fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki z serem i kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-113
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Naleśniki z serem i kurczakiem

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut z każdej strony
  • Mleko wlewamy do rondla i podgrzewamy
  • Ser ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Mięso kroimy w drobną kostkę
  • Do osobnej miski wsypujemy mąkę (150 g – z przepisu na 8 porcji) i robimy na środku wgłębienie
  • Dodajemy żółtko, wybijamy jajo i wlewamy połowę mleka, cały czas mieszając, aby otrzymać gładkie ciasto
  • Ciasto przelewamy do dzbanka, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 30 minut
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło), wsypujemy pozostałą mąkę i dokładnie mieszamy
  • Ściągamy rondel z ognia i powoli, cały czas mieszając, wlewamy pozostałe mleko
  • Następnie stawiamy rondel z powrotem na ogniu i gotujemy przez ok. 5 minut (aż znikną wszystkie grudki)
  • Dodajemy ser, mięso, odsączoną z zalewy kukurydzę, szpinak oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy do momentu, aż szpinak zwiotczeję
  • Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją tłuszczem (masłem)
  • Wylewamy ciasto i smażymy naleśniki (po ok. 2-3 minuty z każdej strony)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na naleśniki nakładamy nadzienie, zawijamy i kładziemy na papier
  • Blachę wsadzamy do piekarnika na ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia naleśników.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko krowie (450 g)
  • Kurczak pierś (450 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (400 g)
  • Szpinak (200 g)
  • Mąka pszenna (175 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Masło (15 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka z borówkami, cynamonem i kardamonem

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając W rondlu podgrzewamy mleko Dodajemy przyprawy i mieszamy Następnie wyłączamy kuchenkę i cały czas mieszając dodajemy siemię…

WIĘCEJ >

Kasza jaglana z orzechami

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Następnie odcedzamy i nakładamy do misek Kaszę posypujemy orzechami i nasionami

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz z batatami

Rybę kładziemy w naczyniu, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy tłuszcz Wstawiamy do nagrzanego piekarnika – 180 st. C na 20 min Bataty obieramy, kroimy na cząstki Zalewamy wrzątkiem, lekko solimy Gotujemy 20 min

WIĘCEJ >

Ciasto ananasowe

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Masło klarowane rozpuszczamy w garnku (ma być tylko płynne, nie gotować!) Ananasa obieramy ze skóry, usuwamy zdrewniały środek, kroimy na mniejsze kawałki Jajka wybijamy do blendera, dodajemy…

WIĘCEJ >