fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa szpinakowa bez jaja (wegańska)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c38713d7c-90c0-4f15-bcb8-de2100d122ce-1

Zupa szpinakowa bez jaja (wegańska)

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min
  • Dodajemy szpinak, dusimy 5 min
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak z ⅓ gałki trzemy
  • Zalewamy rosołem
  • Gotujemy 10 min
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
  • Nalewamy do misek/talerzy
  • Można zabielić mlekiem kokosowym jeśli ktoś lubi

Rady dietetyka

Jeśli szkodzi Ci lub nie lubisz czosnku nie dodawaj go. Jeśli jesteś na diecie mięsnej, możesz bazę przygotować na tradycyjnym bulionie, a do smażenia użyć np. smalcu gęsiego.

Uwagi

Wybierz odpowiadającą Ci bazę zupy – bulion. Różne propozycje znajdziesz w przepisach powiązanych.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 litr rosołu jarskiego
  • 250 g mrożonego lub świeżego szpinaku
  • 2 cebule (200 g)
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 1 kulka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy
  • Mleko kokosowe – ilość wg uznania
  • Sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Garnek
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Duszony indyk

Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła. Wszystko mieszamy i wkładamy indyka. (…)

WIĘCEJ >

Tarta szparagowa z sarną

Ciasto: Mąkę, sól wsypujemy do miski Masło drobno kroimy i dokładamy Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa (…)

WIĘCEJ >

Zielone smoothie na trawienie

Wszystkie składniki miksujemy na gładko

WIĘCEJ >

Halibut z sosem chrzanowo-porowym

Halibut: Halibuta płuczemy pod zimną wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą. Następnie (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl