fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bitki wołowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c915997e1-57c5-4f96-86b6-f45f0d2b9b72-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bitki wołowe

Przygotowanie

  • Wołowinę płuczemy, a następnie dokładnie osuszamy. Kroimy w niezbyt grube plastry i tłuczkiem rozbijamy na cienkie kawałki koniecznie przez folię spożywczą. Mięso musi być cienko zbite.
  • Polewamy wszystkie kawałki 2 łyżkami aminokwasów kokosowych i rozsmarowujemy po całej powierzchni bitek. Najlepiej jeśli te czynności wykonamy poprzedniego dnia i zostawimy mięso w lodówce. Wtedy wystarczy wyjąć je godzinę przed smażeniem. Jeśli nie mamy tyle czasu, zostawiamy w tej lekkiej marynacie na godzinę. Przed smażeniem upewniamy się, że wołowina ma temperaturę pokojową, lekko solimy wszystkie kawałki i obtaczamy w mące z maranty.
  • Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Robimy test mąką, jeśli zaskwierczy możemy wrzucać mięso. Smażymy kawałki na dosyć gorącym tłuszczu po 2 minuty z każdej strony.
  • Usmażone mięso odkładamy do garnka, w którym będzie się dusić.
  • Na tej samej patelni podsmażamy przez około 5 minut grubo pokrojoną cebulę i posiekany drobno czosnek. Przekładamy cebulę z czosnkiem do garnka i zalewamy wrzącą wodą do poziomu mięsa.
  • Dodajemy 1 łyżkę aminokwasów kokosowych, liście laurowe, majeranek i startego ogórka kiszonego.
  • Wszystko dokładnie mieszamy. Zostawiamy na bardzo małym ogniu około 2 godziny, aż bitki staną się miękkie i kruche.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Bitki możesz podać z różnymi dodatkami – zainspiruj się przepisami znajdującymi się w powiązanych.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg wołowiny zrazowej (najlepiej górnej)
  • 2 łyżki aminokwasów kokosowych (20 g)
  • 1 łyżka skrobi z maranty trzcinowej (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ½ startego ogórka kiszonego (30 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • ½ łyżeczki majeranku (2 g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Schab nadziewany sarną, pieczarkami i cebulą

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w półplastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min Mięso mielone wkładamy do miski i dodajemy zawartość patelni Lekko…

WIĘCEJ >

Sałatka z owoców sezonowych – lato

Wszystkie owoce umyć Z moreli usunąć pestkę, pokroić kostkę Truskawki pokroić na połówki lub na ćwiartki Wymieszać wszystkie owoce

WIĘCEJ >

Grillowany camembert na miksie sałat z gruszkami i nerkowcami

Sałatę rzymską umyć, otrząsnąć z wody i ułożyć na talerzu Dodać rukolę Radicchio porwać na małe kawałki i położyć na sałatach Cykorię porozdzielać na osobne liście i ułożyć na talerzu Gruszkę pokroić w plasterki Winogrono…

WIĘCEJ >

Leczo z patisona

Patisona obieramy z skóry – najprościej jest pokroić 2 cm płaty i po prostu każdy plaster obrać nożem lub obieraczką, pestki wyrzucić Obranego patisona kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >