fbpx
logo
Szukaj
open close

Comfort food a dieta

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
comfort food

Trudno jednoznacznie określić, czym jest comfort food. Najprościej mówiąc, jest to jedzenie, które otula smakiem, kojarzy nam się z beztroskim czasem, spotkaniami z najbliższymi, chwilami spędzonymi w ulubionym miejscu. To danie, które przywołuje jakieś dobre wspomnienia. Taka przekąska zwykle ma nas pocieszyć, wprawić w przyjemny nastrój. A to niestety może być trochę zgubne.

Comfort food sprawia, że czujemy się lepiej. Czasem poprawia nam to humor, przywołuje pozytywne emocje, a nawet przenosi nas w czasie do momentów z dzieciństwa. Taką rolę mogą spełniać zarówno słodkie dania, jak i tradycyjne potrawy znane z domowej kuchni, np. jagodzianki przygotowane przez babcię, pierogi czy ulubione ciasto, które często pojawiało się na rodzinnym stole z jakiejś okazji.

Comfort food kojarzy nam się z czymś miłym i dobrym, ale może nam to niestety przeszkadzać w utrzymaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Nierzadko traktujemy jedzenie jako antidotum na nasze emocje. Zwykle w ciągu dnia trzymamy się planu posiłków, a wieczorem – w zależności od naszego nastroju – zaczynamy się „przytulać” przekąskami. Gdzie jest granica? Na ile możemy sobie pozwolić?

Comfort food a dieta

Nierzadko sięgamy po przekąski w sytuacjach, kiedy dosięga nas stres. Dosłownie zajadamy wtedy nasze emocje. Chrupanie, żucie i beztroskie podjadanie wpływa na nas kojąco, uspokaja. Zamiast zagłuszać emocje zewnętrznymi bodźcami, warto się im przyjrzeć. Trzeba też wziąć pod uwagę następujące elementy: jakość przekąski, jej ilość, częstotliwość sięgania po nią i wpływ, jaki na nas wywiera.

Jakość

Czasami pojawia się potrzeba zjedzenia czegoś, co będzie oddziaływało pozytywnie na nasze emocje. Dla jednych wybór będzie w takiej chwili prosty i będzie to oznaczało sięgnięcie po drożdżówkę, deser w pucharku z lodami i bitą śmietaną albo po kolejną kawę latte z syropem lub cukrem. Takie momenty mogą się zdarzyć każdemu, ale zawsze lepiej postawić wtedy na to, co nie zrujnuje naszej diety. Lepszym wyborem będzie zjedzenie owoców, garści orzechów czy wypicie smoothie. Warto wybrać to, co będzie korzystniejsze dla naszego zdrowia i naszej masy ciała.

Ilość

Zwykle comfort food to niestety nieplanowane danie, które daje nadwyżkę energetyczną. Tłumaczymy sobie, że przecież to tylko jedna mała rzecz, która wyjątkowo pojawia się w jadłospisie. Dopiero pod koniec dnia możemy zauważyć, że nasze podjadanie nie skończyło się na jednej przekąsce, lecz na kilku. A takie trzy–cztery przekąski w ciągu dnia to już około 400–800 kcal nadwyżki. Bardzo łatwo można to kontrolować, jeśli prowadzimy dzienniczek żywieniowy, np. przy pomocy naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Częstotliwość

Jednorazowy incydent może nie spowoduje od razu odłożenia się tkanki tłuszczowej, ale regularne podjadanie – już tak. To, jak często pojawia się w diecie taki „pocieszacz”, ma znaczenie. Warto zwrócić uwagę, czy sięgamy po przekąskę tylko od czasu do czasu, czy jednak gości ona w naszym jadłospisie na co dzień.

Wpływ

Zastanówmy się, z czym nam się kojarzy konkretny smak, co on uruchamia w naszym organizmie, jak się wtedy czujemy. Jeśli uda nam się znaleźć odpowiedź, możliwe, że pozwoli nam ona lepiej rozumieć potrzebę sięgania po coś dodatkowego do jedzenia. Starajmy się nie dopuszczać do tego, aby jedzenie było remedium na stres i odczuwane napięcie. Jedzenie ma nas przede wszystkim odżywiać – nie może służyć nam jako sposób na rozładowanie emocji. Jeżeli obserwujemy u siebie taką tendencję, spróbujmy radzić sobie z emocjami w inny sposób (np. spacer, zabawa ze zwierzakiem, aktywność fizyczna) bądź skonsultujmy się ze specjalistą.

