Bezglutenowa gryczana pizza (wegetariańska)
Bezglutenowa gryczana pizza (wegetariańska)
Przygotowanie
Ciasto:
- Drożdże pokruszyć do miski
- Dodać cukier, szczyptę soli
- Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą
- Dolać wody i oliwy
- Rozmieszać
- Dodać mąkę do miski
- Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą
- Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
- Po tym czasie ciasto zagnieść rękami (jak się klei to trochę mąki gryczanej dodać)
- Rozwałkować na stole/stolnicy (podsypując mąką gryczaną)
- Na blaszkę na którą chcemy piec pizze wykładamy papier do pieczenia
- Nakładamy ciasto na papier/blaszkę, nakładamy dodatki i pieczemy
Dodatki:
- Włączyć piekarnik i ustawić na 200 stopni
- Ser zetrzeć na tarce
- Oregano i bazylię posiekać
- Koncentrat/przecier rozsmarować na rozwałkowanym cieście gryczanym
- Położyć na wierzchu szynkę
- Posypać startym serem
- Dodać zioła
- Wstawić do piekarnika na 20 minut
- Wyjąć pizze z piekarnika
- Pokroić i nakładać porcje na talerze
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Do pizzy możesz dodać dowolne, ulubione dodatki.
Autor
Lista składników
Ciasto
- Mąka gryczana (250 g)
- Woda (125 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Drożdże (świeże) (10 g)
- Cukier trzcinowy (4 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Dodatki
- Ser kozi (200 g)
- Przecier pomidorowy (60 g)
- Oregano (świeże) (3 g)
- Bazylia (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa szczawiowa z jajem (na wywarze kostnym)
Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…
WIĘCEJ >Karkówka z jabłkami karmelizowanymi z kaszą jaglaną zasmażaną z boczkiem
Karkówkę rozbijamy tłuczkiem do mięsa (a najlepiej sztekerem) Lekko solimy i pieprzymy Kaszę jaglaną gotujemy we wrzącej osolonej wodzie i odcedzamy na sicie Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w kostkę Jabłko…
WIĘCEJ >Kaszanka gryczana z cebulą i ziemniakami
Ziemniaki obrać, wypłukać, zalać wrzątkiem, lekko osolić i gotować do miękkości (około 25 min) Kaszanki kładziemy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce…
WIĘCEJ >Ser kozi w ziołach i orzechach
Zieleninę siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy bledować) Dodajemy orzechy i całość dokładnie blendujemy Mieszankę orzechów z przyprawami wysypujemy na talerz i obtaczamy w niej ser (tak aby był równomiernie pokryty)…
WIĘCEJ >