fbpx
logo
Szukaj
open close

Węglowodany i ich rola – KDK 2/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Węglowodany są najszybciej i najchętniej używanym przez organizm materiałem energetycznym. Dość szybko wchodzą w krwiobieg, a kiedy nie są w danym momencie potrzebne, są magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Dietetyka nie klasyfikuje ich jako niezbędne (tak jak niektóre aminokwasy), a jednak oficjalne zalecenia brzmią – 5 porcji węglowodanów w ciągu dnia. Z drugiej strony apogeum popularności zdobywają diety low-carb, paleo i ketogeniczne opierające się na niskiej zawartości węglowodanów. Wiele osób na tego typu dietach chudnie i poprawia parametry gospodarki glukozowo-insulinowej. Naukowcy bija na alarm, że jedzenie węglowodanów nie jest zdrowe. Gdzie leży prawda?

Jest to moduł 2 Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się

  • Co to są węglowodany i czy wszystkie są słodkie
  • Jak dzielimy węglowodany i które są dobre, a które złe
  • Czy w białej mące znajdziemy węglowodany proste
  • Czy sok bez dodatku cukru faktycznie jest bez cukru
  • Czy mleko bez laktozy nie ma cukru
  • Jak się nazywają poszczególne węglowodany i gdzie możemy je znaleźć
  • Dlaczego piwo ma wyższy indeks glikemiczny od glukozy
  • Jaka jest różnica między cukrem białym, brązowym, buraczanym a trzcinowym
  • Całej prawdy o fruktozie
  • Dlaczego zwykły cukier jest lepszy od syropu glukozowo-fruktozowego
  • Ile faktycznie potrzebujesz węglowodanów w zależności o stanu zdrowia i celu diety
  • Ile cukru potrzebuje twój mózg
  • Jak duży wpływ mają węglowodany na mózg, jelita i nowotwory
  • Zapotrzebowanie węglowodanów w aktywności fizycznej
  • Co to jest glikacja, czyli co cukier niszczy
  • Czy cukier przyśpiesza proces starzenia się
  • Gdzie kryje się cukier i w jakim celu
  • Czy aspartam jest lepszy od cukru i jakie mamy inne alternatywy
  • Co kryje się w produktach light
  • Czy węglowodany uzależniają
  • Typowe produkty węglowodanowe oraz czy produkty razowe są lepsze
  • Czy banany i ziemniaki są tuczące
  • Jaka jest rola poszczególnych węglowodanów w naszym organizmie
  • Diety low-carb
  • Dieta SCD
  • Dieta GAPS
  • Dieta low FODMAP
  • Co to jest błonnik, jak go dzielimy i komu jest niezbędny, a komu szkodzi
  • Kwas fitynowy – dlaczego mówimy o nim przy węglowodanach, jaką ma funkcję, w czym pomaga, a w czym przeszkadza
  • Nietolerancja fruktozy, diagnostyka, interwencje
  • Nietolerancja laktozy, diagnostyka, interwencje
  • Dna moczanowa, diagnostyka, interwencje
  • Trawienie węglowodanów
  • Jak dobrać enzymy trawienne w zależności od potrzeb
  • Jak dobrać prebiotyki i co oznacza „NO FOS”
  • Diagnostyka laboratoryjna w kontekście węglowodanów
  • Cukrzyca, dna moczanowa, wątroba, trzustka, wątroba, insulina, insulinooporność, hipoglikemia, hemoglobina glikowana, hipoglikemia reaktywna
  • Interwencje dietetyczne
  • Interwencje suplementacyjne
  • Polecana literatura i materiały dodatkowe
  • Zadanie domowe do wykonania

Prezentacja do tego modułu ma 220 slajdów.

Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • Dla dietetyka
  • Dla lekarza
  • Dla fizjoterapeuty
  • Dla farmaceuty
  • Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
  • Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
  • Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
  • Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
  • Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
  • Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam - Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Moduł 2: Węglowodany i ich rola - prezentacja pdf

Moduł 2: Lista produktów FODMAP

Autor



Iwona Wierzbicka
Długość: 4:59:16
Trudność: Trudny

199 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 4:59:16
Trudność: Trudny

199 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Węglowodany są najszybciej i najchętniej używanym przez organizm materiałem energetycznym. Dość szybko wchodzą w krwiobieg, a kiedy nie są w danym momencie potrzebne, są magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Dietetyka nie klasyfikuje ich jako niezbędne (tak jak niektóre aminokwasy), a jednak oficjalne zalecenia brzmią – 5 porcji węglowodanów w ciągu dnia. Z drugiej strony apogeum popularności zdobywają diety low-carb, paleo i ketogeniczne opierające się na niskiej zawartości węglowodanów. Wiele osób na tego typu dietach chudnie i poprawia parametry gospodarki glukozowo-insulinowej. Naukowcy bija na alarm, że jedzenie węglowodanów nie jest zdrowe. Gdzie leży prawda?

Jest to moduł 2 Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się

  • Co to są węglowodany i czy wszystkie są słodkie
  • Jak dzielimy węglowodany i które są dobre, a które złe
  • Czy w białej mące znajdziemy węglowodany proste
  • Czy sok bez dodatku cukru faktycznie jest bez cukru
  • Czy mleko bez laktozy nie ma cukru
  • Jak się nazywają poszczególne węglowodany i gdzie możemy je znaleźć
  • Dlaczego piwo ma wyższy indeks glikemiczny od glukozy
  • Jaka jest różnica między cukrem białym, brązowym, buraczanym a trzcinowym
  • Całej prawdy o fruktozie
  • Dlaczego zwykły cukier jest lepszy od syropu glukozowo-fruktozowego
  • Ile faktycznie potrzebujesz węglowodanów w zależności o stanu zdrowia i celu diety
  • Ile cukru potrzebuje twój mózg
  • Jak duży wpływ mają węglowodany na mózg, jelita i nowotwory
  • Zapotrzebowanie węglowodanów w aktywności fizycznej
  • Co to jest glikacja, czyli co cukier niszczy
  • Czy cukier przyśpiesza proces starzenia się
  • Gdzie kryje się cukier i w jakim celu
  • Czy aspartam jest lepszy od cukru i jakie mamy inne alternatywy
  • Co kryje się w produktach light
  • Czy węglowodany uzależniają
  • Typowe produkty węglowodanowe oraz czy produkty razowe są lepsze
  • Czy banany i ziemniaki są tuczące
  • Jaka jest rola poszczególnych węglowodanów w naszym organizmie
  • Diety low-carb
  • Dieta SCD
  • Dieta GAPS
  • Dieta low FODMAP
  • Co to jest błonnik, jak go dzielimy i komu jest niezbędny, a komu szkodzi
  • Kwas fitynowy – dlaczego mówimy o nim przy węglowodanach, jaką ma funkcję, w czym pomaga, a w czym przeszkadza
  • Nietolerancja fruktozy, diagnostyka, interwencje
  • Nietolerancja laktozy, diagnostyka, interwencje
  • Dna moczanowa, diagnostyka, interwencje
  • Trawienie węglowodanów
  • Jak dobrać enzymy trawienne w zależności od potrzeb
  • Jak dobrać prebiotyki i co oznacza „NO FOS”
  • Diagnostyka laboratoryjna w kontekście węglowodanów
  • Cukrzyca, dna moczanowa, wątroba, trzustka, wątroba, insulina, insulinooporność, hipoglikemia, hemoglobina glikowana, hipoglikemia reaktywna
  • Interwencje dietetyczne
  • Interwencje suplementacyjne
  • Polecana literatura i materiały dodatkowe
  • Zadanie domowe do wykonania

Prezentacja do tego modułu ma 220 slajdów.

Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • Dla dietetyka
  • Dla lekarza
  • Dla fizjoterapeuty
  • Dla farmaceuty
  • Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
  • Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
  • Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
  • Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
  • Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
  • Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam - Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Moduł 2: Węglowodany i ich rola - prezentacja pdf

Moduł 2: Lista produktów FODMAP

Tagi

Podobne tematy

dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa – jak to ogarnąć?

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >

Ciąża – Interpretacja badań

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
insulinooporność - jak sobie poradzić

Insulinooporność – dieta i styl życia w 5 prostych krokach

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
chemia w żywności

Chemia w żywności – co cię truje?!

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >