Bezglutenowa gryczana pizza (wegetariańska)
Bezglutenowa gryczana pizza (wegetariańska)
Przygotowanie
Ciasto:
- Drożdże pokruszyć do miski
- Dodać cukier, szczyptę soli
- Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą
- Dolać wody i oliwy
- Rozmieszać
- Dodać mąkę do miski
- Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą
- Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
- Po tym czasie ciasto zagnieść rękami (jak się klei to trochę mąki gryczanej dodać)
- Rozwałkować na stole/stolnicy (podsypując mąką gryczaną)
- Na blaszkę na którą chcemy piec pizze wykładamy papier do pieczenia
- Nakładamy ciasto na papier/blaszkę, nakładamy dodatki i pieczemy
Dodatki:
- Włączyć piekarnik i ustawić na 200 stopni
- Ser zetrzeć na tarce
- Oregano i bazylię posiekać
- Koncentrat/przecier rozsmarować na rozwałkowanym cieście gryczanym
- Położyć na wierzchu szynkę
- Posypać startym serem
- Dodać zioła
- Wstawić do piekarnika na 20 minut
- Wyjąć pizze z piekarnika
- Pokroić i nakładać porcje na talerze
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do Twojego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Pizzę możesz zjeść z ulubionymi dodatkami.
Autor
Lista składników
Ciasto
- 250 g mąki gryczanej
- 5 łyżek oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- ½ szklanki zimnej wody z kranu (125 ml)
- ½ płaskiej łyżeczki soli (ok. 3 g)
- ½ płaskiej łyżeczki cukru (ok. 3 g)
- 10 g drożdży
Dodatki
- 200 g sera koziego
- 4 łyżeczki koncentratu/przecieru pomidorowego (100 g)
- 10 listków świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej (ok. 3 g)
- 10 listków świeżego oregano lub łyżeczka suszonego (ok. 3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Hummus klasyczny (biały)
Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym) Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski Wodę odlewam do innego naczynia Sezam,…
WIĘCEJ >Winne gruszki z duetem sorbetów gruszkowym i bananowym
Gruszki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne Wkładamy gruszki do garnka, zalewamy winem Dodajemy cynamon, goździki i gotujemy 10 min na małym ogniu Gruszki wyjmujemy na talerz, dodajemy obok sorbety Sorbety: Obieramy banany…
WIĘCEJ >Pasztet z wątróbki z kiełkami brokuła
Wątróbkę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wykrawamy błony. Podsmażamy wątróbkę na patelni, na podgrzanym oleju kokosowym na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony. Ma być podsmażona na brązowo, ale pozostać miękka w środku….
WIĘCEJ >Nieziemsko dobra lasagne
Dynię piżmową (lub batata) obieramy i kroimy na cienkie plasterki (tak jak na chipsy); będzie stanowiła warstwę makaronową. Cukinię obieramy ze skórki, kroimy na pół, a następnie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż na ćwiartki, wybieramy…
WIĘCEJ >