Białko to drugi co do wielkości (po wodzie) składnik naszego organizmu, można powiedzieć, że wszystko zbudowane jest z białka: mięśnie, stawy, organy wewnętrzne, hormony, enzymy. W organizmie ludzkim jest około 10-14 kg białka z czego około 300 g dobowo – tj. ok. 3% podlega wymianie. Każda komórka mięśniowa w ciągu sześciu miesięcy wymienia swoje białka. Co jakiś czas stajemy się jakby nowym organizmem. Aminokwasy do syntezy nowych białek pochodzą z pokarmu jak i z puli białek wewnątrzustrojowych, pochodzących z rozpadu. Aby ten proces sprawnie i nieprzerwanie przebiegał niezbędny jest regularny dowóz pełnowartościowych białek wraz z pożywieniem.
Jest to moduł 1 Kursu Dietetyki Klinicznej.
Z tego materiału dowiesz się
- Czym są aminokwasy i ile ich potrzeba, żeby mówić o białku
- Co budują aminokwasy
- Jakie składniki są potrzebne, by coś wybudować (mur)
- O metabolizmie aminokwasów i białek
- O źródłach – tych prawdziwych i tych pozornych
- Jakie aminokwasy są pełnowartościowe i niepełnowartościowe
- Czy dieta składająca się z niepełnowartościowych białek jest wystarczająca
- O roli białek i aminokwasów
- Co to są białka fazy ostrej, co oznaczają wyniki badań, jakie można wdrożyć interwencje dietetyczne
- Co to są aminokwasy egzogenne, endogenne i półegzogenne
- Co to są aminokwasy ketogenne i glukogenne
- Czy rośliny strączkowe, orzechy, pestki i zboża mogą być odżywcze
- Co to jest aminokwas ograniczający
- O substancjach antyodżywczych: kwasie fitynowym, hemaglutyninach i inhibitorach trypsyny
- O wpływie fermentacji na ilość aminokwasów w pożywieniu
- Czy soja jest wartościowa i bezpieczna jako źródło białka
- Kiedy nadmiar białka jest szkodliwy
- Czy nadmiar białka uszkadza nerki, wątrobę, powoduje niedobór wapnia czy choroby metaboliczne
- Czy niedobór białka powoduje atrofię mięśniową
- Czy dieta paleo jest dietą wysokobiałkową, a dieta Kowalskiego – normobiałkową
- Porównanie wartości odżywczych wybranych jadłospisów
- Dlaczego niektóre białka mogą być problematyczne (alergie, nietolerancje, gluten, lektyny)
- Czym się różnią aminokwasy BCAA, EAA i NEAA oraz czy należy je suplementować
- O ważnych aminokwasach, które czasami warto suplementować, przegląd aminokwasów, dawkowanie, zastosowanie
- Suplementacja – tak czy nie
- Dlaczego glikacja może być problemem i których białek dotyczy
- Co to jest równowaga azotowa
- Amoniak, encefalopatia wątrobowa i pozostałe konsekwencje zdrowotne
- Badania pomocne przy określaniu dysfunkcji związanych z niedoborem/nadmiarem białka
- Choroby spowodowane zaburzeniem metabolizmu aminokwasów
- Homocysteina – kiedy jest problemem i jak sobie poradzić (badania, dieta, suplementacja)
- Trawienie białek – jak przebiega, jak je wspomóc, co w tym przeszkadza
- Czy dieta rozdzielna ma sens
- Przegląd enzymów wspomagających trawienie
- Ważne aminokwasy jako suplementy, jak, kiedy, ile, z czym łączyć
- Interwencje dietetyczne
- Interwencje suplementacyjne
- Propozycje literatury uzupełniającej
- Przykłady z gabinetu
Prezentacja do tego wykładu ma 340 slajdów.
Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.
Możesz też kupić cały kurs
Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.
Czy po kursie mogę być dietetykiem?
W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.
Dla kogo jest ten kurs?
- Dla dietetyka
- Dla lekarza
- Dla fizjoterapeuty
- Dla farmaceuty
- Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
- Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
- Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
- Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
- Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę
Czy kurs jest trudny?
Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.
Co jest w cenie kursu?
- Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
- Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
- Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
Pobierz szczegółowy spis treści
Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej
Jak odtworzyć film
Zapraszam - Iwona Wierzbicka
Pliki do pobrania
Wstęp - prezentacja pdf
Moduł 1: Białka i ich rola - prezentacja pdf
Minimalne wymagania techniczne:
- urządzenie z dostępem do Internetu
- najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
- program do odczytu plików formatu .pdf
- program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar
Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 6:07:31
Trudność: Trudny
Autor
Długość: 6:07:31
Trudność: Trudny
Białko to drugi co do wielkości (po wodzie) składnik naszego organizmu, można powiedzieć, że wszystko zbudowane jest z białka: mięśnie, stawy, organy wewnętrzne, hormony, enzymy. W organizmie ludzkim jest około 10-14 kg białka z czego około 300 g dobowo – tj. ok. 3% podlega wymianie. Każda komórka mięśniowa w ciągu sześciu miesięcy wymienia swoje białka. Co jakiś czas stajemy się jakby nowym organizmem. Aminokwasy do syntezy nowych białek pochodzą z pokarmu jak i z puli białek wewnątrzustrojowych, pochodzących z rozpadu. Aby ten proces sprawnie i nieprzerwanie przebiegał niezbędny jest regularny dowóz pełnowartościowych białek wraz z pożywieniem.
Jest to moduł 1 Kursu Dietetyki Klinicznej.
Z tego materiału dowiesz się
- Czym są aminokwasy i ile ich potrzeba, żeby mówić o białku
- Co budują aminokwasy
- Jakie składniki są potrzebne, by coś wybudować (mur)
- O metabolizmie aminokwasów i białek
- O źródłach – tych prawdziwych i tych pozornych
- Jakie aminokwasy są pełnowartościowe i niepełnowartościowe
- Czy dieta składająca się z niepełnowartościowych białek jest wystarczająca
- O roli białek i aminokwasów
- Co to są białka fazy ostrej, co oznaczają wyniki badań, jakie można wdrożyć interwencje dietetyczne
- Co to są aminokwasy egzogenne, endogenne i półegzogenne
- Co to są aminokwasy ketogenne i glukogenne
- Czy rośliny strączkowe, orzechy, pestki i zboża mogą być odżywcze
- Co to jest aminokwas ograniczający
- O substancjach antyodżywczych: kwasie fitynowym, hemaglutyninach i inhibitorach trypsyny
- O wpływie fermentacji na ilość aminokwasów w pożywieniu
- Czy soja jest wartościowa i bezpieczna jako źródło białka
- Kiedy nadmiar białka jest szkodliwy
- Czy nadmiar białka uszkadza nerki, wątrobę, powoduje niedobór wapnia czy choroby metaboliczne
- Czy niedobór białka powoduje atrofię mięśniową
- Czy dieta paleo jest dietą wysokobiałkową, a dieta Kowalskiego – normobiałkową
- Porównanie wartości odżywczych wybranych jadłospisów
- Dlaczego niektóre białka mogą być problematyczne (alergie, nietolerancje, gluten, lektyny)
- Czym się różnią aminokwasy BCAA, EAA i NEAA oraz czy należy je suplementować
- O ważnych aminokwasach, które czasami warto suplementować, przegląd aminokwasów, dawkowanie, zastosowanie
- Suplementacja – tak czy nie
- Dlaczego glikacja może być problemem i których białek dotyczy
- Co to jest równowaga azotowa
- Amoniak, encefalopatia wątrobowa i pozostałe konsekwencje zdrowotne
- Badania pomocne przy określaniu dysfunkcji związanych z niedoborem/nadmiarem białka
- Choroby spowodowane zaburzeniem metabolizmu aminokwasów
- Homocysteina – kiedy jest problemem i jak sobie poradzić (badania, dieta, suplementacja)
- Trawienie białek – jak przebiega, jak je wspomóc, co w tym przeszkadza
- Czy dieta rozdzielna ma sens
- Przegląd enzymów wspomagających trawienie
- Ważne aminokwasy jako suplementy, jak, kiedy, ile, z czym łączyć
- Interwencje dietetyczne
- Interwencje suplementacyjne
- Propozycje literatury uzupełniającej
- Przykłady z gabinetu
Prezentacja do tego wykładu ma 340 slajdów.
Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.
Możesz też kupić cały kurs
Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.
Czy po kursie mogę być dietetykiem?
W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.
Dla kogo jest ten kurs?
- Dla dietetyka
- Dla lekarza
- Dla fizjoterapeuty
- Dla farmaceuty
- Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
- Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
- Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
- Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
- Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę
Czy kurs jest trudny?
Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.
Co jest w cenie kursu?
- Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
- Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
- Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
Pobierz szczegółowy spis treści
Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej
Jak odtworzyć film
Zapraszam - Iwona Wierzbicka
Pliki do pobrania
Wstęp - prezentacja pdf
Moduł 1: Białka i ich rola - prezentacja pdf
Tagi
Podobne tematy
Psychodietetyka – zacznij od głowy
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Nietolerancje pokarmowe i alergie kontaktowe – KDK 18/29
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Depresja – fakty i mity
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Kurs Dietetyka Kliniczna – edycja 2017
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >