fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bezglutenowa gryczana pizza

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce1f45de1-38fe-4add-a1d6-5da29273e09f-1

Bezglutenowa gryczana pizza

Przygotowanie

Ciasto:

  • Drożdże pokruszyć do miski
  • Dodać cukier, szczyptę soli
  • Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą
  • Dolać wody i oliwy
  • Rozmieszać
  • Dodać mąkę do miski
  • Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą
  • Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
  • Po tym czasie ciasto zagnieść rękami (jak się klei to trochę mąki gryczanej dodać)
  • Rozwałkować na stole/stolnicy (podsypując mąką gryczaną)
  • Na blaszkę na którą chcemy piec pizze wykładamy papier do pieczenia
  • Nakładamy ciasto na papier/blaszkę, nakładamy dodatki i pieczemy

Dodatki:

  • Włączyć piekarnik i ustawić na 200 stopni
  • Ser zetrzeć na tarce
  • Oregano i bazylię posiekać
  • Koncentrat/przecier rozsmarować na rozwałkowanym cieście gryczanym
  • Położyć na wierzchu szynkę
  • Posypać startym serem
  • Dodać zioła
  • Wstawić do piekarnika na 20 minut
  • Wyjąć pizze z piekarnika
  • Pokroić i nakładać porcje na talerze 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by dopasować każdy składnik przepisu do Twojego aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji zawartych w piktogramach.

Uwagi

Możesz przyrządzić taką pizzę bez dodatków mięsnych w wersji wegetariańskiej -podpięty przepis w powiązanych.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • 250 g mąki gryczanej
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
  • ½ szklanki zimnej wody z kranu (125 ml)
  • ½ płaskiej łyżeczki soli (3 g)
  • ½ płaskiej łyżeczki cukru
  • 10 g drożdży

Dodatki

  • 8 plastrów sera koziego (200 g)
  • 10 plastrów szynki (200 g)
  • 4 łyżki koncentratu/przecieru pomidorowego
  • 10 listków świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej (ok. 3 g)
  • 10 listków świeżego oregano lub łyżeczka suszonego (ok. 3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Miska, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Wałek
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem z grochu żółtego

Groch płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą. Najlepiej jest go tak zostawić na min. 1-2 godziny do namoczenia. Następnie do tej samej wody z grochem dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki warzywa oraz liść laurowy…

WIĘCEJ >

Pączki bekonowe

Wszystkie składniki oprócz boczku razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia. Gotowe pączusie polewamy ‚lukrem’ z rozpuszczonego masła kokosowego i posypujemy pokrojonym drobno boczkiem.

WIĘCEJ >

Skrzydełka musztardowe

Skrzydełka myjemy i układamy w misce Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem Wlewamy do miski ze skrzydełkami Odstawiamy na kilka godz. do lodówki Po czasie marynowania, nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C Pieczemy skrzydełka…

WIĘCEJ >

Zimne nóżki

Golonkę i nóżki wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, płuczemy z krwi, płynu Wylewamy wodę i powtarzamy kilka razy aż woda przestanie się zabarwiać Lekko solimy i pieprzymy wodę i zaczynamy gotować Co jakiś…

WIĘCEJ >