fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdcd58027-4c53-4044-8623-e16fdfcc71b8

Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym

Przygotowanie

  • Marchewkę i pietruszkę obieramy, po czym ścieramy na cienkich oczkach na tarce do jarzyn
  • W oddzielnej misce oddzielamy żółtka od białek
  • Żółtka mieszamy ze startymi warzywami, a następnie dodajemy 2 łyżki mąki gryczanej i całość mieszamy
  • W drugiej misce ubijamy za pomocą miksera białka na sztywną pianę, a następnie łączymy z masą
  • Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia
  • Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C, wstawiamy spód od pizzy i pieczemy przez około 25 minut
  • Wyciągamy z piekarnika i na wierzch układamy wcześniej pokrojone i przygotowane składniki
  • Ponownie umieszczamy w piekarniku na około 10 minut

Rady dietetyka

Jeśli nie masz żadnych przeciwwskazań, możesz wierzch pizzy posypać serem mozzarella. Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia.

Uwagi

Możesz także przyrządzić bezglutenową pizzę na bazie mąki gryczanej (powiązane przepisy).

Autor

Jagoda Kłębek
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 pietruszka w korzeniu (80 g)
  • 1 marchew (60 g)
  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • 2 łyżki mąki gryczanej (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1 g)
  • ½ łyżeczki suszonego oregano (2,5 g)
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii (2,5 g)
  • 4 łyżki passaty pomidorowej (60 g)
  • 2 plastry szynki parmeńskiej (30 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 garście świeżego szpinaku (40 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Risotto z grzybami

Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Grzyby dokładnie myjemy i moczymy przynajmniej 30 minut Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia Dodajemy grzyby, trochę soli, pieprzu i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Burger z jelenia z warzywami

Mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa Doprawiamy solą i mieszamy Formujemy 2 małe burgery (lub 1 duży) o grubości 1,5 – 2 cm Na patelni grillowej rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy po kilka minut…

WIĘCEJ >

Chłodnik kokosowy

Buraki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Ogórek obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Rzodkiewki oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Starte składniki wrzucamy do miski Zalewamy…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie na sałacie

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…

WIĘCEJ >