Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym
Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym
Przygotowanie
- Marchewkę i pietruszkę obieramy, po czym ścieramy na cienkich oczkach na tarce do jarzyn
- W oddzielnej misce oddzielamy żółtka od białek
- Żółtka mieszamy ze startymi warzywami, a następnie dodajemy 2 łyżki mąki gryczanej i całość mieszamy
- W drugiej misce ubijamy za pomocą miksera białka na sztywną pianę, a następnie łączymy z masą
- Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia
- Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C, wstawiamy spód od pizzy i pieczemy przez około 25 minut
- Wyciągamy z piekarnika i na wierzch układamy wcześniej pokrojone i przygotowane składniki
- Ponownie umieszczamy w piekarniku na około 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Możesz także przyrządzić bezglutenową pizzę na bazie mąki gryczanej (powiązane przepisy).
Autor
Lista składników
- Pomidor (świeży) (170 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Passata pomidorowa (60 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Szpinak (świeży) (45 g)
- Szynka parmeńska (30 g)
- Mąka gryczana (30 g)
- Bazylia suszona (3 g)
- Oregano suszone (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pulpeciki z tofu i kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i oba warzywa lekko podsmażamy na oleju. Tofu ścieramy na tarce o dużych bądź średnich oczkach i mieszamy z wszystkimi pozostałymi…
WIĘCEJ >Burger z dziczyzny
Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy okrągłego burgera Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy burgera i smażymy przez ok. 9-12 minut z każdej strony (na małym ogniu)
WIĘCEJ >Francuski pâté z kurzej wątróbki
Poprzedniego wieczoru oprawiamy wątróbkę i zostawiamy na noc w lodówce w mleku kokosowym. Następnego dnia dokładnie osuszamy wątróbkę ręcznikiem papierowym. Smażymy boczek na patelni, aż będzie chrupiący i przekładamy na talerz. Na wytopionym tłuszczu smażymy…
WIĘCEJ >Pierś nadziewana pistacjami z sosem selerowo – pistacjowym
Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w plastry Z każdego filetu odrywamy polędwiczkę Mielimy w maszynce do mięsa razem z połową fileta Pistacje obieramy i…
WIĘCEJ >