Bezglutenowa gryczana pizza
Bezglutenowa gryczana pizza
Przygotowanie
Ciasto:
- Drożdże pokruszyć do miski
- Dodać cukier, szczyptę soli
- Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą
- Dolać wody i oliwy
- Rozmieszać
- Dodać mąkę do miski
- Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą
- Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
- Po tym czasie ciasto zagnieść rękami (jak się klei to trochę mąki gryczanej dodać)
- Rozwałkować na stole/stolnicy (podsypując mąką gryczaną)
- Na blaszkę na którą chcemy piec pizze wykładamy papier do pieczenia
- Nakładamy ciasto na papier/blaszkę, nakładamy dodatki i pieczemy
Dodatki:
- Włączyć piekarnik i ustawić na 200 stopni
- Ser zetrzeć na tarce
- Oregano i bazylię posiekać
- Koncentrat/przecier rozsmarować na rozwałkowanym cieście gryczanym
- Położyć na wierzchu szynkę
- Posypać startym serem
- Dodać zioła
- Wstawić do piekarnika na 20 minut
- Wyjąć pizze z piekarnika
- Pokroić i nakładać porcje na talerze
Rady dietetyka
Pamiętaj, by dopasować każdy składnik przepisu do Twojego aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji zawartych w piktogramach.
Uwagi
Możesz przyrządzić taką pizzę bez dodatków mięsnych w wersji wegetariańskiej -podpięty przepis w powiązanych.
Autor
Lista składników
Ciasto
- 250 g mąki gryczanej
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
- ½ szklanki zimnej wody z kranu (125 ml)
- ½ płaskiej łyżeczki soli (3 g)
- ½ płaskiej łyżeczki cukru
- 10 g drożdży
Dodatki
- 8 plastrów sera koziego (200 g)
- 10 plastrów szynki (200 g)
- 4 łyżki koncentratu/przecieru pomidorowego
- 10 listków świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej (ok. 3 g)
- 10 listków świeżego oregano lub łyżeczka suszonego (ok. 3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Frytki z batatów
Bataty obieramy, kroimy w plastry a następnie plastry w paski – frytki Wkładamy bataty do miski, dodajemy tłuszcz i sól Mieszamy Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a na nią układamy ziemniaki Pieczemy 25…
WIĘCEJ >Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym (wegetariański)
Obrać warzywa i pokroić w kostkę W dużym garnku rozgrzać tłuszcz Najpierw wrzucić do garnka cebule, smażyć 2 minuty Dorzucić pokrojony czosnek, smażyć minutę Dorzucić marchew, seler, pietruszkę korzeń, smażyć 5 minut Wlać pomidorki z…
WIĘCEJ >Chłodnik truskawkowy
Truskawki płuczemy i odcedzamy na sitku Usuwamy szypułki Kroimy każdy owoc na 4 części (jak duże, to na więcej) Truskawki wkładamy do garnka, zalewamy wodą Wstawiamy na palnik i grzejemy Tapiokę wsypujemy do miseczki, wlewamy…
WIĘCEJ >Pasta brokułowa z masłem
Brokuła gotujemy ok. 10 minut we wrzącej wodzie bez przykrycia. Ugotowanego i ostudzonego brokuła miksujemy z masłem. Doprawiamy solą.
WIĘCEJ >