fbpx
logo
Szukaj
open close

Warzywna misa Buddy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5c5fbbcd-5354-4dcc-bf8c-802a25f8861d-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Warzywna misa Buddy

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
  • Kalafior dzielimy na różyczki i polewamy roztopionym olejem kokosowym
  • Doprawiamy solą, czosnkiem, kurkumą i mieszamy
  • Batata możemy umyć i piec w skórce lub obrać i pokroić na mniejsze kawałki
  • Batata pieczemy około 40 minut, a kalafior wkładamy po 15-20 minutach na 20-25 minut
  • W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulkę, dorzucamy zmiażdżony czosnek i dodajemy sól
  • Po chwili dorzucamy pokrojoną drobno kapustę i opcjonalnie jabłko pokrojone w kostkę
  • Zalewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości kapusty (około 10-15 minut)
  • Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i doprawiamy solą w razie potrzeby
  • Awokado blendujemy razem z odrobiną soku z cytryny, solą, sproszkowanym czosnkiem i wodą
  • W miseczce najpierw układamy umytą zieleninę (szpinak, roszponkę i kiełki)
  • Dodajemy kapustkę, pieczony kalafior i batata
  • Wszystko polewamy resztką soku z cytryny
  • Sos z awokado możemy umieścić w naczyniu i zanurzać w nim kolejne kęsy, możemy też wylać go na warzywa albo wymieszać ze sobą wszystkie składniki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Kapusta czerwona (1000 g)
  • Kalafior (400 g)
  • Woda (250 ml)
  • Batat (230 g)
  • Jabłko (180 g)
  • Cebula (105 g)
  • Awokado (70 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (40 ml)
  • Sałata roszponka (25 g)
  • Szpinak (25 g)
  • Kiełki lucerny (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Czosnek granulowany (1 g)
  • Kurkuma w proszku (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Smoothie truskawkowe

Truskawki miksujemy z mlekiem i wodą kokosową, dodajemy wiórki i cynamon. Przelewamy do szklanek, w razie potrzeby polewamy odrobiną miodu do smaku.

WIĘCEJ >

Chleb pytlowy z dobrej piekarni – kanapki

Pokrój chleb Posmaruj masłem lub pastą wegańską (inspiracje znajdziesz w przepisach powiązanych) Nałóż ulubione warzywa, zgodnie z tym co możesz i lubisz jeść

WIĘCEJ >

Chleb z cukinii

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Cukinię, razem ze skórą trzemy na tarce na cienkich oczkach Dodajemy do niej jajka Wyciskamy sok z cytryny Dodajemy rozpuszczony tłuszcz Dodajemy mąkę kokosową, wsypujemy sól, sodę…

WIĘCEJ >

Jaja sadzone

Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy Wybijamy jajka Smażymy około 3-4 minut, aż białka będą ścięte Wykładamy na talerz

WIĘCEJ >