fbpx
logo
Szukaj
open close

Węglowodany i ich rola – KDK 2/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Węglowodany są najszybciej i najchętniej używanym przez organizm materiałem energetycznym. Dość szybko wchodzą w krwiobieg, a kiedy nie są w danym momencie potrzebne, są magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Dietetyka nie klasyfikuje ich jako niezbędne (tak jak niektóre aminokwasy), a jednak oficjalne zalecenia brzmią – 5 porcji węglowodanów w ciągu dnia. Z drugiej strony apogeum popularności zdobywają diety low-carb, paleo i ketogeniczne opierające się na niskiej zawartości węglowodanów. Wiele osób na tego typu dietach chudnie i poprawia parametry gospodarki glukozowo-insulinowej. Naukowcy biją na alarm, że jedzenie węglowodanów nie jest zdrowe. Gdzie leży prawda?

Jest to moduł 2. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się:

  • co to są węglowodany i czy wszystkie są słodkie;
  • jak dzielimy węglowodany i które są dobre, a które złe;
  • czy w białej mące znajdziemy węglowodany proste;
  • czy sok bez dodatku cukru faktycznie jest bez cukru;
  • czy mleko bez laktozy nie ma cukru;
  • jak się nazywają poszczególne węglowodany i gdzie możemy je znaleźć;
  • dlaczego piwo ma wyższy indeks glikemiczny od glukozy;
  • jaka jest różnica między cukrem białym, brązowym, buraczanym a trzcinowym;
  • całej prawdy o fruktozie;
  • dlaczego zwykły cukier jest lepszy od syropu glukozowo-fruktozowego;
  • ile faktycznie potrzebujesz węglowodanów w zależności o stanu zdrowia i celu diety;
  • ile cukru potrzebuje twój mózg;
  • jak duży wpływ mają węglowodany na mózg, jelita i nowotwory;
  • jakie jest zapotrzebowanie węglowodanów w aktywności fizycznej;
  • co to jest glikacja, czyli co cukier niszczy;
  • czy cukier przyśpiesza proces starzenia się;
  • gdzie kryje się cukier i w jakim celu;
  • czy aspartam jest lepszy od cukru i jakie mamy inne alternatywy;
  • co kryje się w produktach light;
  • czy węglowodany uzależniają;
  • jakie są typowe produkty węglowodanowe oraz czy produkty razowe są lepsze;
  • czy banany i ziemniaki są tuczące;
  • jaka jest rola poszczególnych węglowodanów w naszym organizmie;
  • o diecie low-carb;
  • o diecie SCD;
  • o diecie GAPS;
  • o diecie low FODMAP;
  • co to jest błonnik, jak go dzielimy i komu jest niezbędny, a komu szkodzi;
  • kwas fitynowy – dlaczego mówimy o nim przy węglowodanach, jaką ma funkcję, w czym pomaga, a w czym przeszkadza;
  • o nietolerancji fruktozy (diagnostyka, interwencje);
  • o nietolerancji laktozy (diagnostyka, interwencje);
  • o dnie moczanowej (diagnostyka, interwencje);
  • jak wygląda trawienie węglowodanów;
  • jak dobrać enzymy trawienne w zależności od potrzeb;
  • jak dobrać prebiotyki i co oznacza „NO FOS”;
  • jak wygląda diagnostyka laboratoryjna w kontekście węglowodanów;
  • cukrzyca, dna moczanowa, wątroba, trzustka, wątroba, insulina, insulinooporność, hipoglikemia, hemoglobina glikowana, hipoglikemia reaktywna – co trzeba wiedzieć.

Poznasz:

  • interwencje dietetyczne;
  • interwencje suplementacyjne;
  • polecaną literaturę i materiały dodatkowe.

Otrzymasz:

  • zadanie domowe do wykonania;
  • listę produktów z wysoką zawartością FODMAP jako materiał dodatkowy.

Prezentacja do tego modułu ma 220 slajdów.

Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • dla dietetyka;
  • dla lekarza;
  • dla fizjoterapeuty;
  • dla farmaceuty;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej;
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym;
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania;
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę.

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania.
  • Prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej).
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play).
  • Dostęp nieograniczony.

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam - Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Moduł 2: Węglowodany i ich rola - prezentacja pdf

Moduł 2: Lista produktów FODMAP

Minimalne wymagania techniczne:

  • urządzenie z dostępem do Internetu
  • najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
  • program do odczytu plików formatu .pdf
  • program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar

Autor



Iwona Wierzbicka
Długość: 4:59:16
Trudność: Trudny

199 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 4:59:16
Trudność: Trudny

199 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Węglowodany są najszybciej i najchętniej używanym przez organizm materiałem energetycznym. Dość szybko wchodzą w krwiobieg, a kiedy nie są w danym momencie potrzebne, są magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Dietetyka nie klasyfikuje ich jako niezbędne (tak jak niektóre aminokwasy), a jednak oficjalne zalecenia brzmią – 5 porcji węglowodanów w ciągu dnia. Z drugiej strony apogeum popularności zdobywają diety low-carb, paleo i ketogeniczne opierające się na niskiej zawartości węglowodanów. Wiele osób na tego typu dietach chudnie i poprawia parametry gospodarki glukozowo-insulinowej. Naukowcy biją na alarm, że jedzenie węglowodanów nie jest zdrowe. Gdzie leży prawda?

Jest to moduł 2. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się:

  • co to są węglowodany i czy wszystkie są słodkie;
  • jak dzielimy węglowodany i które są dobre, a które złe;
  • czy w białej mące znajdziemy węglowodany proste;
  • czy sok bez dodatku cukru faktycznie jest bez cukru;
  • czy mleko bez laktozy nie ma cukru;
  • jak się nazywają poszczególne węglowodany i gdzie możemy je znaleźć;
  • dlaczego piwo ma wyższy indeks glikemiczny od glukozy;
  • jaka jest różnica między cukrem białym, brązowym, buraczanym a trzcinowym;
  • całej prawdy o fruktozie;
  • dlaczego zwykły cukier jest lepszy od syropu glukozowo-fruktozowego;
  • ile faktycznie potrzebujesz węglowodanów w zależności o stanu zdrowia i celu diety;
  • ile cukru potrzebuje twój mózg;
  • jak duży wpływ mają węglowodany na mózg, jelita i nowotwory;
  • jakie jest zapotrzebowanie węglowodanów w aktywności fizycznej;
  • co to jest glikacja, czyli co cukier niszczy;
  • czy cukier przyśpiesza proces starzenia się;
  • gdzie kryje się cukier i w jakim celu;
  • czy aspartam jest lepszy od cukru i jakie mamy inne alternatywy;
  • co kryje się w produktach light;
  • czy węglowodany uzależniają;
  • jakie są typowe produkty węglowodanowe oraz czy produkty razowe są lepsze;
  • czy banany i ziemniaki są tuczące;
  • jaka jest rola poszczególnych węglowodanów w naszym organizmie;
  • o diecie low-carb;
  • o diecie SCD;
  • o diecie GAPS;
  • o diecie low FODMAP;
  • co to jest błonnik, jak go dzielimy i komu jest niezbędny, a komu szkodzi;
  • kwas fitynowy – dlaczego mówimy o nim przy węglowodanach, jaką ma funkcję, w czym pomaga, a w czym przeszkadza;
  • o nietolerancji fruktozy (diagnostyka, interwencje);
  • o nietolerancji laktozy (diagnostyka, interwencje);
  • o dnie moczanowej (diagnostyka, interwencje);
  • jak wygląda trawienie węglowodanów;
  • jak dobrać enzymy trawienne w zależności od potrzeb;
  • jak dobrać prebiotyki i co oznacza „NO FOS”;
  • jak wygląda diagnostyka laboratoryjna w kontekście węglowodanów;
  • cukrzyca, dna moczanowa, wątroba, trzustka, wątroba, insulina, insulinooporność, hipoglikemia, hemoglobina glikowana, hipoglikemia reaktywna – co trzeba wiedzieć.

Poznasz:

  • interwencje dietetyczne;
  • interwencje suplementacyjne;
  • polecaną literaturę i materiały dodatkowe.

Otrzymasz:

  • zadanie domowe do wykonania;
  • listę produktów z wysoką zawartością FODMAP jako materiał dodatkowy.

Prezentacja do tego modułu ma 220 slajdów.

Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • dla dietetyka;
  • dla lekarza;
  • dla fizjoterapeuty;
  • dla farmaceuty;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej;
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym;
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania;
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę.

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania.
  • Prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej).
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play).
  • Dostęp nieograniczony.

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam - Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Moduł 2: Węglowodany i ich rola - prezentacja pdf

Moduł 2: Lista produktów FODMAP

Tagi

Podobne tematy

stany zapalne

Stany zapalne – diagnostyka i eliminacja

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
choroby odkleszczowe

Choroby odkleszczowe – KDK 21/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
dobre produkty

Dobre produkty w diecie dziecka aktywnego

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa – jak to ogarnąć?

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >