fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdcd58027-4c53-4044-8623-e16fdfcc71b8
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym

Przygotowanie

  • Marchewkę i pietruszkę obieramy, po czym ścieramy na cienkich oczkach na tarce do jarzyn
  • W oddzielnej misce oddzielamy żółtka od białek
  • Żółtka mieszamy ze startymi warzywami, a następnie dodajemy 2 łyżki mąki gryczanej i całość mieszamy
  • W drugiej misce ubijamy za pomocą miksera białka na sztywną pianę, a następnie łączymy z masą
  • Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia
  • Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C, wstawiamy spód od pizzy i pieczemy przez około 25 minut
  • Wyciągamy z piekarnika i na wierzch układamy wcześniej pokrojone i przygotowane składniki
  • Ponownie umieszczamy w piekarniku na około 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Możesz także przyrządzić bezglutenową pizzę na bazie mąki gryczanej (powiązane przepisy).

Autor

Jagoda Kłębek
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (świeży) (170 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Passata pomidorowa (60 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Szpinak (świeży) (45 g)
  • Szynka parmeńska (30 g)
  • Mąka gryczana (30 g)
  • Bazylia suszona (3 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Mikser, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa kalafiorowo – brokułowa

Rosół rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >

Faszerowane awokado z wędzonym łososiem i kaparami

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół Awokado przeciąć wzdłuż na pół Wydrążyć łyżką miąższ z każdej połówki i pokroić w drobną kostkę Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do czosnku, lub drobno posiekać Połowę łososia pokroić…

WIĘCEJ >

Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i batatem

Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cykorię myjemy i kroimy w plastry Cebulę kroimy w krążki Batata myjemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 min…

WIĘCEJ >

Pieczony udziec jagnięcy z miętową salsą

Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę do mięsa. W moździerzu rozcieramy drobno posiekane dwa ząbki czosnku, posiekane igły z jednej gałązki rozmarynu i sól. W przypadku braku moździerza, można w zwykłej misce…

WIĘCEJ >