fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Warzywna misa Buddy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5c5fbbcd-5354-4dcc-bf8c-802a25f8861d-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Warzywna misa Buddy

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
  • Kalafior dzielimy na różyczki i polewamy roztopionym olejem kokosowym
  • Doprawiamy solą, czosnkiem, kurkumą i mieszamy
  • Batata możemy umyć i piec w skórce lub obrać i pokroić na mniejsze kawałki
  • Batata pieczemy około 40 minut, a kalafior wkładamy po 15-20 minutach na 20-25 minut
  • W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulkę, dorzucamy zmiażdżony czosnek i dodajemy sól
  • Po chwili dorzucamy pokrojoną drobno kapustę i opcjonalnie jabłko pokrojone w kostkę
  • Zalewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości kapusty (około 10-15 minut)
  • Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i doprawiamy solą w razie potrzeby
  • Awokado blendujemy razem z odrobiną soku z cytryny, solą, sproszkowanym czosnkiem i wodą
  • W miseczce najpierw układamy umytą zieleninę (szpinak, roszponkę i kiełki)
  • Dodajemy kapustkę, pieczony kalafior i batata
  • Wszystko polewamy resztką soku z cytryny
  • Sos z awokado możemy umieścić w naczyniu i zanurzać w nim kolejne kęsy, możemy też wylać go na warzywa albo wymieszać ze sobą wszystkie składniki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Kapusta czerwona (1000 g)
  • Kalafior (świeży) (400 g)
  • Woda (250 ml)
  • Batat (230 g)
  • Jabłko (świeże) (180 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Awokado (70 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Sok z cytryny (40 g)
  • Sałata roszponka (25 g)
  • Szpinak (świeży) (25 g)
  • Kiełki lucerny (15 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Czosnek granulowany (1 g)
  • Kurkuma mielona (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mango

Mango umyć, obrać i pokroić na drobne kawałki

WIĘCEJ >

Mini kebab wieprzowy z szaszłykami warzywnymi

Mini kebab:·         Mięso włożyć do miski Dodać sól, pieprz i tymianek Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa Mięso wyrabiamy rękami aż się dokładnie połączy, czyli przez jakąś minutę trzeba wyrabiać…

WIĘCEJ >

Kasza gryczana z kurkami

Kaszę gryczaną ugotować we wrzącej wodzie Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Paprykę pokroić w kostkę Kurki wrzucić do miski i zalać zimną wodą, wyjąć grzyby i jeszcze dwa razy przepłukać Grzyby położyć…

WIĘCEJ >

Winne gruszki z duetem sorbetów gruszkowym i bananowym

Gruszki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne  Wkładamy gruszki do garnka, zalewamy winem Dodajemy cynamon, goździki i gotujemy 10 min na małym ogniu Gruszki wyjmujemy na talerz, dodajemy obok sorbety  Sorbety: Obieramy banany…

WIĘCEJ >