logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bitki wołowe z pure z batata

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ced4759a6-4686-4482-a2c7-c04ec6ce796e

Bitki wołowe z pure z batata

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ced4759a6-4686-4482-a2c7-c04ec6ce796e

Przygotowanie

  • Mięso wołowe myjemy i kroimy na plastry grubości około 1-1,5 cm
  • Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po minucie z każdej strony
  • Zalewamy wodą, tak, aby tylko przykryła mięso
  • Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania do 2 stopnia (w 9-stopniowej skali kuchenki), aby mięso w garnku ledwo bulgotało
  • Dusimy minimum 3 godziny (najlepiej 4-5)
  • Na pół godziny przed końcem duszenia dorzucamy sól oraz 2-3 łyżki mąki kokosowej, która zagęszcza mięsny sos
  • Obieramy bataty, kroimy w grube plastry i gotujemy do miękkości (10-15 minut w wodzie)
  • Rozgniatamy widelcem na pure i doprawiamy solą
  • Cukinię kroimy na krążki i gotujemy, parujemy lub dodajemy do mięsa na pół godziny przed zdjęciem z ognia
  • Danie podajemy z jarmużem i rukolą polanymi olejem z awokado lub oliwą

Uwagi

Aby mięso było bardzo miękkie i rozpadało się pod widelcem, można gotować je dłużej na małym ogniu lub zwiększyć ogień, by szybciej zmiękło Do tego podstawowego przepisu dla urozmaicenia można dodać również imbir, kurkumę, bazylię, oregano lub pokrojoną w piórka cebulkę, która dodatkowo zagęści sos Bataty można również gotować na parze przez 10 minut lub piec w piekarniku do miękkości (około 40-50 minut w temp. 180 stopni)

Autor

Monika Regiec ( blog: BodyClean.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg mięsa wołowego w kawałku (np. z udźca)
  • 1-2 łyżki smalcu gęsiego lub oleju kokosowego do smażenia
  • 2-3 łyżki mąki kokosowej (lub innej do zagęszczenia sosu)
  • 3 bataty
  • 2 cukinie
  • 1 garść jarmużu
  • 1 garść rukoli
  • sól himalajska
  • 1-2 łyżki oleju z awokado (może być też oliwa z oliwek)

Potrzebny sprzęt

Garnek
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Ryba z warzywami

Oczyszczoną rybę skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni grillowej kilka minut. Cukinię oczyszczamy, czosnek drobno (…)

WIĘCEJ >

Ciasto mandarynkowe z sorbetem bananowym

Przygotowujemy blaszkę do ciasta, jeśli mamy metalową, to wykładamy papierem do pieczenia Piekarnik ustawiamy na 190 stopni Mandarynki gotujemy 5 (…)

WIĘCEJ >

Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pora przekroić na pół, wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku (…)

WIĘCEJ >

Puree z batata

Bataty obieramy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie Cebulę obieramy i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl