Bitki wołowe
Bitki wołowe
Przygotowanie
- Wołowinę płuczemy, a następnie dokładnie osuszamy. Kroimy w niezbyt grube plastry i tłuczkiem rozbijamy na cienkie kawałki koniecznie przez folię spożywczą. Mięso musi być cienko zbite.
- Polewamy wszystkie kawałki 2 łyżkami aminokwasów kokosowych i rozsmarowujemy po całej powierzchni bitek. Najlepiej jeśli te czynności wykonamy poprzedniego dnia i zostawimy mięso w lodówce. Wtedy wystarczy wyjąć je godzinę przed smażeniem. Jeśli nie mamy tyle czasu, zostawiamy w tej lekkiej marynacie na godzinę. Przed smażeniem upewniamy się, że wołowina ma temperaturę pokojową, lekko solimy wszystkie kawałki i obtaczamy w mące z maranty.
- Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Robimy test mąką, jeśli zaskwierczy możemy wrzucać mięso. Smażymy kawałki na dosyć gorącym tłuszczu po 2 minuty z każdej strony.
- Usmażone mięso odkładamy do garnka, w którym będzie się dusić.
- Na tej samej patelni podsmażamy przez około 5 minut grubo pokrojoną cebulę i posiekany drobno czosnek. Przekładamy cebulę z czosnkiem do garnka i zalewamy wrzącą wodą do poziomu mięsa.
- Dodajemy 1 łyżkę aminokwasów kokosowych, liście laurowe, majeranek i startego ogórka kiszonego.
- Wszystko dokładnie mieszamy. Zostawiamy na bardzo małym ogniu około 2 godziny, aż bitki staną się miękkie i kruche.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia bitek.
Autor
Lista składników
- Woda (750 ml)
- Wołowina rostbef (420 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Ogórek kiszony (30 g)
- Aminokwasy kokosowe – nektar kwiatu kokosowego (20 ml)
- Skrobia z korzenia maranty (15 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Majeranek suszony (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gulasz z serca wołowego
Serce kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, wrzucamy mięso i smażymy 10 min Serce przekładamy do garnka i zalewamy wodą tyle żeby poziom wody był 2 centymetry wyższy nad serce Włączamy gaz pod…
WIĘCEJ >Sałata z owocami morza
Ugotowaną ośmiornicę pokroić w plastry Krewetki włożyć do miski z ciepłą wodą, gdy lekko odtają, nożem naciąć im grzbiet i usunąć przewód pokarmowy i zdjąć pancerz Na talerzu kładziemy podartą palcami sałatę Pomidorki kroimy na…
WIĘCEJ >Awokado nadziewane sałatką z kraba
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i octu Do wrzącej wody wkładamy kraba, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut Ugotowanego kraba przenosimy na sito i przelewamy zimną wodą Następnie łapiemy kraba obiema…
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa z wędzonym sumem
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda Ugotowane wcześniej jajka obieramy i…
WIĘCEJ >