fbpx
logo
Szukaj
open close

Francuskie naleśniki z jabłkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c95da227d-1385-4322-b3ac-c851e28c39b9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Francuskie naleśniki z jabłkami

Przygotowanie

  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się, a następnie ściągamy rondel z kuchenki
  • Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki
  • Do miski wkładamy ser, dodajemy żółtka, maślankę, mąkę, cukier puder, przyprawy (cynamon) oraz roztopiony tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
  • Białka ubijamy i stopniowo dodajemy do ciasta naleśnikowego
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C
  • Patelnię stawiamy na średnim ogniu i lekko smarujemy tłuszczem
  • Wlewamy porcję ciasta i smażymy przez ok. 5 minut (aż zaczną się pojawiać bąbelki)
  • Następnie układamy na naleśniku jabłka i posypujemy cukrem pudrem (tak postępujemy z całą ilością składników)
  • Po usmażeniu przenosimy naleśniki na blachę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 2-3 minuty
  • Przed podaniem polewamy naleśniki syropem
  • Naleśniki możemy zwinąć w rulon, poskładać w kopertę lub podawać placka w swojej pierwotnej postaci

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia naleśników.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (360 g)
  • Mąka orkiszowa (125 g)
  • Ser twarogowy krowi (100 g)
  • Maślanka (100 g)
  • Jajo białko (60 g)
  • Jajo żółtko (40 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Syrop klonowy (20 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Cynamon mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Mikser, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Smoothie czekoladowe z bananem i gruszką

Za pomocą blendera miksujemy jednego banana, gruszkę, daktyle, kakao/karob z mlekiem kokosowym Koktajl przelewamy do miseczki i dodajemy ulubione składniki: pokrojonego banana, wiórki kokosowe, orzechy i nasiona chia

WIĘCEJ >

Zupa szparagowa (wegańska / wegetariańska)

Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi  Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…

WIĘCEJ >

Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym (wegetariańskie)

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2 min Dodajemy grzyby Podsmażamy 3 min…

WIĘCEJ >

Aromatyczny gulasz rybny

Cebulę obieramy i kroimy w plastry Chili i zieleninę drobno siekamy Oliwki kroimy w plasterki Rybę oczyszczamy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, chili oraz przyprawy (ziele angielskie) i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >