fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdcd58027-4c53-4044-8623-e16fdfcc71b8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym

Przygotowanie

  • Marchewkę i pietruszkę obieramy, po czym ścieramy na cienkich oczkach na tarce do jarzyn
  • W oddzielnej misce oddzielamy żółtka od białek
  • Żółtka mieszamy ze startymi warzywami, a następnie dodajemy 2 łyżki mąki gryczanej i całość mieszamy
  • W drugiej misce ubijamy za pomocą miksera białka na sztywną pianę, a następnie łączymy z masą
  • Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia
  • Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C, wstawiamy spód od pizzy i pieczemy przez około 25 minut
  • Wyciągamy z piekarnika i na wierzch układamy wcześniej pokrojone i przygotowane składniki
  • Ponownie umieszczamy w piekarniku na około 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Możesz także przyrządzić bezglutenową pizzę na bazie mąki gryczanej (powiązane przepisy).

Autor

Jagoda Kłębek
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (świeży) (170 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Passata pomidorowa (60 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Szpinak (świeży) (45 g)
  • Szynka parmeńska (30 g)
  • Mąka gryczana (30 g)
  • Bazylia suszona (3 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Mikser, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pulpeciki z tofu i kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i oba warzywa lekko podsmażamy na oleju. Tofu ścieramy na tarce o dużych bądź średnich oczkach i mieszamy z wszystkimi pozostałymi…

WIĘCEJ >

Burger z dziczyzny

Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy okrągłego burgera Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy burgera i smażymy przez ok. 9-12 minut z każdej strony (na małym ogniu)

WIĘCEJ >

Francuski pâté z kurzej wątróbki

Poprzedniego wieczoru oprawiamy wątróbkę i zostawiamy na noc w lodówce w mleku kokosowym. Następnego dnia dokładnie osuszamy wątróbkę ręcznikiem papierowym. Smażymy boczek na patelni, aż będzie chrupiący i przekładamy na talerz. Na wytopionym tłuszczu smażymy…

WIĘCEJ >

Pierś nadziewana pistacjami z sosem selerowo – pistacjowym

Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w plastry Z każdego filetu odrywamy polędwiczkę Mielimy w maszynce do mięsa razem z połową fileta Pistacje obieramy i…

WIĘCEJ >