fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Francuskie naleśniki z jabłkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c95da227d-1385-4322-b3ac-c851e28c39b9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Francuskie naleśniki z jabłkami

Przygotowanie

  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się, a następnie ściągamy rondel z kuchenki
  • Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki
  • Do miski wkładamy ser, dodajemy żółtka, maślankę, mąkę, cukier puder, przyprawy (cynamon) oraz roztopiony tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
  • Białka ubijamy i stopniowo dodajemy do ciasta naleśnikowego
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C
  • Patelnię stawiamy na średnim ogniu i lekko smarujemy tłuszczem
  • Wlewamy porcję ciasta i smażymy przez ok. 5 minut (aż zaczną się pojawiać bąbelki)
  • Następnie układamy na naleśniku jabłka i posypujemy cukrem pudrem (tak postępujemy z całą ilością składników)
  • Po usmażeniu przenosimy naleśniki na blachę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 2-3 minuty
  • Przed podaniem polewamy naleśniki syropem
  • Naleśniki możemy zwinąć w rulon, poskładać w kopertę lub podawać placka w swojej pierwotnej postaci

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia naleśników.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (360 g)
  • Mąka orkiszowa (125 g)
  • Ser twarogowy krowi (100 g)
  • Maślanka (100 g)
  • Jajo białko (60 g)
  • Jajo żółtko (40 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Syrop klonowy (20 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Cynamon mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Mikser, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Shoarma wieprzowa

Polędwiczkę kroimy na małe kawałki, a paprykę w słupki i przekładamy do miski. Do mięsa z warzywami dodajemy przyprawy i oliwę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy zawartość miski przez 15 minut.

WIĘCEJ >

Babeczki czekoladowo-bananowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Papierowe foremki lekko smarujemy tłuszczem i wkładamy do foremki na muffiny Do robota kuchennego wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy…

WIĘCEJ >

Krem brokułowy z boczkiem

Warzywa (poza brokułami) obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa (poza brokułami) oraz boczek i smażymy przez ok. 4-5 minut Wlewamy bulion i gotujemy przez ok. 10…

WIĘCEJ >

Zupa krem z topinamburu

Z warzyw i przypraw ugotować bulion warzywny. Do wywaru dodać pokrojonego pora i drobno pokrojony (wcześniej obrany) topinambur. Gotować około 20 minut. Zmiksować. 

WIĘCEJ >