fbpx
logo
Szukaj
open close

Comfort food a dieta

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
comfort food

Trudno jednoznacznie określić, czym jest comfort food. Najprościej mówiąc, jest to jedzenie, które otula smakiem, kojarzy nam się z beztroskim czasem, spotkaniami z najbliższymi, chwilami spędzonymi w ulubionym miejscu. To danie, które przywołuje jakieś dobre wspomnienia. Taka przekąska zwykle ma nas pocieszyć, wprawić w przyjemny nastrój. A to niestety może być trochę zgubne.

Comfort food sprawia, że czujemy się lepiej. Czasem poprawia nam to humor, przywołuje pozytywne emocje, a nawet przenosi nas w czasie do momentów z dzieciństwa. Taką rolę mogą spełniać zarówno słodkie dania, jak i tradycyjne potrawy znane z domowej kuchni, np. jagodzianki przygotowane przez babcię, pierogi czy ulubione ciasto, które często pojawiało się na rodzinnym stole z jakiejś okazji.

Comfort food kojarzy nam się z czymś miłym i dobrym, ale może nam to niestety przeszkadzać w utrzymaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Nierzadko traktujemy jedzenie jako antidotum na nasze emocje. Zwykle w ciągu dnia trzymamy się planu posiłków, a wieczorem – w zależności od naszego nastroju – zaczynamy się „przytulać” przekąskami. Gdzie jest granica? Na ile możemy sobie pozwolić?

Comfort food a dieta

Nierzadko sięgamy po przekąski w sytuacjach, kiedy dosięga nas stres. Dosłownie zajadamy wtedy nasze emocje. Chrupanie, żucie i beztroskie podjadanie wpływa na nas kojąco, uspokaja. Zamiast zagłuszać emocje zewnętrznymi bodźcami, warto się im przyjrzeć. Trzeba też wziąć pod uwagę następujące elementy: jakość przekąski, jej ilość, częstotliwość sięgania po nią i wpływ, jaki na nas wywiera.

Jakość

Czasami pojawia się potrzeba zjedzenia czegoś, co będzie oddziaływało pozytywnie na nasze emocje. Dla jednych wybór będzie w takiej chwili prosty i będzie to oznaczało sięgnięcie po drożdżówkę, deser w pucharku z lodami i bitą śmietaną albo po kolejną kawę latte z syropem lub cukrem. Takie momenty mogą się zdarzyć każdemu, ale zawsze lepiej postawić wtedy na to, co nie zrujnuje naszej diety. Lepszym wyborem będzie zjedzenie owoców, garści orzechów czy wypicie smoothie. Warto wybrać to, co będzie korzystniejsze dla naszego zdrowia i naszej masy ciała.

Ilość

Zwykle comfort food to niestety nieplanowane danie, które daje nadwyżkę energetyczną. Tłumaczymy sobie, że przecież to tylko jedna mała rzecz, która wyjątkowo pojawia się w jadłospisie. Dopiero pod koniec dnia możemy zauważyć, że nasze podjadanie nie skończyło się na jednej przekąsce, lecz na kilku. A takie trzy–cztery przekąski w ciągu dnia to już około 400–800 kcal nadwyżki. Bardzo łatwo można to kontrolować, jeśli prowadzimy dzienniczek żywieniowy, np. przy pomocy naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Częstotliwość

Jednorazowy incydent może nie spowoduje od razu odłożenia się tkanki tłuszczowej, ale regularne podjadanie – już tak. To, jak często pojawia się w diecie taki „pocieszacz”, ma znaczenie. Warto zwrócić uwagę, czy sięgamy po przekąskę tylko od czasu do czasu, czy jednak gości ona w naszym jadłospisie na co dzień.

Wpływ

Zastanówmy się, z czym nam się kojarzy konkretny smak, co on uruchamia w naszym organizmie, jak się wtedy czujemy. Jeśli uda nam się znaleźć odpowiedź, możliwe, że pozwoli nam ona lepiej rozumieć potrzebę sięgania po coś dodatkowego do jedzenia. Starajmy się nie dopuszczać do tego, aby jedzenie było remedium na stres i odczuwane napięcie. Jedzenie ma nas przede wszystkim odżywiać – nie może służyć nam jako sposób na rozładowanie emocji. Jeżeli obserwujemy u siebie taką tendencję, spróbujmy radzić sobie z emocjami w inny sposób (np. spacer, zabawa ze zwierzakiem, aktywność fizyczna) bądź skonsultujmy się ze specjalistą.

