fbpx
logo
Szukaj
open close

Białka i ich rola – KDK 1/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Białko to drugi co do wielkości (po wodzie) składnik naszego organizmu. Można powiedzieć, że wszystko zbudowane jest z białka: mięśnie, stawy, organy wewnętrzne, hormony, enzymy. W organizmie ludzkim jest około 10–14 kg białka, z czego około 300 g dobowo – tj. ok. 3% – podlega wymianie. Każda komórka mięśniowa w ciągu sześciu miesięcy wymienia swoje białka. Co jakiś czas stajemy się jakby nowym organizmem. Aminokwasy do syntezy nowych białek pochodzą zarówno z pokarmu, jak i z puli białek wewnątrzustrojowych, pochodzących z rozpadu. Aby ten proces sprawnie i nieprzerwanie przebiegał, niezbędny jest regularny dowóz pełnowartościowych białek wraz z pożywieniem.

Jest to moduł 1. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się:

  • czym są aminokwasy i ile ich potrzeba, żeby mówić o białku;
  • co budują aminokwasy;
  • jakie składniki są potrzebne, by coś wybudować (mur);
  • o metabolizmie aminokwasów i białek;
  • o źródłach – tych prawdziwych i tych pozornych;
  • jakie aminokwasy są pełnowartościowe i niepełnowartościowe;
  • czy dieta składająca się z niepełnowartościowych białek jest wystarczająca;
  • o roli białek i aminokwasów;
  • co to są białka fazy ostrej, co oznaczają wyniki badań, jakie można wdrożyć interwencje dietetyczne;
  • co to są aminokwasy egzogenne, endogenne i półegzogenne;
  • co to są aminokwasy ketogenne i glukogenne;
  • czy rośliny strączkowe, orzechy, pestki i zboża mogą być odżywcze;
  • co to jest aminokwas ograniczający;
  • o substancjach antyodżywczych: kwasie fitynowym, hemaglutyninach i inhibitorach trypsyny;
  • o wpływie fermentacji na ilość aminokwasów w pożywieniu;
  • czy soja jest wartościowa i bezpieczna jako źródło białka;
  • kiedy nadmiar białka jest szkodliwy;
  • czy nadmiar białka uszkadza nerki, wątrobę, powoduje niedobór wapnia czy choroby metaboliczne;
  • czy niedobór białka powoduje atrofię mięśniową;
  • czy dieta paleo jest dietą wysokobiałkową, a dieta Kowalskiego – normobiałkową;
  • jak wypada porównanie wartości odżywczych wybranych jadłospisów;
  • dlaczego niektóre białka mogą być problematyczne (alergie, nietolerancje, gluten, lektyny);
  • czym się różnią aminokwasy BCAA, EAA i NEAA oraz czy należy je suplementować;
  • o ważnych aminokwasach, które czasami warto suplementować (przegląd aminokwasów, dawkowanie, zastosowanie);
  • czy stosować suplementację;
  • dlaczego glikacja może być problemem i których białek dotyczy;
  • co to jest równowaga azotowa;
  • amoniak, encefalopatia wątrobowa i pozostałe konsekwencje zdrowotne;
  • jakie są badania pomocne przy określaniu dysfunkcji związanych z niedoborem/nadmiarem białka;
  • jakie są choroby spowodowane zaburzeniem metabolizmu aminokwasów;
  • homocysteina – kiedy jest problemem i jak sobie poradzić (badania, dieta, suplementacja);
  • trawienie białek – jak przebiega, jak je wspomóc, co w tym przeszkadza;
  • czy dieta rozdzielna ma sens;
  • jakie są enzymy wspomagające trawienie – przegląd;
  • jakie są ważne aminokwasy jako suplementy, jak je stosować, kiedy, ile, z czym łączyć.

Poznasz też:

  • interwencje dietetyczne;
  • interwencje suplementacyjne;
  • propozycje literatury uzupełniającej;
  • przykłady z gabinetu.

Prezentacja do tego wykładu ma 340 slajdów.

Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • dla dietetyka;
  • dla lekarza;
  • dla fizjoterapeuty;
  • dla farmaceuty;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej;
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym;
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania;
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę.

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania.
  • Prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej).
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play).
  • Dostęp nieograniczony.

