fbpx
logo
Szukaj
open close

Bezglutenowa gryczana pizza (wegetariańska)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbbdf455b-1255-4d2b-bcc4-f05d97ecc129
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bezglutenowa gryczana pizza (wegetariańska)

Przygotowanie

Ciasto:

  • Drożdże pokruszyć do miski
  • Dodać cukier, szczyptę soli
  • Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą
  • Dolać wody i oliwy
  • Rozmieszać
  • Dodać mąkę do miski
  • Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą
  • Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
  • Po tym czasie ciasto zagnieść rękami (jak się klei to trochę mąki gryczanej dodać)
  • Rozwałkować na stole/stolnicy (podsypując mąką gryczaną)
  • Na blaszkę na którą chcemy piec pizze wykładamy papier do pieczenia
  • Nakładamy ciasto na papier/blaszkę, nakładamy dodatki i pieczemy

Dodatki:

  • Włączyć piekarnik i ustawić na 200 stopni
  • Ser zetrzeć na tarce
  • Oregano i bazylię posiekać
  • Koncentrat/przecier rozsmarować na rozwałkowanym cieście gryczanym
  • Położyć na wierzchu szynkę
  • Posypać startym serem
  • Dodać zioła
  • Wstawić do piekarnika na 20 minut
  • Wyjąć pizze z piekarnika
  • Pokroić i nakładać porcje na talerze 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Do pizzy możesz dodać dowolne, ulubione dodatki.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

Ciasto

  • Mąka gryczana (250 g)
  • Woda (125 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Drożdże (świeże) (25 g)
  • Cukier trzcinowy (4 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Dodatki

  • Ser kozi (200 g)
  • Przecier pomidorowy (60 g)
  • Oregano (świeże) (3 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Stolnica, Tarka do jarzyn, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Dynia smażona z salcesonem i pomidorami

Dynię obieramy z skóry, usuwamy pestki, kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy plastry dyni po 4-5 mi z każdej strony na średnim ogniu Lekko solimy i pieprzymy Salceson obieramy z skóry…

WIĘCEJ >

Jajecznica z żółtek na marchewce i pietruszce

Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Rozpuszczamy masło na patelni Wrzucamy warzywa, można dodać również inne ulubione świeże zioła Przykrywamy, żeby się szybciej udusiło Rozbijamy jaja i dokładnie oddzielamy…

WIĘCEJ >

Ryżanka z truskawkami

Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez około 15 minut Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrytol i wiórki kokosowe Gotujemy jeszcze przez chwilę (najlepiej do momentu, gdy wiórki i ryż pochłoną większość wody…

WIĘCEJ >

Tarta szparagowa z sarną

Ciasto: Mąkę, sól wsypujemy do miski Masło drobno kroimy i dokładamy Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika…

WIĘCEJ >