fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bezglutenowa gryczana pizza (wegetariańska)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbbdf455b-1255-4d2b-bcc4-f05d97ecc129
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bezglutenowa gryczana pizza (wegetariańska)

Przygotowanie

Ciasto:

  • Drożdże pokruszyć do miski
  • Dodać cukier, szczyptę soli
  • Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą
  • Dolać wody i oliwy
  • Rozmieszać
  • Dodać mąkę do miski
  • Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą
  • Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
  • Po tym czasie ciasto zagnieść rękami (jak się klei to trochę mąki gryczanej dodać)
  • Rozwałkować na stole/stolnicy (podsypując mąką gryczaną)
  • Na blaszkę na którą chcemy piec pizze wykładamy papier do pieczenia
  • Nakładamy ciasto na papier/blaszkę, nakładamy dodatki i pieczemy

Dodatki:

  • Włączyć piekarnik i ustawić na 200 stopni
  • Ser zetrzeć na tarce
  • Oregano i bazylię posiekać
  • Koncentrat/przecier rozsmarować na rozwałkowanym cieście gryczanym
  • Położyć na wierzchu szynkę
  • Posypać startym serem
  • Dodać zioła
  • Wstawić do piekarnika na 20 minut
  • Wyjąć pizze z piekarnika
  • Pokroić i nakładać porcje na talerze 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do Twojego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Pizzę możesz zjeść z ulubionymi dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • 250 g mąki gryczanej
  • 5 łyżek oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • ½ szklanki zimnej wody z kranu (125 ml)
  • ½ płaskiej łyżeczki soli (ok. 3 g)
  • ½ płaskiej łyżeczki cukru (ok. 3 g)
  • 10 g drożdży

Dodatki

  • 200 g sera koziego
  • 4 łyżeczki koncentratu/przecieru pomidorowego (100 g)
  • 10 listków świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej (ok. 3 g)
  • 10 listków świeżego oregano lub łyżeczka suszonego (ok. 3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Miska, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Hummus klasyczny (biały)

Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym) Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski Wodę odlewam do innego naczynia Sezam,…

WIĘCEJ >

Winne gruszki z duetem sorbetów gruszkowym i bananowym

Gruszki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne  Wkładamy gruszki do garnka, zalewamy winem Dodajemy cynamon, goździki i gotujemy 10 min na małym ogniu Gruszki wyjmujemy na talerz, dodajemy obok sorbety  Sorbety: Obieramy banany…

WIĘCEJ >

Pasztet z wątróbki z kiełkami brokuła

Wątróbkę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wykrawamy błony. Podsmażamy wątróbkę na patelni, na podgrzanym oleju kokosowym na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony. Ma być podsmażona na brązowo, ale pozostać miękka w środku….

WIĘCEJ >

Nieziemsko dobra lasagne

Dynię piżmową (lub batata) obieramy i kroimy na cienkie plasterki (tak jak na chipsy); będzie stanowiła warstwę makaronową. Cukinię obieramy ze skórki, kroimy na pół, a następnie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż na ćwiartki, wybieramy…

WIĘCEJ >