fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wegański rosół

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c05b8f87c-c54b-4c86-a915-bfe48a7e82bd-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wegański rosół

Przygotowanie

  • Obieramy warzywa. Nastawiamy wodę, dodajemy nieco soli, ale jeszcze nie całość. Dodajemy także 2-3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.
  • Warzywa i imbir kroimy na mniej więcej jednakowej wielkości kawałki, najlepiej plasterki. Wrzucamy je do wody, jedynie pora można wrzucić później, żeby się za mocno nie rozgotował.
  • Do garnka wrzucamy także jedną gałązkę natki pietruszki.
  • Na małym ogniu i pod przykryciem gotujemy warzywa ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy oraz olej kokosowy.

Rady dietetyka

1 porcja rosołu to 250-300 ml.

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw ziela angielskiego i pieprzu.

Uwagi

Jeśli zależy nam na bulionie, który dodamy do innego dania lub ugotujemy na tym zupę krem to z powodzeniem można pokroić warzywa na duże i nieregularne kawałki.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1,5 l wody
  • 1 średnia marchewka (60 g)
  • 2 średnie pietruszki (160 g)
  • 1 mały seler korzeniowy (170 g)
  • 1 mały por (140 g)
  • 1 kawałek świeżego imbiru (1 g)
  • Opcjonalnie 1-2 łyżki suszonej włoszczyzny (6 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • 1 gałązka natki pietruszki (2 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 4 ziarna ziela angielskiego (4 g)
  • 1 szczypta majeranku (1 g)
  • 1 szczypta kurkumy (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Kalafior dzielimy na „różyczki”, polewamy 3 łyżkami oleju, posypujemy solą i dokładnie mieszamy Przenosimy do dużego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st C. piekarnika na około 25 minut (kalafior po upieczeniu powinien być miękki i…

WIĘCEJ >

Żeberka z włoszczyzną i chorizo

Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć pokrojoną w cienkie plasterki kiełbaskę chorizo. W tym czasie można przygotować żeberka (umyć i oczyścić) i dodać do chorizo. Po 5 minutach dodać włoszczyznę i przyprawy. Zalać 1 szklanką…

WIĘCEJ >

Jesienna sałatka z dynią

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Dynię kroimy na pół, wydrążamy łyżką nasiona Smarujemy dynię rozpuszczonym masłem ghee oraz doprawiamy solą i pieprzem Dynię pieczemy 40 minut do miękkości Miąższ upieczonej dyni kroimy w kostkę Do miski…

WIĘCEJ >

Grillowana dynia z kiełbasą

Kiełbasy nacinamy na krzyż z dwóch stron Dynię obieramy ze skóry i kroimy w cienkie (0,5 cm) plastry Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Kładziemy kiełbasy, smażymy po 5 min z każdej strony na małym ogniu…

WIĘCEJ >