fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bezglutenowa gryczana pizza

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce1f45de1-38fe-4add-a1d6-5da29273e09f-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bezglutenowa gryczana pizza

Przygotowanie

Ciasto:

  • Drożdże pokruszyć do miski
  • Dodać cukier, szczyptę soli
  • Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą
  • Dolać wody i oliwy
  • Rozmieszać
  • Dodać mąkę do miski
  • Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą
  • Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
  • Po tym czasie ciasto zagnieść rękami (jak się klei to trochę mąki gryczanej dodać)
  • Rozwałkować na stole/stolnicy (podsypując mąką gryczaną)
  • Na blaszkę na którą chcemy piec pizze wykładamy papier do pieczenia
  • Nakładamy ciasto na papier/blaszkę, nakładamy dodatki i pieczemy

Dodatki:

  • Włączyć piekarnik i ustawić na 200 stopni
  • Ser zetrzeć na tarce
  • Oregano i bazylię posiekać
  • Koncentrat/przecier rozsmarować na rozwałkowanym cieście gryczanym
  • Położyć na wierzchu szynkę
  • Posypać startym serem
  • Dodać zioła
  • Wstawić do piekarnika na 20 minut
  • Wyjąć pizze z piekarnika
  • Pokroić i nakładać porcje na talerze 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by dopasować każdy składnik przepisu do Twojego aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji zawartych w piktogramach.

Uwagi

Możesz przyrządzić taką pizzę bez dodatków mięsnych w wersji wegetariańskiej -podpięty przepis w powiązanych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • 250 g mąki gryczanej
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
  • ½ szklanki zimnej wody z kranu (125 ml)
  • ½ płaskiej łyżeczki soli (3 g)
  • ½ płaskiej łyżeczki cukru
  • 10 g drożdży

Dodatki

  • 8 plastrów sera koziego (200 g)
  • 10 plastrów szynki (200 g)
  • 4 łyżki koncentratu/przecieru pomidorowego
  • 10 listków świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej (ok. 3 g)
  • 10 listków świeżego oregano lub łyżeczka suszonego (ok. 3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Miska, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dorsz w sosie pomidorowym

Na patelnię wlewamy passatę pomidorową, dolewamy wino i wodę Doprowadzamy do wrzenia Filety solimy i pieprzymy z obu stron Przekładamy rybę na patelnię, tak aby była cała zanurzona w pomidorowym sosie Dusimy pod przykryciem około…

WIĘCEJ >

Kotleciki z babką jajowatą

Mięso ugniatamy z jajkiem, babką i przyprawami Formujemy 6 kotletów Smażymy kotlety na rozgrzanym smalcu, co jakiś czas przewracając na drugą stronę Po około 10 – 15 minutach są gotowe

WIĘCEJ >

Zupa cebulowa (wegetariańska)

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce lub piórka W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 5 minut na średnim ogniu Dodajemy wino Dusimy 2-3 minuty Zalewamy bulionem jarskim i gotujemy 5 minut

WIĘCEJ >

Ozorki w sosie grzybowym z puree z batatów

Ozorki: Ozorki płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem z łodygą selera dodajemy do ozorków Zalewamy wodą, żeby poziom był 5 cm wyżej Lekko…

WIĘCEJ >