Zupa szpinakowa bez jaja (wegańska)
Zupa szpinakowa bez jaja (wegańska)
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min
- Dodajemy szpinak, dusimy 5 min
- Lekko solimy i pieprzymy
- Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak z ⅓ gałki trzemy
- Zalewamy rosołem
- Gotujemy 10 min
- Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
- Nalewamy do misek/talerzy
- Można zabielić mlekiem kokosowym jeśli ktoś lubi
Rady dietetyka
Jeśli szkodzi Ci lub nie lubisz czosnku nie dodawaj go. Jeśli jesteś na diecie mięsnej, możesz bazę przygotować na tradycyjnym bulionie, a do smażenia użyć np. smalcu gęsiego.
Uwagi
Wybierz odpowiadającą Ci bazę zupy – bulion. Różne propozycje znajdziesz w przepisach powiązanych.
Autor
Lista składników
- 1 litr rosołu jarskiego
- 250 g mrożonego lub świeżego szpinaku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 kulka gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oliwy
- Mleko kokosowe – ilość wg uznania
- Sól, pieprz
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Placki z batatów z wędzoną szynką i sałatką z awokado
Sałata Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu i dokładamy rukolę Pomidorki przekrawamy na połówki Awokado obieramy ze skóry (…)
WIĘCEJ >Suszony schab w czosnku niedźwiedzim
Schab włożyć do jakiegoś płaskiego naczynia Posypać z każdej strony solą Ofoliować naczynie z mięsem i wstawić na 24 godz. (…)
WIĘCEJ >Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą
Szynka Sarnę i boczek kroimy w małe kawałki, żeby maszynka miała łatwiej mielić Mielimy mięso na standardowych średnich oczkach Dodajemy (…)
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie z granatem
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę (…)
WIĘCEJ >