fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bitki wołowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c915997e1-57c5-4f96-86b6-f45f0d2b9b72-1

Bitki wołowe

Przygotowanie

  • Wołowinę płuczemy, a następnie dokładnie osuszamy. Kroimy w niezbyt grube plastry i tłuczkiem rozbijamy na cienkie kawałki koniecznie przez folię spożywczą. Mięso musi być cienko zbite.
  • Polewamy wszystkie kawałki 2 łyżkami aminokwasów kokosowych i rozsmarowujemy po całej powierzchni bitek. Najlepiej jeśli te czynności wykonamy poprzedniego dnia i zostawimy mięso w lodówce. Wtedy wystarczy wyjąć je godzinę przed smażeniem. Jeśli nie mamy tyle czasu, zostawiamy w tej lekkiej marynacie na godzinę. Przed smażeniem upewniamy się, że wołowina ma temperaturę pokojową, lekko solimy wszystkie kawałki i obtaczamy w mące z maranty.
  • Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Robimy test mąką, jeśli zaskwierczy możemy wrzucać mięso. Smażymy kawałki na dosyć gorącym tłuszczu po 2 minuty z każdej strony.
  • Usmażone mięso odkładamy do garnka, w którym będzie się dusić.
  • Na tej samej patelni podsmażamy przez około 5 minut grubo pokrojoną cebulę i posiekany drobno czosnek. Przekładamy cebulę z czosnkiem do garnka i zalewamy wrzącą wodą do poziomu mięsa.
  • Dodajemy 1 łyżkę aminokwasów kokosowych, liście laurowe, majeranek i startego ogórka kiszonego.
  • Wszystko dokładnie mieszamy. Zostawiamy na bardzo małym ogniu około 2 godziny, aż bitki staną się miękkie i kruche.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 kg wołowiny zrazowej (najlepiej górnej)
  • 3 łyżki aminokwasów kokosowych (aminos kokosowy)
  • 2 łyżki skrobi z maranty trzcinowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 cebule (200 g)
  • 4 ząbki czosnku (20 g)
  • 1 starty ogórek kiszony
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia

Potrzebny sprzęt

Garnek, Patelnia, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dorsz w sosie kawowym z sałatką i ryżem

Gotujemy ryż we wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Do małego garnka/rondelka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy kawę (…)

WIĘCEJ >

Frytki z pietruszki

Pietruszkę obieramy i kroimy w paski Jeśli mamy nożyk karbowany to kroimy jak frytki Wkładamy do miski, dodajemy olej kokosowy (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik z melona z ogórkiem zielonym i bazylią

Melona obieramy i kroimy w kawałki Ogórek obieramy i kroimy w kawałki Pokrojone składniki wkładamy do garnka Dodajemy wodę kokosową (…)

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz na warzywach duszonych w mleku kokosowym

Rybę solimy i pieprzymy Kładziemy na naczyniu żaroodpornym Na górę kładziemy łyżkę masła klarowanego Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl