fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chlebowa pizza z ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-323
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chlebowa pizza z ziemniakami

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-7 minut
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Cytrynę kroimy w cząstki
  • Ziemniaki odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Chleby pita kładziemy na blachę, układamy na nich plasterki ziemniaków i polewamy tłuszczem
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 18-20 minut
  • Pitę posypujemy solą i podajemy z cząstkami cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pizz.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Pita (140 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Oregano (świeże) (3 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czernina, czarna polewka

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę  W garnku rozpuszczamy tłuszcz i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 min Zalewamy rosołem Wątróbkę i serca kroimy w kostkę i dodajemy do garnka Śliwki i morele kroimy…

WIĘCEJ >

Dorsz zapiekany w sosie beszamelowo-brokułowym

Przygotowujemy filety z ryby. Płuczemy je i osuszamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i smarujemy z wierzchu olejem z awokado. Piekarnik z funkcją grilla rozgrzewamy do 180 stopni. Rosół podgrzewamy razem z…

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowo – grzybowy z żurawiną i konfiturą z grzybów

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 min…

WIĘCEJ >

Wegańska galareta warzywna

Marchew obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Dodajemy przyprawy, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 12-15 minut (do miękkości) Cały czas gotując i cały czas mieszając dosypujemy agar-agar (dokładnie go rozprowadzamy rózgą kuchenną)…

WIĘCEJ >