Francuskie naleśniki z jabłkami
Francuskie naleśniki z jabłkami
Przygotowanie
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się, a następnie ściągamy rondel z kuchenki
- Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki
- Do miski wkładamy ser, dodajemy żółtka, maślankę, mąkę, cukier puder, przyprawy (cynamon) oraz roztopiony tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
- Białka ubijamy i stopniowo dodajemy do ciasta naleśnikowego
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C
- Patelnię stawiamy na średnim ogniu i lekko smarujemy tłuszczem
- Wlewamy porcję ciasta i smażymy przez ok. 5 minut (aż zaczną się pojawiać bąbelki)
- Następnie układamy na naleśniku jabłka i posypujemy cukrem pudrem (tak postępujemy z całą ilością składników)
- Po usmażeniu przenosimy naleśniki na blachę
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 2-3 minuty
- Przed podaniem polewamy naleśniki syropem
- Naleśniki możemy zwinąć w rulon, poskładać w kopertę lub podawać placka w swojej pierwotnej postaci
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia naleśników.
Autor
Lista składników
- Jabłko (360 g)
- Mąka orkiszowa (125 g)
- Ser twarogowy krowi (100 g)
- Maślanka (100 g)
- Jajo białko (60 g)
- Jajo żółtko (40 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Syrop klonowy (20 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Cynamon mielony (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Tarta truskawkowo-jaglana z pistacjami
Spód Daktyle wrzucamy do miski, zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 10-15 minut, po czym odcedzamy Do blendera wsypujemy pistacje, pestki słonecznika oraz pestki dyni i blendujemy z ostrzem „S” na piasek (uważamy aby…
WIĘCEJ >Sorbet morelowy
Morele wypestkować Banana obrać, pokroić w plastry Owoce włożyć do pudełka i zamrozić Wyjąć pół godziny wcześniej Wbijamy nóż, jeśli wchodzi w owoce, to blender też sobie poradzi Wkładamy owoce do naczynia w którym będziemy…
WIĘCEJ >Mus czekoladowo-truskawkowy
Do rondla wrzucamy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się jej (cały czas mieszając) Dodajemy żółtko i dokładnie łączymy Z połowy ilości białek ubijamy pianę i dodajemy do czekolady Do czekolady wlewamy połowę śmietany…
WIĘCEJ >Jogurt kokosowy
Mleko wlewamy do garnuszka Dodajemy żelatynę i mieszamy Mleko podgrzewamy do temp około 45 stopni, czyli trochę cieplejsze niż nasza dłoń Dodajemy miód Dodajemy bakterie jogurtowe Mieszamy Przykrywamy pokrywką, a najlepiej owijamy folią spożywczą Wkładamy…
WIĘCEJ >