Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym
Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym
Przygotowanie
- Marchewkę i pietruszkę obieramy, po czym ścieramy na cienkich oczkach na tarce do jarzyn
- W oddzielnej misce oddzielamy żółtka od białek
- Żółtka mieszamy ze startymi warzywami, a następnie dodajemy 2 łyżki mąki gryczanej i całość mieszamy
- W drugiej misce ubijamy za pomocą miksera białka na sztywną pianę, a następnie łączymy z masą
- Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia
- Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C, wstawiamy spód od pizzy i pieczemy przez około 25 minut
- Wyciągamy z piekarnika i na wierzch układamy wcześniej pokrojone i przygotowane składniki
- Ponownie umieszczamy w piekarniku na około 10 minut
Rady dietetyka
Jeśli nie masz żadnych przeciwwskazań, możesz wierzch pizzy posypać serem mozzarella. Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia.
Uwagi
Możesz także przyrządzić bezglutenową pizzę na bazie mąki gryczanej (powiązane przepisy).
Autor
Lista składników
- 1 pietruszka w korzeniu (80 g)
- 1 marchew (60 g)
- 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
- 2 łyżki mąki gryczanej (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1 g)
- ½ łyżeczki suszonego oregano (2,5 g)
- ½ łyżeczki suszonej bazylii (2,5 g)
- 4 łyżki passaty pomidorowej (60 g)
- 2 plastry szynki parmeńskiej (30 g)
- 1 pomidor (170 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 2 garście świeżego szpinaku (40 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Udka drobiowe gotowane
Udka myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania, tak, aby wywar delikatnie bulgotał Mięso gotujemy minimum 2-3 godziny Po tym czasie wyciągamy mięso z wody i oddzielamy od…
WIĘCEJ >Golonka z dzika w kapuście duszonej
Obieramy cebulę i kroimy w półksiężyce Boczek kroimy w drobną kostkę Golonki solimy, pieprzmy Cebulę mieszamy z kapustą, liściem i zielem i kładziemy na dnie wolnowaru Na kapustę kładziemy golonki Przykrywamy pokrywką Nastawiamy wolnowar na…
WIĘCEJ >Makaron z warzywami
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu Mięso kroimy w paski i podsmażamy na maśle Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy. Całość dusimy około 10 minut. Co jakiś czas możemy podlać odrobiną wody Dodajemy ugotowany…
WIĘCEJ >Sznycle z sarny z grilla z pomidorami i sałatą
Sarnę kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry Jeśli mamy siekacz/szteker do mięsa to dobrze byłoby kilka razy go użyć na każdym kawałku Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Wrzucamy mięso Lekko solimy i pieprzymy…
WIĘCEJ >