Bitki wołowe z pure z batata
Bitki wołowe z pure z batata
Przygotowanie
- Mięso wołowe myjemy i kroimy na plastry grubości około 1-1,5 cm
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po minucie z każdej strony
- Zalewamy wodą, tak, aby tylko przykryła mięso
- Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania do 2 stopnia (w 9-stopniowej skali kuchenki), aby mięso w garnku ledwo bulgotało
- Dusimy minimum 3 godziny (najlepiej 4-5)
- Na pół godziny przed końcem duszenia dorzucamy sól oraz 2-3 łyżki mąki kokosowej, która zagęszcza mięsny sos
- Obieramy bataty, kroimy w grube plastry i gotujemy do miękkości (10-15 minut w wodzie)
- Rozgniatamy widelcem na pure i doprawiamy solą
- Cukinię kroimy na krążki i gotujemy, parujemy lub dodajemy do mięsa na pół godziny przed zdjęciem z ognia
- Danie podajemy z jarmużem i rukolą polanymi olejem z awokado lub oliwą
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Aby mięso było bardzo miękkie i rozpadało się pod widelcem, można gotować je dłużej na małym ogniu lub zwiększyć ogień, by szybciej zmiękło. Do tego podstawowego przepisu dla urozmaicenia można dodać również imbir, kurkumę, bazylię, oregano lub pokrojoną w piórka cebulkę, która dodatkowo zagęści sos. Bataty można również gotować na parze przez 10 minut lub piec w piekarniku do miękkości w temp. 180 st. C przez około 40-50 minut.
Autor
Lista składników
- 0,5 kg mięsa wołowego w kawałku (np. z udźca)
- 1-2 łyżki smalcu gęsiego lub oleju kokosowego do smażenia (50 g)
- 2-3 łyżki mąki kokosowej (36 g)
- 3 bataty (690 g)
- 2 cukinie (600 g)
- 1 garść jarmużu (20 g)
- 1 garść rukoli (20 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 1-2 łyżki oleju z awokado (16 ml, może być też oliwa z oliwek)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Stir-fried pak choi
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Pak choi kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz wraz ze szczyptą soli. Smażymy kapustę przez 2 minuty, a następnie wbijamy na patelnię jajka i energicznie mieszamy. Trzymamy całość…
WIĘCEJ >Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców
Orzechy namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie Na drugi dzień odcedzić, dodać do orzechów wodę z ogórków, czosnek, zmiksować blenderem Buraki dzień wcześniej upiec w piekarniku, obrać, pokroić i zamarynować w oliwie, occie i lekko…
WIĘCEJ >Karkówka z szynkowaru z sałatką
Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia Solimy, pierzymy Dodajemy rozmaryn Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie Wkładamy mięso do szynkowaru Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar Wkładamy na min. 12 godz. do lodówki Wyjmujemy…
WIĘCEJ >Wolnowarzona karkówka
Karkówkę obtaczamy w przyprawach oraz oliwie i układamy w misie wolnowaru. Warzywa obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach Na wierzch układamy krojone warzywa i podlewamy wodą (ok. szklanki). Wolnowarzymy co najmniej 6 h…
WIĘCEJ >