fbpx
logo
Szukaj
open close

Choroby w gabinecie dietetycznym – KDK 24/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

W przypadku wielu chorób nie ma określonego schematu postępowania. Aby dobrać odpowiednie zalecenia dietetyczne i suplementacyjne, trzeba nauczyć się łączenia wielu kropek, a to z kolei wymaga holistycznego podejścia do zdrowia. Nie wystarczy skupić się na przykrych objawach i ich eliminacji. Dotarcie do ich pierwotnej przyczyny to podstawa. Ten moduł jest kontynuacją dotychczasowych 23 wykładów Kursu Dietetyki Klinicznej, bo wcześniej omawiałam już wiele schorzeń. Dowiedz się, jak w praktyce wygląda postępowanie w gabinecie dietetycznym w przypadku różnych chorób, w tym tych naprawdę rzadkich.

Jest to moduł 24. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się:

  • dlaczego protokół autoimmunologiczny (AIP) to nie zawsze odpowiednie rozwiązanie;
  • jakie są narzędzia w pracy dietetyka klinicznego;
  • dieta w chorobie – jak ją dopasować;
  • co jest podłożem wielu chorób;
  • jakie są konsekwencje zdrowotne przewlekłych stanów zapalnych;
  • z czego wynika wiele dysfunkcji;
  • o jakie narządy szczególnie trzeba zadbać i jak to zrobić;
  • węglowodany, białka, tłuszcze – jak mogą pomóc albo przeszkodzić w walce z daną chorobą;
  • cukrzyca typu 1 – co trzeba wiedzieć;
  • jak postępować w przypadku cukrzycy typu 2;
  • celiakia i dieta bezglutenowa – co trzeba wiedzieć;
  • jak postępować w przypadku mało znanych chorób (fenyloketonuria, choroba syropu klonowego, deficyt LCHAD, homocystynuria itd.);
  • co to jest tyrozynemia typu 1;
  • co to jest acyduria glutarowa typu 1;
  • co to jest acyduria izowalerianowa;
  • jak dopasować postępowanie do stosowanych leków;
  • na co szczególnie zwrócić uwagę, a co często jest pomijane w przypadku m.in. dny moczanowej, nadciśnienia, problemów z nerkami, pęcherzem, pęcherzykiem żółciowym;
  • czy warto stosować diety płynne;
  • co robić w przypadku nowotworów;
  • jak postępować przy problemach z jelitami;
  • czy trzeba jeść nabiał, gdy ma się osteoporozę;
  • o czym powinien pamiętać podopieczny z problemem z metalami ciężkimi, miażdżycą, stanami zapalnymi, chorobami neurologicznymi;
  • hemochromatoza – co robić.

Prezentacja do tego wykładu ma 64 slajdy.

Dodatkowo otrzymasz materiał bonusowy (gratis) – 9 poradników dotyczących chorób rzadkich.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • dla dietetyka;
  • dla lekarza;
  • dla fizjoterapeuty;
  • dla farmaceuty;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej;
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym;
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania;
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę.

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania.
  • Prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej).
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play).
  • Dostęp nieograniczony.

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam – Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Moduł 24: Choroby w gabinecie dietetycznym - prezentacja pdf

Moduł 24: Rzadkie choroby - materiały dodatkowe

Minimalne wymagania techniczne:

  • urządzenie z dostępem do Internetu
  • najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
  • program do odczytu plików formatu .pdf
  • program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar

Autor



Iwona Wierzbicka
Długość: 3:07:26
Trudność: Trudny

199 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 3:07:26
Trudność: Trudny

199 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

W przypadku wielu chorób nie ma określonego schematu postępowania. Aby dobrać odpowiednie zalecenia dietetyczne i suplementacyjne, trzeba nauczyć się łączenia wielu kropek, a to z kolei wymaga holistycznego podejścia do zdrowia. Nie wystarczy skupić się na przykrych objawach i ich eliminacji. Dotarcie do ich pierwotnej przyczyny to podstawa. Ten moduł jest kontynuacją dotychczasowych 23 wykładów Kursu Dietetyki Klinicznej, bo wcześniej omawiałam już wiele schorzeń. Dowiedz się, jak w praktyce wygląda postępowanie w gabinecie dietetycznym w przypadku różnych chorób, w tym tych naprawdę rzadkich.

Jest to moduł 24. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się:

  • dlaczego protokół autoimmunologiczny (AIP) to nie zawsze odpowiednie rozwiązanie;
  • jakie są narzędzia w pracy dietetyka klinicznego;
  • dieta w chorobie – jak ją dopasować;
  • co jest podłożem wielu chorób;
  • jakie są konsekwencje zdrowotne przewlekłych stanów zapalnych;
  • z czego wynika wiele dysfunkcji;
  • o jakie narządy szczególnie trzeba zadbać i jak to zrobić;
  • węglowodany, białka, tłuszcze – jak mogą pomóc albo przeszkodzić w walce z daną chorobą;
  • cukrzyca typu 1 – co trzeba wiedzieć;
  • jak postępować w przypadku cukrzycy typu 2;
  • celiakia i dieta bezglutenowa – co trzeba wiedzieć;
  • jak postępować w przypadku mało znanych chorób (fenyloketonuria, choroba syropu klonowego, deficyt LCHAD, homocystynuria itd.);
  • co to jest tyrozynemia typu 1;
  • co to jest acyduria glutarowa typu 1;
  • co to jest acyduria izowalerianowa;
  • jak dopasować postępowanie do stosowanych leków;
  • na co szczególnie zwrócić uwagę, a co często jest pomijane w przypadku m.in. dny moczanowej, nadciśnienia, problemów z nerkami, pęcherzem, pęcherzykiem żółciowym;
  • czy warto stosować diety płynne;
  • co robić w przypadku nowotworów;
  • jak postępować przy problemach z jelitami;
  • czy trzeba jeść nabiał, gdy ma się osteoporozę;
  • o czym powinien pamiętać podopieczny z problemem z metalami ciężkimi, miażdżycą, stanami zapalnymi, chorobami neurologicznymi;
  • hemochromatoza – co robić.

Prezentacja do tego wykładu ma 64 slajdy.

Dodatkowo otrzymasz materiał bonusowy (gratis) – 9 poradników dotyczących chorób rzadkich.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • dla dietetyka;
  • dla lekarza;
  • dla fizjoterapeuty;
  • dla farmaceuty;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej;
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym;
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania;
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę.

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania.
  • Prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej).
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play).
  • Dostęp nieograniczony.

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam – Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Moduł 24: Choroby w gabinecie dietetycznym - prezentacja pdf

Moduł 24: Rzadkie choroby - materiały dodatkowe

Tagi

Podobne tematy

protokół autoimmunologiczny

Protokół autoimmunologiczny

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
nietolerancje pokarmowe

Nietolerancje pokarmowe i alergie kontaktowe – KDK 18/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
mgła mózgowa

Mgła mózgowa – popraw jakość swojego myślenia

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >

Deser paleo

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >