fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdcd58027-4c53-4044-8623-e16fdfcc71b8
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym

Przygotowanie

  • Marchewkę i pietruszkę obieramy, po czym ścieramy na cienkich oczkach na tarce do jarzyn
  • W oddzielnej misce oddzielamy żółtka od białek
  • Żółtka mieszamy ze startymi warzywami, a następnie dodajemy 2 łyżki mąki gryczanej i całość mieszamy
  • W drugiej misce ubijamy za pomocą miksera białka na sztywną pianę, a następnie łączymy z masą
  • Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia
  • Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C, wstawiamy spód od pizzy i pieczemy przez około 25 minut
  • Wyciągamy z piekarnika i na wierzch układamy wcześniej pokrojone i przygotowane składniki
  • Ponownie umieszczamy w piekarniku na około 10 minut

Rady dietetyka

Jeśli nie masz żadnych przeciwwskazań, możesz wierzch pizzy posypać serem mozzarella. Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia.

Uwagi

Możesz także przyrządzić bezglutenową pizzę na bazie mąki gryczanej (powiązane przepisy).

Autor

Jagoda Kłębek
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 pietruszka w korzeniu (80 g)
  • 1 marchew (60 g)
  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • 2 łyżki mąki gryczanej (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1 g)
  • ½ łyżeczki suszonego oregano (2,5 g)
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii (2,5 g)
  • 4 łyżki passaty pomidorowej (60 g)
  • 2 plastry szynki parmeńskiej (30 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 garście świeżego szpinaku (40 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym

Ziemniaki dokładnie szorujemy (nie trzeba obierać) i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości (około 25 min) Szparagi obieramy Gotujemy przez 8 min w wrzącej osolonej wodzie Na patelni rozgrzewamy masło Wybijamy 2 jajka i…

WIĘCEJ >

Sałatka morska z wędzonym łososiem

Wodorosty przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, układamy je na talerzu Pomidorki kroimy na pół Awokado obieramy i kroimy w kostkę Oliwki, pomidorki i awokado kładziemy na sałatę Na wierzchu kładziemy kawałki łososia Solimy i pieprzymy…

WIĘCEJ >

Łosoś z grillowanym ananasem duszonym w mleku kokosowym i ryżem

Ananasa obrać, wyciąć ze środka każdego plastra zdrewniałe kółko, przekroić na pół Ryż ugotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem Kładziemy łososia na patelni Smażymy po 5 min z każdej strony…

WIĘCEJ >

Schab faszerowany wątróbką i gruszkami w sosie rodzynkowym z puree z batatów

Schab faszerowany: Obieramy 1 cebulę, kroimy w kostkę Gruszkę kroimy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne, ogonek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę przez 2 min Dodajemy wątróbkę, podsmażamy 4 min…

WIĘCEJ >