fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bitki wołowe z pure z batata

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ced4759a6-4686-4482-a2c7-c04ec6ce796e-1

Bitki wołowe z pure z batata

Przygotowanie

  • Mięso wołowe myjemy i kroimy na plastry grubości około 1-1,5 cm
  • Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po minucie z każdej strony
  • Zalewamy wodą, tak, aby tylko przykryła mięso
  • Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania do 2 stopnia (w 9-stopniowej skali kuchenki), aby mięso w garnku ledwo bulgotało
  • Dusimy minimum 3 godziny (najlepiej 4-5)
  • Na pół godziny przed końcem duszenia dorzucamy sól oraz 2-3 łyżki mąki kokosowej, która zagęszcza mięsny sos
  • Obieramy bataty, kroimy w grube plastry i gotujemy do miękkości (10-15 minut w wodzie)
  • Rozgniatamy widelcem na pure i doprawiamy solą
  • Cukinię kroimy na krążki i gotujemy, parujemy lub dodajemy do mięsa na pół godziny przed zdjęciem z ognia
  • Danie podajemy z jarmużem i rukolą polanymi olejem z awokado lub oliwą

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Aby mięso było bardzo miękkie i rozpadało się pod widelcem, można gotować je dłużej na małym ogniu lub zwiększyć ogień, by szybciej zmiękło. Do tego podstawowego przepisu dla urozmaicenia można dodać również imbir, kurkumę, bazylię, oregano lub pokrojoną w piórka cebulkę, która dodatkowo zagęści sos. Bataty można również gotować na parze przez 10 minut lub piec w piekarniku do miękkości w temp. 180 st. C przez około 40-50 minut.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg mięsa wołowego w kawałku (np. z udźca)
  • 1-2 łyżki smalcu gęsiego lub oleju kokosowego do smażenia (50 g)
  • 2-3 łyżki mąki kokosowej (36 g)
  • 3 bataty (690 g)
  • 2 cukinie (600 g)
  • 1 garść jarmużu (20 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1-2 łyżki oleju z awokado (16 ml, może być też oliwa z oliwek)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jaja z kiszoną kapustą

Jajka gotujemy na twardo ok. 5 minut Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach Natkę pietruszki drobno siekamy Warzywa mieszany i podajemy z jajkami

WIĘCEJ >

Papryki nadziewane pęczakiem

Paprykę kroimy na dwie równe części i starannie usuwamy pestki. Kaszę pęczak gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę i pora kroimy, gotujemy w wodzie około 15 minut, a następnie kroimy bardzo drobno….

WIĘCEJ >

Paleo lasagna

Piekarnik ustawiamy na 175 st. C z opcją grzania „góra-dół” Zaczynamy smażyć mięso W tym czasie siekamy cebulę, wyciskamy czosnek i dodajemy ze wszystkimi przyprawami do mięsa  Po chwili dodajemy pomidory z puszki i podgrzewamy…

WIĘCEJ >

Fritatta z łososiem i pomidorami

Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kalarepę obrać i pokroić w kostkę Pomidorki kroimy na połówki Łososia rozdrabniamy na małe kawałki Bierzemy dużą patelnię, rozgrzewamy na niej…

WIĘCEJ >