fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki dyniowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6d4760da-6d89-42ad-bbc7-eb1388299c39-1

Naleśniki dyniowe

Przygotowanie

  • Miksujemy mleko z jajkami, stopniowo dodając mąkę.
  • Dolewamy olej i puree z dyni oraz cukier albo sól (w zależności od farszu do naleśników).
  • Naleśniki smażymy z obu stron bez użycia oleju do smażenia.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Puree z dyni przygotowuje się z dyni upieczonej bądź ugotowanej, a następnie zblendowanej na gładko. Do naleśników w wersji na słodko warto jeszcze dodać wanilię, imbir i kardamon, zaś na słono curry, cayenne i pieprz czarny.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 szklanka puree z dyni (210 g)
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej (130 g)
  • 350 ml mleka migdałowego
  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (14 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Frytki z batatów w boczku

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty obieramy i kroimy w grube słupki. Każdy słupek owijamy plasterkiem boczku i układamy na papierze do pieczenia.  Pieczemy do miękkości- 20-25…

WIĘCEJ >

Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty

Drożdże kruszymy do miski i dodajemy miód Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą Dolewamy wodę i lekko solimy Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy Ciasto się będzie lekko kleić, jeśli klei się za bardzo, dodać troszkę mąki…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z boczniakami (wegański / wegetariański)

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…

WIĘCEJ >

Batoniki owocowe

Migdały, siemię lniane i sezam mielimy, najlepiej w młynku do kawy. Miksujemy wszystko razem w melakserze, można spróbować blenderem, ale ostrożnie, gdyż może się spalić Zalewamy sokiem z cytryny Jeżeli masa nie będzie się kleiła…

WIĘCEJ >