Czy zrezygnować z comfort food?

Skoro sięganie po comfort food może prowadzić do tylu problemów, to czy w takim razie należy całkiem zrezygnować z małych przyjemności? Moim zdaniem nie. Trzeba tylko lepiej zarządzać tym, co jemy na co dzień, a wtedy taka przekąska będzie mogła się pojawić. W ocenie powyższych punktów może pomóc prowadzenie dzienniczka żywieniowego. Często pod koniec dnia trudno jest nam sobie przypomnieć, czy zjedliśmy do kawy dwa czy trzy cukierki. Takie spisywanie wszystkiego przyda się do wyłapania błędów popełnianych w codziennym żywieniu. Jest to też bardzo pomocne, jeśli zdecydujemy się na współpracę z dietetykiem.

Warto też mieć na uwadze, że comfort food nie musi oznaczać wysokokalorycznego dania. Może to być jakaś drobnostka, jak np. dodanie cynamonu czy przyprawy korzennej do kawy, dzięki czemu jej zapach będzie przywoływał wspomnienie smacznych cynamonek. Można też spróbować odtworzyć w domu ulubione danie z restauracji, lecz na bazie produktów z dobrym składem. Warto też stworzyć sobie swoją listę dań typu comfort food. Niech znajdą się na niej takie przekąski, które nie tylko wprawią nas w dobry nastrój, lecz także pozwolą nam pozostać na swojej dietetycznej ścieżce.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Trudno jednoznacznie określić, czym jest comfort food. Najprościej mówiąc, jest to jedzenie, które otula smakiem, kojarzy nam się z beztroskim czasem, spotkaniami z najbliższymi, chwilami spędzonymi w ulubionym miejscu. To danie, które przywołuje jakieś dobre wspomnienia. Taka przekąska zwykle ma nas pocieszyć, wprawić w przyjemny nastrój. A to niestety może być trochę zgubne.

Comfort food sprawia, że czujemy się lepiej. Czasem poprawia nam to humor, przywołuje pozytywne emocje, a nawet przenosi nas w czasie do momentów z dzieciństwa. Taką rolę mogą spełniać zarówno słodkie dania, jak i tradycyjne potrawy znane z domowej kuchni, np. jagodzianki przygotowane przez babcię, pierogi czy ulubione ciasto, które często pojawiało się na rodzinnym stole z jakiejś okazji.

Comfort food kojarzy nam się z czymś miłym i dobrym, ale może nam to niestety przeszkadzać w utrzymaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Nierzadko traktujemy jedzenie jako antidotum na nasze emocje. Zwykle w ciągu dnia trzymamy się planu posiłków, a wieczorem – w zależności od naszego nastroju – zaczynamy się „przytulać” przekąskami. Gdzie jest granica? Na ile możemy sobie pozwolić?

Comfort food a dieta

Nierzadko sięgamy po przekąski w sytuacjach, kiedy dosięga nas stres. Dosłownie zajadamy wtedy nasze emocje. Chrupanie, żucie i beztroskie podjadanie wpływa na nas kojąco, uspokaja. Zamiast zagłuszać emocje zewnętrznymi bodźcami, warto się im przyjrzeć. Trzeba też wziąć pod uwagę następujące elementy: jakość przekąski, jej ilość, częstotliwość sięgania po nią i wpływ, jaki na nas wywiera.

Jakość

Czasami pojawia się potrzeba zjedzenia czegoś, co będzie oddziaływało pozytywnie na nasze emocje. Dla jednych wybór będzie w takiej chwili prosty i będzie to oznaczało sięgnięcie po drożdżówkę, deser w pucharku z lodami i bitą śmietaną albo po kolejną kawę latte z syropem lub cukrem. Takie momenty mogą się zdarzyć każdemu, ale zawsze lepiej postawić wtedy na to, co nie zrujnuje naszej diety. Lepszym wyborem będzie zjedzenie owoców, garści orzechów czy wypicie smoothie. Warto wybrać to, co będzie korzystniejsze dla naszego zdrowia i naszej masy ciała.

