fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bezglutenowa gryczana pizza (wegetariańska)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbbdf455b-1255-4d2b-bcc4-f05d97ecc129

Bezglutenowa gryczana pizza (wegetariańska)

Przygotowanie

Ciasto:

  • Drożdże pokruszyć do miski
  • Dodać cukier, szczyptę soli
  • Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą
  • Dolać wody i oliwy
  • Rozmieszać
  • Dodać mąkę do miski
  • Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą
  • Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
  • Po tym czasie ciasto zagnieść rękami (jak się klei to trochę mąki gryczanej dodać)
  • Rozwałkować na stole/stolnicy (podsypując mąką gryczaną)
  • Na blaszkę na którą chcemy piec pizze wykładamy papier do pieczenia
  • Nakładamy ciasto na papier/blaszkę, nakładamy dodatki i pieczemy

Dodatki:

  • Włączyć piekarnik i ustawić na 200 stopni
  • Ser zetrzeć na tarce
  • Oregano i bazylię posiekać
  • Koncentrat/przecier rozsmarować na rozwałkowanym cieście gryczanym
  • Położyć na wierzchu szynkę
  • Posypać startym serem
  • Dodać zioła
  • Wstawić do piekarnika na 20 minut
  • Wyjąć pizze z piekarnika
  • Pokroić i nakładać porcje na talerze 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do Twojego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Pizzę możesz zjeść z ulubionymi dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • 250 g mąki gryczanej
  • 5 łyżek oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • ½ szklanki zimnej wody z kranu (125 ml)
  • ½ płaskiej łyżeczki soli (ok. 3 g)
  • ½ płaskiej łyżeczki cukru (ok. 3 g)
  • 10 g drożdży

Dodatki

  • 200 g sera koziego
  • 4 łyżeczki koncentratu/przecieru pomidorowego (100 g)
  • 10 listków świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej (ok. 3 g)
  • 10 listków świeżego oregano lub łyżeczka suszonego (ok. 3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Miska, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Wałek
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Leczo z cukinii z boczkiem i pieczarkami

Cukinię pokroić w kostkę Paprykę pokroić z paseczki Pomidory pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w paseczki lub w…

WIĘCEJ >

Makaron z wieprzowiną

Wieprzowinę kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim przyprawy Mięso umieszczamy w patelni W czasie kiedy się smaży – kroimy warzywa w paski Łączymy je z wieprzowiną Makaron płuczemy na sitku…

WIĘCEJ >

Konfitowane kacze udko z kolorowym miksem sałat i ziemniaczkami

Nogi kaczki solimy i pieprzymy Przygotowujemy rondel, w którym rozgrzewamy smalec Wrzucamy kacze nogi Przykrywamy pokrywką, ustawiamy minimalny płomień i gotujemy 2 godz. Co pół godziny obracamy mięso na druga stronę Ziemniaki obieramy i gotujemy…

WIĘCEJ >

Warzywa z grilla z jajkami sadzonymi i kiełbasą

Kiełbasę ponacinać w paski Cukinię pokroić w plastry Paprykę pokroić w plastry Kalarepę obrać i pokroić w plastry Cebulę pokroić w plastry Białą rzodkiew obrać i pokroić w plastry Na patelni grillowej rozgrzać łyżkę tłuszczu…

WIĘCEJ >