Warzywna misa Buddy
Warzywna misa Buddy
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
- Kalafior dzielimy na różyczki i polewamy roztopionym olejem kokosowym
- Doprawiamy solą, czosnkiem, kurkumą i mieszamy
- Batata możemy umyć i piec w skórce lub obrać i pokroić na mniejsze kawałki
- Batata pieczemy około 40 minut, a kalafior wkładamy po 15-20 minutach na 20-25 minut
- W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulkę, dorzucamy zmiażdżony czosnek i dodajemy sól
- Po chwili dorzucamy pokrojoną drobno kapustę i opcjonalnie jabłko pokrojone w kostkę
- Zalewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości kapusty (około 10-15 minut)
- Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i doprawiamy solą w razie potrzeby
- Awokado blendujemy razem z odrobiną soku z cytryny, solą, sproszkowanym czosnkiem i wodą
- W miseczce najpierw układamy umytą zieleninę (szpinak, roszponkę i kiełki)
- Dodajemy kapustkę, pieczony kalafior i batata
- Wszystko polewamy resztką soku z cytryny
- Sos z awokado możemy umieścić w naczyniu i zanurzać w nim kolejne kęsy, możemy też wylać go na warzywa albo wymieszać ze sobą wszystkie składniki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Kapusta czerwona (1000 g)
- Kalafior (świeży) (400 g)
- Woda (250 ml)
- Batat (230 g)
- Jabłko (świeże) (180 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Awokado (70 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Sok z cytryny (40 g)
- Sałata roszponka (25 g)
- Szpinak (świeży) (25 g)
- Kiełki lucerny (15 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Czosnek granulowany (1 g)
- Kurkuma mielona (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i awokado
Sałatę drzemy w palcach Awokado kroimy wzdłuż na pół i cześć bez pestki obieramy i kroimy w paski Jajko obieramy, kroimy na ćwiartki Ogórka kroimy w półplastry Pomidorki kroimy na połówki Paprykę kroimy z paseczki…
WIĘCEJ >Risotto bez ryżu
Kalafior lekko podgotowujemy, a później podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym, aż wyparuje woda i zacznie się rumienić. Dodajemy resztę pokrojonych surowych warzyw. Całość dokładnie mieszamy.
WIĘCEJ >Zupa marchewkowa
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…
WIĘCEJ >Rosół – bulion mięsny
Korpus i wołowinę wrzucić do garnka Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka…
WIĘCEJ >