logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bitki wołowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c915997e1-57c5-4f96-86b6-f45f0d2b9b72

Bitki wołowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c915997e1-57c5-4f96-86b6-f45f0d2b9b72

Przygotowanie

  • Wołowinę płuczemy, a następnie dokładnie osuszamy. Kroimy w niezbyt grube plastry i tłuczkiem rozbijamy na cienkie kawałki koniecznie przez folię spożywczą. Mięso musi być cienko zbite.
  • Polewamy wszystkie kawałki 2 łyżkami aminokwasów kokosowych i rozsmarowujemy po całej powierzchni bitek. Najlepiej jeśli te czynności wykonamy poprzedniego dnia i zostawimy mięso w lodówce. Wtedy wystarczy wyjąć je godzinę przed smażeniem. Jeśli nie mamy tyle czasu, zostawiamy w tej lekkiej marynacie na godzinę. Przed smażeniem upewniamy się, że wołowina ma temperaturę pokojową, lekko solimy wszystkie kawałki i obtaczamy w mące z maranty.
  • Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Robimy test mąką, jeśli zaskwierczy możemy wrzucać mięso. Smażymy kawałki na dosyć gorącym tłuszczu po 2 minuty z każdej strony.
  • Usmażone mięso odkładamy do garnka, w którym będzie się dusić.
  • Na tej samej patelni podsmażamy przez około 5 minut grubo pokrojoną cebulę i posiekany drobno czosnek. Przekładamy cebulę z czosnkiem do garnka i zalewamy wrzącą wodą do poziomu mięsa.
  • Dodajemy 1 łyżkę aminokwasów kokosowych, liście laurowe, majeranek i startego ogórka kiszonego.
  • Wszystko dokładnie mieszamy. Zostawiamy na bardzo małym ogniu około 2 godziny, aż bitki staną się miękkie i kruche.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 kg wołowiny zrazowej (najlepiej górnej)
  • 3 łyżki aminokwasów kokosowych (aminos kokosowy)
  • 2 łyżki skrobi z maranty trzcinowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 starty ogórek kiszony
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia

Potrzebny sprzęt

Garnek, Patelnia, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami

Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła) Wkładamy kapustę, zalewamy wodą, żeby sprawdzić, jaki poziom ma być, (…)

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem bolognese

Sos: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Wrzucamy mięso mielone Zasmażamy przez (…)

WIĘCEJ >

Daktyle suszone z pestką

Usunąć pestki Zjeść

WIĘCEJ >

Kurczak zawijany w boczku z warzywami na puree z batatów

Włączamy piekarnik na 170 stopni Kurczaka posolić i popieprzyć Na desce rozkładamy 3 plastry boczku jeden lekko zachodzący na drugi (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl