fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bitki wołowe z pure z batata

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ced4759a6-4686-4482-a2c7-c04ec6ce796e-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bitki wołowe z pure z batata

Przygotowanie

  • Mięso wołowe myjemy i kroimy na plastry grubości około 1-1,5 cm
  • Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po minucie z każdej strony
  • Zalewamy wodą, tak, aby tylko przykryła mięso
  • Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania do 2 stopnia (w 9-stopniowej skali kuchenki), aby mięso w garnku ledwo bulgotało
  • Dusimy minimum 3 godziny (najlepiej 4-5)
  • Na pół godziny przed końcem duszenia dorzucamy sól oraz 2-3 łyżki mąki kokosowej, która zagęszcza mięsny sos
  • Obieramy bataty, kroimy w grube plastry i gotujemy do miękkości (10-15 minut w wodzie)
  • Rozgniatamy widelcem na pure i doprawiamy solą
  • Cukinię kroimy na krążki i gotujemy, parujemy lub dodajemy do mięsa na pół godziny przed zdjęciem z ognia
  • Danie podajemy z jarmużem i rukolą polanymi olejem z awokado lub oliwą

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Aby mięso było bardzo miękkie i rozpadało się pod widelcem, można gotować je dłużej na małym ogniu lub zwiększyć ogień, by szybciej zmiękło. Do tego podstawowego przepisu dla urozmaicenia można dodać również imbir, kurkumę, bazylię, oregano lub pokrojoną w piórka cebulkę, która dodatkowo zagęści sos. Bataty można również gotować na parze przez 10 minut lub piec w piekarniku do miękkości w temp. 180 st. C przez około 40-50 minut.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg mięsa wołowego w kawałku (np. z udźca)
  • 1-2 łyżki smalcu gęsiego lub oleju kokosowego do smażenia (50 g)
  • 2-3 łyżki mąki kokosowej (36 g)
  • 3 bataty (690 g)
  • 2 cukinie (600 g)
  • 1 garść jarmużu (20 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1-2 łyżki oleju z awokado (16 ml, może być też oliwa z oliwek)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami

Indyka pokroić w paski Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Imbir obrać i posiekać Paprykę pokroić w paseczki W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Zasmażamy indyka przez 2 min Dodajemy…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) bananowy z żółtkami

Banana obrać wrzucić do blendera Dodać 2 żółtka Wycisnąć sok z cytryny Włączyć blender Miksować 15 sek.

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z owocami

Owoce: Winogrono, jeśli jest duże kroimy na połówki, ostrzem nożyka możemy usunąć pestki Banana obieramy i kroimy w plastry Truskawki kroimy na połówki lub jeśli są duże na cztery części Gruszkę kroimy w kostkę Omlet:…

WIĘCEJ >

Pieczone bataty

Bataty myjemy i kroimy w kostkę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Rozpuszczamy masło (możemy to zrobić poprzez włożenie masła w żaroodpornym naczyniu na chwilę do grzejącego się piekarnika). Masło mieszamy z przyprawami. Układamy pokrojone bataty…

WIĘCEJ >