Czy zrezygnować z comfort food?

Skoro sięganie po comfort food może prowadzić do tylu problemów, to czy w takim razie należy całkiem zrezygnować z małych przyjemności? Moim zdaniem nie. Trzeba tylko lepiej zarządzać tym, co jemy na co dzień, a wtedy taka przekąska będzie mogła się pojawić. W ocenie powyższych punktów może pomóc prowadzenie dzienniczka żywieniowego. Często pod koniec dnia trudno jest nam sobie przypomnieć, czy zjedliśmy do kawy dwa czy trzy cukierki. Takie spisywanie wszystkiego przyda się do wyłapania błędów popełnianych w codziennym żywieniu. Jest to też bardzo pomocne, jeśli zdecydujemy się na współpracę z dietetykiem.

Warto też mieć na uwadze, że comfort food nie musi oznaczać wysokokalorycznego dania. Może to być jakaś drobnostka, jak np. dodanie cynamonu czy przyprawy korzennej do kawy, dzięki czemu jej zapach będzie przywoływał wspomnienie smacznych cynamonek. Można też spróbować odtworzyć w domu ulubione danie z restauracji, lecz na bazie produktów z dobrym składem. Warto też stworzyć sobie swoją listę dań typu comfort food. Niech znajdą się na niej takie przekąski, które nie tylko wprawią nas w dobry nastrój, lecz także pozwolą nam pozostać na swojej dietetycznej ścieżce.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Trudno jednoznacznie określić, czym jest comfort food. Najprościej mówiąc, jest to jedzenie, które otula smakiem, kojarzy nam się z beztroskim czasem, spotkaniami z najbliższymi, chwilami spędzonymi w ulubionym miejscu. To danie, które przywołuje jakieś dobre wspomnienia. Taka przekąska zwykle ma nas pocieszyć, wprawić w przyjemny nastrój. A to niestety może być trochę zgubne.

Comfort food sprawia, że czujemy się lepiej. Czasem poprawia nam to humor, przywołuje pozytywne emocje, a nawet przenosi nas w czasie do momentów z dzieciństwa. Taką rolę mogą spełniać zarówno słodkie dania, jak i tradycyjne potrawy znane z domowej kuchni, np. jagodzianki przygotowane przez babcię, pierogi czy ulubione ciasto, które często pojawiało się na rodzinnym stole z jakiejś okazji.

Comfort food kojarzy nam się z czymś miłym i dobrym, ale może nam to niestety przeszkadzać w utrzymaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Nierzadko traktujemy jedzenie jako antidotum na nasze emocje. Zwykle w ciągu dnia trzymamy się planu posiłków, a wieczorem – w zależności od naszego nastroju – zaczynamy się „przytulać” przekąskami. Gdzie jest granica? Na ile możemy sobie pozwolić?

Comfort food a dieta

Nierzadko sięgamy po przekąski w sytuacjach, kiedy dosięga nas stres. Dosłownie zajadamy wtedy nasze emocje. Chrupanie, żucie i beztroskie podjadanie wpływa na nas kojąco, uspokaja. Zamiast zagłuszać emocje zewnętrznymi bodźcami, warto się im przyjrzeć. Trzeba też wziąć pod uwagę następujące elementy: jakość przekąski, jej ilość, częstotliwość sięgania po nią i wpływ, jaki na nas wywiera.

Jakość

Czasami pojawia się potrzeba zjedzenia czegoś, co będzie oddziaływało pozytywnie na nasze emocje. Dla jednych wybór będzie w takiej chwili prosty i będzie to oznaczało sięgnięcie po drożdżówkę, deser w pucharku z lodami i bitą śmietaną albo po kolejną kawę latte z syropem lub cukrem. Takie momenty mogą się zdarzyć każdemu, ale zawsze lepiej postawić wtedy na to, co nie zrujnuje naszej diety. Lepszym wyborem będzie zjedzenie owoców, garści orzechów czy wypicie smoothie. Warto wybrać to, co będzie korzystniejsze dla naszego zdrowia i naszej masy ciała.

Ilość

Zwykle comfort food to niestety nieplanowane danie, które daje nadwyżkę energetyczną. Tłumaczymy sobie, że przecież to tylko jedna mała rzecz, która wyjątkowo pojawia się w jadłospisie. Dopiero pod koniec dnia możemy zauważyć, że nasze podjadanie nie skończyło się na jednej przekąsce, lecz na kilku. A takie trzy–cztery przekąski w ciągu dnia to już około 400–800 kcal nadwyżki. Bardzo łatwo można to kontrolować, jeśli prowadzimy dzienniczek żywieniowy, np. przy pomocy naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Częstotliwość

Jednorazowy incydent może nie spowoduje od razu odłożenia się tkanki tłuszczowej, ale regularne podjadanie – już tak. To, jak często pojawia się w diecie taki „pocieszacz”, ma znaczenie. Warto zwrócić uwagę, czy sięgamy po przekąskę tylko od czasu do czasu, czy jednak gości ona w naszym jadłospisie na co dzień.

Wpływ

Zastanówmy się, z czym nam się kojarzy konkretny smak, co on uruchamia w naszym organizmie, jak się wtedy czujemy. Jeśli uda nam się znaleźć odpowiedź, możliwe, że pozwoli nam ona lepiej rozumieć potrzebę sięgania po coś dodatkowego do jedzenia. Starajmy się nie dopuszczać do tego, aby jedzenie było remedium na stres i odczuwane napięcie. Jedzenie ma nas przede wszystkim odżywiać – nie może służyć nam jako sposób na rozładowanie emocji. Jeżeli obserwujemy u siebie taką tendencję, spróbujmy radzić sobie z emocjami w inny sposób (np. spacer, zabawa ze zwierzakiem, aktywność fizyczna) bądź skonsultujmy się ze specjalistą.

Czy zrezygnować z comfort food?

Skoro sięganie po comfort food może prowadzić do tylu problemów, to czy w takim razie należy całkiem zrezygnować z małych przyjemności? Moim zdaniem nie. Trzeba tylko lepiej zarządzać tym, co jemy na co dzień, a wtedy taka przekąska będzie mogła się pojawić. W ocenie powyższych punktów może pomóc prowadzenie dzienniczka żywieniowego. Często pod koniec dnia trudno jest nam sobie przypomnieć, czy zjedliśmy do kawy dwa czy trzy cukierki. Takie spisywanie wszystkiego przyda się do wyłapania błędów popełnianych w codziennym żywieniu. Jest to też bardzo pomocne, jeśli zdecydujemy się na współpracę z dietetykiem.

Warto też mieć na uwadze, że comfort food nie musi oznaczać wysokokalorycznego dania. Może to być jakaś drobnostka, jak np. dodanie cynamonu czy przyprawy korzennej do kawy, dzięki czemu jej zapach będzie przywoływał wspomnienie smacznych cynamonek. Można też spróbować odtworzyć w domu ulubione danie z restauracji, lecz na bazie produktów z dobrym składem. Warto też stworzyć sobie swoją listę dań typu comfort food. Niech znajdą się na niej takie przekąski, które nie tylko wprawią nas w dobry nastrój, lecz także pozwolą nam pozostać na swojej dietetycznej ścieżce.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Kamila Berdys
21 marca 2022

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Tarczyca w ciąży – normy

Tarczyca w ciąży odgrywa bardzo ważną rolę w kontekście rozwoju płodu. Zaburzenia w pracy tego gruczołu mogą negatywnie wpłynąć na przebieg ciąży. Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Na wyniki TSH i wolnych hormonów…

WIĘCEJ >

Bez tego droga do zdrowia będzie trudniejsza!

Droga do zdrowia bywa kręta, ale już na jej początku duże znaczenie mają trzy elementy – zrozumienie, cierpliwość i wytrwałość. Sprawdź, dlatego jest to tak istotne. Zrozumienie Miałam pacjentkę, które przyszła do mnie na jednorazową…

WIĘCEJ >

Dieta a sen. Jak poprawić jakość snu?

Jeżeli dbasz o sen, to możesz się cieszyć dobrą koncentracją, wydajnością czy spostrzegawczością. Mówiąc prościej – zachowujesz jasność umysłu. To pierwsze, co możemy zauważyć po dobrze przespanej nocy. Natomiast to nie jedyne jego zalety. Sprawdź,…

WIĘCEJ >
Zaburzone wchłanianie

Zaburzone wchłanianie – jak się objawia?

Zaburzenie wchłaniania (określane także jako zespół złego wchłaniania) występuje, gdy organizm nie przyswaja prawidłowo substancji odżywczych dostarczanych mu wraz z pożywieniem. Sprawdź, co utrudnia wchłanianie i jak można sobie pomóc. Wchłanianie składników odżywczych jest niezbędne do…

WIĘCEJ >