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam – Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Wstęp - prezentacja pdf

Moduł 1: Białka i ich rola - prezentacja pdf

Minimalne wymagania techniczne:

  • urządzenie z dostępem do Internetu
  • najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
  • program do odczytu plików formatu .pdf
  • program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar

Autor



Iwona Wierzbicka
Długość: 6:07:31
Trudność: Trudny

290 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 6:07:31
Trudność: Trudny

290 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Białko to drugi co do wielkości (po wodzie) składnik naszego organizmu. Można powiedzieć, że wszystko zbudowane jest z białka: mięśnie, stawy, organy wewnętrzne, hormony, enzymy. W organizmie ludzkim jest około 10–14 kg białka, z czego około 300 g dobowo – tj. ok. 3% – podlega wymianie. Każda komórka mięśniowa w ciągu sześciu miesięcy wymienia swoje białka. Co jakiś czas stajemy się jakby nowym organizmem. Aminokwasy do syntezy nowych białek pochodzą zarówno z pokarmu, jak i z puli białek wewnątrzustrojowych, pochodzących z rozpadu. Aby ten proces sprawnie i nieprzerwanie przebiegał, niezbędny jest regularny dowóz pełnowartościowych białek wraz z pożywieniem.

Jest to moduł 1. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się:

  • czym są aminokwasy i ile ich potrzeba, żeby mówić o białku;
  • co budują aminokwasy;
  • jakie składniki są potrzebne, by coś wybudować (mur);
  • o metabolizmie aminokwasów i białek;
  • o źródłach – tych prawdziwych i tych pozornych;
  • jakie aminokwasy są pełnowartościowe i niepełnowartościowe;
  • czy dieta składająca się z niepełnowartościowych białek jest wystarczająca;
  • o roli białek i aminokwasów;
  • co to są białka fazy ostrej, co oznaczają wyniki badań, jakie można wdrożyć interwencje dietetyczne;
  • co to są aminokwasy egzogenne, endogenne i półegzogenne;
  • co to są aminokwasy ketogenne i glukogenne;
  • czy rośliny strączkowe, orzechy, pestki i zboża mogą być odżywcze;
  • co to jest aminokwas ograniczający;
  • o substancjach antyodżywczych: kwasie fitynowym, hemaglutyninach i inhibitorach trypsyny;
  • o wpływie fermentacji na ilość aminokwasów w pożywieniu;
  • czy soja jest wartościowa i bezpieczna jako źródło białka;
  • kiedy nadmiar białka jest szkodliwy;
  • czy nadmiar białka uszkadza nerki, wątrobę, powoduje niedobór wapnia czy choroby metaboliczne;
  • czy niedobór białka powoduje atrofię mięśniową;
  • czy dieta paleo jest dietą wysokobiałkową, a dieta Kowalskiego – normobiałkową;
  • jak wypada porównanie wartości odżywczych wybranych jadłospisów;
  • dlaczego niektóre białka mogą być problematyczne (alergie, nietolerancje, gluten, lektyny);
  • czym się różnią aminokwasy BCAA, EAA i NEAA oraz czy należy je suplementować;
  • o ważnych aminokwasach, które czasami warto suplementować (przegląd aminokwasów, dawkowanie, zastosowanie);
  • czy stosować suplementację;
  • dlaczego glikacja może być problemem i których białek dotyczy;
  • co to jest równowaga azotowa;
  • amoniak, encefalopatia wątrobowa i pozostałe konsekwencje zdrowotne;
  • jakie są badania pomocne przy określaniu dysfunkcji związanych z niedoborem/nadmiarem białka;
  • jakie są choroby spowodowane zaburzeniem metabolizmu aminokwasów;
  • homocysteina – kiedy jest problemem i jak sobie poradzić (badania, dieta, suplementacja);
  • trawienie białek – jak przebiega, jak je wspomóc, co w tym przeszkadza;
  • czy dieta rozdzielna ma sens;
  • jakie są enzymy wspomagające trawienie – przegląd;
  • jakie są ważne aminokwasy jako suplementy, jak je stosować, kiedy, ile, z czym łączyć.

Poznasz też:

  • interwencje dietetyczne;
  • interwencje suplementacyjne;
  • propozycje literatury uzupełniającej;
  • przykłady z gabinetu.

Prezentacja do tego wykładu ma 340 slajdów.

Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • dla dietetyka;
  • dla lekarza;
  • dla fizjoterapeuty;
  • dla farmaceuty;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej;
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym;
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania;
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę.

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania.
  • Prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej).
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play).
  • Dostęp nieograniczony.

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam – Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Wstęp - prezentacja pdf

Moduł 1: Białka i ich rola - prezentacja pdf

Tagi

Podobne tematy

dietetyka kliniczna

Nowe spojrzenie na choroby w dietetyce klinicznej

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >

Dietetyka kliniczna i diagnostyka chorób

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
dieta dzieci

Dieta dzieci (kurs rozszerzony)

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
dietoterapia

Dietoterapia – KDK 27/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >