fbpx
logo
Szukaj
open close

Młody jęczmień – jakie ma właściwości?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
młody jęczmień

Młody jęczmień – czy jest cudownym lekarstwem na wszystko?

Młody jęczmień to trawa zbożowa, a jak każda z traw cechuje się wysoką wartością odżywczą pod względem zawartości witamin, minerałów, białka, odżywczego chlorofilu. Co istotne w przeciwieństwie do ziaren nie zawiera agresywnych lektyn oraz glutenu.

W trawie zbożowej znajdziemy enzym SOD (dysmutazy ponadtlenkowej), którego niedobór obserwuje się u osób chorych na nowotwory, a także mukopolisacharydy, które mogą działać przeciwzapalnie (zawiera je m.in. spirulina). Enzym SOD występuje we wszystkich zielonych warzywach i algach, które są równocześnie zasobne w chlorofil.

Ideę spożywania trawy przez ludzi zapoczątkował Charles F. Schnabel w 1930 roku, który sam zaczął to robić [1, 2]. Osoby pasjonujące się zdrowym stylem życia opowiadają o młodym jęczmieniu w samych superlatywach, ale czy dla każdego będzie to korzystny pokarm?

Co mówią badania naukowe?

Młody jęczmień może zmniejszać tempo utleniania cholesterolu, w szczególności u palaczy. Może również chronić naczynia krwionośne osób chorych na cukrzycę typu 2 [5, 7], a także zmniejszać skutki stresu [6]. Działa antynowotworowo, antyzapalnie i przeciwoksydacyjnie, ponadto poprawia przepływ krwi, trawienie i detoksykację organizmu. Z powodu zawartości SOD – silnego antyoksydantu, który znajdziemy również w ludzkim organizmie – młody jęczmień może być pomocny w leczeniu chorób przewlekłych [8, 9]. Niestety wiele badań, które znalazłam w bazie Pub Med, odnosi się do myszy czy szczurów, a jak wiemy, te mają zupełnie inny układ pokarmowy od człowieka oraz żywią się ziarnami zbóż. Jeśli je spożywają, to z pewnością nie mają nietolerancji czy alergii na tego typu pokarm.

Ludzki organizm nie trawi celulozy. Podobnie jak w przypadku chlorelli, może wystąpić tutaj sytuacja, w której pomimo rozległych korzyści zdrowotnych produktu, część jego składników może się nie wchłaniać. Najwięcej pozytywnych informacji na temat młodego jęczmienia znajduję w internecie, w książkach wegańskich, wegetariańskich i dotyczących zielonej żywności.

Trawa pszeniczna

Bardziej popularną trawą od młodego jęczmienia jest trawa pszeniczna. Według mnie nie ma znaczenia, czy to będzie jęczmień, czy pszenica – właściwości powinny być podobne. Na przykład laboratoryjne badania in vitro fermentowanego ekstraktu z kiełków pszenicy wykazały jego działanie przeciwnowotworowe poprzez apoptozę chorych komórek. W badaniach na zwierzętach również potwierdziło się działanie przeciwnowotworowe i zmniejszające stres oksydacyjny. Są badania kliniczne, które wykazały, że trawa pszeniczna może wspomagać chemioterapię, jak również łagodzić jej skutki. Może być też korzystna u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów, wrzodziejącym zapaleniem jelita, w chorobach hematologicznych, cukrzycy i otyłości.

Badacze podkreślają jednak, że wszystkie próby badawcze były małe. Wiele badań przeprowadzono na modelach zwierzęcych, a ponadto pojawiało się sporo problemów metodologicznych. Podkreślono również, że niektóre osoby wykazały problemy z tolerancją trawy, co może się wiązać z tzw. reakcjami krzyżowymi, np. reakcja wziewna na określone pyłki może wchodzić w reakcje krzyżowe z innym produktem, który jest spożywany [3, 4, 10].

Reakcja na trawy

Warto podkreślić, że w dzisiejszych czasach wiele osób reaguje na pyłki bylicy, traw, zbóż czy chwastów. W szczególności reakcja na trawy i chwasty może się krzyżować ze spożywaniem trawy – czy to pszenicznej, czy to jęczmiennej. Dolegliwości mogą być odwleczone w czasie i w przyszłości mogą przyczyniać się do wielu chorób, np. atopii, astmy czy chorób autoimmunizacyjnych. Dlatego zanim się ktoś zdecyduje na tego typu pokarm, najpierw powinien wykonać testy IgG i IgE pod kątem traw i zbóż.

Młody jęczmień – tak czy nie?

Podczas rozważania, czy trawa jęczmienna, czyli sproszkowany młody jęczmień, jest produktem typu superfoods, zastanawiam się, czy mógł to być nasz naturalny pokarm lata temu. Na przykład psy zjadają trawę, aby doprowadzić do wymiotów, koty robią podobnie. Człowiek nie posiada enzymu rozkładającego celulozę, a zatem nie jest to pokarm mogący być jego głównym pożywieniem. Z drugiej strony liściaste warzywa również zawierają celulozę, a jednak wiele osób je zjada. Celuloza sprawia, że produkt częściowo staje się materiałem balastowym i łatwiej mogą się uformować masy kałowe.

Kontynuując rozważania: wiele osób zjada młody jęczmień, by odczuć korzyści zdrowotne, a nie ze względu na regulację wypróżnień. Może być to więc alternatywa dla tych, którzy nie lubią warzyw, przy czym smak i zapach może zniechęcać. Podobno zwierzęta, a człowiek również się do takiego królestwa zalicza (choć wg nowej nomenklatury nie), rozpoznają pokarm po zapachu. Może zatem powinniśmy kierować się zapachem, aby wybierać produkty zjadliwe lub nie.

Kolejnym dylematem jest to, że dzisiejsza żywność nie jest taka jak kiedyś i wiele produktów ją tylko udaje. Środowisko jest mocno zanieczyszczone i zewsząd bombardują nas toksyczne pierwiastki. W tej sytuacji może faktycznie powinniśmy poszukiwać nowych źródeł, gęstych odżywczo i o ogromnym potencjale antyoksydacyjnym i detoksykacyjnym. Jednak zawsze podkreślam, że najważniejsze są fundamenty, czyli dieta. Jeśli jej nie zmienimy, to nawet dodatek młodego jęczmienia wniesie niewiele.

Sprawdź jeszcze:

Sprawdź nasze e-booki:

Przypisy

  1. P. Pitchford, Odżywianie dla zdrowia: tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu, Galaktyka 2002.
  2. S. Meyerowitz, Trawy zbóż: najcenniejszy lek natury, zdrowotne właściwości potraw i soków z traw zielonych zbóż, Purana 2006.
  3. F. Popescu, Cross-reactivity between aeroallergens and food allergens, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26140270 (12.07.2017).
  4. A. Boccafogli i in., Adverse food reactions in patients with grass pollen allergic respiratory disease, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7943997 (12.07.2017).
  5. Y.M. Yu i in., Effect of young barley leaf extract and adlay on plasma lipids and LDL oxidation in hyperlipidemic smokers, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15187421 (12.07.2017).
  6. K. Yamaura i in., Protective effect of young green barley leaf (Hordeum vulgare L.) on restraint stress-induced decrease in hippocampal brain-derived neurotrophic factor in mice, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26109779 (12.07.2017).
  7. Y.M. Yu i in., Effects of young barley leaf extract and antioxidative vitamins on LDL oxidation and free radical scavenging activities in type 2 diabetes, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11976562 (12.07.2017).
  8. L. Lahouar, S. El-Bok, L. Achour, Therapeutic Potential of Young Green Barley Leaves in Prevention and Treatment of Chronic Diseases: An Overview, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26477798 (12.07.2017).
  9. P. Kubatka i in., Young Barley Indicates Antitumor Effects in Experimental Breast Cancer In Vivo and In Vitro, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27042893 (12.07.2017).
  10. G. Bar-Sela i in., The Medical Use of Wheatgrass: Review of the Gap Between Basic and Clinical Applications. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26156538 (12.07.2017).

Artykuł napisała Iwona Wierzbicka dla Food Forum

Młody jęczmień czytaj całość w pdf

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Młody jęczmień – czy jest cudownym lekarstwem na wszystko?

Młody jęczmień to trawa zbożowa, a jak każda z traw cechuje się wysoką wartością odżywczą pod względem zawartości witamin, minerałów, białka, odżywczego chlorofilu. Co istotne w przeciwieństwie do ziaren nie zawiera agresywnych lektyn oraz glutenu.

W trawie zbożowej znajdziemy enzym SOD (dysmutazy ponadtlenkowej), którego niedobór obserwuje się u osób chorych na nowotwory, a także mukopolisacharydy, które mogą działać przeciwzapalnie (zawiera je m.in. spirulina). Enzym SOD występuje we wszystkich zielonych warzywach i algach, które są równocześnie zasobne w chlorofil.

Ideę spożywania trawy przez ludzi zapoczątkował Charles F. Schnabel w 1930 roku, który sam zaczął to robić [1, 2]. Osoby pasjonujące się zdrowym stylem życia opowiadają o młodym jęczmieniu w samych superlatywach, ale czy dla każdego będzie to korzystny pokarm?

Co mówią badania naukowe?

Młody jęczmień może zmniejszać tempo utleniania cholesterolu, w szczególności u palaczy. Może również chronić naczynia krwionośne osób chorych na cukrzycę typu 2 [5, 7], a także zmniejszać skutki stresu [6]. Działa antynowotworowo, antyzapalnie i przeciwoksydacyjnie, ponadto poprawia przepływ krwi, trawienie i detoksykację organizmu. Z powodu zawartości SOD – silnego antyoksydantu, który znajdziemy również w ludzkim organizmie – młody jęczmień może być pomocny w leczeniu chorób przewlekłych [8, 9]. Niestety wiele badań, które znalazłam w bazie Pub Med, odnosi się do myszy czy szczurów, a jak wiemy, te mają zupełnie inny układ pokarmowy od człowieka oraz żywią się ziarnami zbóż. Jeśli je spożywają, to z pewnością nie mają nietolerancji czy alergii na tego typu pokarm.

Ludzki organizm nie trawi celulozy. Podobnie jak w przypadku chlorelli, może wystąpić tutaj sytuacja, w której pomimo rozległych korzyści zdrowotnych produktu, część jego składników może się nie wchłaniać. Najwięcej pozytywnych informacji na temat młodego jęczmienia znajduję w internecie, w książkach wegańskich, wegetariańskich i dotyczących zielonej żywności.

Trawa pszeniczna

Bardziej popularną trawą od młodego jęczmienia jest trawa pszeniczna. Według mnie nie ma znaczenia, czy to będzie jęczmień, czy pszenica – właściwości powinny być podobne. Na przykład laboratoryjne badania in vitro fermentowanego ekstraktu z kiełków pszenicy wykazały jego działanie przeciwnowotworowe poprzez apoptozę chorych komórek. W badaniach na zwierzętach również potwierdziło się działanie przeciwnowotworowe i zmniejszające stres oksydacyjny. Są badania kliniczne, które wykazały, że trawa pszeniczna może wspomagać chemioterapię, jak również łagodzić jej skutki. Może być też korzystna u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów, wrzodziejącym zapaleniem jelita, w chorobach hematologicznych, cukrzycy i otyłości.

Badacze podkreślają jednak, że wszystkie próby badawcze były małe. Wiele badań przeprowadzono na modelach zwierzęcych, a ponadto pojawiało się sporo problemów metodologicznych. Podkreślono również, że niektóre osoby wykazały problemy z tolerancją trawy, co może się wiązać z tzw. reakcjami krzyżowymi, np. reakcja wziewna na określone pyłki może wchodzić w reakcje krzyżowe z innym produktem, który jest spożywany [3, 4, 10].

Reakcja na trawy

Warto podkreślić, że w dzisiejszych czasach wiele osób reaguje na pyłki bylicy, traw, zbóż czy chwastów. W szczególności reakcja na trawy i chwasty może się krzyżować ze spożywaniem trawy – czy to pszenicznej, czy to jęczmiennej. Dolegliwości mogą być odwleczone w czasie i w przyszłości mogą przyczyniać się do wielu chorób, np. atopii, astmy czy chorób autoimmunizacyjnych. Dlatego zanim się ktoś zdecyduje na tego typu pokarm, najpierw powinien wykonać testy IgG i IgE pod kątem traw i zbóż.

Młody jęczmień – tak czy nie?

Podczas rozważania, czy trawa jęczmienna, czyli sproszkowany młody jęczmień, jest produktem typu superfoods, zastanawiam się, czy mógł to być nasz naturalny pokarm lata temu. Na przykład psy zjadają trawę, aby doprowadzić do wymiotów, koty robią podobnie. Człowiek nie posiada enzymu rozkładającego celulozę, a zatem nie jest to pokarm mogący być jego głównym pożywieniem. Z drugiej strony liściaste warzywa również zawierają celulozę, a jednak wiele osób je zjada. Celuloza sprawia, że produkt częściowo staje się materiałem balastowym i łatwiej mogą się uformować masy kałowe.

