fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Warzywna misa Buddy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5c5fbbcd-5354-4dcc-bf8c-802a25f8861d-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Warzywna misa Buddy

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
  • Kalafior dzielimy na różyczki i polewamy roztopionym olejem kokosowym
  • Doprawiamy solą, czosnkiem, kurkumą i mieszamy
  • Batata możemy umyć i piec w skórce lub obrać i pokroić na mniejsze kawałki
  • Batata pieczemy około 40 minut, a kalafior wkładamy po 15-20 minutach na 20-25 minut
  • W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulkę, dorzucamy zmiażdżony czosnek i dodajemy sól
  • Po chwili dorzucamy pokrojoną drobno kapustę i opcjonalnie jabłko pokrojone w kostkę
  • Zalewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości kapusty (około 10-15 minut)
  • Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i doprawiamy solą w razie potrzeby
  • Awokado blendujemy razem z odrobiną soku z cytryny, solą, sproszkowanym czosnkiem i wodą
  • W miseczce najpierw układamy umytą zieleninę (szpinak, roszponkę i kiełki)
  • Dodajemy kapustkę, pieczony kalafior i batata
  • Wszystko polewamy resztką soku z cytryny
  • Sos z awokado możemy umieścić w naczyniu i zanurzać w nim kolejne kęsy, możemy też wylać go na warzywa albo wymieszać ze sobą wszystkie składniki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Kapusta czerwona (1000 g)
  • Kalafior (świeży) (400 g)
  • Woda (250 ml)
  • Batat (230 g)
  • Jabłko (świeże) (180 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Awokado (70 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Sok z cytryny (40 g)
  • Sałata roszponka (25 g)
  • Szpinak (świeży) (25 g)
  • Kiełki lucerny (15 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Czosnek granulowany (1 g)
  • Kurkuma mielona (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa kokosowo – buraczkowa (wegańska / wegetariańska)

Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…

WIĘCEJ >

Zasmażana fasolka

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane z czosnkiem. Dodajemy fasolkę i chwile podsmażamy. Pod koniec smażenia dorzucamy do całości płatki drożdzowe i smażymy jeszcze chwilę. Solimy według upodobań i podajemy.

WIĘCEJ >

Muffiny mandarynkowe w sosie leśnym

Muffinki: Piekarnik ustawiamy na 190 stopni Mandarynki gotujemy 5 min od momentu jak zacznie wrzeć woda Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody Po 5 min przekładamy owoce na sitko, żeby odciekły z…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa

Wszystkie warzywa (poza ogórkami) dokładnie myjemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości) Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Ogórki kroimy w kostkę, a…

WIĘCEJ >