Ilość

Zwykle comfort food to niestety nieplanowane danie, które daje nadwyżkę energetyczną. Tłumaczymy sobie, że przecież to tylko jedna mała rzecz, która wyjątkowo pojawia się w jadłospisie. Dopiero pod koniec dnia możemy zauważyć, że nasze podjadanie nie skończyło się na jednej przekąsce, lecz na kilku. A takie trzy–cztery przekąski w ciągu dnia to już około 400–800 kcal nadwyżki. Bardzo łatwo można to kontrolować, jeśli prowadzimy dzienniczek żywieniowy, np. przy pomocy naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Częstotliwość

Jednorazowy incydent może nie spowoduje od razu odłożenia się tkanki tłuszczowej, ale regularne podjadanie – już tak. To, jak często pojawia się w diecie taki „pocieszacz”, ma znaczenie. Warto zwrócić uwagę, czy sięgamy po przekąskę tylko od czasu do czasu, czy jednak gości ona w naszym jadłospisie na co dzień.

Wpływ

Zastanówmy się, z czym nam się kojarzy konkretny smak, co on uruchamia w naszym organizmie, jak się wtedy czujemy. Jeśli uda nam się znaleźć odpowiedź, możliwe, że pozwoli nam ona lepiej rozumieć potrzebę sięgania po coś dodatkowego do jedzenia. Starajmy się nie dopuszczać do tego, aby jedzenie było remedium na stres i odczuwane napięcie. Jedzenie ma nas przede wszystkim odżywiać – nie może służyć nam jako sposób na rozładowanie emocji. Jeżeli obserwujemy u siebie taką tendencję, spróbujmy radzić sobie z emocjami w inny sposób (np. spacer, zabawa ze zwierzakiem, aktywność fizyczna) bądź skonsultujmy się ze specjalistą.

Czy zrezygnować z comfort food?

Skoro sięganie po comfort food może prowadzić do tylu problemów, to czy w takim razie należy całkiem zrezygnować z małych przyjemności? Moim zdaniem nie. Trzeba tylko lepiej zarządzać tym, co jemy na co dzień, a wtedy taka przekąska będzie mogła się pojawić. W ocenie powyższych punktów może pomóc prowadzenie dzienniczka żywieniowego. Często pod koniec dnia trudno jest nam sobie przypomnieć, czy zjedliśmy do kawy dwa czy trzy cukierki. Takie spisywanie wszystkiego przyda się do wyłapania błędów popełnianych w codziennym żywieniu. Jest to też bardzo pomocne, jeśli zdecydujemy się na współpracę z dietetykiem.

Warto też mieć na uwadze, że comfort food nie musi oznaczać wysokokalorycznego dania. Może to być jakaś drobnostka, jak np. dodanie cynamonu czy przyprawy korzennej do kawy, dzięki czemu jej zapach będzie przywoływał wspomnienie smacznych cynamonek. Można też spróbować odtworzyć w domu ulubione danie z restauracji, lecz na bazie produktów z dobrym składem. Warto też stworzyć sobie swoją listę dań typu comfort food. Niech znajdą się na niej takie przekąski, które nie tylko wprawią nas w dobry nastrój, lecz także pozwolą nam pozostać na swojej dietetycznej ścieżce.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Kamila Berdys
21 marca 2022

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa, WZJG) to choroba, w której proces zapalny obejmuje błonę śluzową i podśluzową jelita grubego. Proces ten zajmuje około 50% odbytnicy i 20% całego jelita grubego. WZJG najczęściej przebiega w…

WIĘCEJ >
sen

Higiena snu – jak spać lepiej?

Masz trudności z zaśnięciem? Często wybudzasz się w nocy? Zdarza ci się leżeć w łóżku i czekać na sen? Rano jesteś niewyspany? Wydaje ci się, że tabletki nasenne są jedynym rozwiązaniem? Sprawdź, na czym polega…

WIĘCEJ >
jak być zdrowszym

Jak być zdrowszym? 22 proste wskazówki!

Co robić, aby być zdrowszym? Jakie proste zmiany można wprowadzić na co dzień, aby cieszyć się lepszym zdrowiem? Sprawdź! Jak być zdrowszym? 1. Pij wodę! Woda to najważniejszy płyn, który odpowiednio nawodni komórki i pomoże…

WIĘCEJ >

3 choroby powiązane z SIBO

SIBO to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, który objawia się m.in. ciągłym wzdęciem, ogólnym zmęczeniem, zaparciami czy biegunkami. Istnieją trzy choroby, które są powiązane z SIBO. Sprawdź, o jakie schorzenia chodzi. Choroby powiązane z SIBO…

WIĘCEJ >