fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wegański rosół

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c05b8f87c-c54b-4c86-a915-bfe48a7e82bd-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wegański rosół

Przygotowanie

  • Obieramy warzywa. Nastawiamy wodę, dodajemy nieco soli, ale jeszcze nie całość. Dodajemy także 2-3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.
  • Warzywa i imbir kroimy na mniej więcej jednakowej wielkości kawałki, najlepiej plasterki. Wrzucamy je do wody, jedynie pora można wrzucić później, żeby się za mocno nie rozgotował.
  • Do garnka wrzucamy także jedną gałązkę natki pietruszki.
  • Na małym ogniu i pod przykryciem gotujemy warzywa ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy oraz olej kokosowy.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy ziela angielskiego i pieprzu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Autor

Maria Chuchla
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Woda (1500 ml)
  • Seler korzeń (170 g)
  • Pietruszka korzeń (160 g)
  • Por (140 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Włoszczyzna suszona (6 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Imbir (świeży) (1 g)
  • Kurkuma mielona (1 g)
  • Natka pietruszki (świeża) (1 g)
  • Majeranek suszony (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki gryczane bez jajek z owocami i sosem truskawkowym

Naleśniki: Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki) Zalewamy wodą, mieszamy Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano….

WIĘCEJ >

Burgery z czerwonej soczewicy

Kapustę szatkujemy Bułki kroimy na pół i opiekamy ich wnętrza na rozgrzanej patelni Następnie obie strony smarujemy wybranym sosem Dodajemy ciepły kotlet, poszatkowaną kapustę i rukolę Złożonego burgera zabezpieczamy wykałaczką

WIĘCEJ >

Sałatka z suszonymi pomidorami

Pomidory namaczamy przez 10 minut we wrzątku. Paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do sałaty wraz z sokiem z cytryny, oliwą, kiełkami i sezamem. Gdy pomidory nasiąkną kroimy je na mniejsze części i dorzucamy do…

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa bez jaja (wegańska)

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…

WIĘCEJ >