fbpx
logo
Szukaj
open close

Białka i ich rola – KDK 1/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Białko to drugi co do wielkości (po wodzie) składnik naszego organizmu, można powiedzieć, że wszystko zbudowane jest z białka: mięśnie, stawy, organy wewnętrzne, hormony, enzymy. W organizmie ludzkim jest około 10-14 kg białka z czego około 300 g dobowo – tj. ok. 3% podlega wymianie. Każda komórka mięśniowa w ciągu sześciu miesięcy wymienia swoje białka. Co jakiś czas stajemy się jakby nowym organizmem. Aminokwasy do syntezy nowych białek pochodzą z pokarmu jak i z puli białek wewnątrzustrojowych, pochodzących z rozpadu. Aby ten proces sprawnie i nieprzerwanie przebiegał niezbędny jest regularny dowóz pełnowartościowych białek wraz z pożywieniem.

Jest to moduł 1 Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się

  • Czym są aminokwasy i ile ich potrzeba, żeby mówić o białku
  • Co budują aminokwasy
  • Jakie składniki są potrzebne, by coś wybudować (mur)
  • O metabolizmie aminokwasów i białek
  • O źródłach – tych prawdziwych i tych pozornych
  • Jakie aminokwasy są pełnowartościowe i niepełnowartościowe
  • Czy dieta składająca się z niepełnowartościowych białek jest wystarczająca
  • O roli białek i aminokwasów
  • Co to są białka fazy ostrej, co oznaczają wyniki badań, jakie można wdrożyć interwencje dietetyczne
  • Co to są aminokwasy egzogenne, endogenne i półegzogenne
  • Co to są aminokwasy ketogenne i glukogenne
  • Czy rośliny strączkowe, orzechy, pestki i zboża mogą być odżywcze
  • Co to jest aminokwas ograniczający
  • O substancjach antyodżywczych: kwasie fitynowym, hemaglutyninach i inhibitorach trypsyny
  • O wpływie fermentacji na ilość aminokwasów w pożywieniu
  • Czy soja jest wartościowa i bezpieczna jako źródło białka
  • Kiedy nadmiar białka jest szkodliwy
  • Czy nadmiar białka uszkadza nerki, wątrobę, powoduje niedobór wapnia czy choroby metaboliczne
  • Czy niedobór białka powoduje atrofię mięśniową
  • Czy dieta paleo jest dietą wysokobiałkową, a dieta Kowalskiego – normobiałkową
  • Porównanie wartości odżywczych wybranych jadłospisów
  • Dlaczego niektóre białka mogą być problematyczne (alergie, nietolerancje, gluten, lektyny)
  • Czym się różnią aminokwasy BCAA, EAA i NEAA oraz czy należy je suplementować
  • O ważnych aminokwasach, które czasami warto suplementować, przegląd aminokwasów, dawkowanie, zastosowanie
  • Suplementacja – tak czy nie
  • Dlaczego glikacja może być problemem i których białek dotyczy
  • Co to jest równowaga azotowa
  • Amoniak, encefalopatia wątrobowa i pozostałe konsekwencje zdrowotne
  • Badania pomocne przy określaniu dysfunkcji związanych z niedoborem/nadmiarem białka
  • Choroby spowodowane zaburzeniem metabolizmu aminokwasów
  • Homocysteina – kiedy jest problemem i jak sobie poradzić (badania, dieta, suplementacja)
  • Trawienie białek – jak przebiega, jak je wspomóc, co w tym przeszkadza
  • Czy dieta rozdzielna ma sens
  • Przegląd enzymów wspomagających trawienie
  • Ważne aminokwasy jako suplementy, jak, kiedy, ile, z czym łączyć
  • Interwencje dietetyczne
  • Interwencje suplementacyjne
  • Propozycje literatury uzupełniającej
  • Przykłady z gabinetu

Prezentacja do tego wykładu ma 340 slajdów.

Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • Dla dietetyka
  • Dla lekarza
  • Dla fizjoterapeuty
  • Dla farmaceuty
  • Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
  • Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
  • Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
  • Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
  • Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
  • Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam - Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Wstęp - prezentacja pdf

Moduł 1: Białka i ich rola - prezentacja pdf

Autor



Iwona Wierzbicka
Długość: 6:07:31
Trudność: Trudny

290 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 6:07:31
Trudność: Trudny

290 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Białko to drugi co do wielkości (po wodzie) składnik naszego organizmu, można powiedzieć, że wszystko zbudowane jest z białka: mięśnie, stawy, organy wewnętrzne, hormony, enzymy. W organizmie ludzkim jest około 10-14 kg białka z czego około 300 g dobowo – tj. ok. 3% podlega wymianie. Każda komórka mięśniowa w ciągu sześciu miesięcy wymienia swoje białka. Co jakiś czas stajemy się jakby nowym organizmem. Aminokwasy do syntezy nowych białek pochodzą z pokarmu jak i z puli białek wewnątrzustrojowych, pochodzących z rozpadu. Aby ten proces sprawnie i nieprzerwanie przebiegał niezbędny jest regularny dowóz pełnowartościowych białek wraz z pożywieniem.

Jest to moduł 1 Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się

  • Czym są aminokwasy i ile ich potrzeba, żeby mówić o białku
  • Co budują aminokwasy
  • Jakie składniki są potrzebne, by coś wybudować (mur)
  • O metabolizmie aminokwasów i białek
  • O źródłach – tych prawdziwych i tych pozornych
  • Jakie aminokwasy są pełnowartościowe i niepełnowartościowe
  • Czy dieta składająca się z niepełnowartościowych białek jest wystarczająca
  • O roli białek i aminokwasów
  • Co to są białka fazy ostrej, co oznaczają wyniki badań, jakie można wdrożyć interwencje dietetyczne
  • Co to są aminokwasy egzogenne, endogenne i półegzogenne
  • Co to są aminokwasy ketogenne i glukogenne
  • Czy rośliny strączkowe, orzechy, pestki i zboża mogą być odżywcze
  • Co to jest aminokwas ograniczający
  • O substancjach antyodżywczych: kwasie fitynowym, hemaglutyninach i inhibitorach trypsyny
  • O wpływie fermentacji na ilość aminokwasów w pożywieniu
  • Czy soja jest wartościowa i bezpieczna jako źródło białka
  • Kiedy nadmiar białka jest szkodliwy
  • Czy nadmiar białka uszkadza nerki, wątrobę, powoduje niedobór wapnia czy choroby metaboliczne
  • Czy niedobór białka powoduje atrofię mięśniową
  • Czy dieta paleo jest dietą wysokobiałkową, a dieta Kowalskiego – normobiałkową
  • Porównanie wartości odżywczych wybranych jadłospisów
  • Dlaczego niektóre białka mogą być problematyczne (alergie, nietolerancje, gluten, lektyny)
  • Czym się różnią aminokwasy BCAA, EAA i NEAA oraz czy należy je suplementować
  • O ważnych aminokwasach, które czasami warto suplementować, przegląd aminokwasów, dawkowanie, zastosowanie
  • Suplementacja – tak czy nie
  • Dlaczego glikacja może być problemem i których białek dotyczy
  • Co to jest równowaga azotowa
  • Amoniak, encefalopatia wątrobowa i pozostałe konsekwencje zdrowotne
  • Badania pomocne przy określaniu dysfunkcji związanych z niedoborem/nadmiarem białka
  • Choroby spowodowane zaburzeniem metabolizmu aminokwasów
  • Homocysteina – kiedy jest problemem i jak sobie poradzić (badania, dieta, suplementacja)
  • Trawienie białek – jak przebiega, jak je wspomóc, co w tym przeszkadza
  • Czy dieta rozdzielna ma sens
  • Przegląd enzymów wspomagających trawienie
  • Ważne aminokwasy jako suplementy, jak, kiedy, ile, z czym łączyć
  • Interwencje dietetyczne
  • Interwencje suplementacyjne
  • Propozycje literatury uzupełniającej
  • Przykłady z gabinetu

Prezentacja do tego wykładu ma 340 slajdów.

Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • Dla dietetyka
  • Dla lekarza
  • Dla fizjoterapeuty
  • Dla farmaceuty
  • Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
  • Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
  • Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
  • Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
  • Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
  • Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam - Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Wstęp - prezentacja pdf

Moduł 1: Białka i ich rola - prezentacja pdf

Tagi

Podobne tematy

stany zapalne

Stany zapalne – KDK 11/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >

Psychodietetyka – zacznij od głowy

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
tłuszcze

Tłuszcze i ich rola – KDK – 3/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
mitochondria

Mitochondria – KDK 14/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >