fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bitki wołowe z pure z batata

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ced4759a6-4686-4482-a2c7-c04ec6ce796e-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bitki wołowe z pure z batata

Przygotowanie

  • Mięso wołowe myjemy i kroimy na plastry grubości około 1-1,5 cm
  • Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po minucie z każdej strony
  • Zalewamy wodą, tak, aby tylko przykryła mięso
  • Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania do 2 stopnia (w 9-stopniowej skali kuchenki), aby mięso w garnku ledwo bulgotało
  • Dusimy minimum 3 godziny (najlepiej 4-5)
  • Na pół godziny przed końcem duszenia dorzucamy sól oraz 2-3 łyżki mąki kokosowej, która zagęszcza mięsny sos
  • Obieramy bataty, kroimy w grube plastry i gotujemy do miękkości (10-15 minut w wodzie)
  • Rozgniatamy widelcem na pure i doprawiamy solą
  • Cukinię kroimy na krążki i gotujemy, parujemy lub dodajemy do mięsa na pół godziny przed zdjęciem z ognia
  • Danie podajemy z jarmużem i rukolą polanymi olejem z awokado lub oliwą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Aby mięso było bardzo miękkie i rozpadało się pod widelcem, można gotować je dłużej na małym ogniu lub zwiększyć ogień, by szybciej zmiękło.

Bataty można również gotować na parze przez ok. 10 minut lub piec w piekarniku do miękkości w temp. 180 st. C przez ok. 40-50 minut.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Batat (690 g)
  • Cukinia zielona (600 g)
  • Wołowina udziec (500 g)
  • Woda (500 ml)
  • Mąka kokosowa (36 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Jarmuż (świeży) (20 g)
  • Rukola (20 g)
  • Olej z awokado ekologiczny (16 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - duży, Nóż, Sitko, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Nieziemsko dobra lasagne

Dynię piżmową (lub batata) obieramy i kroimy na cienkie plasterki (tak jak na chipsy); będzie stanowiła warstwę makaronową. Cukinię obieramy ze skórki, kroimy na pół, a następnie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż na ćwiartki, wybieramy…

WIĘCEJ >

Gazpacho

Pomidory musimy najpierw sparzyć – nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, Czekamy minutę, przekładamy do naczynia z zimną wodą i zdejmujemy skórkę Oczyszczone pomidory przekrawamy na pół Miąższ wkładamy do blendera Dolewamy wodę, oliwę i jednego…

WIĘCEJ >

Pierś z indyka duszona z warzywami i pieczarkami

Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę i pietruszkę – w talarki. Pieczarki – na połówki lub ćwiartki. Mięso podsmażamy, dodajemy cebulę i pozostałe warzywa oraz grzyby i podsmażamy kilka…

WIĘCEJ >

Dorsz z sosem kokosowo – figowym

Ryba: Czosnek pokroić w plasterki Rybę lekko posolić i popieprzyć  Z papieru do pieczenia wykroić 2 kwadraty około 25 cm każdy  Na środku każdego arkusza papieru położyć rybę Dodajemy połowę czosnku Skrapiamy sokiem z ¼ cytryny Dodajemy…

WIĘCEJ >