Naleśniki z serem i kurczakiem
Naleśniki z serem i kurczakiem
Przygotowanie
- Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Kładziemy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut z każdej strony
- Mleko wlewamy do rondla i podgrzewamy
- Ser ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Mięso kroimy w drobną kostkę
- Do osobnej miski wsypujemy mąkę (150 g – z przepisu na 8 porcji) i robimy na środku wgłębienie
- Dodajemy żółtko, wybijamy jajo i wlewamy połowę mleka, cały czas mieszając, aby otrzymać gładkie ciasto
- Ciasto przelewamy do dzbanka, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 30 minut
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło), wsypujemy pozostałą mąkę i dokładnie mieszamy
- Ściągamy rondel z ognia i powoli, cały czas mieszając, wlewamy pozostałe mleko
- Następnie stawiamy rondel z powrotem na ogniu i gotujemy przez ok. 5 minut (aż znikną wszystkie grudki)
- Dodajemy ser, mięso, odsączoną z zalewy kukurydzę, szpinak oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy do momentu, aż szpinak zwiotczeję
- Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją tłuszczem (masłem)
- Wylewamy ciasto i smażymy naleśniki (po ok. 2-3 minuty z każdej strony)
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na naleśniki nakładamy nadzienie, zawijamy i kładziemy na papier
- Blachę wsadzamy do piekarnika na ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia naleśników.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (450 ml)
- Kurczak pierś (450 g)
- Kukurydza w zalewie (słoik) (400 g)
- Szpinak (200 g)
- Mąka orkiszowa (175 g)
- Ser żółty (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Jajo żółtko (20 g)
- Masło (15 g)
- Sól morska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kurczak z orzechami pekan
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z zieleniną Orzechy wrzucamy do malaksera i drobno…
WIĘCEJ >Szparagi zapiekane w bekonie z serem kozim
Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Kroimy ser lub kruszymy…
WIĘCEJ >Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem w sosie grzybowym z dynią i batatami
Dynię kroimy w plastry Boczek kroimy w kostkę Ogórki kroimy wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż, uzyskamy 4 podłużne ćwiartki Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem na grubość 0,5 mm Lekko solimy i pieprzymy Nakładamy po równo…
WIĘCEJ >Twarożek z ziołami
Kokilki (najlepiej o pojemności 200 ml) wykładamy folią kuchenną (zostawiamy na tyle dużo folii na brzegach, aby móc nią później przykryć zawartość kokilek) Zieleninę drobno siekamy (poza rukolą) Do miski wkładamy ser (twaróg), kruszymy fetę,…
WIĘCEJ >