Truskawki to bogactwo wielu witamin i minerałów, takich jak: witamina C (mają jej więcej niż cytrusy!), witamina A, witaminy z grupy B (B1, B2), witamina E, wapń, potas, magnez, mangan, fosfor czy żelazo.
Poza tym truskawki są też cennym źródłem błonnika, który usprawnia procesy trawienne, przyspiesza przemianę materii i zapobiega rozwojowi nowotworów jelita grubego. Można w nich też znaleźć przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy, które mają działanie przeciwzapalne, oraz bromelinę (enzym ułatwiający spalanie tłuszczu) czy fitoncydy (substancje o silnym działaniu bakteriobójczym). Ponadto polifenole występujące w truskawkach chronią mózg, poprawiają pamięć i zdolność koncentracji.
Dzięki tym wszystkim składnikom truskawki mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie:
- działają antyoksydacyjne;
- chronią naczynia krwionośne i zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej;
- są moczopędne – wspomagają pracę nerek;
- odkwaszają organizm;
- łagodzą stany zapalne;
- wspomagają układ odpornościowy;
- chronią przed nowotworami;
- wpływają korzystnie na przyswajanie żelaza (to dzięki zawartości dużej dawki witaminy C).
Alergia na truskawki
Niestety, truskawki mogą powodować uczulenia. Niektórzy mogą mieć na nie alergię. Zwykle objawia się ona pokrzywką, swędzącą wysypką, niekiedy biegunką, bólami brzucha, dusznościami, problemami z oddychaniem. Do najczęściej alergizujących substancji należą obecne w tych owocach białka oraz salicylany. U niektórych może pojawiać się też alergia krzyżowa (czyli reakcja może wystąpić też po zjedzeniu innych produktów zawierających białka o podobnej strukturze, takich jak winogrona, mandarynki, jabłka).
Obejrzyj webinar: Alergie i nietolerancje pokarmowe
Najniebezpieczniejszym objawem alergii na truskawki jest reakcja anafilaktyczna, co jest stanem zagrażającym życiu i wymagającym natychmiastowej interwencji.
Truskawki? Najlepiej tylko w sezonie
Kupuj truskawki ze sprawdzonego źródła. Te niewiadomego pochodzenia mogą zawierać środki chemiczne (pestycydy), co może przyczyniać się do wystąpienia reakcji alergicznych i szkodzić ogólnemu zdrowiu.
Nie poleca się jedzenia truskawek poza sezonem. Truskawki importowane są obficie pryskane środkami ochrony roślin.
Ciekawostki
Co ciekawe, truskawki pojawiły się przypadkowo poprzez skrzyżowanie dwóch odmian poziomek.
Za ciekawostkę można też uznać to, że nie trzeba wcale wyrzucać szypułek. One też są jadalne! Co więcej – zawierają sporo składników odżywczych, podobnie jak liście truskawek. Możesz je np. dodać do koktajlu.
PRZEPIS: Ryż zapiekany z truskawkami
Składniki:
- 200 g ryżu basmati
- 500 g truskawek
- 4 łyżeczki miodu lipowego
- 200 ml mleka kokosowego
- ½ łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni (z funkcją grzania góra-dół).
- Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 7 minut (lub około 3–4 minuty krócej niż wg instrukcji na opakowaniu).
- Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy owoce na pół.
- Ugotowany ryż przenosimy do miski.
- Dodajemy miód, mleko kokosowe oraz cynamon i całość dokładnie mieszamy.
- Do naczynia żaroodpornego nakładamy połowę ilości ryżu, na to dajemy połowę truskawek i znów nakładamy ryż i truskawki.
- Przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika na około 30 minut.
Więcej przepisów z truskawkami w roli głównej znajdziesz w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Iwona Wierzbicka
Sezon na truskawki jest dość krótki (od końca maja do połowy lipca), więc warto się nimi nacieszyć. I to nie tylko ze względu na ich smak, lecz przede wszystkim ze względu na ich korzystne działanie na zdrowie. Co takiego kryją w sobie te owoce?
Truskawki – bomba witaminowa
Truskawki to bogactwo wielu witamin i minerałów, takich jak: witamina C (mają jej więcej niż cytrusy!), witamina A, witaminy z grupy B (B1, B2), witamina E, wapń, potas, magnez, mangan, fosfor czy żelazo.
Poza tym truskawki są też cennym źródłem błonnika, który usprawnia procesy trawienne, przyspiesza przemianę materii i zapobiega rozwojowi nowotworów jelita grubego. Można w nich też znaleźć przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy, które mają działanie przeciwzapalne, oraz bromelinę (enzym ułatwiający spalanie tłuszczu) czy fitoncydy (substancje o silnym działaniu bakteriobójczym). Ponadto polifenole występujące w truskawkach chronią mózg, poprawiają pamięć i zdolność koncentracji.
Dzięki tym wszystkim składnikom truskawki mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie:
- działają antyoksydacyjne;
- chronią naczynia krwionośne i zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej;
- są moczopędne – wspomagają pracę nerek;
- odkwaszają organizm;
- łagodzą stany zapalne;
- wspomagają układ odpornościowy;
- chronią przed nowotworami;
- wpływają korzystnie na przyswajanie żelaza (to dzięki zawartości dużej dawki witaminy C).
Alergia na truskawki
Niestety, truskawki mogą powodować uczulenia. Niektórzy mogą mieć na nie alergię. Zwykle objawia się ona pokrzywką, swędzącą wysypką, niekiedy biegunką, bólami brzucha, dusznościami, problemami z oddychaniem. Do najczęściej alergizujących substancji należą obecne w tych owocach białka oraz salicylany. U niektórych może pojawiać się też alergia krzyżowa (czyli reakcja może wystąpić też po zjedzeniu innych produktów zawierających białka o podobnej strukturze, takich jak winogrona, mandarynki, jabłka).
Obejrzyj webinar: Alergie i nietolerancje pokarmowe
Najniebezpieczniejszym objawem alergii na truskawki jest reakcja anafilaktyczna, co jest stanem zagrażającym życiu i wymagającym natychmiastowej interwencji.
Truskawki? Najlepiej tylko w sezonie
Kupuj truskawki ze sprawdzonego źródła. Te niewiadomego pochodzenia mogą zawierać środki chemiczne (pestycydy), co może przyczyniać się do wystąpienia reakcji alergicznych i szkodzić ogólnemu zdrowiu.
Nie poleca się jedzenia truskawek poza sezonem. Truskawki importowane są obficie pryskane środkami ochrony roślin.
Ciekawostki
Co ciekawe, truskawki pojawiły się przypadkowo poprzez skrzyżowanie dwóch odmian poziomek.
Za ciekawostkę można też uznać to, że nie trzeba wcale wyrzucać szypułek. One też są jadalne! Co więcej – zawierają sporo składników odżywczych, podobnie jak liście truskawek. Możesz je np. dodać do koktajlu.
PRZEPIS: Ryż zapiekany z truskawkami
Składniki:
- 200 g ryżu basmati
- 500 g truskawek
- 4 łyżeczki miodu lipowego
- 200 ml mleka kokosowego
- ½ łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni (z funkcją grzania góra-dół).
- Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 7 minut (lub około 3–4 minuty krócej niż wg instrukcji na opakowaniu).
- Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy owoce na pół.
- Ugotowany ryż przenosimy do miski.
- Dodajemy miód, mleko kokosowe oraz cynamon i całość dokładnie mieszamy.
- Do naczynia żaroodpornego nakładamy połowę ilości ryżu, na to dajemy połowę truskawek i znów nakładamy ryż i truskawki.
- Przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika na około 30 minut.
Więcej przepisów z truskawkami w roli głównej znajdziesz w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Selen i cynk – to połączenie budzi grozę. Stosować razem czy osobno?
Czy można łączyć w suplementacji selen i cynk? Dobre pytanie. Sprawdź, co mówią na ten temat badania. Niestety nie ma na to jasnej odpowiedzi. Wiele produktów w przyrodzie, które są bogatym źródłem cynku, są jednocześnie…
WIĘCEJ >Śmietany w Tesco – przegląd
Nie rozumiem sensu produktów typu: miks mleczny, ukwaszona emulsja tłuszczowa, kremowy mix. Do czego to zostało wymyślone i w jakim celu? Chcesz olej roślinny - polej oliwą, chcesz coś białego - śmietaną lub jogurtem, albo
WIĘCEJ >Zmiany żywieniowe na przestrzeni wieków
Szacuje się, że obecnie w Stanach Zjednoczonych do żywności dodaje się ponad 2500 różnych substancji. Przeciętny Amerykanin spożywa około 5 kilogramów różnych dodatków do żywności rocznie.
WIĘCEJ >Dlaczego liczenie kalorii się nie sprawdza?
Na świecie jest kilka, kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt tysięcy diet. Większość jest nieskuteczna, a może inaczej – skuteczna, ale po prostu trudno na nich wytrwać. Często badania nad dietami wzajemnie się wykluczają, a autorzy kolejnych…
WIĘCEJ >