fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bitki wołowe z pure z batata

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ced4759a6-4686-4482-a2c7-c04ec6ce796e-1

Bitki wołowe z pure z batata

Przygotowanie

  • Mięso wołowe myjemy i kroimy na plastry grubości około 1-1,5 cm
  • Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po minucie z każdej strony
  • Zalewamy wodą, tak, aby tylko przykryła mięso
  • Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania do 2 stopnia (w 9-stopniowej skali kuchenki), aby mięso w garnku ledwo bulgotało
  • Dusimy minimum 3 godziny (najlepiej 4-5)
  • Na pół godziny przed końcem duszenia dorzucamy sól oraz 2-3 łyżki mąki kokosowej, która zagęszcza mięsny sos
  • Obieramy bataty, kroimy w grube plastry i gotujemy do miękkości (10-15 minut w wodzie)
  • Rozgniatamy widelcem na pure i doprawiamy solą
  • Cukinię kroimy na krążki i gotujemy, parujemy lub dodajemy do mięsa na pół godziny przed zdjęciem z ognia
  • Danie podajemy z jarmużem i rukolą polanymi olejem z awokado lub oliwą

Uwagi

Aby mięso było bardzo miękkie i rozpadało się pod widelcem, można gotować je dłużej na małym ogniu lub zwiększyć ogień, by szybciej zmiękło Do tego podstawowego przepisu dla urozmaicenia można dodać również imbir, kurkumę, bazylię, oregano lub pokrojoną w piórka cebulkę, która dodatkowo zagęści sos Bataty można również gotować na parze przez 10 minut lub piec w piekarniku do miękkości (około 40-50 minut w temp. 180 stopni)

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg mięsa wołowego w kawałku (np. z udźca)
  • 1-2 łyżki smalcu gęsiego lub oleju kokosowego do smażenia
  • 2-3 łyżki mąki kokosowej (lub innej do zagęszczenia sosu)
  • 3 bataty
  • 2 cukinie
  • 1 garść jarmużu
  • 1 garść rukoli
  • sól himalajska
  • 1-2 łyżki oleju z awokado (może być też oliwa z oliwek)

Potrzebny sprzęt

Garnek
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie jagodowo – bananowe

Banany, świeże lub mrożone jagody, nasiona chia, miód, (opcjonalnie Macę i Ashwagandhę) miksujemy na gładki krem Przelewamy do miseczki i (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki trzy sery

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, (…)

WIĘCEJ >

Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców

Orzechy namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie Na drugi dzień odcedzić, dodać do orzechów wodę z ogórków, czosnek, zmiksować blenderem (…)

WIĘCEJ >

Żeberka

Kroimy cebulę i umieszczamy na dnie garnka (duży garnek, co najmniej 6 litrów). Na cebuli układamy żebra, posypujemy pokrojonym czosnkiem, (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl