fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wegański rosół

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c05b8f87c-c54b-4c86-a915-bfe48a7e82bd-1

Wegański rosół

Przygotowanie

  • Obieramy warzywa. Nastawiamy wodę, dodajemy nieco soli, ale jeszcze nie całość. Dodajemy także 2-3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.
  • Warzywa i imbir kroimy na mniej więcej jednakowej wielkości kawałki, najlepiej plasterki. Wrzucamy je do wody, jedynie pora można wrzucić później, żeby się za mocno nie rozgotował.
  • Do garnka wrzucamy także jedną gałązkę natki pietruszki.
  • Na małym ogniu i pod przykryciem gotujemy warzywa ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy oraz olej kokosowy.

Rady dietetyka

1 porcja rosołu to 250-300 ml.

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw ziela angielskiego i pieprzu.

Uwagi

Jeśli zależy nam na bulionie, który dodamy do innego dania lub ugotujemy na tym zupę krem to z powodzeniem można pokroić warzywa na duże i nieregularne kawałki.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1,5 l wody
  • 1 średnia marchewka (60 g)
  • 2 średnie pietruszki (160 g)
  • 1 mały seler korzeniowy (170 g)
  • 1 mały por (140 g)
  • 1 kawałek świeżego imbiru (1 g)
  • Opcjonalnie 1-2 łyżki suszonej włoszczyzny (6 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • 1 gałązka natki pietruszki (2 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 4 ziarna ziela angielskiego (4 g)
  • 1 szczypta majeranku (1 g)
  • 1 szczypta kurkumy (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chorizo z marchewką

Marchewkę obieramy ‘na makaron’ przy pomocy obieraczki do warzywa Na patelni układamy plastry chorizo i wytapiamy z nich tłuszcz Do kiełbasy dodajemy makaron marchewkowy oraz masło Smażymy przez 5 minut

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowo – brokułowa (wegańska / wegetariańska)

Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >

Sałata z owocami morza, truskawkami i czereśniami

Na suchą, gorącą patelnię wrzucamy owoce morza, po chwili dodajemy tłuszcz Lekko solimy i pieprzymy, podsmażamy 2 min Sałatę kładziemy na talerzu Dodajemy roszponkę Czereśnie drylujemy i kładziemy na wierzchu Nakładamy owoce morza Dodajemy truskawki…

WIĘCEJ >

Kolorowa sałatka

Liście roszponki umieszczamy w misce. Papryki i pomidora kroimy w kostkę. Warzywa umieszczamy razem w misce. Polewamy octem jabłkowym i olejem lnianym. Posypujemy przyprawami i mieszamy.

WIĘCEJ >