Bezglutenowe naleśniki kasztanowe
Bezglutenowe naleśniki kasztanowe
Przygotowanie
- Do miski przesiewamy mąkę (kasztanową), dodajemy mąkę (ziemniaczaną) oraz sól i całość dokładnie mieszamy
- Następnie wlewamy do mąk wodę i mieszamy rózgą kuchenną (ciasto powinno przypominać podstawowe ciasto naleśnikowe)
- Przygotowane ciasto odkładamy na ok. 15 minut
- Po tym czasie dodajemy do ciasta tłuszcz i mieszamy
- Rozgrzewamy patelnię
- Patelnię lekko smarujemy tłuszczem, wylewamy na nią porcję ciasta i smażymy naleśniki przez ok. 1-3 minuty z każdej strony
- Usmażone naleśniki przenosimy na talerz i dekorujemy ulubionymi dodatkami np. dżemem, miodem, jogurtem, owocami czy orzechami
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 4 naleśniki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia naleśników.
Autor
Lista składników
- Woda (310 ml)
- Mąka kasztanowa (120 g)
- Mąka ziemniaczana (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Bezglutenowe naleśniki z pomarańczą i makiem
Pomarańczę dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem, a następnie wyciskamy z niej sok i ścieramy skórkę Do miski wybijamy jaja, dolewamy mleko oraz sok z pomarańczy i całość ubijamy Dodajemy skórkę z pomarańczy, mąki oraz budyń…
WIĘCEJ >Paluszki limonkowe z czekoladą
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do miski wybijamy jajo, dodajemy tłuszcz, cukier oraz skórkę z limonki i całość dokładnie ucieramy Do masy przesiewamy mąkę,…
WIĘCEJ >Francuskie naleśniki z jabłkami
Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się, a następnie ściągamy rondel z kuchenki Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki Do miski wkładamy ser, dodajemy żółtka, maślankę, mąkę, cukier…
WIĘCEJ >Naleśniki z letnimi owocami
Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół Mąkę przesiewamy do miski i formujemy pośrodku zagłębienie Do osobnej miski wlewamy mleko i tłuszcz, wybijamy…
WIĘCEJ >