fbpx
logo
Szukaj
open close

Warzywna misa Buddy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5c5fbbcd-5354-4dcc-bf8c-802a25f8861d-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Warzywna misa Buddy

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
  • Kalafior dzielimy na różyczki i polewamy roztopionym olejem kokosowym
  • Doprawiamy solą, czosnkiem, kurkumą i mieszamy
  • Batata możemy umyć i piec w skórce lub obrać i pokroić na mniejsze kawałki
  • Batata pieczemy około 40 minut, a kalafior wkładamy po 15-20 minutach na 20-25 minut
  • W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulkę, dorzucamy zmiażdżony czosnek i dodajemy sól
  • Po chwili dorzucamy pokrojoną drobno kapustę i opcjonalnie jabłko pokrojone w kostkę
  • Zalewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości kapusty (około 10-15 minut)
  • Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i doprawiamy solą w razie potrzeby
  • Awokado blendujemy razem z odrobiną soku z cytryny, solą, sproszkowanym czosnkiem i wodą
  • W miseczce najpierw układamy umytą zieleninę (szpinak, roszponkę i kiełki)
  • Dodajemy kapustkę, pieczony kalafior i batata
  • Wszystko polewamy resztką soku z cytryny
  • Sos z awokado możemy umieścić w naczyniu i zanurzać w nim kolejne kęsy, możemy też wylać go na warzywa albo wymieszać ze sobą wszystkie składniki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Kapusta czerwona (1000 g)
  • Kalafior (400 g)
  • Woda (250 ml)
  • Batat (230 g)
  • Jabłko (180 g)
  • Cebula (105 g)
  • Awokado (70 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (40 ml)
  • Sałata roszponka (25 g)
  • Szpinak (25 g)
  • Kiełki lucerny (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Czosnek granulowany (1 g)
  • Kurkuma w proszku (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kiszone buraki

Buraczki myjemy, odkrawamy korzonek i zgrubienie łodygi Bulwę kroimy na kawałki lub plastry i wrzucamy do naczynia do kiszenia (ceramiczny garnek, gliniany garnek lub duży słoik wcześniej wyparzony) Dodajemy ząbki czosnku obrane z łupiny i…

WIĘCEJ >

Bomba składników aktywnych

Wszystkie składniki miksujemy

WIĘCEJ >

Krem z cukinii z kawałkami kurczaka

Kroimy selera i wrzucamy na rozgrzaną patelnię Jak się zeszkli wrzucamy cukinię i dusimy, aż zmięknie Dodajemy na koniec posiekany ząbek czosnku Zalewamy wszystko bulionem Dusimy przez 5 minut Dodajemy kolendrę, doprawiamy i blendujemy Doprawiamy,…

WIĘCEJ >

Gęsina z wolnowaru na spaghetti warzywnym

Gęsina: Mięso solimy i pieprzymy Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kawałki Wkładamy do wolnowaru Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy gęś Wstawiamy na „low” na 8 godz. Makarony: Kalarepę obieramy Kalarepę i cukinię przepuszczamy przez spiromat…

WIĘCEJ >