fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa szpinakowa bez jaja (wegańska)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c38713d7c-90c0-4f15-bcb8-de2100d122ce-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa szpinakowa bez jaja (wegańska)

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min
  • Dodajemy szpinak, dusimy 5 min
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak z ⅓ gałki trzemy
  • Zalewamy rosołem
  • Gotujemy 10 min
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
  • Nalewamy do misek/talerzy
  • Można zabielić mlekiem kokosowym jeśli ktoś lubi

Rady dietetyka

Jeśli szkodzi Ci lub jeśli nie lubisz czosnku – nie dodawaj go do potrawy.

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Wybierz odpowiadającą Ci bazę zupy – bulion. Różne propozycje znajdziesz w przepisach powiązanych.

Jeśli jesteś na diecie mięsnej, możesz bazę przygotować na tradycyjnym bulionie, a do smażenia użyć np. smalcu gęsiego.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 litr rosołu jarskiego
  • 250 g mrożonego lub świeżego szpinaku
  • 2 cebule (200 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 kulka gałki muszkatołowej (5 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Mleko kokosowe (20 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem z grochu żółtego

Groch płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą. Najlepiej jest go tak zostawić na min. 1-2 godziny do namoczenia. Następnie do tej samej wody z grochem dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki warzywa oraz liść laurowy…

WIĘCEJ >

Szaszłyki wieprzowe z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…

WIĘCEJ >

Paprykarz domowy

Ryż gotujemy około 10 – 12 minut Warzywa trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu Gdy będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy, ryż oraz paprykę i sól Wszystko przez chwilę dusimy, żeby smaki się wymieszały

WIĘCEJ >

Wieprzowina po indyjsku

W garnku rozgrzewamy masło i dorzucamy przyprawy. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Po 5 minutach dolewamy do garnka przecier pomidorowy i wszystko gotujemy około 20 minut. Na koniec dodajemy mleko…

WIĘCEJ >