fbpx
logo
Szukaj
open close

Bezglutenowa pizza z ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1ab4fe3f-d8ed-4d27-8fcd-6dcd2ca57fbe
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bezglutenowa pizza z ziemniakami

Przygotowanie

Ciasto

  • Zaczynamy od namoczenia orzechów (sos)
  • Gdy mamy namoczone orzechy – bierzemy się za przygotowywanie ciasta
  • Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy
  • Następnie dolewamy tłuszcz oraz połowę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto mikserem
  • Cały czas miksując, stopniowo dolewamy pozostałą wodę
  • Ciasto powinno swobodnie odchodzić od ścianek miski
  • Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia
  • W tym czasie przygotowujemy sos i dodatki
  • Następnie nagrzewamy piekarnik do temp. 190 st. C z funkcją termoobiegu
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ciasto mieszamy, lekko posypujemy mąką (ziemniaczaną) i delikatnie zagniatamy
  • Papier lekko posypujemy mąką (ziemniaczaną) i wykładamy ciasto, które formujemy w placek (możemy sobie pomóc wałkiem)
  • Przygotowane ciasto smarujemy sosem, układamy ziemniaki (tak aby na siebie nachodziły), a na wierzch rozkładamy cebulę
  • Pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut

Sos

  • Orzechy wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odkładamy na ok. 5-6 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Namoczone orzechy odsączamy i przenosimy do blendera
  • Dolewamy mleko i blendujemy na jednolitą masę
  • Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie blendujemy tak, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły

Dodatki

  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki (o grubości ok. 1 mm), po czym przenosimy do miski
  • Do miski z ziemniakami dolewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i dokładnie nacieramy ziemniaki

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pizz.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 28
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Woda (310 ml)
  • Mąka ryżowa (150 g)
  • Mąka ziemniaczana (45 g)
  • Mąka z tapioki (skrobia z manioku) (40 g)
  • Mąka gryczana (35 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Babka jajowata – łupiny (8 g)
  • Cukier kokosowy (5 g)
  • Drożdże w proszku (4 g)
  • Sól kłodawska (1 g)

Sos

  • Mleko migdałowe (80 ml)
  • Orzech nerkowca (60 g)
  • Woda (10 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (8 ml)
  • Płatki drożdżowe (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1 g)
  • Rozmaryn suszony (1 g)
  • Czosnek granulowany (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Dodatki

  • Ziemniak (300 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Tymianek suszony (1 g)
  • Rozmaryn suszony (1 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Mikser, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Bezglutenowa ekspresowa pizza z cukinią i grzybami

Ciasto Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C z funkcją termoobiegu Blachę wykładamy papierem do pieczenia Przygotowujemy składniki do pizzy (…)

WIĘCEJ >

Chlebowa pizza z ziemniakami

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-7 minut Zieleninę drobno siekamy Cytrynę kroimy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiąca pizza z pieczarkami

Do miski wsypujemy cukier oraz drożdże i mieszamy Do osobnej miski wybijamy jajo, dolewamy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy Jajo (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowa gryczana pizza (wegetariańska)

Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać (…)

WIĘCEJ >