fbpx
logo
Szukaj
open close

Francuskie naleśniki z jabłkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c95da227d-1385-4322-b3ac-c851e28c39b9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Francuskie naleśniki z jabłkami

Przygotowanie

  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się, a następnie ściągamy rondel z kuchenki
  • Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki
  • Do miski wkładamy ser, dodajemy żółtka, maślankę, mąkę, cukier puder, przyprawy (cynamon) oraz roztopiony tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
  • Białka ubijamy i stopniowo dodajemy do ciasta naleśnikowego
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C
  • Patelnię stawiamy na średnim ogniu i lekko smarujemy tłuszczem
  • Wlewamy porcję ciasta i smażymy przez ok. 5 minut (aż zaczną się pojawiać bąbelki)
  • Następnie układamy na naleśniku jabłka i posypujemy cukrem pudrem (tak postępujemy z całą ilością składników)
  • Po usmażeniu przenosimy naleśniki na blachę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 2-3 minuty
  • Przed podaniem polewamy naleśniki syropem
  • Naleśniki możemy zwinąć w rulon, poskładać w kopertę lub podawać placka w swojej pierwotnej postaci

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia naleśników.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (360 g)
  • Mąka orkiszowa (125 g)
  • Ser twarogowy krowi (100 g)
  • Maślanka (100 g)
  • Jajo białko (60 g)
  • Jajo żółtko (40 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Syrop klonowy (20 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Cynamon mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Mikser, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Tarta truskawkowo-jaglana z pistacjami

Spód Daktyle wrzucamy do miski, zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 10-15 minut, po czym odcedzamy Do blendera wsypujemy pistacje, pestki słonecznika oraz pestki dyni i blendujemy z ostrzem „S” na piasek (uważamy aby…

WIĘCEJ >

Sorbet morelowy

Morele wypestkować Banana obrać, pokroić w plastry Owoce włożyć do pudełka i zamrozić Wyjąć pół godziny wcześniej Wbijamy nóż, jeśli wchodzi w owoce, to blender też sobie poradzi Wkładamy owoce do naczynia w którym będziemy…

WIĘCEJ >

Mus czekoladowo-truskawkowy

Do rondla wrzucamy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się jej (cały czas mieszając) Dodajemy żółtko i dokładnie łączymy Z połowy ilości białek ubijamy pianę i dodajemy do czekolady Do czekolady wlewamy połowę śmietany…

WIĘCEJ >

Jogurt kokosowy

Mleko wlewamy do garnuszka Dodajemy żelatynę i mieszamy Mleko podgrzewamy do temp około 45 stopni, czyli trochę cieplejsze niż nasza dłoń Dodajemy miód Dodajemy bakterie jogurtowe Mieszamy Przykrywamy pokrywką, a najlepiej owijamy folią spożywczą Wkładamy…

WIĘCEJ >