Kontynuując rozważania: wiele osób zjada młody jęczmień, by odczuć korzyści zdrowotne, a nie ze względu na regulację wypróżnień. Może być to więc alternatywa dla tych, którzy nie lubią warzyw, przy czym smak i zapach może zniechęcać. Podobno zwierzęta, a człowiek również się do takiego królestwa zalicza (choć wg nowej nomenklatury nie), rozpoznają pokarm po zapachu. Może zatem powinniśmy kierować się zapachem, aby wybierać produkty zjadliwe lub nie.

Kolejnym dylematem jest to, że dzisiejsza żywność nie jest taka jak kiedyś i wiele produktów ją tylko udaje. Środowisko jest mocno zanieczyszczone i zewsząd bombardują nas toksyczne pierwiastki. W tej sytuacji może faktycznie powinniśmy poszukiwać nowych źródeł, gęstych odżywczo i o ogromnym potencjale antyoksydacyjnym i detoksykacyjnym. Jednak zawsze podkreślam, że najważniejsze są fundamenty, czyli dieta. Jeśli jej nie zmienimy, to nawet dodatek młodego jęczmienia wniesie niewiele.

Sprawdź jeszcze:

Sprawdź nasze e-booki:

Przypisy

  1. P. Pitchford, Odżywianie dla zdrowia: tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu, Galaktyka 2002.
  2. S. Meyerowitz, Trawy zbóż: najcenniejszy lek natury, zdrowotne właściwości potraw i soków z traw zielonych zbóż, Purana 2006.
  3. F. Popescu, Cross-reactivity between aeroallergens and food allergens, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26140270 (12.07.2017).
  4. A. Boccafogli i in., Adverse food reactions in patients with grass pollen allergic respiratory disease, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7943997 (12.07.2017).
  5. Y.M. Yu i in., Effect of young barley leaf extract and adlay on plasma lipids and LDL oxidation in hyperlipidemic smokers, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15187421 (12.07.2017).
  6. K. Yamaura i in., Protective effect of young green barley leaf (Hordeum vulgare L.) on restraint stress-induced decrease in hippocampal brain-derived neurotrophic factor in mice, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26109779 (12.07.2017).
  7. Y.M. Yu i in., Effects of young barley leaf extract and antioxidative vitamins on LDL oxidation and free radical scavenging activities in type 2 diabetes, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11976562 (12.07.2017).
  8. L. Lahouar, S. El-Bok, L. Achour, Therapeutic Potential of Young Green Barley Leaves in Prevention and Treatment of Chronic Diseases: An Overview, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26477798 (12.07.2017).
  9. P. Kubatka i in., Young Barley Indicates Antitumor Effects in Experimental Breast Cancer In Vivo and In Vitro, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27042893 (12.07.2017).
  10. G. Bar-Sela i in., The Medical Use of Wheatgrass: Review of the Gap Between Basic and Clinical Applications. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26156538 (12.07.2017).

Artykuł napisała Iwona Wierzbicka dla Food Forum

Młody jęczmień czytaj całość w pdf

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
12 lipca 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Dieta paleo – przewodnik

Cierpisz z powodu jelita drażliwego, zgagi, bólów brzucha, przelewania się w jelitach? A może próbowałeś wszelkich diet i zawsze po węglowodanach czujesz senność? Jeśli twoja odpowiedź na którekolwiek z tych pytań brzmi „tak”, to musisz…

WIĘCEJ >

Pasożyty – wszystko, co trzeba wiedzieć!

Temat pasożytów wzbudza żywe zainteresowanie. I słusznie! Często docierają do nas sprzeczne informacje. Jedni mówią, że prawie wszystkiemu są winne pasożyty, a inni – że nie ma co przesadzać, że to teorie spiskowe. Jaka jest…

WIĘCEJ >

Opryszczka – jak się jej pozbyć?

Zakażenie wirusem opryszczki HSV (herpes simplex virus) towarzyszy ludziom od tysięcy lat. Opisywane jest w starożytnej literaturze. Najczęściej występującą postacią kliniczną zakażenia HSV jest opryszczka błony śluzowej jamy ustnej i skóry okolicy okołowargowej (usta, wewnątrz…

WIĘCEJ >

Radio Opole: grzyby

Radio Opole Żyj Zdrowo i Kolorowo: Grzyby - czy zawierają jakieś wartości odżywcze? Dostarczają nam sporej ilości witamin z grupy B, zwłaszcza pirydoksyny (wit B6), niacyny (wit PP), ryboflawiny (wit B2)

WIĘCEJ >