Węglowodany są najszybciej i najchętniej używanym przez organizm materiałem energetycznym. Dość szybko wchodzą w krwiobieg, a kiedy nie są w danym momencie potrzebne, są magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Dietetyka nie klasyfikuje ich jako niezbędne (tak jak niektóre aminokwasy), a jednak oficjalne zalecenia brzmią – 5 porcji węglowodanów w ciągu dnia. Z drugiej strony apogeum popularności zdobywają diety low-carb, paleo i ketogeniczne opierające się na niskiej zawartości węglowodanów. Wiele osób na tego typu dietach chudnie i poprawia parametry gospodarki glukozowo-insulinowej. Naukowcy bija na alarm, że jedzenie węglowodanów nie jest zdrowe. Gdzie leży prawda?
Jest to moduł 2 Kursu Dietetyki Klinicznej.
Z tego materiału dowiesz się
- Co to są węglowodany i czy wszystkie są słodkie
- Jak dzielimy węglowodany i które są dobre, a które złe
- Czy w białej mące znajdziemy węglowodany proste
- Czy sok bez dodatku cukru faktycznie jest bez cukru
- Czy mleko bez laktozy nie ma cukru
- Jak się nazywają poszczególne węglowodany i gdzie możemy je znaleźć
- Dlaczego piwo ma wyższy indeks glikemiczny od glukozy
- Jaka jest różnica między cukrem białym, brązowym, buraczanym a trzcinowym
- Całej prawdy o fruktozie
- Dlaczego zwykły cukier jest lepszy od syropu glukozowo-fruktozowego
- Ile faktycznie potrzebujesz węglowodanów w zależności o stanu zdrowia i celu diety
- Ile cukru potrzebuje twój mózg
- Jak duży wpływ mają węglowodany na mózg, jelita i nowotwory
- Zapotrzebowanie węglowodanów w aktywności fizycznej
- Co to jest glikacja, czyli co cukier niszczy
- Czy cukier przyśpiesza proces starzenia się
- Gdzie kryje się cukier i w jakim celu
- Czy aspartam jest lepszy od cukru i jakie mamy inne alternatywy
- Co kryje się w produktach light
- Czy węglowodany uzależniają
- Typowe produkty węglowodanowe oraz czy produkty razowe są lepsze
- Czy banany i ziemniaki są tuczące
- Jaka jest rola poszczególnych węglowodanów w naszym organizmie
- Diety low-carb
- Dieta SCD
- Dieta GAPS
- Dieta low FODMAP
- Co to jest błonnik, jak go dzielimy i komu jest niezbędny, a komu szkodzi
- Kwas fitynowy – dlaczego mówimy o nim przy węglowodanach, jaką ma funkcję, w czym pomaga, a w czym przeszkadza
- Nietolerancja fruktozy, diagnostyka, interwencje
- Nietolerancja laktozy, diagnostyka, interwencje
- Dna moczanowa, diagnostyka, interwencje
- Trawienie węglowodanów
- Jak dobrać enzymy trawienne w zależności od potrzeb
- Jak dobrać prebiotyki i co oznacza „NO FOS”
- Diagnostyka laboratoryjna w kontekście węglowodanów
- Cukrzyca, dna moczanowa, wątroba, trzustka, wątroba, insulina, insulinooporność, hipoglikemia, hemoglobina glikowana, hipoglikemia reaktywna
- Interwencje dietetyczne
- Interwencje suplementacyjne
- Polecana literatura i materiały dodatkowe
- Zadanie domowe do wykonania
Prezentacja do tego modułu ma 220 slajdów.
Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.
Możesz też kupić cały kurs
Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.
Czy po kursie mogę być dietetykiem?
W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.
Dla kogo jest ten kurs?
- Dla dietetyka
- Dla lekarza
- Dla fizjoterapeuty
- Dla farmaceuty
- Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
- Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
- Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
- Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
- Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę
Czy kurs jest trudny?
Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.
Co jest w cenie kursu?
- Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
- Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
- Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
Pobierz szczegółowy spis treści
Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej
Jak odtworzyć film
Zapraszam - Iwona Wierzbicka
Pliki do pobrania
Moduł 2: Węglowodany i ich rola - prezentacja pdf
Moduł 2: Lista produktów FODMAP
Minimalne wymagania techniczne:
- urządzenie z dostępem do Internetu
- najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
- program do odczytu plików formatu .pdf
- program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar
Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 4:59:16
Trudność: Trudny
Autor
Długość: 4:59:16
Trudność: Trudny
Węglowodany są najszybciej i najchętniej używanym przez organizm materiałem energetycznym. Dość szybko wchodzą w krwiobieg, a kiedy nie są w danym momencie potrzebne, są magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Dietetyka nie klasyfikuje ich jako niezbędne (tak jak niektóre aminokwasy), a jednak oficjalne zalecenia brzmią – 5 porcji węglowodanów w ciągu dnia. Z drugiej strony apogeum popularności zdobywają diety low-carb, paleo i ketogeniczne opierające się na niskiej zawartości węglowodanów. Wiele osób na tego typu dietach chudnie i poprawia parametry gospodarki glukozowo-insulinowej. Naukowcy bija na alarm, że jedzenie węglowodanów nie jest zdrowe. Gdzie leży prawda?
Jest to moduł 2 Kursu Dietetyki Klinicznej.
Z tego materiału dowiesz się
- Co to są węglowodany i czy wszystkie są słodkie
- Jak dzielimy węglowodany i które są dobre, a które złe
- Czy w białej mące znajdziemy węglowodany proste
- Czy sok bez dodatku cukru faktycznie jest bez cukru
- Czy mleko bez laktozy nie ma cukru
- Jak się nazywają poszczególne węglowodany i gdzie możemy je znaleźć
- Dlaczego piwo ma wyższy indeks glikemiczny od glukozy
- Jaka jest różnica między cukrem białym, brązowym, buraczanym a trzcinowym
- Całej prawdy o fruktozie
- Dlaczego zwykły cukier jest lepszy od syropu glukozowo-fruktozowego
- Ile faktycznie potrzebujesz węglowodanów w zależności o stanu zdrowia i celu diety
- Ile cukru potrzebuje twój mózg
- Jak duży wpływ mają węglowodany na mózg, jelita i nowotwory
- Zapotrzebowanie węglowodanów w aktywności fizycznej
- Co to jest glikacja, czyli co cukier niszczy
- Czy cukier przyśpiesza proces starzenia się
- Gdzie kryje się cukier i w jakim celu
- Czy aspartam jest lepszy od cukru i jakie mamy inne alternatywy
- Co kryje się w produktach light
- Czy węglowodany uzależniają
- Typowe produkty węglowodanowe oraz czy produkty razowe są lepsze
- Czy banany i ziemniaki są tuczące
- Jaka jest rola poszczególnych węglowodanów w naszym organizmie
- Diety low-carb
- Dieta SCD
- Dieta GAPS
- Dieta low FODMAP
- Co to jest błonnik, jak go dzielimy i komu jest niezbędny, a komu szkodzi
- Kwas fitynowy – dlaczego mówimy o nim przy węglowodanach, jaką ma funkcję, w czym pomaga, a w czym przeszkadza
- Nietolerancja fruktozy, diagnostyka, interwencje
- Nietolerancja laktozy, diagnostyka, interwencje
- Dna moczanowa, diagnostyka, interwencje
- Trawienie węglowodanów
- Jak dobrać enzymy trawienne w zależności od potrzeb
- Jak dobrać prebiotyki i co oznacza „NO FOS”
- Diagnostyka laboratoryjna w kontekście węglowodanów
- Cukrzyca, dna moczanowa, wątroba, trzustka, wątroba, insulina, insulinooporność, hipoglikemia, hemoglobina glikowana, hipoglikemia reaktywna
- Interwencje dietetyczne
- Interwencje suplementacyjne
- Polecana literatura i materiały dodatkowe
- Zadanie domowe do wykonania
Prezentacja do tego modułu ma 220 slajdów.
Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.
Możesz też kupić cały kurs
Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.
Czy po kursie mogę być dietetykiem?
W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.
Dla kogo jest ten kurs?
- Dla dietetyka
- Dla lekarza
- Dla fizjoterapeuty
- Dla farmaceuty
- Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
- Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
- Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
- Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
- Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę
Czy kurs jest trudny?
Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.
Co jest w cenie kursu?
- Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
- Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
- Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
Pobierz szczegółowy spis treści
Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej
Jak odtworzyć film
Zapraszam - Iwona Wierzbicka
Pliki do pobrania
Moduł 2: Węglowodany i ich rola - prezentacja pdf
Moduł 2: Lista produktów FODMAP
Tagi
Podobne tematy
Zaburzenia hormonalne – KDK 22/29
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Nowotwory, dieta i nietypowe terapie
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Środki nootropowe – doping mózgu
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Paleo może być tanie!
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >